ASANSÖR KARTI TASARLAMA

Başlatan ayhani, 16 Haziran 2006, 13:18:39

ayhani

Merhaba arkadaşlar:
elektrik öğretmeni olduğum okul için 3 metre boyunda 5 katlı asansör maketi yaptık. Fakat asansörde kullanılan sistem gerçeğinin aynısı (3 fazlı reduktörlü motor,ağırlık sistemi vs).Bunun için günümüzde 5 katlı apartmanlarda kullanılan asansör kartının aynısını yaptım. (1 anakart+5katlardaki kart+1 kabin içi kartı). Kartı pic16f877 ile tasarladım ve sanırım gerçeği ile aynı oldu, gerçek bir asansörü çalıştırır sanırım.  Her katta bir display var. Herşey orjinali ile aynı. Kat geçişlerinde kabinin gittiği katı göstermek için displayin yanıp sönme olayını dahi yaptım.
Motor redüktörlü 3 fazlı motor. Motorun yönü kart üzerindeki ileri-geri röleleri ile kontaktörler sürülerek yapılıyor. Her katta bir sınır anahtarı ile kat bilgileri alınıyor. Kabin içi aydınlatma istenirse dinamik frenleme sistemi vs hepsini yaptım. fakat bu konuda eskiklerim vardır. Yakında makete ait görüntüleri buraya yüklemeyi düşünüyorum.
Peki ben bunları neden yazıyorum?
Amacım piyasada bulunan kartların bire bir aynısından tasarlamak
Asansör konusunda tecrübeli arkadaşlar bana bu konuda yardımcı olmalarını istiyorum.
-Bir asansör kartında bulunması gereken tüm güvenlik tedbirleri nelerdir?
-Bir asansör kartını piyasada bir asansörde kullanabilmek için alınması gereken standart ve sertifikalar nelerdir?
-Asansör kartlarının fiyatları nelerdir?
NOT:Forumdaki asansör ile ilgili herşeyi okudum. Arkel'in sitesini gezdim bu konuda bilgi topluyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.

OG

@ayhani, konu dışı bir soru. Merak ettim pic programını parsic ile mi yazdınız? PARSIC'in başarısını merak ediyorum.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ayhani

Evet parsic ile yazdım. Parsic ile yaptığınız projeleri anında simulasyonunu yaparak deneyebiliyorsunuz, böylece eksikliklerinizi anında giderip yeni eklemeler yapabiliyorsunuz. En güzel tarafı PLC programlar gibi pic programlamanız.
Bu arada asansör hakkında bilgileri olan arkadaşlarımızın yardımın bekliyorum
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.

stlg

Sevgili kardesim
Ben asansor kartlarının tamiri ilede ugrasıyorum genelde bana gelen kopya kartı denen bir kart bu kart ,katlarda bulunan bistabıl denilen manyetik olarak calısan algılayıcılardan  kat bilgisini grey kodu olarak alıp, kabinin nereye yukarımı asagımı gidecegine karar veren bir devre eski sistemler ttl yapılarda idi simdi artık picli yapılıyor zaman zaman arızalı picler gelince bende hazır kartların pici icin bir program yazdım orjinali gibi calısıyor uzerindeki picler bir seferlik yazılan modeller, bense kucuk bir kart ekleyerek 16f877 ile bu işi hallettim ben programlarımı asm yazıyorum soracagın konularda, bildigim kadar yardım etmeye hazırım kolay gelsin
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

Ziya

Sayaç imalatı yapan bir fabrikada ArGe bölümünde çalışan bir arkadaşım OTP piclerin yazılımlarının asla bozulmadığını, diğer taraftan flash eeprom kullananların içerisindeki programların (olasılığı çok çok düşük olsa da) dış etkenler nedeniyle bozulabileceğini söylemişti. Sizce asansör kartlarında bu ihtimal (doğru ise tabi) düşünülmüş olabilir mi?
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

e3

Ziya hocam evet bu dediğiniz başıma daha önce geldi. :D Pic'i doğru yazıp devreye yerleştirdikten sonra biraz çalıştırıp tekrar söküp okutunca Pic'in sapıttığını gördüm.Eeprom ve Rom kodlarım değişiyordu.Ancak hiç C serisi piclerle çalışmadığım için onlara birşey olur mu bilemiyorum. Elimden hiçbir Pic'i sağ bırakmamaya çalışırım. :twisted: Bakalım ne kadar dayanıyorlar diye. :P C serisi de elbet birgün elime düşer. 8O Saygılar.İyi günler. ;)
.eem.

stlg

Bu piclerin artık iclerindeki programa birsey oluyor yoksa donanımsal bir arızamı bilemiyorum ama sonucta pic calısmıyor bende elimizde surekli bulunması acısından 16f877 donustureyim dedim onun icin yoksa bende bu otp yapılarını cok iyi bilmiyorum
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

ilkeracarlar

herkez bazı piclerin programladıktan sonra doğru çalışmadığını yazmış.Tüm yarı ieltken devre elemanları 150 nin üstündeki potansiyel gerilimden ciddi hatalar görürler.Bu yüzdendir ki satışları sırasında özel kılıflarla satılırlar normal şartlarda vücudumuzda 1300 volt civarı potansiyel gerilim vardır .Bu proglamlamadan sonra devreye takarken malzeme üzerinde boşalır malzemeye ve programına zarar verebilir Bu yüzden bileklik şeklinde satılan bazı malzemeler var Bu elemanları kullanıtyorsanız sıkca bu malzemelerden temin edin.