Pic neden reset atar...

Başlatan INFINITY, 04 Aralık 2006, 14:50:17

PhD

@inifinity arkadaşım,

Yukarıdaki cümlenizden sorununuzun çözülüp çözülmediği anlaşılmıyor.  :? Sorunu çözdüyseniz neler yaptığınızı tekrar anlatırsanız daha iyi olabilir. ;)

Kolay gelsin. :)
...hiç...

INFINITY

abi aslında sorun çözülmedi hala picin ustune deyince reset atiyor:)

ve su an devre board da kurulu onu pertinaksa alinca da ayni seyi yaparsa artik bakmaya caliscaz caresine...

projeeyi bitireyim koyacam buraya zaten beraber bastan sona inceleriz insllh :)
Elektron Hacısı Çekirdek Kabesini Tavafta...  Eğer atomda çekirdek ile elektron arasındaki boşluk yok olursa 1 çay kaşığı toprak 40.000 Ton gelir.

paradox

benzer sorunla bende karşılaştım.16f628 de b portunu çıkış seçmiştim.osilatör olarak da dahili osilötör kullanmıştım programlarken.çalışmadı tam  kafayı yiycektimki parmağımı yaklaştırınca devre çalıştı.sonra devreyi a portuna bağlayıp tekrar prrogramladım tıkır tıkır çalıştı.kondansatör kullanmıştım.ve mclr ucunu da direçle +5e çekmiştim.5v ta paralel porttan geliyodu.

armys2000

Gördüğüm Kadarıyla 16f877 kullanıyorsun Programlarken FUSES lara dikkat ettiniz mi??? Özelliklede OSC ve BOD seçeneğine Bunlar da reset yaptırabilir eğer doğru konfigüre edilmezse  artı diğer arkadaşların dediği gibi MCLR ucu ve besleme de yapabilir ve en son olarak ta STACK geliyor aklıma Umarım kısa sürede halledersin soruınu Bol şanslar

solidus

Bende de aynı çip ile aynı sorun vardı.. ISIS azizliği işte devreyi çizerken MCLR ucunu maks. 10 k lık bir dirençle +5V a bağlayın. Özellikle elimi yaklaştırdığımda reset atıyordu. Şu an arabamda takılı ve hiç bi sorun olmadan çalışıyor.. Kolay gelsin..
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

cemustun

Merhaba  bunun  cözümü  oldugunu  sanmiyorum  pille  bile  calistirsan  reset  atiyor ,
Kesme   kullanimi  imkansiz  gibi
10  yildir  reset  sorununu  cozemedim
Daha  az  reset  atan  PIC24  30F  setilerini  kullanmakta  fayda  var

Maxim

Alıntı yapılan: cemustun - 29 Aralık 2025, 13:58:51Merhaba  bunun  cözümü  oldugunu  sanmiyorum  pille  bile  calistirsan  reset  atiyor ,

19 yıllık eski konudan devam edelim madem
Bende tahmini 12 senedir yüzlerce devre tasarladım, yaptım ve sattım
bunların birçoğunda röle falanda vardı
ve hepsi 12F, 16F, 18F serisi pic modelleri yani 8bit olan işlemciler
bugüne kadar beni (reset konusunda) uğraştıran pek birşey oldu diyemem
pic serilerinden oldukça memnunum, hele son modeller çok çok daha iyi

Epsilon

Bu tür sorunların çözümü,kişinin reset atan devresinin altlı üstlü fotoğraflarını eklemesi ile olur.

"Osilaskobuma prob yaptım skop ta sorun var,sinyali net göstermiyor" deyip ,probunun kablosunu Tv anteni kablosuyla yapıp sorunu araştıranlarda vardı.

mehmet

Reset ve buton dirençlerinin yüksek değerli seçilmeleri en büyük sorunlardan biridir.
Bol kondansatör ve sağlam bir besleme ile rahat edersiniz.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

power20

Pindeki Mclr  işlevi mümkünse yazılımdan iptal edilir. Değilse beslemeye doğrudan bağlanır.  10k bağlamayın. Çok isterseniz 220ohm 470ohm, 1k olur

a.zorba

Alıntı yapılan: cemustun - 29 Aralık 2025, 13:58:51Mpille  bile  calistirsan  reset  atiyor
12f683 yalnızca beslemede 100n var. motorların kontaktorlerin  trafolarin bldc inverterlerin (18kw)dibinde kardeş kardeş çalışıyor bir defa bile reset atmadı. Herşeyi pic e bırakmayın cevresinide güzel dizayn edin.
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: cemustun - 29 Aralık 2025, 13:58:51Merhaba  bunun  cözümü  oldugunu  sanmiyorum  pille  bile  calistirsan  reset  atiyor ,

muhtemel temel tasarımlarında sıkıntı var besleme ve en önemli olanı da pcb çizimi..

