Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

Ezan Vakti Hesaplama

Başlatan elektroombank, 19 Temmuz 2006, 19:02:31

elektroombank

Abim mail attım ama cevap gelmedi.Sitesi bayadır güncellenmemiş.90 yıllar filan diyorsun.Alperen abimiz Hakkın Rahmetine kavuşmuş olmasın.

DumrulBey

Yanılmıyorsam geçen sene görüşmüştüm. Evde olsaydım telefon numarası verebilirdim. Şimdilik e-posta dışında yapabileceğimiz bir şey yok.
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

elektroombank

Abim tamam tamam.Cevap geldi Abdurrahman abiden.Yoğunuş biraz ondan geç geldi.Biraz lisans sorunu var birde 8051 le yapmış zaten.Yani formul baya karışık olduğundan herhalde....

POWER

Ezan vakitlerini gösteren proğramla bende uğraşıyorum.İlk etapta bulunduğum ilin 1 yıllık namaz vakitlerini gösterir bir proğram için uğraşıyorum.Şuanda tüm bölgeler için hesap zor gözüküyor.Nasıl hesaplandığını anlayamadım.Diyanet işlerine mail gönderdim ama cevap gelmedi.Şu aşamada benim takıldığım konu şu: 1 ocak 2006 tarihinde öğle namazı vakti ile, 1 ocak 2007 yada 1 ocak 2009 yılındaki öğle namazı vakti aynımı?Mantığım aynı olması gerektiğini söylüyor fakat takvimlerdeki vakitleri karşılaştırdığımda her iki yıla ait vakitlerde bir kaç dakika kaymalar var.Şayet kayma olacaksa ne şekilde oluyor.Lütfen bilgisi olan yardımcı olsun.En azından tek bir ilin verileri girilerek proğram tamamlanabilir.
TB6BKG

musasu

slm
ezan saatleri hakkında bildiğim kadarı ile bende katkıda bulunayım
öncelikle ezan saatleri meridyen ile değiştiği muhakkak ancak paraleldende bağımsız değil takvimlerden kuzey güney arasında iki il seçip kıyas yaparsanız yaz kış arasında farklılıkları görebilirsiniz
paralel ve meridyen bilgisi ezanı tam olarak hesaplamayı mümkün hale getirir
alperenin programında konuyla ilgili açıklamalar mevcut arccot() hesabı yapılması gerekiyor galiba arccot()değerleri veri tabanına yazılarak dünya üzerindeki birçok yer bilgisi hesap edilebir.

ben cep telefonu için hesap yolu yerine bir yıllık 10 vakit hesap bilgisini kullandım 8 kb tuttu program  tarih bilgisine bakarak ilgili vakit satırını ekrana getiriyor

elektroombank

@POWER abim;

1 ocak 2007  ve 1 ocak 2008 arasında fark olmasada 1 ocak 2011 arasında fark olacaktır.malum bunu şurdan anlayabiliriz.Şubat ayının 4 yılda bir farklı çekiş yapmasından kaynaklanıyor.YAni herhalde dünyanın eğiminin bir sonucu bu..

POWER

Arkadaşlar namaz vakitlerinin hesaplanması ile ilgili bir şeyler yapabildikmi?Ben o tarihlerde uğraşırken 6ay 10 günlük bilgiyi 877 de saklamıştım.Fakat bir yıllık bilgiyi bile sığdıramadığım için ara vermiştim.Acaba bir gelişme sağlayabildikmi?
TB6BKG

CaFFeiNe

@power

sen yeterki doğru zamanları tespit et pice sığmıyorsa harici EEPROM var MMC var, var oğlu var

temha

Alıntı yapılan: "kesmez"
Alıntı YapYerküredeki bütün coğrafi koordinatları database etme imkanı yohtur.
Siz bir noktaya göre database hazırlarsınız ..
van 10 dakka önce çorum 5 dakka sonra ...
dolayısıyla bütün şehirleri hesaplayabilirsiniz..

Böylebir hesaplama benim coğrafi ve dini bilgilerime göre olamaz.
Çünkü namaz vakitleri nasıl sabit değilse noktalar (şehirler) arasındaki farklarda sabit değildi. Mesela KÜTAHYAY ile İSTANBUL aynı meridyendedir. Fakat istanbul Kütahyayla bazen aynı bazen 1 dakika önce bazen bir dakika sonra okunuyor bu da şundan kaynaklanıyor paraleller arasındaki fark ta önemli çünkü ekvatordan kutuplara gidildikçe gece gündüz süresi arasındaki fark artıyor. gece ve gündüz değişimleri namaz vakitlerini doğrudan ilgilendirdiğinden dolayı LİNEER fark söz konusu değildir.

Benim bunun üzerinde uğraşacak vaktim yok ama Biraz araştırma yaptım.
1982 den önce temkinli vakitler kullanılıyordu yani imsak vakitlerini ve akşam ezanı garantiye almak için 14 dakika gibi bir temkin farkı ekliyorlardı. 1982den sonra diyanet bu süreyi kaldırıp temkinsiz vakitleri uygulamaya başladı. Ben de seneler arasında fark olmayacağını düşünerek seneler arası 1 ekim vakitlerini karşılaştırdım ve şu sonuca ulaştım.

Tarih      imsak   güneş   öğle   ikindi   akşam   yatsı   kıble   

2000   ekim1   5,25   6,49   12,57   16,14   18,51   20,10   11,30
2003   ekim1   5,23   6,49   12,57   16,14   18,53   20,11   11,31
2006   ekim1   5,25   6,49   12,57   16,14   18,53   20,10   11,31
2007   ekim1   5,25   6,49   12,57   16,14   18,54   20,11   11,31

imsak akşam ve yatsı vakitlerinde farklılıklar gördüm.

