Tarama Yönteminde Parlaklık Problemi

Başlatan gutaussehender, 07 Ağustos 2008, 16:20:34

ferdem

Hımm, anladım, denemeleri bu entegreler üzerinden yapalım o zaman. @teknikelektronikci hocam sizi de şimdi anlamış oldum. Gelişme oldukça buraya yazarım, teşekkür ederim, iyi çalışmalar...

gutaussehender

hocam ben bu devreye hala daha çözüm bılamadım. aşagıdaki sekıldekı gıbı bagladım yok daha sonra bi alattaki sekıldekı gıbı bagladım gene care bulamadım.



devrenin seması alttakı.


şimdi ben bu devrenın  baskı semasını cıkardım pano kısmına dotmatrıxlerı lehımledım ama tarayıcı kısmını degıstırebılırım sımdı arkadaslar sızden bu devreye ne malzeme kullanayım ben 74154 nun calısma prensıbı seklınde programı yazdım tpic6b595 ın datasheetıne baktım tabı bunun cıkıs akımı yuksek ama shıft regıster ben bunu kullanırsam programdan nasıl degısıklık yapacagım bılmıyorum. yanı zor olurmu. bırde sunu merak ettım sıdmı 74154 te bır sutun bılgısını gonderıp gosterdıkten sonra o suutunu söndürüyorum yoksa gölglenme oluyor bunu 6b595 te de yapmak mumkun olurmu yada aynı 74154 gıbı pozıtıp cıkıs veren baska bı entegre mı kullanmalıyım.

devreyı ben ıkı astır oalrak yapmıstım satırların bırı portc ye dıgerı portd ye baglı sutunlar ıse ortak yanı portc bılgısını gonderıyorum ardından portd yı gonderıyorum ve tek bır clock gonderıyorum

1 haftadan berı bı parlaklıgı arttıramadım. delirecegim. üsttekı 2 semdakı gıbı sutuna 2 transıstor bagladıysamda ıkıncı transıstorun kollektorune 12-24 volt uyguladıysamada bı degısıklık olmadı. şimdi ne yapayım tavsiyelerinizi bekliyorum

gutaussehender

Alıntı yapılan: "Klein"TPIC6B595 bu tür projelerde 74154'e göre daha uygun olur kanaatindeyim. Hem istediğiniz kadar genişletilebilir hem de yüksek akım kapasitesi işleri daha kolaylaştırır.

Pulsed drain current, each output, all outputs on, ID, TC = 25°C (see Note 3) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 500 mA
Continuous drain current, each output, all outputs on, ID, TC = 25°C . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150 mA
Peak drain current single output, IDM,TC = 25°C (see Note 3) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 500 mA

@Klein hocam ben bu tpic6b595 i daha önce gormustum 30 tane ledı fılan sürüyordu ama ben shıft regıster süremem diye dusunuyordum dun askam bununla ugrastım proteusta cızdım basıcte yazdım bı program ıle baktım aynı 74154 un yaptıgı gorevı yapabılıyorum aynı o sekıllde tarattırabıldım.

sabah uygulamaya gectım tpic6b595 ı bagladım cıkısta 24 volt ölctum ledlere surunce voltaj 0 a dustu yanı akım yok. daha sonra aynı ısı 74hc595 ıle surdum onda sorun olmadı ama  onun cıkıs akımı 20ma oldugu ıcın entegrede ısınma oldu ve parlaklık olmadı yıne eskısı gıbı parlaklık alamadım. sımdı hocam tpic6b595 de nerde yanlıs yaptımda boyle akım aalamadım. v e ben bu tpic6b595 ıle surersem transıstor ıle de surmem gerekır mı ve yeterlı ısık alabılırmıyım gercı denemek lazım ama ben neden bu 6b595 de  voltaj aldımda akım cıkısı alamadım?

Erol YILMAZ

Pratikte TPIC6b595 akımı şaseye çekmek amacı ile kullanılır.
Akım vermek amaçlı değildir.

gutaussehender

pardon hocam 6b595 ın cıkısının logıc 0 etkın oldugunu gormemısım aksam tekrar denedım bu kez calıstırdım. cıkıs akımı guzel  veriyor. parlaklık bıraz olsun arttı led uzerınde dusen gerılım calısırken olcu aletının ölctugu kadarıyla 1,5 volt. sımdı bunu nasılarttırabılırım. sutunları 6b595 ıle sursem satırları mosfet fılan mı kullansam acaba satırlara kullanacak oldugum transıstorun kollektor voltajını arttırsam olurmu.

gutaussehender

ayrıca hocam programda bır sutunun yanık kalma suresını daha once 100uSn di bırazda programda degısıklık yaparak bu sureyı max 420uSn ye ye cıakardım. sımdı ınsan gozu snyede 16 dalgalanamdan sonrasını devamı goruyormus ya. ona gore 420uSn*96(sutun)*20(ınsan gozu aldanması ıcın)=806mSn daha fazla arttırdıgımda bu 420uSn yı dalgalanma aluyor.  o zaman bende prgramda  daha fazla yapacagım bırsey yok gıbı gelıyor bana. pekı bu 96 sutun cokmu uzun neden ıstedıgım parlaklıgı alamıyorum. sımdı ne yapmalıyımda bu parlaklıgı arttırabılırım. 6b595 ın cıkıs akımı guzel led sayısını arttırdıgımda parlaklık azalmıyor cıkısına baska bı transıstor baglamayı denedım parlaklık bu sefer dustu yanı tek basına 6b595 iyi. o zaman satırlardan voltajı arttırmalıyım. aksam 2 tane 12voltluk smps guc kaynagını serı baglamayı denedım. bı hata sonucu pici yaktım.

bı cozum yolu bı akıl verırsenız cok memnun olurum. :(

XX_CİHAN_XX

1. taramada kesinlikle mosfet kullan
2. tarama süren çok düşük (en az 1,5-2ms yap)
3. tarama süreni artırmak için programını satır taramaya göre yeniden yaz.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

gutaussehender

Alıntı yapılan: "XX_CİHAN_XX"1. taramada kesinlikle mosfet kullan
2. tarama süren çok düşük (en az 1,5-2ms yap)
3. tarama süreni artırmak için programını satır taramaya göre yeniden yaz.

hocam tarama da satır cıkıslarına mosfet kullanmayı dusunuyorum ama tarama seklını suan sutun taramadan satır taramaya gecemem yanı programı yazamam baya bı ugrasmam lazım.

satırlarda kullanacagım mosferın gırısındekı voltajı arttırsam olmaz mı?
ve hanı mosfetı kullanamı önerirsiniz?

XX_CİHAN_XX

MOsfetlerin girişini(gate pinini) direk picten bile verebilirsin tarama olacağı için sorun olmaz. P kanal kullanacaksan IRF4905 i deneyebilirsin. MOsfetlerin D-S arasından akan voltajı yükseltebilirsin ancak belli bir seviyeden sonra bu çok fazla fayda sağlamıyacaktır. Tarama süren çok kısa. Programın stun tarama bile olsa bukadar kısa olmaması gerek yaptığın yazılım mantığında yanlış olan noktalar var. Gereksiz gecikmeler var. Herhalukarda programını ciddi şekilde iyileştirmen yada yeniden yazman gerekebilir. Voltajı yüksek tutmak sağlıklı bir çözüm değil.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

mech

Alıntı yapılan: "turkplc"Merhaba arkadaşım. sana birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.
sütunlara 74154 yerine 74164 kullan.
önce 1. satırın tüm bilgisini 74164 e seri olarak gir ve 1. satırı aktif yap.
sonra biraz geçikme ver ve 1. satırı pasif yap sonra 2. satırın tüm bilgisini gir ve 2. satırı aktif yap aynı işlemi diğer satırlarada uygula.

böylece sütun sayın nekar uzun olursa olsun problem olmaz çünkü sadece 8 satırda tarama yapacaksın. Piyasadaki uzun kayan yazılar bu teknikle sürülmektedir.

iyi günler

Evet satır tarama ben de yapmak istiyorum. Ama tasarımda bir şey sorucam; Sütunlara transistör kullanmak gerekir mi, yoksa tek direnç yeter mi ? Nasılsa satırda transistör olacak ve bir sütüna tek led yükü düşüyor. Yanlış mıyım?...
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

XX_CİHAN_XX

Satır tarama yapıcaksanız evet tek led yükü düşüyor. Ancak taramadan dolayı bazı kayıp oluyor ve bunların telafisi için lede normalden biraz daha fazla akım verebilmek gerekiyor bu nedenle stunlarda uln, udn, trs. gibi elemanlarla sürülüyor ancak bana göre en güzeli stunları sadece tpic595 ile kontrol etmektir. Tpiclerin çıkışınada yazacağınız programa göre 18 ohm ile 56 ohm arasında dirençler takabilirsiniz.
Yatay tarama içinde BDX yerine onunla aynı kılıfta olan IRF4905 gibi bir P kanal mos koyarsanız cillop gibi bir sistem elde etmiş olursunuz 8)
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

gutaussehender

şimdi arakdaşlar bi sorum daha olacak.

ıkı pic i birbiri ile haberlestiriyorum.

'SEROUT2 CIKIS,396,["A",deger]
seklınde gonderıyorum
diger picte de aynı komutu kullanıyorum ıkısıde aynı frekansta oldugunda haberlesıyor ama ben bırıncı pic i 20Mhz de calıstıracagım Ikıncıyıde 10Mhz de o zaman haberlesmıyor ne gibi bi değişiklik yapmam lazım.

gutaussehender

merhaba arkadaslar ben devreyı hala calıstıramadım.

devre calısıyor ama parlaklık sorunum hala devam edıyor.

devreyi sutun tarama ile yaptım daha dgrusu satır taramayı bılmedıgım ıcın boyle yaptım. ılk once yaptıgım sutunlar 74154 +transıstorle surmustum 74154 yeterlı akım basamıyor dıye bu sefer tic6b595 ile surdum 6b595 e 1 bilgisi sonderdım ve aynı 74154tekı gısı sırayla kaydırdım yanı 74154 un yaptıgı gorevın aynısını dedım sadece o zaman sutunlara 6b595 ıle yeterı akım saglayayım. yeterlı akımıda sagladı zaten 6b595 ama satırlarda bu sefer sorun oldu. satırları normal transıstor,darlıngton, mosfette sursem sorun degısmedı.

pic ın cıkısı 5 volt e transıstorun bayzıne bagladım ordan transıtorun kollektorunu 12 volta baglasamda emıter cıkısı 4,3 volt oldu hem bıde ısın ıcıne frekans gırınce benım gerılım mecburen dustu.
neler yaptıysam bu voltajı arttıramadım.. bırde surda da bı sorun var sanırım dotmatrıx e dısarıdan 12v +100 yada 330 ohm dırec bagladıysamda dot un parlaklıgı hemen hemen devredekı paklaık kadar az bıraz fazla ama aydınlık  ortamda gorunmuyor yanı dıs ortamda ıc rdamda ıyı de dıs ortamda gorunmuyor.

şimdi benim yanlışlarım ne olmuş burada?

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "XX_CİHAN_XX"1. taramada kesinlikle mosfet kullan
2. tarama süren çok düşük (en az 1,5-2ms yap)
3. tarama süreni artırmak için programını satır taramaya göre yeniden yaz.
Senin hatan bunları yapmamaktan oluyor :)
Hatanın en büyük sebebi herşeyden önce yazılımında.
O yazılımla nekadar uğraşırsan uğraş olayı çözemezsin.
Ya oturup iyice düşünüp taşınıp yeni bir program yazıcaksın yada
yine bu sitede arama motorunu kullanıp daha önce verilen kayan yazı programlarını ve devrelerini aynen kopya ediceksin.
Sadece devreyi doğru yapmak yada sadece programı doğru yazmak yetmiyor biliyorsunki ikisininde düzgün olması gerekir. Sen hatalı yazılım ile devreye istediğin kadar mos tak yada tpic tak ne takarsan tak zaman kaybından başka birşey değil.
(Dost acı söyler yanlış anlama  :) )
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

gutaussehender

ya öylede satır tarama örneklere baktım çok karmaşık ya birşey anlayamadım.

74595 sıhıft regıster ıle suruluyor ama anlayamadım bi türlü. ete hocanın verdiği örnegi defalarca baktım çözemedim. hatta ve hatta benım devre kayan yazı da degıl sabıt yazı belırlı zaman aralıklarında kaybolup yerıne yenısı gelecek ama nasıl olacak bilmiyorum.

bi örnekle anlatabilirmisiniz.