BTA12 Triyak

Başlatan MICROCEBEL, 30 Haziran 2007, 16:04:19

MICROCEBEL

Arkadaşlar merhaba;

Rezistans sürmek için BTA12 triyak kullanıcam.Ve triyakları dc 5v ile sürmeyi düşünüyorum yani opto üzerinden optoyuda pic ile sürücem.Rezistansların çekeceği akım max 9.1A ve BTA12 12A lik bir triyak rahatlıkla bu akımı kaldırabilirmi çok iyi bir şekilde soğutmammı gerekiyor?Diğer bir sorun ise rezistaslarla ısıyı istediğim değere ayarlaya bilmek için 1kHz lik pwm ile triyakları sürmeyi düşünüyorum 1msn lik hız sorun oluştururmu yani triyak bu hıza yetişebilirmi ve bu hızda çekeceği akım oranı düşermi?Yada bu yöntemden başka nasıl bir yöntem kullanabilirim?Çalışmalarınızda başarılar...

yalnayak

bta12 den 9a ne kadar sureli alinacak tam anliyamadim ama kesinlikle iyi bir sogutucu kullanmalisin.
Kızımın iffeti batmakta rezîlin gözüne... Acırım tükürüğe billâhi, tükürsem yüzüne..! MEHMED AKİF ERSOY  Kardan Adaminla,GUNES'e calim mi satiyorsun?

MICROCEBEL

30 dakika kadar sürekli 9A çekmesi gerekebilir ısı yükselmeye başlayınca pwm ile rezistans üzerindeki voltajı kısçam ve yükseltçem akım ozaman değişken olucak.Max 220V ta 9.1 A çekiyor ve max kullanacağım AC voltajda 220V bunuda belirtmiş olayım.

yalnayak

30dk ciddi bir zaman.ama bu tip islerde kesinlikle deneme ile tecrube edebilirsiniz.devreyi kurun ve 30 dk calisan triakin isisini olcun.datasitinde belirtilen isi sinirinin yarisini gecmisse sogutucu baglayin.ve sogutucunun  buyuklugunu bu yontemle ayarlayin.devre calisirken isiyi elinizle kontrol etmeyin(bildiginizi biliyorum ama uyarmak istedim).bazi devrelerde 9a isitmazken bazi devrelerde ise 3-5a bile bta yi isitmaya-yakmaya yetebiliyo bunun donanimla ve cevre elemanlariyla frekansla alakasi oldugunu saniyorum.ayni devrede ayni akimda bile bazen farkli isilar gordum.ama sizin icin maliyet onemli değilse sogutucu kullanin.

hiz konusunda ise tam bilgim yok ama mosfetlerin gayet hizli oldugunu biliyorum(en azindan triaklardan)ama rezistans surulebilinirmi onu bilmem.pwm le surulen buyuk motorlarda (dc) gayet hizli calisiyor.rezistansi dc ile isitirsan mosfet dene derim.piyasada cok guclu mosfetler var.ortaligi patlatmamaya dikkatli olmalisin.kolay gelsin
Kızımın iffeti batmakta rezîlin gözüne... Acırım tükürüğe billâhi, tükürsem yüzüne..! MEHMED AKİF ERSOY  Kardan Adaminla,GUNES'e calim mi satiyorsun?

z

PWM ve TRIAC biraz farkli konular. Tristor, triac gibi tetiklendimi kapanan ve ancak icinden akan akim sifir oldugunda acilan elemanlari nasil olacak da 1khz pwm ile sureceksin?

Yapacagin sey sebekenin sifir gecislerinden haberdar olmak ve triacin tetiklenme anini geciktirerek guc kontrolu yapmak.

Bir diger yontem de ornegin yarim saniyede 50 yarim peryod olduguna gore  
1 sn de gececek yarim peryodlarin sayisini ayarlamak olabilir.

Mesela yarim saniyede 10 yarim peryodu gecirir geriye kalan 40 yarim peryodu gecirmezsin. Boylece 1/4 oraninda ortalama elde edersin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Prof.EleCTroN

Alıntı yapılan: "bunalmis"PWM ve TRIAC biraz farkli konular. Tristor, triac gibi tetiklendimi kapanan ve ancak icinden akan akim sifir oldugunda acilan elemanlari nasil olacak da 1khz pwm ile sureceksin?
Yok yok bence tutma akımının altına düşünce SCR kesime gider.

omenek

bunalmış hocamım söylediklerine aynen katılıyorum.Triyak bir kez iletime geçtikten sonra sen tetikleme akımını kessende 50Hz de 10ms lik yarım peryod bitene kadar iletimde kalır.Ya sıfır geçişlerini referans alarak tetikleme açısını geciktireceksin yada 100 adet yarım peryodun,istediğin kadarında 10ad , 20 ad vb triyakı tetikleyeceksin.20 tanesinde tetikleyip 80 tanesinde tetiklemezsen yüke aşağı yukarı %20 güç uygulamış olursun.

CaFFeiNe

PID kontrol yapan ısı kontrol cihazlarının mantığı ile bu iş daha iyi olur sanırım
bu cihazlarda PWM türü bir çıkış verirler ama periyot süresi çok uzundur (birkaç saniye gibi) dolayısıyla triyağı bırak kontaktörle bile çalışabilirsin ve yeterli hassaslıkta sonuç verirler 1-2 derece sapma olur sadece çünkü ısıtacağın bölge rezistansa enerji verdiğinde anında ısınmayacak aynı şekilde enerjiyi kesincede anında soğumayacaktır böylece frekansı yüksek bir PWM kullanmana gerek kalmaz

örneğin bunun gibi cihazlar

http://www.enda.com.tr/ETC742.htm

stlg

Sevgili kardesim

Bir zamanlar bu sekilde bir devre yapmıstım tabi bu devre analog kontrol ediliyordu(pot ile) bu dc girisi bir sekilde kontrol edebilirsen sıfır gecisli bir kontrol devresine sahip olursun kolay gelsin

ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

MICROCEBEL

hepinizden allah razı olsun baya bi bilgilendim.

remzi

sıcaklık kontrolü yapmak istiyorsan pwm şeklinde değilde on-off şeklinde yapsan daha iyi olur. PWM de sinüs dalgasını kesmen gerekir buda hat üzerinde harmonikler oluşturur. En kolayı sıcaklığı kontrol et. sıcaklık az ise triyağı devreye alarak sıcaklığı biraz arttır. Sıcaklık artmışsa tetiklemeyi kes ve soğumasını bekle. vs ...

kolay gelsin...

MICROCEBEL

Voltajı doğrultup mosfet ile rezistansın ısısını kontrol etmeyi düşünüyorum.Mosfet olarak IRF360 onu sürmek içinde IR2110 kullanmayı düşünüyorum.Sanırım IRF360 işimi görür.