Bu arada şu bilgiyide öğrendim belki birgün işinize yarar kıble saatinde güneş mekkenin tam üzerinde oluyor.  Yani kıble saatinde güneşin bulunduğu yer senin kıblen oluyor.

Bu fark için diyanete yazı gönderecem cevaplanırsa inşallah buradan yayınlarım.

Allah hepinizin yardımcısı olsun forumda emeği gecen bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkürler.

POWER

@CaFFeiNe
Verileri saklamak için harici araçlar var ama işi henüz bir formüle oturtamadık.Ben 6 ay 10 günlük bilgiyi takvim yaprağından tek tek bakarak yazmıştım.Bu sisteme epromda yetmez başka araçta yetmez.En az 40-50 yıllık bilgiyi barındırması lazım diye düşünüyorum.Araştırmaya devam.
TB6BKG

OG

Sonuna kadar okumadım, burada detaylandırmış, belki işe yarayacak birşeydir. Dili biraz eski türkçedir. http://www.turktakvim.com/code/prayertimes/namazvakitleri.htm
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

erkan614

namaz vaktini hiçbir alet tam tutturarak öçemez (yapılanlar içerisinde) hepsinde 1-2 dk lık kayma olur kullanacağınız algoritma dönüm noktasına kadar düzenli olarak vakti bulunulan noktaya göre arttırıp azaltıcak şekilde olmalı bunu rahatça yapabilirsinzaten piyasadakilerde aynı mantık büyük ihtimal.
10 yıl sora butün vakitler değişecek tahminen (jeoloji sebeplerden malum dünya dönüyıor)

ne yaparsanız yapın bulunduğunuz anda kullanacağınız formul hesaplama sensor ölçümleri 1 hafta soraki vakti tutturamaz 1-2 dk sapma hep olucak

not diyanetin verdiği saati çok rahat tutturursunuz o başka
çünkü oda sizin kullandığınız yöntemi kullanıor kimse ikindi vaktini tayin için bir mızrak dikip gölgesine bakmıor

KAZIMUGUR

Şimdi hapı yuttunuz.
Mızrak dikildimi hesaplara meteorolojik şartları da katmalısınız. :)

arslan74

Alıntı yapılan: "erkan614"

namaz vaktini hiçbir alet tam tutturarak öçemez (yapılanlar içerisinde) hepsinde 1-2 dk lık kayma olur kullanacağınız algoritma dönüm noktasına kadar düzenli olarak vakti bulunulan noktaya göre arttırıp azaltıcak şekilde olmalı bunu rahatça yapabilirsinzaten piyasadakilerde aynı mantık büyük ihtimal.
10 yıl sora butün vakitler değişecek tahminen (jeoloji sebeplerden malum dünya dönüyıor)

Dünya Kendi etrafında ve aynı zamanda güneş etrafında dönüyor. İki dönüş hızları herzaman sabittir. Eğer dünyanın dönüş hızı 1sn artmış olsaydı hepimiz uzaya fırlatılmış olurduk, Aynı şeklide dünyanın güneş etrafındaki hızıda artmış olsa yine aynısı olurdu.

Dünya güneş etrafında belli bir acı ile döner, bunu coğrafyacılar ve uzay bilimcileri daha iyi bilir. Bu acı da dünyanın var olduğundan beri yine aynı, hiç değişmedi.


Alıntı yapılan: "erkan614"

ne yaparsanız yapın bulunduğunuz anda kullanacağınız formul hesaplama sensor ölçümleri 1 hafta soraki vakti tutturamaz 1-2 dk sapma hep olucak


not diyanetin verdiği saati çok rahat tutturursunuz o başka
çünkü oda sizin kullandığınız yöntemi kullanıor kimse ikindi vaktini tayin için bir mızrak dikip gölgesine bakmıor


Bu durumda 10 yıl sonra bu 3 değişkenden hangisi yada hangileri değişecekki. Bunu hesabla bulamayacağız. Sonucta bu bir matematiksel bir işlem ve bu işlem eğer sen dünyanın iki dönüş hızını ve dönme acısını tam olarak biliyorsan kesinlikle vakitleri hesapla ile bulabilirsin.

Meteroloji olayların Namaz vakitleriye ilgisi yoktur. Meterolojik olay sadece namazın gözle hesaplamasını engeller. Ama dünyanın güneş ile dönme acısını etkisi yoktur.


Selamlar

KAZIMUGUR

:) Seninkini bilmem.
Benim dinim vazifemi yapıp yapmadığıma bakar.
Tarifi ise mızrak ve gölge hesabı kadardır.

Başlıkta teknik bir olay konuşuluyor ve fiziksel olayların çokluğuna dikkat çektim.
Hava yoğunluğu meteorolojik şartlarla değişir.Yoğunluğu değişen havanın kırılma indisi ve buna bağlı olarak güneş ışınlarının görünen açısı ve dolayısıyla gölge uzunluğu ve dolayısıyla "vakit" değişir.
Yaratan ve görevi veren bundan habersiz olmadığına göre o kadarlık hesap dinen gerekmez.
Mühendis isen gerekir.

Büyük cisimler sandığın gibi tek düze işler yapmazlar.
Kaosun düzeni var,düzenin kaosu.Nerede durup nereye nasıl bakabildiğine göre değişir...

Presizyon denilen olay topacın yalpalaması gibidir ve senin basit ve milimetrik ve saniyelik sandığın hesapları bozar.

Söz konusu mühendislik hizmeti dini bir hizmet içinse kuralların göz önünde tutulması gerekir yok öylesine hesaplarsa...

O 1 saniyenin bizi uzaya nasıl fırlatabildiğini açıklarmısın ?

Konuyu dağıtıyorsam özür dilerim , öyle ise biri siliversin.