Elektrik faturasını azaltan sistem nedir bu?

Başlatan GeVeZe, 20 Ocak 2008, 03:04:16

GeVeZe

Elektronik güç tasarrufu
Bu aletlerin içeriği nedir? Nasıl bir etkiye sahip. Güç tasarrufu gerçekmi yoksa saatimi yanıltıyor sadece?
Televizyon reklamı
Bu hayatta bilgeler, bilge olmaya çalışan özentiler, uçkur peşine düşener, pervane olmayı ve peşinde koşturmayı sevenler, duygularıyla hareket edenler, popülerliği hayat sayanlar, adilik yaşamdır diyenler vardır. Ne öğrenirsen öğren önce hangisi olduğunu

yussuf


ise

bu alet kablolardaki kayıpları geri dönderiyormuş :)   nasıl yapıyor aceb

kemalguler

Sanki cihaz evin,kompanzasyonunu düzeltiyor gibi.Örneklerde endüktif yüklerden bahsediliyor.Bu da kapasitif etki gösteren cihazmış anlamını doğuruyor.
     Anlamadığım taraf,zaten Tedaş,bildiğim kadarı ile evlerden reaktif kullanım bedeli almıyor.O zaman hangi faturayı %30 lara kadar nasıl düşürüyor.Cihazı menşei olarak Amerika gösteriliyor.Belki Amerikada reaktif kullanım bedelini fatura ediyorlardır.

tayyar

Evet hocam bildigin dogru tedaş reaktif yükler için evlerden ücret talep etmiyor. Etseydi zati şimdiye kadar apartmanlarda kompanzasyon standart olurdu heralde :)
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

bigbey

Ankara 'da bu tip cihaz satan bir firma var arkadaşlar. Ben de ne işe yaradığını anlayamadım. Bu işi ben de çok merak ettim. Cihazın elektrik üzerinde ne gibi bir işlem uyguladığını bilen varmı.
TA6R

Erol YILMAZ

Bildiğimiz Kompanzasyon Panosu bu.
Evler için uygulanmış minik modelleri.

Sanayideki işyerlerinde ise Pano şeklinde veya daha büyük ölçülerde
olabiliyor.  Akım ve Gerilimi kapasiteler aracılığı ile (yükün genelde endüktif olmasından ) aynı Faza getirmeye çalışıp CosFi=1 hedefleniyor.

musasu

reaktif güç çeken yükler şebekeden fazladan akım çeker sonra bu akımı geri verir ve ücretlendirilmez evler için tabi
geri dönecek akım ev tesisatındaki iletkenler üzerinden geçerken aktif kayıplara sebep olur cihaz kompanzasyon ile reaktif akım yolunu kısaltıyor tesisat kayıplarından tasarruf ediyordur.

erkan614

arkadaşlar bu cihaz bildiğiniz gibi kompanzasyon yapıyor ve tedaş ta evlerden reaktif güçten ücret talep etmiyor tamam

ama burda önemli olan şu bizim evlerde kullandığımız sayaçlar sadece aktif gücü mü ölçüyor. işte burda eski tip sayaçlar hem aktif hem reaktif gücü yazıyor peki yeni tiplerde büylemi?

yani sayacınız eski tip ise bu cihaz işe yarar ama yeni tipleri bilmem
bilen varmı? :roll:

arslan74

Alıntı yapılan: "musasu"reaktif güç çeken yükler şebekeden fazladan akım çeker sonra bu akımı geri verir ve ücretlendirilmez evler için tabi
geri dönecek akım ev tesisatındaki iletkenler üzerinden geçerken aktif kayıplara sebep olur cihaz kompanzasyon ile reaktif akım yolunu kısaltıyor tesisat kayıplarından tasarruf ediyordur.

Merhaba, sanayide kullanılan CosFi cihazların kullanım nedenlerine gelince. Sayide genelikle büyük motorlar kullanılır v.b. endüktif malzemeler Akımla Voltaj arasında faz kaymasına neden olur. Elektrik saatleride Voltaj'la akımının faz acısına bakmadan okuyudukları için hatalı okurlar. Bu da genellikle gectiğim güçten düşük okuması yönünden olur. CosFi metre ile bunu farkıda okuydu için gekilen gerken akımı belli oluyor. Faz kaymasını engellemek için kompanzasyon cihazları düzeltilir.

Şimdi bizim evde çalıştırdığımız elektrik süpürgesi, ve çamaşır makinası cektiğin gücün tamamını saat okuyamiyor. Ama bu değerler cok düşük olduğu için Fazla dikkate alınmiyor.

Tersi söz konsu olsaydı, sanayideki CosFi cihazları takmak mecburi olmazdı.

Dolaysıyla bu cihaz kompansazyon la CosFi düzeltiyorsa, aksine para tasarufu yerine daha fazla para ödememize neden olacaktır.

Selamlar

mmuhittin

Herkes bir şeyler söylüyor ama .....