SERRO EFE

Çalıştığı yeri beğenmediğinde sürekli reset trip vs atar bunlar, mümkün olduğunca konfor alanında tutmak gerekiyor. Temiz besleme barınma dışardan gelebilecek iğne çuvaldız batırmalardan hiç hoşlanmazlar hemen naza çekerler (endüktif yük pikleri).

Brdk Khn

Bazı durumlarda mikrokontrolere temas etmeyi, bırak elini yaklaştırınca input alıyordu. Sonrada kendi kendine düzeliyor. Böyle tuhaf durumlar olabiliyor. Bunları önlemek için bazı yöntemlerden bahsediliyor.

1. Giriş olsun çıkış olsun hiçbir pin boşta bırakılmayacak. Ya toprağa bağlanacak yada dirençle pulldown veya pullup yapılacak.

2. Birden çok besleme ve toprak pinleri varsa onlar da besleme ve toprak hattına bağlanacak.

3. Kristal osilatör  ayaklarına  Mhz ne uygun doğru değerde kondansatör bağlanacak.

4. Çalışma frekansı yükseldikçe enerji ihtiyacı artar. 5volt, 20Mhz lik bir kontrolör, 20Mhz ile
çalıştırılacaksa  3.5, 4volt gibi besleme gerilimi  düşüşlerinde kararsız çalışacaktır.   

5. Besleme voltajının sabit ve temiz olması önemlidir. DC-DC konverter gibi yüksek frekanslı besleme katları tavsiye edilmez.

6. Çıkış portlarına yanlış direnç seçimi gibi farkında olmadan çok yük bindiriliyorsa Mc karasız çalışacaktır.

7. Aynı şekilde inputlara aşırı gerilim geliyorsa sorun çıkartabilir.

8. 12,24,220 voltla çalışan devrelerda Mc devresi ile aradaki izole çok önemlidir.

9. Röle, motor, selenoid gibi bobinli devrelerin çalışma esnasındaki parazitleri  Mc ye reset attırabilir.

10. Kontrolör çin malı taklit bir ürün olabilir. Güvenilir bir başkası takılıp denenebilir.

11. Yazılan programdaki hatalar. SRAM'in sürekli %90 üzerinde dolu çalışması. Heap, stack taşmaları.

Benim aklıma gelenler bunlar. İlave etmek isteyenler yazabilir.

alikeskinkilic

Aslında çıkışları bir yere dirençle bağlamanıza gerek yok boşuna akım çekerler ve resetle ilgisi yoktur tabi kullanılmayan hiç bir bacağı da giriş olarak ayarlamayın. benim başıma daha yeni geldi tam dediğiniz şey elimi yaklaştırınca çalışan uzaklaşınca kapanan pic o da gnd bacağında soğuk lehim vardı temassızlık yüzünden "sanırım" pic beslemenin toprağını A1 A2 A3 girişlerindeki gerilim bölücünün torağından topraklanıyordu .tam olarak emin olamadım ama bu mümkün. sanırım elimizi yaklaştırınca kapasite potansiyel farkı doyuruyor çalışacak kadar. Yani Toprağı kontrol et belki kullanmadığın bacak varsa giriş yapıp toprağa bağlamak extra yardımcı bile olabilir. ayrıca yüksek değerli direnç yüksek empedans kaynağı özellikle reset bacağında dışarıdan radyo dalgalarından bile etkilenir örneğin reset bacağına 220k bağlayıp up yapıp odanın diğer ucunda ışığı açmak için elektrik anahtarına bastığınızda reset atabilirsiniz. aynı şekilde analog kanallarda da bu böyle esen rüzgar , havanın nemi bile 10 bit okumanın içinden geçer .güç kaynağın kaldırdığı sürece voltaj çökmesi yapmayacak kadar düşük değerli dirençler kullanın.kolay gelsin
Hep meraktan