Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

CCS PIC C Compiler Hakkında

Başlatan dogan, 19 Ağustos 2003, 19:16:37

kesmez

arkadaşlar ccs öğrenmeye çalışıyorum..
#use fast_io(port)
#use standart_io(port)
#use fixed_io(port_outputs=pin,pin?)
bu direktivler ne işe yarıyor.?

ayrıca bu forumda ccs soru cevapları ile ilgili bir başlık olsa fena olmaz gibi..
nedersiniz..
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

AlundrA

merhaba.

Standard I/O seçili iken compiler sizin verdiğiniz komuta göre kullandığınız pini giriş veya çıkış yapar (default ayar budur) yani programda hiçbir pini tris ile ayarlamanıza gerek yok mesela if(input(PIN_A0)) gibi bir komut a0 pinini önce bu pinin trisini giriş olarak ayarlar ve sonra pinin 0 mı 1 mi olduğunu kontrol eder. tabi bu durumda her I/O komutu hem zaman gecikmesine hemde program büyüdükçe çok fazla yer kaplamasına sebep olur. fakat küçük programlarda ve çok hız gerektirmeyen uygulamalarda işleri kolaylaştırdığı oluyor.

fast I/O seçiliyken ise belirttiğiniz port için daha önce trisleri nasıl ayarladıysanız onları kullanır.

fixed I/O ise nedir bilmiyorum.
yapabilirim!

AlundrA

zaten ccs hi-tech'ten çok kod üretiyor falan dedikleride hep bu tür şeyler yüzünden. adamlar bir çok şeyi kolaylaştırmışlar fakat bu kolaylık genelde kodların büyümesine sebep oluyor. Ama eğer bu kolaylıklardan vazgeçip olabildiğince küçük kod yazmağa çalışırsanız hiçte fazla kod üretmiyor garibim CCS :)

Çok hakkını yiyorlar çook. :D
yapabilirim!

Eugene

Selam,

AlundrA'ya katılıyorum, CCS Hi-Tech'den 2 gömlek daha üstün.Ben demiyorum, microchipc.com

diyor.Karşılaştırmalı testler var.Kullanım kolaylığı, minimum kod üretme açısından CCS daha avantajlı.Hi-tech kimi durumda daha az kod üretiyor ancak her zaman daha az değil.Kullandığınız

fonksiyonlara bağlı.Bazı fonksiyonlarda hi-tech bazı fonksiyonlarda CCS fazla kod üretiyor.
Şahsi kanaatimce Windows gui'sini kullanan bir derleyici varken nie karakter tabanlı arayüz

kullanan bir derleyici kullanayım ki.Hem de bir avantajı olmamasına rağmen?
Ayrıca başınız sıkıştı mı www.pic-c.com adresinde iyi niyetli bir çok kullanıcı var.

Eugene

DumrulBey

Merhaba,

Yazdığım kodları hızlı ve öz olması için Assembly kullanır(d)ım. Bu konuda çok hassas olduğumu sözlerle ifade edemem! Ancak artık üçüncü kuşak programlama diline geçme zamanı geldi. Öyle ya bugüne kadar bir türlü mikrodenetleyici kaynaklarını zorlayamadım. Niye daha kısa sürede kod yazmak varken uzun yolu tercih edeyim. Öğrenmek için dolaylı harcadığım vakti bile kullanmadım. Üstelik C bilmediğim halde bir hafta içerisinde çalışır kodlar yazmaya başladım.

Seçimim CCS PIC C lehine oldu. Kullanım kolaylığı ve az kod üretmesi seçim sebeplerim arasında yer alıyordu. Fiyatı da çok makul. Fiyat demişken IAR'ın derleyicileri hep hoşuma gitmiş ve taktir etmişimdir. Ama PIC mikrodenetleyicilerde kullanılamaması ve pahalı olması nedeniyle şimdilik rafa kaldırdım.

Alıntı yapılan: "Erol"CCS bircok durumda Hi-Tech'ten daha fazla kod uretecektir.
Hi-Tech 'e alistiktan sonra CCS cok sacma gelebilir. Cunku register lara isimleri
ile ulasmiyorsun. CCS amcamlar fonksiyon yapmislar onunla hallediyorsun isini.
Erol, hala yukarıdaki tespitinin arkasında mısın? Aradan geçen bir sene zarfında fikirlerin değişmiş olabilir mi? Değişmiş gibi geliyor çünkü geçenlerde CCS yükleme ile ilgili bir başlıkta karşılaşmıştık. Bu arada senin görüşüne karşı Ahmet şu aşağıdaki önerisi dikkatimi çekti:

Alıntı yapılan: "ahmetu"hi-tech c ile kullandığın h dosyalarının içlerini bi kontrol et kullanmadığın fonksiyonları sil.
HI-Tech C kullanmadığım için emin olamıyorum. Ama yapılan yorumlardan anladığım kadarıyla kütüphane içerisinde kullanmadığın komutları bile derleyip mikrodenetleyici kaynaklarını boşa tüketiyormuş. HI-Tech kullanıcıları bu durumu netleştirirse sevinirim.

