TCA785P Entegresinin Şemasındaki Hatalar , Bilinmeyenler ve Merak Ettiklerim.

Başlatan FurkanKeleşoğlu, 04 Temmuz 2020, 00:28:49

FurkanKeleşoğlu


3 Fazlı Yıldız bağlı rezistans grubum var. her fazda 8kW lık rezistif yüküm var. Ben bu rezistanslara Isı ayarı yapmak istiyorum ve bunun için de TCA785P entegresini seçtim.

fakat bu entegre gerçekten çok eski bir entegreymiş hakkında pek bilgi bulamadığım gibi Datasheetinde ki şemalarda da yanlışlıklar var yanlışlıklar olduğu gibi bilinmeyen ve verilmeyen değerler de var.

Öncelikle TCA785P'nin Datasheeti : https://cdn.ozdisan.com/ETicaret_Dosya/36262_5165003.pdf


Datasheet içerisinde ki 14.sayfada olan şema benim yapmak istediğim fakat burada bilmediğim ve merak ettiğim şeyler var.

Bunlar ;

1. Puls Trafosu kaç spir sarılacak.
2. Trafo ile zaten izole olmuş devrenin neden MP hattı ile GND hattını bir daha birleştirilmiş ?
3. MP ile GND hattına birleştirmeme gerek var mı ? birleştirmesem ne olur.
4. Tamamen izole olması için puls trafosunun seconderi ile opto-triyak sürsem ve ve opto-triac ile tristörleri ateşlesem sağlıklı olur mu yoksa fazladan maliyet mi ?



Bunlar benim sormak istediklerim şimdi gelelim benim bulduğum hatalara belki benim gibi deneyip çalıştırmaya uğraşıp (13.sayfadaki devreyi çalıştırdım) çabalayan varsa kaynak bulmuş olur.

13. sayfadaki şemada 10. uca bağlı C10 kondansatörü 47pF değil 47nF olacak yanlış yazılmış.

14. sayfadaki şemada 1. uç GND fakat GND hattına bağlantı gösterilmiyor. çizim hatası.

14. sayfadaki şemada -15V yazan yere 15V VOLT KAYNAĞININ (-) hattı gidecek zannedildiği gibi simetrik besleme yok. yani (-15V)yazan yere GND hattı verilecek. zaten entegre asimetrik beslemeye sahip simetrik değil. ayrıca Maximum çalışma voltajı 18 volt. yani simetrik çalışma özelliği olsa dahi maximum çalışma voltajını geçiyor.

NOT: 13.sayfada bulunan şema üzerindeki triacı direk entegre üzerinden değil opto-triac üzerinden sürdüm. Diğer şemaları denemedim. belki farklı hatalar da vardır göremediğim.

Şimdiden yardım edecek olanlara teşekkür ederim.

OG

Alıntı Yap1. Puls Trafosu kaç spir sarılacak.
Triyak için kullanılan bütün pulse trafoları olur sanıyorum, örnekleri çok

Alıntı Yap2. Trafo ile zaten izole olmuş devrenin neden MP hattı ile GND hattını bir daha birleştirilmiş ?
3. MP ile GND hattına birleştirmeme gerek var mı ? birleştirmesem ne olur.
5 numaralı pin zero geçişi dedekte ediyor, bu faz (R) hattından geliyor,
peki faz hattının referansı olan Mp (notr) bağlanmazsa nasıl algılayacak, yani mecbur.

Alıntı Yap4. Tamamen izole olması için puls trafosunun seconderi ile opto-triyak sürsem ve ve opto-triac ile tristörleri ateşlesem sağlıklı olur mu yoksa fazladan maliyet mi ?
doğru iş ancak devreye uyumunu yapman gerek.

Ben bu malzemeyi tercih etmezdim,
çok daha kullanışlı ve az elemanlı elemanlarla (mesela mcu) yapılabilir.
Triac sürme de MOC30xx (zero cross olanlar) ile basitce çözülebilir
Mesela
https://www.ozdisan.com/optolar-ve-sensorler/optolar/triyak-scr-cikisli-optokuplorler/MOC3042M

Ancak DİKKAT

Rezistans gücün hatırı sayılır derecede, triac'ların kesime gidebilmesi için enduktif yuk sürer gibi önlem alman gerekebilir
Datasheet sayfa 7 ve 8 de ornek var
https://cdn.ozdisan.com/ETicaret_Dosya/6589_1418344.pdf
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

FurkanKeleşoğlu

Zero cross algılayan uca her faz için trafo bağlayacağım düşük güçlü sadece zero cross alsın ve bir yandan yükün nötr hattı ile devrenin gnd si ayrılsın diye. Ayrıca direk 220 volt devre içine girmesin istiyorum.


Aslında bu entegreler voltaj kontrollü olduğu için mcu'nun dac birimi ile kontrol edeceğim.

Tek faz için mcu ile kontrol gerçekleştirdim. Zaten yine forumda konu açmıştım motor üzerine ama 3 faz için nasıl bir algoritma oluşturacağımı kestiremedim.

Ya ilk fazı R veya L1 fazını bulup buna senkron şekilde ateşleme yapmam lazım veya her fazı harici kesme ile algılayıp o anda ateşleme yapmam lazım lakin 3 fazla ilk  kez calışacağım için kafam allak bullak onun için araştırıp bu entegreyi buldum.

