rgb animasyon yapılması hakkında

Başlatan sagamen, 01 Haziran 2006, 11:54:17

sagamen

sevgili arkadaslar benimle bilgilerinizi paylaşacak arkadaşlara ihtiyacım var
konu  rgb ledlerden 128*128 bir animasyon panosu yapmaya karar verdim    16f877  cd4051 rgb ledler  bdx53c   adresleme için 4051 kullanmayı düşünüyorum  arkadaşlar yorumlarınızı beklıyorum  

 teşekkürler
herkEse kolay gelsin

Ersin

Oncelikle bunlarla olmaz, rgb driver lar var ama onlarda piyasada yok

Birde kucucuk bir sorun:

128x128 = 16 384 led
Tanesi 0.6 dolar da hadi sunu yuvarlak yapalim 0.5 dolar dan
16384 x 0.5 = 8 192 dolar

sagamen

fiyatlarını biliyorum arkadaşım fiyat  araştırmasını yapmıstım  modul  modul olarak yapılandırmayı dusuyorum
sorun
nasıl yapabileceğim konusu
herkEse kolay gelsin

OG

Animasyon türlü türlü olabilir. Kimi sistemler video animasyon, kimileri flash animasyon kimisi eepromdan animasyon, kimisi DMX512 sistemli animasyon... ?
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sagamen

dmx512 kontrol ünitelerini inceledim internetten ama fazla bilgi yok  örneğin  dmx512  lerde adresleme üniteleri de  var  512 master  ünitelerine slave deniyor   googlede aradım ama kayda değer birşey bulamadım
herkEse kolay gelsin

OG

DMX512 asenkron haberleşme protokoludur. Hızı 250Kb lere çıkabilir. 512 adet adrese 8 bitlik data taşır. İlgili adres kendine ait olan datayı alır, bu dataya göre ne yapacaksa onu icra eder. Işık sisteminin seviye kontrolleri, robotlardaki haraket ve animasyonlar vs vs.

Adreslenmiş DMX dekoder ünitelerine sahip led üniteleri gelen dataya göre ledlere çıkış verir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sagamen

sevgili OG arkadaşım bunun için birçalışma  başlatmayı  dusunuyorum herhalde başım cok ağrıyacak dmx512 ile ama denemeye değer diye düşünüyorum   internetteki  devreleri biraz inceledim ama maalesef  benim için umut vermedi
herkEse kolay gelsin

OG

Haliyle biraz zordur. DMX512  1 den fazla universe sahip olabalir. O zaman adres sayınız univers kadar katlar. 2x512, 3x512 gibi.

Normalde RS485 ile taşınır. Adres sayınız arttıkça datayı RS485 ile taşımak zorlaşır. Araya LAN taşıyıcı sistemler girer. İstanbul'da iseniz LAN sistemine bir örnek Capitol'un (Bağlarbaşı) üstündeki matrix rgb üniteler. Capitolun bahçesindeki direkler ve içerdeki kolonlar ise RS485 ile taşındı.

Daha büyük sayılı adresler için LAN da yetmez, ana çıkış fiberoptic olur. Ulaştığı noktalarda LAN veya direk RS485'e dönüştürülür. Yakında boğaziçi köprüsüne bu tip bir sistem uygulanacak.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sagamen

evet capitolü biliyorum  güzel bir sistem kurmuşlar gece mukemmel oluyor
herkEse kolay gelsin

OG

Capitol'un üstündeki matrix sistem flash dosyalar ile çalışıyor. Flash animasyon dosyası PC içinde ilgili programa veriliyor.  Program, döşenmiş olan ışık sistemine göre flash dosyasının ilgili noktalarından RGB bilgilerini alıyor, adresliyor ve DMX data olarak çıkış veriyor. LAN taşıyıcı sisteme sahip bu data bildiğimiz HUB aracılıkları ile çoğaltılıp uzak noktalara taşınıyor. Bu data gittiği yerde kendine özel üretilmiş power supply lara giriyor. PS datayı tek uçlu DMX datasına çevirip  enerji ile beraber hücreciklere yolluyor. RGB hücreler içinde decoder var ve DMX dataya göre ledleri pwm ile sürüyor.

Daha büyük bir uygulama.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sagamen

mükemmel bir proje yapmişlar   anlaşılan  bu iş çok zor olacak ama yapmaya değer bir proje  sevgili OG arkadaşim
    önce kücük çaplı uygumalar  ve bol bol denemeler olacak  pic le baslamayı dusunuyorum kucuk işler için
herkEse kolay gelsin

ise

rgb animasyon çalışmalarının picle 16serisi (hafıza ve ram olanağı kısıtlı olduğu için ) yapılması zor olabilir. gui çalışmalarında (25-30 hzgeçişli çalışma için ) işlemci hızlarının çok yüksek olası gerekmektedir. ekran boyutunuz büyüdükçe işlemci hızınızın artması olasıdır.  bu  konu ile ilgili çalışmalarda micruim firmasının çok profesyonel örnekleri mevcuttur. interrupt tarama hızına işlemcinizin cevap vermesi gerekir. bunlar için yapılmış hazır modüllerde mevcuttur mq (nvidia)serisi modüller (cep telefonlarının)  rgb ekranları sürmek için tasarlanmıştır. animasyon kısmını yinede işlemciye kalacağı için dspic, dsp , arm7-9  gibi işlemci mimarilerinin kullanmanızı tavsiye ederim.

mhk

Bu işler elbette zahmetli ve düşünülmesi zor işler. İlk önce büyük bir ekran değilde daha küçük ( 16x16) gibi rgb ledlerle deneme yapılabilir. Hatta bu grupta baaşarı sağlandığında aynı gruptan bir adet daha yapılıp parça parça bütüne gidilebilir. Thief 'in de yazdığı gibi bu grupları ayrı ayrı kontrol etmek için işlemci hızı yüksek olmalıdır. Diğer bir düşünce ise , fikir bakımından denenebilir. ( Bu sistemi denemedim ) ilk önce 64x128 grafik lcd ile led matrix oluşturulabilir. ( LCD sürme tekniği farklıdır. Bu sürmeyi led sürme şekline dönüştürmek gerek) ,daha ileri gidilerek , cep telefonları renkli ekranları ile çalışma yapılabilir, biraz daha ileri gidilip TFT lcd ile denemeler yapılabilir. Bu konuda olumlu , olumsuz fikri olan varmı?
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

sagamen

tabiiki ilk once kücük modul halınde baslayacam kucuklerde alt yapıları hazırlamak ve baslamak için pıc kullanıcam  bu arada ilgi alakanız için cok sağol un arkadaslar.
herkEse kolay gelsin

snnylmz

Arkadaşlar elimde senin aradıgın birşeyler var çinden getirmiştim


rgb pixel   sihirli led şerit  ve led tüp ve bunların kontrol cihazlarıda mevcut.
isteyen varsa bana ulaşsın yardımcı olmaya calısayım :arrow: