15-18 volt ac - 12v dc

Başlatan deserteagle, 26 Kasım 2006, 20:08:32

deserteagle

Elimde bir tarafo  var çıkışı 15-18v arasında tam olarak emin değilim .bundan 12 v  sabit çıkış veren bir regüleli güç aynağı yapmak istiyorum çekeceğim akım fazla değil 250 mA veya 300 mA kadar.devrelerinizi bekliyorum.
saygılarımla

Eagle_Tim

biraz elektronik bilginiz var ise bir devre şemasına ihtiyaç olmadığını biliyor olmalısınız. yapacağınız iş çok basit

bir köprü diyot ile önce trafo çıkışını doğrultunuz, daha sonra 25 volt  470 veya 1000 mf kondansatör kullanarak doğrulttuğunuz ac gerilimi filtre ediniz, daha sonra küçük bir iki kondansatör daha bağlayarak düşük değerlikli parazitleri de giderebilirsiniz, sonra kondansatörlerden sonra 7812  
12 voltluk regülatör entegresini ekleyin sonra tekrar bir kondansatör ile filtre edin ve 7812 nin  üzerinde yazan harflere göre " 7812L, 7812CT" vs.. 500 ila doğru hatırlıyorsam 2000 mA re kadar akım çekebilirsiniz.. kolay gelsin..
Software and Hardware Design...

aster

Alıntı yapılan: "Eagle_Tim"doğrulttuğunuz ac gerilimi filtre ediniz..

Bu terimi lafın gelişi olarak çoğumuz kullanıyoruz

aslı böylemi acaba?

köprü den sonraki kondi nin görevi filtre etmekmidir?

filtre denince istenmeyenlerin kırpılması, durdurulması, engellenmesi olarak algılıyorum

bkz, fritözün filtresini değiştirdim çünkü yağ buharını ve kokusunu geçirmeye başlamıştı

siz ne düşünüyorsunuz?

Göktuğ

Bence dogru kullanım olmuş.

z

Sinusoidal gerilim diyodlarla yarim yada tam dalga dogrultuldugunda elde edilen pulstatif gerilim Fourier serisine acilirsa DC bilesene ilave sinusler goruruz.

Kapasite baglamakla bu sinusler filitre edilir geriye DC kalir. Ancak filitre tum sinuslerin etksini yok edemediginden DC de salinimlar gorulur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

otm

filtre birbirinden ayırmak anlamında.ancak ac doğrultmasında tam olarak bu anlamı karşılamadığını düşünüyorum.Bu devrelerde ac akımın diyotla doğrultulması aslında yarım alternansının atılması anlamına gelir.diyotun diğer tarafından osiloskopla bakıldığında bu atılan alternans çizgide bir kesiklik şeklinde görülür.Kondansator ise diyotun iletimde olduğu zaman diliminde şarj olup diyotun kesimde olduğu alternansta deşarj olarak akımın devamlılığını sağlamaktadır.yani bu hesapla filre etmek deyimi bana mantıklı gelmiyor.

picusta

Alıntı yapılan: "bunalmis"Sinusoidal gerilim diyodlarla yarim yada tam dalga dogrultuldugunda elde edilen pulstatif gerilim Fourier serisine acilirsa DC bilesene ilave sinusler goruruz.

Kapasite baglamakla bu sinusler filitre edilir geriye DC kalir. Ancak filitre tum sinuslerin etksini yok edemediginden DC de salinimlar gorulur.

Kapasite baglamakla bu sinusler filitre edilir geriye DC kalir.
Tam olarak katilmiyorum.
Dogrultulan sinüsün DC bileseni çok daha küçüktür.
Kondansatör nerdeyse sinüsün genligi kadar voltaj elde etmeyi saglar.

Alıntı YapKondansator ise diyotun iletimde olduğu zaman diliminde şarj olup diyotun kesimde olduğu alternansta deşarj olarak akımın devamlılığını sağlamaktadır
Bu yöntem bunun için saglikli değil. Hele çok az akim çekilirse o zaman kondansatörün desarj süresi uzun fakat sarj için çok az zamani olur, bu yüzden az yükte sebekeden ani akimlar çeker.

Herseye ragmen en sIk bu devreye rastlanir (köprü diyot + kondansatör), yapmasi kolay ama sebeke için iyi değil.
Kartin basina konmus 10 uF ile her çipin yanina konmus 100 nF için de filtre denir ama ikisnin de vazifesi ayri, ayri ayri seyleri filtreler.

Eagle_Tim

Arkadaşlar buradaki filtre deyimi zaten alışıla gelmiş bir deyimdir, bunu da herkes çok güzel bir biçimde açıklamış. ancak filtre deyiminden kasıt basit bir biçimde olayı anlatmaktır. yani osilaskopta izlediğinizde bir kondansatörden önce birde kondansatörden sonraki görünüme verilen isimde diyebiliriz. bu deyimi , çok detaya girmeden bir kişiye anlatma ihtiyacı duyduğumuz zamanlarda sık sık kullanırız. çünki filtre deyimi anlaşılması basit bir deyimdir
ayrıca AC Salınımların kesilmesi ve DC bir seviye yakalanması da filtre deyimini yıllarca ayakta tutmuştur. filtrenin tanımı nedir ? bence bir şeyi süzmek yada diğer tarafta tutmak geçirmemek diyebiliriz kondansatör tam olarak bunu yapmıyor olabilir ancak AC Salınımlar kondansatörden sonra kondansatörden önceki dalga şeklini sürdüremiyorsa buna filtre demek pek de yanlış olmaz gibime geliyor herkese saygılar..
Software and Hardware Design...

aster

@Eagle_Tim, filtre olayını sana istinaden yazmadım, sadece oradaki kondinin gerçek görevi nedir onu irdelemek istedim. çünkü laf açılınca aynı terimi bende kullanıyorum

Adı üstünde besleme devresi değil mi?
herhangi bir şeyi besliyorum o anda asıldım akıma besleme devresi bir anda göçebilirdi ama göçmedi, engelleyen neydi?

hele ki bu bir sürücü beslemesi ise DC baradaki kondileri düşünün
verdim ayarı moslara, igbt lere kondiler dandikse şenliği gör sen

CaFFeiNe

Alıntı yapılan: "aster"herhangi bir şeyi besliyorum o anda asıldım akıma besleme devresi bir anda göçebilirdi ama göçmedi, engelleyen neydi?

ozaman takviye kondansatörü demek belki daha mantıklı olur abi :)

p_rof

aster arkadaşımız işin bilincinde en dogrusu söyledikleri kondansatörlerin önemi devrelerde büyük rol oynar bu çok önemli.tamirle sık ugraştıgım için biliyorum beslemedeki bir kondansatörün kuruması veya dolup boşalma zamanına göre degeri çok önemli saygılarımla
:roll:
FEDAKARLIK OLMAZSA ZAFER'DE OLMAZ (soundimpacttechnology@windowslive.com)

Eagle_Tim

sayın aster;

size katılıyorum tabiki de kondansatörün karşılayamayacağı ani bir akım çekme durumunda çıkışımız çökebilir.. bunun sebebi kondansatörün büyüklüğüne de bağlanabilir.bende ıgbt , üç faz motor sürücü kartları vs.. çok tamir ettim oralarda ki kondansatörler gördüğüm en dev kondansatörlerdi, kondansatör konusunu açacak olursak kondansatörlerin daha değişik görevleri de olduğunu görebiliriz. fakat  ilk  soruyu soran arkadaşımızın kafasının çok karışmaması ve konunun selameti açısından konuyu burada bitirmeyi teklif ediyorum..  :D
Software and Hardware Design...

deserteagle

Sayın üstadlar ben araştırdım da kafama yatan bir devre şeması bulamadım.Sizden ricam ise bir devre şeması idi.Fakat konuyu başka taraflara çekmişsiniz.Varsa bir şema+pcb lütfen.

Göktuğ

deserteagle   Eagle_Tim sana ilk mesajda ne kullanman gerektigini soylemiş. Araştırılıp bulunamayacak bir sey yok ortada.

Eagle_Tim

Alıntı yapılan: "deserteagle"Sayın üstadlar ben araştırdım da kafama yatan bir devre şeması bulamadım.Sizden ricam ise bir devre şeması idi.Fakat konuyu başka taraflara çekmişsiniz.Varsa bir şema+pcb lütfen.

aslına bakarsanız çok açık bir biçimde size çözümü sunduk.. fakat anladığım kadarı ile siz araştırma ve akılda kalıcı öğrenimden daha çok hazır şemalar ile ilgileniyorsunuz. buyrun size ilk mesajımıda basitçe anlattığım işinizi görebilecek çok küçük bir devre ama keşke mesajdan yola çıkarak bunu kendiniz çizmiş olsaydınız bu çok daha kalıcı ve yararlı olurdu saygılar..

not:max input 24 volttur, 1,4 köprü diyot üzerinde düşer kalan regülatörün girişine ulaşır. çıkışta 12 volt dc alabilirsiniz.. besleyeceğiniz devrenin hassasiyetine göre çıkış kondansatörlerinin değerini değiştirebilirsiniz ancak kutupluları 12 volttan yüksek voltajlı alınız..

Software and Hardware Design...