PİC İLE TRİAC SÜRME (Yardım)

Başlatan Jackal_Alone, 07 Mayıs 2007, 00:54:27

Jackal_Alone

Selamın Aleyküm...
Arkadaşlar pic ile uğraşmaya yeni başladım. Kendim için gerekli bir devre yapmam gerek bu yüzden triac sürme ile ilgili bilgiye ihtiyacım var. olayı sıralı yanıp sönen lambalar olarak düşünün bir süre biri yanacak sönecek diğeri yanacak gibi. Burada okuduğum bir kaç yazıda pic e yapılan güç katlarında sorunlar yaşandığına dair bir izlenime kapıldım. bu yüzden pic ile triac sürme olayını şematik olarak anlatabilirseniz cok sevinirim
Umarım Konuyu Yanlış yere açmamışımdır...
Selametle...

Ersin

Bunu bir incele, hem optocuplor ile ayirmis olursun pic i guc katindan
http://www.web-ee.com/Electronic-Projects/data/moc3041.pdf

Analyzer

Selam,

Güç katıyla mcu tarafını izole şekilde ayırırsanız bir sorun çıkmaz. Aynı yerde sürmeye çalışırsanız sıkıntı verir. Eğer seri imalat değilse üstad çözümü vermiş. En iyi yol; optokuplörle izoleli şekilde ayırmak.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

Jackal_Alone

Selamın Aleyküm...
İlginiz için teşekkür ederim. Yanlız bir sorum daha olacak bu foto triyaklarda dahili sıfır geçiş devreliler ile normaller arasındaki fark nedir? Kullanım Açısından açıklayabilirseniz sevinirim...
Selametle...

tormurat

Sıfrı geçişli modellerde sen giriş ledini direk sürsende çıkış alternansı sıfırdan geçmeden triac sürülmez. Bu da senin sürdüğün cihazın yaratacağı şebeke prazitlerini minimuma indirir.

MURSEL

jackal arkadaşım   aleykümselam  pic in pwm modu ile cözersen cok daha  rahat edersin mesala 16f628 kullan 10 bitlik cözünürlükte tiriyagı kontrol et  pwm modunu araştır yeniysen biraz zor olabilir ama işiini tam anlamıyla görür saygılar

aYe

Pwm ile tiryak kontrolü nasıl bir şey, anlatabilir misiniz?
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

MURSEL

toparlayıp yazıcam arkadaşlar  final haftası yüzünden bakamadım bildiklerimi aktarmaya calışıcam öncelikle pwm ile nasıl ac sinyal nasıl oluşturuldugunu (5v) bunu transistöre sürüp  collektörden yükselttikten sonra triyağa uygun moda ve sürme yolunu acıklamaya calışıcam biraz aklımdayken giriş yapayım pwm modunda  iken örn periyodumuz 1ms biz bu periyodun süresi duty süresine eşitse 5v cikar peki duty süresi periyotun  %50 ise cıkış 2.5 volt demek bizim sorunumuz duty süresini ayarlayan sanırım ccpr1 yazmacı bu yazmaca yükledigimiz degişkeni artırıp azaltırak  ac sinyale yakın bi sinyal oluşur tabi çıkısa da kondansötörü baglamayı unutmayın ki pic to picler ortadan kalksın bu ac gerilimi transistöre sürüp cıkışında tiriyagauygun bir hale getirdikten sonra
tiriyagı cıkısındaki ac gücü kontrol edebiliriz  umarım yardımcı olabilmişimdir

aYe

Bilmediğim bir teknik mi geliştirildi diye bir an şüphe duymuştum ancak detaylarını verdiğiniz şekilde Tiryak'ı kontrol(diming) edemeyeceğiniz şüphesiz.

Lütfen emin olmadığınız konularda varsayımlarınıza dayanarak bilgi vermeyin.

