Voltaj Akım Ayarlı Pc PowerSupply (modifiye)

Başlatan gevv, 05 Mayıs 2007, 23:19:17

conavar

@eemkutay

hocam sıfırdan bi smps dizayn etmek için neleri kavramamız gerekir...?
uzun zamandır kendime bir smps yapmak istiyorum simitri besleme olacak.
yani istediğim zaman smps yapmak istiyorum anfi falan sos konusu olunca trafo büyük zahmet ve cok ağır...her devreye yeni bi smps yakmak benim için daha mantıklı :) yoksa boyle giderse ev çökecek ağırlıktan:D heryerde trafo var :D 500 W 250 W :D nerye kadar :P
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]

ise

firmalara  en düşük  giriş voltajı  , en yüksek çıkış  , çalışma frekansı , çıkış akımı ve ani çıkış akımını belirtiyoruz. ona göre sarıp gönderiyorlar. enson 2 tip trafo sardırdım 160 v giriş  350 v 7 a çıkış  , ani akım 10 amper  20 khz ve 100 khz model olarak geldi. 100 khz olan modelde e55 1 adet karkas kullanırken 20 khz olanda 2 adet e55 karkas kullanıldı.

OG

ise hocam böyle bir kolaylık varmış da haberdar değilmişiz. Bu hizmeti veren hangi firmadır?
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

CLR

@conavar

ilkönce benim gibi flyback ile başlamalısın, ama dediğim gibi benim 6 ay gibi bir zamanımı aldı. Neredeyse Internetteki tüm off-line smps şema ve formüllerini inceledim, aralarındaki farkları, farkların nedenlerini,formül farklılıklarını,design farklılıklarını çok zamanımı aldı, özellikle trafo sarımı,sarım yönleri,frekansın tel çapına,akıma etkisi,frekansın ve sıcaklığın nüveye etkisi,çıkış wattına göre trafo sarımlarının değişmesi............ gibi bir çok öğrenilmesi gereken şey var, (yeni başlayacaklar için) Ama adam gibi çalışınca oluyor, şimdi firmada tüm design ettiğim devrelerin beslemesini smps ile yapıyorum.

Çoğu insan smps'i çok küçük boyutlu diye tercih ediliyor sanıyor ama gerçekte asıl sebepler şunlardır

1) Giriş voltajını üniversal yapabiliyorsun ,mesela 90Vac-300Vac şebeke voltaj aralığında çalıştarabilirsin veya 380Vac'yi doğrultursak
(380x1,414=537Vdc ) 400Vdc-600Vdc aralığında çalışan bir power supply tasarlanabilir veya aynı mantıkla dc-dc konvertör yapılabilir. Mesela 12V'tu
+-50Vdc yapılabilir.Sadece güç sınırlarına dikkat edilmeli yani yüksek güçte bir üst topolojiye geçilmeli, (half-bridge,full-bridge gibi)
Half-bridge dizaynı yapılabiliriz(500W'a kadar) fakat full-bridge yapmak hem gereksiz hemde oldukça zor,çok detay giriyor ve çok pahalı, bu işi yapanlarla kesinlikle baş edemeyiz.

90V-260V aralığındaki bir dizayn dünyanın tüm ülkelerinde çalışır(üniversallik buradan geliyor). (bazı ülkeler 100V,110V,230V,220V kullanıyor)

2) En önemli sebep ise , şebekeden gelen parazit,gürültü,spike'lar 'ı engellemede en etkili ilaçtır. Özellikle benim gibi microcontroller ile dizayn yapanlar için çok önemli bir özellik. Programlar içinde , parazit ve resetlere karşı önlem almaktan sıkılmıştım ve çok bunalmıştım. (smps dizaynına geçmemdeki en önemli sebep)

(Hi-tech C ve pic assembly kullanıyorum yani karıştırıyorum, C'nin yetersiz ve gereksiz olduğu yerler var bu durumda asm'ye geçiyorum)

Genelde elektronikçiler smps'i anfi yapmak için istiyorlar fakat STK serisi bir IC ile amfi yapmak istesek -+35V 5A akım sınırı (her iki kaynaktan) 70Vx10A =700W olur bunun için full-bridge smps dizaynı gerekir. (full-bridge hk. yukarıda anlattım)

Önce flyback ile başlayın(en kolayı, en çok kullanılanı,en ucuzu) ama bunun için çok kitap ve datasheet,application incelenmeli, smps trafoları sökülüp sarım teknikleri,yapısı incelenmeli

Kolay gelsin
Knowledge and Experience are Power

CLR

@ise

Trafoların primer,sekonder spir sayısını trafocular sana veriyorlar mı? Primer indüktansı, air-gap mesafesi falan,

Çünkü bunlar bilinmeden smps dizayn edilemez. Bu devrelerin dizaynı sana mı ait?
Knowledge and Experience are Power

CaFFeiNe

@eemkutay

hocam bu flyback tipi smps'leri öğrendiğiniz kaynakları forumda belirtebilirmisiniz? bu konuyu birçok kişi merak ediyor sanıyorum

tşkr

CLR

@CaFFeiNe

Powerint,onsemi,texas instruments, motorola,fairchild'ın sitesindeki off-line flyback design notları,
magnetic feritte üreticilerinin datasheetleri,notları,core(nüve) teknik özellikleri
(magnetics.com)

Birde google'da bulduğum , smps ile ilgili pdf'ler falan,

Hepsinden farklı şeyler öğreniyorsun zaten hiç biri tek başına yetmiyor, çeşitli kaynaklardan öğrenmek konuya hakimiyeti getiriyor.

Kolay gelsin
Knowledge and Experience are Power

ise

trafolara uygulanacak devre (çalışacak topolojisi   hangisi ise ) , giriş ve çıkış gerilim akım gönderiliyor,  ona göre arkadaşlar sarıyorlar. ferit bilgisi ve sipir sayılarını firma vermiyor. zaten bizede gerekmiyor. bazen hazır almak yapmaktan daha iyi oluyor (zaman harcamamış oluyoruz.) trafo tam verimle çalışıyor.

sezgin05

SMPS tasarımında kullanacağınız metodu belirledikten sonra buna uygun entegre seçilir.Entegre üreticisi olan firmalar Datasheetlerinde birçok ip ucu ve hesaplama sunuyor.Örneğin ben MICREL UC3843 ile sadece datasheetten faydalanarak 25 watt SPMS tasarladım ve çok güzel çalışıyor. Sadece Ferrit nüveye ait bilgileri bulmakda biraz zorlandım.O yüzden ferrit alırken teknik değerlerine ulaşabileceğinizferrit tercih ediniz.
Aşağıdaki datasheetde 3843 ile istediğiniz güçte smps yapabilirsiniz.
http://micrel.com/_PDF/App-Notes/an-18.pdf