O Saat her türlü tüketimi okur arkadaşım, saatin standart bir okuma aralığı vardır bu aralığın %5 ini aşan veya aşamayan her türlü AKTİF tüketim saat tarafından okunur (evler için tabi tek aktif saat)

eski analog aktif saat rekaktif tüketimi yazmaz, evde kompanzasyon kurmanız aktif tüketimin az yazmasını sağlamaz.

Bahsi geçen alet sadece harmonik düzenleyici olabilir, biliyorsunuz lineer olmayan yükler akımı yutarlar, temel bileşen temel sinüs dalgasının bozulması demek harmoniklerin oluşması demektir. Harmonik olarak adlandırılan F nin çarpanları olan 2F, 3F, 4F.. nF gibi harmonikler şebekeyi olumsuz etkiliyerek bize gelen enerjiyi kirleterek mevcut akımın bir bölümünü tüketirler bizde bunu zaten faturalarımızda ödüyoruz
bizim kazancımız bu sinüsün düzeltilmesi sonucu azalan enerji kayıplarının tüketimimizi azaltması, kısaca gizli tükettiğimiz enerjinin aktif harmonik düzenleyiciler ile %30 lara varan oranda kazanılması olayı sizin bahsettiğiniz olayla ilintilidir.

aslan_korhan

Bu cihazın içinde 5 adet kondensatörden parallel bağlanmış.
Araya üzeri silinmiş bir entegrede var ama buda kandırmaca. Gören "Bu çok kolaymış bende yapayım" dememesi için. Bu entegreli devre 2.2Mohm bir direnç üzerinden direkt 220V'ye bağlı. Yani hiç bir işe yaramaz.

Bu cihaz "İşe yarar patenti" bile almış. Bende kendime yaptım bundan bir tane. Pek işe yarayacağını sanmadığım halde deneyeceğim...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

birkan

Geçen yıl bir arkadaş bana bunlardan 2 tane getirip aynısını yapabilirmiyiz diye sordu. Ancak çok ucuza getirttiği için Çin le yarışamayacağımızı söyledim kendisine. Cihazlar hala bende, biri ucuz olan modeli ve içinde şebekeye paralel bağlı 5 mf. 450 volt luk bir kondansatör ile ledi yakmaya yarayan 220 volt ile led yakma devresi var. Başka hiç bir şey yok. Diğeri ise bir çok entegre, bobinden oluşan oldukça karışık bir devreydi. Devreler hala bende ama açıkçası bende pek itibar etmedim.

nurim

Cihazın ne olduğunu ,bir işe yarayıp yaramadığı hakkında örneklerle tartışmak daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.Ayrıca kafam iyiden, iyiye karıştı.

Cihazımız (Reklam olmaması için örnek bir resim)



Cihazın içi



Cihazın Şeması (şemada 100uF/50v elek.kondansatöre paralel bağlanan diyot zenermi?)



Örnek floresan devresi



Floresan örneğinin hesapla gösterilmesi (Cos Phi hesabı)


NOT:Alıntıdır.

Kafamı karıştıran,soru ve örneklere bakarsak;
Bu olay bir anlamda,PFC (Power Factor Correction) örneği değilmidir?Yada bir başka deyişle tasarruf sağlanması için cos pHi değerini ideal olan 1 değerine getirmek demek değilmidir.?
Cihaz bu hali ile,Endüktif (elektrik motorları, tranformatörler) akım ile gerilim arasında oluşan faz farkını düzeltebilir mi?

Endüktif olmayan (omik yük) yükler de cos pHi değerini 1 olarak kabul ederiz ve  formülümüz
Güç = Akım x Gerilim olur.
Endüktif  yükler de cos pHi değerini (Bu değer 0 ile 1 arasındadır)hesaba katmak gerekir.
Güç = Akım x Gerilim x Cos Phi
Bu değer formüle girince ne değişir.?
1000 Watt lık (220v ta)Endüktif olmayan bir yük için
Güç= akım x gerilim    1000 = Amper x 220 Volt
Akım = 1000 / 220 =4.54A
Aynı yükün Endüktif olanını (Cos Phi 0,5 )alarak hesap yaparsak,
Güç = akım x gerilim x Cos Phi  
1000 = akım x 220 x 0,5 için akımı çekersek
Akım = 1000 / 220 x 0,5 = 9 Amper çıkar

Buradan şu sonucu mu çıkarmalıyız?
PFC olmadan Cos Phi  değerini 1 e tamamlayamazsak  kaynaktan gereğinden fazla (9A> 4.5A)akım çekeriz.
Bu cihazdaki devre bir pasif PCF midir.Eğer öyle ise,cos Phi değerini düzelterek ,gerçekten gereksiz akım çekmeye mani olarak bir tasarruf sağlarmı? Yada.......

Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

aslan_korhan

Yukarıdaki şemadada işe yarayan kısım sadece 6.2uF Kondensatör. Gerisi gereksiz. Gördüğüm kadarıyla mantık hep ayni.
Birde bu cihaz bu şekilde kendiside bir güç tüketecektir...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.