Kaş yapayım derken göz çıkması durumu olabilir.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

MURSEL

burda kimsenin gayesi göz cıkarma değil paylaşım istegini rencide etmeyin
dogru akım ile triyak ın cıkısındaki ac gerilimi bana kontrolünü anlatabilirmisiniz  sundugum alternanstan başka varsa onun üzerinde yogunlaşalım saygılar   pwm cıkışını bir lede baglatın(veya uzerine düşen gerilimin ideal oranda ışıkla yansıtan eleman) aynı gövde üzerinde  ldr baglantısı olsun(opto kupler mantıgı)ldr karartma devresindeki pot yerine baglayın yine olmuyorsa   :(  :(  :(  :(  :(  bi bakalım pwm le neler yapılıyormuz alternatif sunun olumsuzluk değil :!:

aYe

Daha önce forumda bir kaç kez anlatılmıştı bu konu, detaylara forum içersinde arama yaparak ulaşabilirsiniz.

Kısaca tiryak ters parelel bağlı çift tristörden oluşan bir malzemedir.

Tristör bir kez açıldıktan sonra ucları arasındaki gerilim 0 olana kadar açık kalır.

Tristör kapamaya dair başka durumlarda söz konusu ancak amaç sade bir şekilde tiryak'ı açıklamak olduğu için es geçebiliriz.

Bu da şu anlama gelir eğer pwm kullanırsanız tiryak Duty oranınızdan bağımsız olarak, rastlantısal şekilde tetiklendikten sonra 0 geçiş noktasına kadar açık kalacaktır.

Bu durumda ortaya çıkan sonuç dimming değil, rastgele şekilde parlayıp sönen titreşen bir ışık görüntüsüdür(yük lamba ise).

Yapılması gereken(50hz için) sıfır geçişin tespiti, 10ms süre içersinden, istenilen faz kayması oranı kadar süre düşümü, tetikleme, çıkış kontrolü, tetiklemenin kesilmesi. Şeklinde her yarım alternans için sürekli tekrarlanmalıdır.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

MURSEL

cevabınız için öncelikle tesekkürler(olmaz secenegimiz yoqmuş) peki pwm cıkışına led baglayıp bu ledin parlaklıgını yazılımsal olarak hallettik diyelim pwm ile örn ra0 butonuna her basısta ccpr1 artıralım ra1 butonundada ccpr1 azaltalım yani kontrol manuel böylelikle kontrol edilen ledin veya 5 v luk lambanın kontrolü .bu led ile ldr kendi elimizle aynı parcanın icine (siyah bir ince boru)mont edelim (sonuç calışıyor) ikici devremizde aydınlıkta calışan devre tiritak ile  kontrol devresinden aldıgımız ldr ucları kullanılacak ve sür triyagı nigdeye :lol:  
bu amacı yüklenen optolar varsa daga saglıklı ve güzel olur paylaşım için herkese teşekkürler

ilker_32

PİC'den çıkan akımın normalde bir triyağı tetiklemesi gerekirken nedense bazen tetiklemiyor. Onun için yükselteç devreleri kullanarak bu durumu telafi ediyorum. Aşağıdaki bağlantı benim işimi görüyor.

____________
Kolay gelsin...

MURSEL

ilker arkadaşım bence devreyi uzatmışın gibi geliyor direk opto picle sürülmüyormu ?  yukarıda anlattıgımız daha cok aC yüke düşen etkin degeri degiştirerek alıcının durumunu degiştirmek

ilker_32

Alıntı yapılan: "MURSEL"ilker arkadaşım bence devreyi uzatmışın gibi geliyor direk opto picle sürülmüyormu ?  yukarıda anlattıgımız daha cok aC yüke düşen etkin degeri degiştirerek alıcının durumunu degiştirmek

Malesef sürülemiyor. U4 ve U3 ü kaldırdığımda Q2 yi yükselteç transistörü olarak düşündüğümde dahi olmuyor. Q2 yide kaldırdığımda olmuyor. Bende çalışmasını beklerdim doğrusu. Devreyi bu şekilde kurduğumda iyi sonuç alıyorum. Normalde ben bir dirençle direk triyağada girerdim PİC'in çıkışını ama bu şekilde ne kadar uzun ömürlü olur bilemem.
____________
Kolay gelsin...