JDM ve IC-Prog ile 16c serisi programlama hakkında

Başlatan yanki, 30 Ekim 2008, 14:09:54

yanki

pil şarj devresini yaptım  AMA  16c711 birturlu
Yükleyemedim jdm programmer ile ıcprog programını kullanıyorum nerede hata yapıyorum pici okutunca program yüklenmiş oluyor AMA takınca çalışmıyor  lütfen yardımcı olurmusunuz saygılarımla ayarları nasıl olacak xt ile yükledim  ve donanım ayarındada  windovs api seçili direct g/ç olunca yüklenmiyor

wosvol

arkadaşım devrenide yayınlarsan belki yardımcı olabiliriz dedğin gibi pic programlanıyor ama çalışmıyorsa devrende de hata olabilir

yanki

https://www.picproje.org/main/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=29382&sid=fb3e9a13b024cbe474f5029dcf5e3b51
buradaki  devreyi yaptım
devreyi defalarca kontrol ettim devrede problem yok  4 adet pic çöpe gitti
şu an yine uğraşıyorum  yine aynı
http://antrak.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=266
baskıdevre ve hex dosyasını bu siteden aldım

ete

Bu devrenin ilk halinde 16C711 kullanmış idim. Amacım ucuz bir işlemci kullanarak işi halletmek idi ancak sonradan anladımki, yalnızca bir kere programlanabilen bir pic ile bu tip işler çok ucuza gelmiyor. Ben kendi hesabıma programı oturtuncaya kadar bir sürü 711 harcamak zorunda kaldım. SOnuçta hem bıktım hemde programa ek bir takım kontroller ilave edince 16C 711 bu işe yetmez hale geldi ve işlemci değiştirmek zorunda kaldım. Programın yeni hali 16F876 işlemci ile çalışmaktadır.

Ancak merak ettiğim bir konuda çalışmayan bu sistem nasıl bir çıktı vermektedir. Örneğin LCD de hiçmi bir şey gözükmüyor yoksa o malum kareler 1. satırdamı gözüküyor nedir durum acaba?.

LCD kullanılan devrelerin tamamında bir kontrast trimpotu bulunur en azından benim devrelerim bu şekildedir. Bazı arkadaşlar bunu bir veya iki direnç koyarak halletmektedirler ama ben daima trimpot koyarım. Devre çalıştıktan sonra şayet trimpot istenilen konumda değil ise ekranda hiç bir şey göremezsiniz. Bu durumda trimpot ile bir ayar yapmak ve ekranda karekterler belirene kadar trimpotu sağa yada sola çevirmeniz gerekir.
Bu ayara rağmen ekranda hiç bir şey gözükmüyor ise Pic yada LCD ye gerekli voltaj gelmiyor demektir beslemenin veya 7805 in kontrol edilmesi gerekir.
Ekranda 1. satırda içi dolu karecikler görülüyor ise bunun anlamı devrede voltaj var ancak pic çalışmıyor yada pic içindeki program çalışmıyor demektir.
Bu açıklamalara bakarak sendeki görüntünün ne olduğunu bildirirsen daha fazla yardımcı olabiliriz.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

yanki

sayın erol bey size mail göndermeden önce bu konuyu açmıştım daha sonra size mail göndermek aklıma geldi benim problemim tamamen pic le ilgili devreyi defalarca kontrol ettim  pice programı yükleyemedim pic ile birkaç devre yaptım frekans metre gibi lcd ile ilk defa çalıştım ama lcd de kontrast ve ilk test patern görüntüsünü aldım  lcd den ziyade ledler de ki programın çalıştığına dair hiçbir hareket yoktu piclere 3 defa program yükleyebildim ama biryerlerde eksik olan birşeyler vardı ki okutunca içinde program var okuyor ama çalışmıyor neyse sizinle görüştükten sonra zaten devreyi söktüm malzemeleri diğer devrede kullanacağım sizlerinde bildiğiniz gibi dijital fotoğraf makinalarına pil dayanmıyor ve ucuz basit pil şarjörlerinede  pil dayanmıyor 2 ay önce vartanın 4 adet  power accu 2700 mA pillerini aldım şimdi ilk aldığım günkü performanslarının yarısına düştüler onlardan önce aldıklarımı  hiç söylemiyorum zaten kısacası pile  para vermeye bıktım sizin devrenizi yapan bazı arkadaşların forumlarda yazdıklarını okudum  5 yıldır aynı pilleri kullanıyorlarmış  şimdi sizin 876 ile yaptığınız devreyi yapacağım
ilginize çok teşekkür ederim saygılarımla



bu yaptığım devre idi


buda lcd deki görüntü


ete

LCD deki görünti pic in çalışmadığını gösteriyor. Picin çalışmama sebeplerinin başında da osilatörünün çalışmaması gelir. Sendeki sebep de buna bağlı olarak muhtemelen kristal bağlantısı olabilir. Orjinal PCB de ben rezonatör koymuştum senin resimde kristal monte edilmiş görünüyor. Hadi rezonatörün dış bacaklarına kristali koydun diyelim kondansatörleri nereye bağladın tam anlaşılmıyor. PCB de kondansatör yeri yok idi çünki. Neyse zaten diğer devreyi yapmaya karar verdiğine göre önemi yok ama çalışmama sebebini de öğrenmek istiyorum doğrusu. İçimden bir sebep sorun pic de değil kartta diyor iyi bak derim .

