Cisim, İnsan Algılayıcı Sensör

Başlatan elektroombank, 08 Nisan 2007, 22:26:15

elektroombank

Merhaba Arkadaşlar,

Hem ufak robotlar yaptık.Etrafa çarpmaması için ise inrared led ler filan kulllandık.Ama şimdi büyük insan boyutunda bir robot yapmayı düşünüyorum.

 Bu ufak robotlarda kullanıdğımız infrared ler yerine bu robot'ta ne kullanabilirim.Sırına, Sağ ve sol ön çaprazına yerleştireceğim sensörler
1 metre uzaklıktaki hareketli cisimleri (insanları) algılayabilmeli..

 Sizce nasıl bir sensör kullanmalıyım.Ultrasonic mesafe ölçümü ile düşündüm ancak hem çok kasar.Hemde cisimler hareketli.

 Basit önerileriniz var ise sevinirim.

nuwanda

Sharp marka kızılötesi uzaklık sensörleri var. Genellikle orta düzeyde  robotik uygulamalarında kullanılan, analog sensörler..Aşağıdaki datasheetteki 80 cm'e kadar ölçüm yapabiliyor ama 1.5 metrelikleri de var aynı sensörlerin. 30-40 ms'de bir ölçüm yapabiliyor o yüzden hareketli robotlarda da kullanılabiliyor.

http://document.sharpsma.com/files/GP2D12-DATA-SHEET.PDF

Birkaç projede bu sensörlerle bayaa uğraştım, eğer soracağın birşeyler olursa ;)

tuncozdemir

profosyonel sistemlerde hareketli ve birden çok nesneyi algılayan cihazları yapmak için canlılar örnek alınır bu sistemi yapmak içinse 4 ayrı yöntem kullanılır ilki böcek modelidir genelde basit robotlarda bu yöntem kullanılır robotun algılama yapmasını istedimiz yerlerine dokungaçlar konulur bu sistemle yalın ve temaslı cisimler algılanır bizim istediğimiz bu değil

2. yöntem yarasa yöntemi ultrasonik radar kullanılır (dikkat ulrasonik radar) radar yönündeki her türlü cissim algılanir ve takibi yapılır bu yöntemin dezavantajı robot hareketli olduğu için yasımalardandoğan eko gürültüleri yanlış algılamaya sebep olur internette çeşitli uygulamaları var.

3. yöntem yılanlar örnek alınarak yapılmış sistemler bir kamera ve bu kamera ile uyumlu hale getirilmik infraret sıcaklık algılayıcısı bu şekilde hareketli canlının yönü belirlenir mesafe algılayıcı bu yöndeki canlının mesafesi belirlenir. sıraya daha karışık bir algoritma girer ve kameranın odak ayarı yapılıp cissim belirlenir kızıl ötesi sıcaklık algılayıcı ve kamera ile canlı takip edilr zor bir yöntemdir. günümüz ileri düzey robotlarının bir önceki versiyonudur.

4. yöntem ise asimo gibi ileri programcılık gerektiren en verimli en güzel ve bunların yanında bi okadar zor ve zaman alan bir sistemdir. Model olarak insan gibi iki gözüyle çevreyi algıayan canlılar örnek alınmıştır. beraber hareket ve odaklama yapan bir çift kamera kullanılır. cissimlerim mesafesi iki aynı rengin kameralara geliş acısı bulurnur bu açı farkından cismin mesafesi belirlenir. kameralar bumesafeye odaklanıp cismin boyutu belirlenir sonra şekli ve bucissim daha önceden yüklenmiş görüntülerle kaşılaştırılır.en yakın modelle eşleştirilir ve makine cismin tanımı yapmış olur programına göre yapması gerekenleri yapar  çok zor bir yöntem ama en uygun olanı bu tabi yapmaya cesaret eden varsa

bu yazdıkları sadece yüzeysel bilgilendirme amaçlıydı. umarım gereksiz bulmazsınız. gereksiz ise özür dilerim. teklolojinin bu hızına bakarsak yakında sylonlarla mücadeleye başlayacagız ;)

ground

PIR sensör kullanabilirsin.. Açı olayı biraz zor olabilir. Spot açılı denen lenslerle dar açılı hareket algılanabilir.. PIR da lens çok önemli..

Sensörün çıkışını opampla kazançlayıp ( kazanca göre uzaklık )(preamp) , opamp çıkışını transla sürüp basit bi algılayıcı yapabilirsin.
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

omenek

Arkadaşlar konu açılmışken bende birşey sormak istiyorum.Fiyatı önemli değil,sadece insanı algılayabilen ve endüstriyel kullanımı olan bir sensör varmı.Makinelerde iş emniyeti için düşünüyorum.Piyasada hazır emniyet ışık bariyerleri var ama bunlar işyerindeki makinelere uygun değil.

frkcn

Osman Abi kullandığın makinalara uyar mı bilmem ama üstün programcılık yeteğine, sayfadaki flaşın bir katkısı olacağı kanısındayım
Saygılar,
 
http://mysick.com/partnerPortal/eCat.aspx?c=1&go=DataSheet&Cat=Row&At=Fa&Cult=English&ProductID=26870&Category=Applikationsfinder
Bugün ömrümün geride kalan son günü...

nuwanda

Alıntı Yap...Hemde cisimler hareketli. ...

Bu kısmı atlamışım..Eğer cisimler hareketli ise tuncozdemir'in söylediği yöntemlerden birini kullanmak gerekir tabii ki  :roll:

elektroombank

Merhaba Arkadaşlar;

Yardımlarınız için çok sağol un.Ne yöntemler varmış ya..

Ama ben biraz kolyaına kaçacam.GP2D12 sensörünü kullanmayı düşünüyorum.Herhalde bununla uzaklık miktarıda ölçülüyor.Bu çok çok daha iyi..

 Peki bu ölçüm nasıl yapılıyor.Bununla ilgili bir PIC örneği varmı hiç.Datasheet'inde program örneği göremedim hiç.Daha önceden yapmış olduğunuz ufak denemeler filan varsa buraya koyabilirmisiniz faydalanmak için...

selvi

hareketi algilayan pir sensorlerin, yansimali algilama mesafesi maksimum ne kadardir.ir ledle denedim 1-2m i gecmedi.verici-alici kasi karsiya kondugunda irlarda iletisim 10m civarinda oluyor.ama ben yansimali en az 6m de cismi algilaycak bir sensore ihtiyacim var.nasil bir sensor?
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

dnzunal@gmail.com

Projemde kullanmak üzera acilen SHARP GP2D120 infrared uzaklık sensörüne ihtihacım var. Türkiyede bu sensörü nereden bulabilirim?