CCS PIC C tarafında ise olaylar çok güzel. Mesela matematik işlemleri yaptığınız bir programı yazarken ara sıra satırları iptal ettiğim oldu. Mesela yuvarlama ile ilgili bir işlemin olduğu satırı iptal ettiğimde kod boyutlarında hissedilir küçülme gördüm. Doğrusu da bu zaten. Yoksa kullanmadığın kodları derlemenin manası nedir ki!

Neyse fazla söze gerek yok. Aşağıdaki tabloda her şey açık. Belki tarafsız bir sitede yer almıyor olabilir ama bilgiler yanlış olsa herhalde rakip üreticiler dava açarlardı. Üstelik kullanıcı yorumları da aksini belirtirdi. "In line Assembly" sütunundan itibaren karşılaştırın bakalım. Hangisi daha iyimiş...:)

Başarılar...

Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

Erol YILMAZ

Sevgili Dumrulbey;
Derleyicilerin urettikleri kodlar fonksiyonlara ve islemlere gore degismekte. Hatta aynı firmanın 5 gun arayla cikan surumlerinde bile yaklasık 10 word luk fark olusabiliyor. Sadece CCS in kendi sitesindeki veriyi degerlendirmeyin. Matematiksel islemler iceren, kesmeli ayni zamanda karsilastirmalar ve i-o islemleri yapan bir program yazin. Derleyiciler arasindaki Syntax farkını da dikkate alarak farklı derleyicilerle derleyin. Sonucu kendiniz görün. Bizi de haberdar edin.

Ama su var ki derleyici seçiminde sadece en az kod üretimi üzerinde durulmamalı. Kullanim kolayliklari, kod ornekleri, manual'i, hatalı kod üretimi, Firmanın deneyimi gibi etkileri de katıp değerlendirmek lazım.
Bu arada bir derleyicinin hangi komutlar için fazla kod ürettiği tespit edilirse duruma özel çözümlerde bulunabilir.

Bu kadar laftan sonra bende CCS kullanıyorum. Belli hataları var. CCS guzel fakat fazlada guvenmeyin derim.

Allahtan adamlar guzel .LST dosyasi veriyorda uretilen kodu inceleme sansimiz oluyor.

Onemli olan gozunuze kestirdiginiz bir tanesinde sebat edip kendiniz icin kullanılabilir hale getirmeniz. Kullanamadıktan sonra en iyisi diye bir şey yok.

aster

arkadaşlar ccs c makalemiz yeni sayısıyla ana sayfamızda sizlerle göz attınızmı ?  :P

DumrulBey

Başladı demek..:)
Buna sevinmek gerek!
Bir de kitabını edinebilsek?
Belki daha çok makbule geçecek...

Böyle kısa bir mani ile giriş yaptım. Yine şairliğimmi tuttu ne...:) Sahi orijinal kitap nerede? Ben bir ara Yahoo Groups'da byka dizin altından indirmiştim ama şimdi yok! Bendeki de derleme yaptığım sırada kaybolmuş bulamıyorum. Acaba biri istifademize sunabilir mi?

Ayrıca elle tutulur olsun veya elektronik sürüm (e-zine) olsun hangi kitabı tavsiye edersiniz? Zira yukarıda bahsettiğim kitap sanki CCS'nin geçen sene hazırladığı el kitabına (manual) çok benziyor. Biraz gelişmişi ama bizzat takip etmiş. Gönlümden daha iyi bir şey geçiyor. Araştırdıklarım ise şunlar:

Embedded C Programming and the Microchip PIC[/u]
by Richard H. Barnett, Sarah Cox, Larry O'Cull, P.E., Ph.D., Sarah Cox, Larry O'Cull Richard H. Barnett

:arrow: Amazon'dan Sipariş ($68.35)

Embedded Design with the PIC18F452[/u]
by John B. Peatman

:arrow: Amazon'dan Sipariş ($72.00)

İkisi birlikte alınabiliyor ama indirim yok! Aslında Micro Design Inc. sitesinden alsanız daha ucuz ($67) olduğunu gördüm. Ayrıca bakınız:
:arrow: PIC Book: http://www.picbook.com/book_info.html (Kitabın resmi sitesi, daha önce tanıtmıştık gerçi)
:arrow: QwikFlash Development Kits: http://www.microdesignsinc.com/qwikflash (Kitabın geliştirici devresi)


Programming & Customizing PICmicro Microcontrollers[/u]
by Myke Predko

:arrow: Amazon'dan Sipariş ($33.97)

PICmicro Microcontroller Pocket Reference[/u]
by Myke Predko

:arrow: Amazon'dan Sipariş ($20.37 )

:arrow: Predko Kardeşler: http://www.myke.com/mybooks.htm (Kitabın resmi sitesi, başka kitaplar da var!)

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)