Touch Screen Kalibrasyonunu Bozan Etmenler

Başlatan aforizma, 21 Eylül 2020, 15:08:37

aforizma

Selamlar,

Resistive Touch Screen bulunan bir ürün geliştiriyoruz. Müşterinin kalibrasyonla falan hiç uğraşmasını istemiyorum. Sicaklıkta kalibrasyonun bozulduğunu biliyorum. Bunun dışında kalibrasyonu bozan hangi etmenler bulunuyor?


Sozuak

Grafiksel arabirimi mümkün olduğunca birbirinden ayrık ve iri dokunma alanları ile tasarlayın. İnce iş çıkartırsanız haliyle bozulma olunca kalibrasyon menüsü koymanız gerekir ama ben öyle rezistif dokunmatik kullanıp ta sabah başka çalışan, gece başka çalışan görmedim.

aforizma

Hocam bugun -15 Derece seviyelerinde test ettim. Kalibrasyonunun ciddi derecede bozulduğunu gördüm. Müşterinin Mevsim geçişlerinde veya periyodik olarak kalibrasyon yapması gerektiğini düşündüm. Açıkcası biraz ürküttü.

Aklıma şöyle bir çözüm oluşturmak geldi look-up table oluşturup sicaklik derecesine göre dinamik olarak kalibrasyon değerlerinin değişmesini sağlamak. Bunun çözüm olacağını düşünüyorum  ancak bu tek değişkenin sıcaklık olması durumunda geçerli. Örneğin nemli ortamda nasıl davranacak veya rakım artınca tepkisi ne olacak bunları merak ediyorum. Ürünün kullanımı outdoor bu yüzden her türlü ortama gireceğini hesap etmem gerekli.

noravel

Standart resistive touch screen çalışma sıcaklıkları -10 ~ +60°C arasında.
En azından benim inceliklediklerim bu şekilde. Sizin kullandığınız touch'ın spekleri nelerdir? Nem konusunda kapasitif paneller daha duyarlı. Nemin ve rakımın kalibrasyona bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

aforizma

Alıntı yapılan: noravel - 22 Eylül 2020, 01:15:26Standart resistive touch screen çalışma sıcaklıkları -10 ~ +60°C arasında.
En azından benim inceliklediklerim bu şekilde. Sizin kullandığınız touch'ın spekleri nelerdir? Nem konusunda kapasitif paneller daha duyarlı. Nemin ve rakımın kalibrasyona bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

Hocam bizim speklerimiz biraz daha zorlu. -30 +50 seçtiğimiz touch'ın da bu değerler arasında çalışmasında herhangi bir problemi yok. Ancak kalibrasyonu kullanıcıya bırakmamak istiyoruz. Kalibrasyon değerlerini yalnızca sicaklık mı bozuyor?   Bunu aşabiliriz ancak başka etmenler de var mı onu merak ediyorum.

Sozuak

Bir de her bölgede lineer bir bozulma olacak diye garanti veriyor mu kullandığınız ürünün üreticisi. En büyük sorun bence bu. Farklı bölgelerde farklı değerlerde değişimler sorun yaratır. O nedenle dikkate bunu da alın. Daha kaba bir gui tasarımı da yardımcı olabilir size.

kimlenbu

Kesin çözüm : kapasitif dokunmatiğe geçmek. Lanet ettirdi rezistif ekranlar. Her mevsim geçişinde telefonlarım susmuyor.

Sıcaklığa göre değişim miktarlarına bakarak kalibrasyon yapmaya çalışmak ise oldukça gereksiz olur, her ekran için tek tek uğraşırsınız. Sebebi dokunmatiklerin yerleştirilme açılarının bile farklı olması.

Menüleri rezistif ekrana göre tasarlamak gerekiyor, butonlar büyük ve diğer butonlarla aralarında mesafe bırakılarak yerleştirilmeli.


Benim önerim ise cihaz kullanılırken çaktırmadan en çok kullanılan butonlar sayesinde 3 nokta almak. Misal başlat/durdur butonu olsun. Her basıldığında konumunu kenara not edin. Diyelim ki değer arttırıp azaltan bir buton var, her basıldığında konumunu not edin. En son elinizde konumlarını bildiğiniz 3 tane buton var, artık kullanım esnasında çaktırmadan kalibrasyon yapabilirsiniz.

Rezsitif ekran kullandığımda bir diğer çözümüm ise menüler arasında rotary encoder ile de gezilebilme özelliği koymuştum, ekrana basarken benim sinirlerim bozuluyordu, müşteri kanser olur.

Şimdi en ufak ekranda bile kapasitif kullanıyorum, kafam rahat.


Endorfin35+

Menuye kalibrasyon konulunca, kalibrasyon bozuldugunda,
musteri kalibrabrasyon menusunu nasil aciyor. Deneme yanilma dokunarak mi?
"İşi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar."

aforizma

Alıntı yapılan: Endorfin35+ - 22 Eylül 2020, 21:05:21Menuye kalibrasyon konulunca, kalibrasyon bozuldugunda,
musteri kalibrabrasyon menusunu nasil aciyor. Deneme yanilma dokunarak mi?

Bunun için ayrıca tuş kombinasyonu düşündük hocam. Touch dışında birkaç tuşa ihtiyacımız var.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: aforizma - 24 Eylül 2020, 11:08:40Bunun için ayrıca tuş kombinasyonu düşündük hocam. Touch dışında birkaç tuşa ihtiyacımız var.
Aslında ekranın sıfır koordinatlarına uzun süre mesela 5 saniye yada daha fazla basılı tutunca otomatik kalibrasyon menüsünü açabilir.

tekosis

Alıntı yapılan: kimlenbu - 22 Eylül 2020, 12:18:58Benim önerim ise cihaz kullanılırken çaktırmadan en çok kullanılan butonlar sayesinde 3 nokta almak. Misal başlat/durdur butonu olsun. Her basıldığında konumunu kenara not edin. Diyelim ki değer arttırıp azaltan bir buton var, her basıldığında konumunu not edin. En son elinizde konumlarını bildiğiniz 3 tane buton var, artık kullanım esnasında çaktırmadan kalibrasyon yapabilirsiniz.
çok güzel bir çözüm, çok mantıklı geldi bana.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.