Sg3525 over current protection problemi

Başlatan rayman, 01 Ağustos 2020, 18:53:28

rayman

Bir çok uygulama var ancak bir tanesi resiminide ekledim trimpotlu olan 4kw smps için kullanılıyor.. Normalde Shot Down girişi olan kısıma +12 volt verince led yanıyor , tekrar  şönt direnç kısımı olan yere ise '' şönt direncç ise 0.05 ohm 5 w ve girişi + ya veriyorum led sönüyor. Yani dışarda bu uygulamayı yapınca protect yapıyor gözüyor. Ancak bugün çalışan smps ye bunu uyguladım çıkışı 2. kısa devre etmemde  patladı smps. Bayağıda üzücü oldu tabi okadar malzeme tabi .. Bazı çalışmalara baktım hepsi basit gibi görünüyor ama tamamen emin olamadım.. Sizce nasıl uygulama yapayım sg3525 için ?

restore

hocam voltage control yavaş kalıyor olabilir mi ?   pulse controllü olan uc3825 i bir inceleseniz ? current mode var.

rayman

Alıntı yapılan: restore - 01 Ağustos 2020, 20:28:18hocam voltage control yavaş kalıyor olabilir mi ?   pulse controllü olan uc3825 i bir inceleseniz ? current mode var.
ama bu çalışmayı  yaptım  artık.  Bu entegreye göre  çalışmam  lazım.

tunayk

Sizin koruma devresinde kritik nokta kısa devre anında şönt direnç üzerinde 0.7V veya üzerinde gerilim oluşup oluşmadığı. Eğer  burada yeterli gerilim oluşmuyorsa koruma çalışmayacak muhtemelen. Doğrudan kısadvere denemesi biraz cesurca olmuş. En azından önce %10 - 20 aşırı akim denemesi yapsaydınız en azından sistem gümlemez ve ölçüm yapabilirdiniz.

rayman

TAbi patlayınca dışardan 2 ayrı adaptör ile sg3525 i vede ucunu kısa devre yaptığım şönt direnç üzerinde adaptör var.. Şönt Direnç üzerinde 0,7 volt nasıl oluşacak ki ? Zaten 0,05 ohm. Kısa devre yani.Ona şaşırıyorum. Ama bu 50khz de bu direnç üzerinde bu voltaj oluşabilir mi bilmiyorum.

rayman

Garip ama gerçek bazen bu işlere anlam veremiyorum. Bu sabah başka entegre taktım koruma yaptı , sonra koruma yapmayan ilk testlerden beri uğraştığım entegreyi taktım oda koruma yapmaya başladı. Ondan önce hiç koruma yapmıyordu . İşte bu kararsızlık bilinmezlik kahrediyor beni.

serkan_48

Alıntı yapılan: rayman - 03 Ağustos 2020, 11:13:57Garip ama gerçek bazen bu işlere anlam veremiyorum. Bu sabah başka entegre taktım koruma yaptı , sonra koruma yapmayan ilk testlerden beri uğraştığım entegreyi taktım oda koruma yapmaya başladı. Ondan önce hiç koruma yapmıyordu . İşte bu kararsızlık bilinmezlik kahrediyor beni.

Bu son yaptiginiz testte yine cikisi dogrudan kisa devremi yaptiniz?
Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

rayman


z

#8
Akim koruma devresini tek basina calistirip girisine pals uyguladiginda ne kadar gecikme ile cikisi aktiflestiriyor scop ile onu bir olc.

Eger hissedilir bir gecikme varsa daha hizli transistorler  secmek gerekir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

rayman

Z ilginç ama sanki aklımı okudun : Trimpot seviyesi akım şidddetine göre ayarlı bir Over Current Sensör devresi eklemiştim.. Ancak orjinal şemada bu devre için 2n5551 kullanılmış. Fakat c1008 transistörle denenmiş.. Ben aldırış etmedim daha sonra 2n5551 çalışır dedim kısa devre ettim çıkışı gümledi.. Sonra neden dedim ?  Meğerse s1008 in daha hızlı anahtalarma yaptığını datasheetinde öğrendim.. Acaba  sorun bu olabilir mi ?

rayman

Alıntı yapılan: z - 03 Ağustos 2020, 13:05:23Akim koruma devresini tek basina calistirip girisine pals uyguladiginda ne kadar gecikme ile cikisi aktiflestiriyor scop ile onu bir olc.

Eger hissedilir bir gecikme varsa daha hizli transistorler  secmek gerekir.
Bc kılıf Npn olarak acil ne önerebilirsin ? Elektroikçi açık. Alayım hemen c1008 yoksa ne kullanabiliriz ? Yüksek hızda anahtarlama yapabilecek transistör?

z

Tabiki yavas transistorler sorun olur.

Su anki problemle alasi yok ama MUR120 cikisindaki 22uF ye gicik oldum. 1 uF yeterli.

2N2222 olur.

Aslinda ShutDown girisinde zaten bir tane NPN var. Onun kollektoru de soft start pini olarak disari cikiyor. PNP ilavesiyle akim koruma devre semana sadik kalarak yeni bir tasarim yapabilirsin.

Aslinda ilave transistorlere de gerek kalmayabilir. Dogrudan sens direncindeki voltaji shutdown pinine baglayabilirsin.

Eger voltaj dusuk kalirsa akim trafosu sarabilir ve sekonderi gene shut down pinine bagayabilirsin. Akim trafosunun sekonderini dogrultmaya bile gerek kalmaz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

rayman

Çıkış  bobinleri indüktorleri ayni nüve üzerine  sandim  2x 19  tur 330 uh. Semada bizim yapan arkadaş  22uh  yazmış  banan göre  yanlış.  22 uh  Bobin  üzerinde  kondansatorun şarjı  için  gerekli bir değer  değil  ilk anda. Tabi feedback ta çok  önemli.

HexfeT

#13
Şönt direnç üzerinden geçen akım kritik değeri aştıktan itibaren tepkinin kaç saykıl sonra geldiği önemli.

Aşırı akım çekilmesi ve kısa devre farklı işler. Doğrudan kısa devre, anında tepki verilmesi gereken bir durum.

8. bacaktaki soft start kapasitörünün değerinin gereksiz yüksek oluşu tepki süresini uzatacaktır. Shutdown girişi aktif edildiğinde, öncelikle dahili yapıdaki transistör ve 5k direnç üzerinden bu kapasitörün boşalması gerekiyor. Bu yapı yüzünden zaten "shutdown" olayı aslında "soft stop" gibi bir şey oluyor ve kısa devre koruması gibi çok ani tepki verilmesi gereken bir iş için yapı zaten uygun değil. Kapasitör değeri büyüdükçe tepki daha da gecikecektir.

CSS kapasitörünü hızlı boşaltmak için dışarından bir transistör eklenebilir. Shutdown bloku aynen dışarıdan uygulanıp 5k direnç yerine emiter ucu GND ye verilerek denenebilir. Shutdown ucu direk şönt direnç üzerinden sürülebilir, arada başka elemanlara gerek yok.


HexfeT

#14
Başka bir önemli konu "deadtime"

IR2110 deadtime konusunda bir sınırlama yapmıyorsa bu iş 3525 de demektir. Kısa devre anında maks. duty cycle a ulaşılır ve yeterli deadtime yok ise iki mosfet aynı anda iletime girip gümler. Şönt direnç ve koruma bu durumda hiçbir işe yaramaz.

3525 in 7. bacaktaki direnç değeri deadtime süresini belirliyor. Dokümana göre 0-500 Ohm arası kullanılabiliyor, değer büyüdükçe deadtime artıyor.