Mcu içinde araştırdım ama nedendir bilinmez güç elektroniği hakkında ne çok bilgi var nede örnek. Yada ben bu alanda nasıl araştırma yapılacağını Bilmiyorum dur.


Yorumlarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

OG

Alıntı Yaprezistanslara Isı ayarı yapmak istiyorum

işinizi doğru anladı isem;

yapacağın işlem,
ölçtüğün sıcaklığı değerlendirerek
(referansına göre; sıcaklık düşük, sıcaklık eşit, sıcaklık yüksek)
durumlarını dikkate alarak rezistansları on/off yapacaksın.

zero cross optolar kullanacağın için faz ile falan uğraşmayacaksın,
(çalışma faz kıyımı şeklinde değil)

mcu port'a H sürecek sıcaklık ölçmeye döneceksin
H sürülen opto sıfırdan geçtiği gibi triac'ı tetikleyecek,
H devam ettiği sürece de diğer alternanslarda da tetikleyecek
taa ki sıcaklık istenen değere gelince mcu port'unu L yapacaksın
L olan triac, sıfırı ilk gördüğü anda kesecek, bu da max 10msn içinde (50Hz) gerçekleşecek

yani faz takibi falan yok, aç kapa.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ipek

bu TCA785 zımbırtısını bir çok endüstriyel kartta gördüm,dikiş makinası proportional motor kontrolden tut,10 KW infrared ısıtıcı kurutucu bilumum devrede karşıma çıktı,üstelik devre kartları 2000'li yıllara aitler,arkadaşa katılıyorum adam gibi bir şema bende bulamadım..

OG

Alıntı Yapbu TCA785 zımbırtısını bir çok endüstriyel kartta gördüm
3 faz çalışmada faz dilimleme ile çalışmayı tek elemanda toplamış.
Ramp da var
Çıkış sürücüsü de istemiyor
alâ..

Arkadaşın arayışında bunlara gerek var mı, kendisi biliyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

FurkanKeleşoğlu

Öncelikle konuyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Isı kontrolü yapacağım fakat PID kontrollü yapmak istiyorum nedeni ise on/off kontrolde histeris bandı cok geniş oluyor daha doğrusu benim ısıyı bir yerde sabit tutmam lazım aslına bakarsak 270 derece ısıda 5 derece yukarı veya aşağı cok bir şey fark etmez fırında fakat incelediğim fırınların ekranlarında ölçülen ısı cok sabit yani bunu becerebilmek için ya yazılımsal sahtekarlık yapılıyor yada gerçekten sistem ısıyı set noktasına oturuyor buda on/off kontrol ile olacak bir iş değil diye düşünüyorum.


PID kontrol + Nextion ekrandaki komponentler ile devamlı meşgul olacak bir mikro denetleyicim olacak. Ben birde buna faz kıydırma işini yaptırmak istemiyorum bunun için 2 seceneğim var

1.TCA785P kullanıp mcu üzerinden dac ile tca785 leri sürmek.

2. Her faza 8 pinli 15 tl ye satılan mikro denetleyicilerden koyup adc üzerinden voltaj ile onları sürüp onlarında fazı kıymasını sağlamak. (Tca785p ise 25-40 TL)


Yada bunlar ile hiç uğraşmayıp 3 fazlı tristörlü güç kontrol cihazı alıp onun üzerinden rezistansları sürmek 😀







FurkanKeleşoğlu

Konuyu Hortlatmak istemiyordum ama bu TCA785P ile bayağı çalıştım. belki ben yapamadım belki bir şeyler yolunda gitmedi artık denemediğim şey kalmadı https://cdn.ozdisan.com/ETicaret_Dosya/36262_5165003.pdf linkindeki 14. sayfadaki devre şemasını 12 voltluk bir kaynaktan besleyecek şekilde ve Senkron sinyalinide 220/6v bir trafo üstünden 10k ile Senkron ucuna vererecek şekilde düzenledim. eski bir şema olduğu için günümüz muadilleri ile modifiye ettim.  tristör olarak CLA50E1200HB elemanını kullanıyorum.

Fakat ne yaptıysam tam sinüs süremedim yükümü , hep bir kıyılmışlık kaldı :D Ramp formülündeki R ve C değerleri ile oynadım. puls süresini arttırdım. max calışma voltajına cıktım yine yok yine yok.

Garip olan alternansın birinde neredeyse tamamen geçirirken diğer alternansta bir kısmı geçirmiyor geç ateşleniyor tristör ama iki tetik sinyalide aynı senkron sinyalini kullanıyor yani entegrenin kendisinde mi sorun var onuda anlamıyorum. daha önce ilgilenmiş veya yardım edebilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum.






FurkanKeleşoğlu

Çok uzun bir aradan sonra tekrar merhaba

Konuyu son problemim hakkında tekrar güncellemek istedim  ; Son Mesajımdaki problemin kaynağı elle sardığım puls trafosunun sekonder kısmını PCB ye ters bağlamamdan kaynaklıydı uçları tam ters şekilde devreye lehimlediğimde problemim çözüldü.

Belki bu entegreyle çalışan benim gibi kendi puls trafosunu saran bir arkadaş aynı problemi yaşarsa diye buraya not düşüyorum.