Bu arada bilmeyenler için izah edeyim Rezonatör 3 bacaklı bir eleman olup kristalin kondansatörleri takılmış ve 3 bacaklı bir kılıf içine monte edilmiş hali gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla rezonatöre ayrıca kondansatör falan bağlanmaz. Dıştaki iki bacak doğrudan kristal bacaklarına bağlanır ortadaki uç ise GND ye bağlanır. Montaj kolaylığı açısından hep bunu tercih ediyorum.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com


lojikmemo1

Merhaba
önce sorunu çözelim sonra bir iki tavsiyem olacak.

Takip eden URL deki şema da bir hata mevcut MCLR devresinin bağlantısı doğru değil.
.http://antrak.org.tr/images/stories/pic_2005/mart/erol-erdal/schema.GIF
Benzer bir olay benimde başıma gelmişti. LCD li devrelerde özellikle LCD ışığı da bağlıysa çektiği akım ve devredeki büyük değerli kapasitörler devreye gerilim uygulandkıtan bir süre sonra gerçek değerine ulaşmasına neden oluyor başka bir anlatım la devreye t=0 anıda  V gerilimi uygulanıyor fakat devredeki elemanlardan dolayı gerilimin yükselen grafiğinin eğimi düşük olmakta kısaca bu da pic için bir sorun oluşturmakta bunu çözmek için MCLR yi düzüngünce yapıp gerilim yükselme rejiminde iken pic'i reset konumunda tutup gerilim normal değerine gelince pic i çalıştırmak lazımdır ama ben genelde Power On Timer i tercih ediyorum bu timer pic e enerji geldiklten sonraki ilk 128 mS lik sürede pici reset bölgesine sokmakta bu da yeterli gelmektedir.

bir kaç not:
-> 16c711 silikon hatasına sahip çiplerdendir. Kullandığım derleyici genelde program atmakta güçlük çekmekte bunun yerine 16 f88 tavsiye ederim.
-> 16C serisi ile bir iş yapacaksanız denemelerinizi kullandığınız C serisi entegrenin karşılığı F serisi ile yapabilirsinz mesela 16F711 piyasada mevcut bunu deneme ve test aşamasında kullanabilirsiniz.

Son sözüm ise bu devre çok amatörce ve saçma lm317 akım takipçi modunda çalışmış bu elemanın oluşturacağı ısı ve kayıpları bir düşünün ayrıca sadece 1.5 amperlik bir şarj kabiliyetine sahip oysa 1 adet IRFZ44  1 adet PIC ve Bır tane 2mH bobinle 0 - 40 A, 0-24 ve yaklaşık %95 verimli ayarlı şarj cihazı yapılabilir ki yaptım şu an satılmakta umarım biraz dinlenince :D size başka bir konu başlığında bunları taktim ederim

Mevlüt Aydoğdu
İnsanlara Akılları Ölçüsünde Söz Söyleyiniz.

yanki

arkadaşım sizin geliştirdiğiniz devrenizide denemek isteriz bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız memnun oluruz
saygılarımla

ete

@Lojikmemo1,

Adına uygun fikirler ortaya koymuyorsun. Kullandığın kelimeleride biraz daha dikkatli seçersen iyi olacak.
Yanlış dediğin MCLR bağlantısı dünyada pek çok kişinin tercih ettiği bir bağlantı şekli olup %100 doğrudur zaten bunuda çalışması ile ispat etmiştir.
Neden doğru olduğuna gelince devreye bağlı kondansatörler besleme voltajının yeterli seviyeye gelmesine kadar pici reset konumunda tutar. Zaten amaçda budur ve bu elemanlar amaçlarına uygun davranıyorlar.
"MCLR yi düzüngünce yapıp gerilim yükselme rejiminde iken pic'i reset konumunda tutup gerilim normal değerine gelince pic i çalıştırmak lazımdır " diyerek kendinde aynı savı savunmuşsun ama her nedense bu elemanların zaten bu amaçla oraya koyulduğunu fark edememişsin anlaşılan.

Devrenin amatörce ve saçma olmasına gelince. Bunu yapan zaten bir amatör ama devre şekli malzemenin data sheetlerinde bile verilmiş bir bağlantı şekli ve bana görede çok akıllıca. 1-8 adet pili voltaj ayarı yapmadan ve sabit akımla şarj etmenin en güzel yollarından biri .
Sonuçta bu devre bir pil şarj devresi dikkatini çekiyorum Akü şarjı yapmıyor dolayısıyla 3-5 Amper yada 40 Amper akım ihtiyacı hiç bir zaman yok. Yanlış değerlendirmeyelim ve bilmeyenlerin kafasınada kar suyu kaçırmayalım lütfen.Dolayısıyla devrenin saçma olması fikrine katılmıyorum.
Bana göre senin ortaya koyduğun düşünce şekli çok saçma. Buna direk karalama derler. Halbuki yalnızca mukayese yapmak yani ortaya daha iyi bir devre koyup bakın bu şu özelliklerden dolayı daha iyi çalışır demek daha doğru olur idi. Ama ortaya koymayı düşündüğün devre ile ilgili verdiğin açıklama bile çok yetersiz. Anlayanlar bilirler. Açıklamaya çalıştığın devre şekli bir swithcing regülatör devresine benziyor. Ama bu devrede hem akım hemde voltaj kontrolu yanında birde şarjın tamamlanma kontrolünü yapmanın ne kadar zor olduğunu benzer bir devre yapan kişi olarak çok iyi biliyorum.  Yinede el elden üstündür diyorum ve yapacağın (veya yaptığın) devreyi merakla bekliyorum . Yaptım şu anda satılıyor demişsin olabilir koy devreni bizde seninkini tartışalım bakalım ne yapıyor ne yapmıyor.  Gerçekten başarılı bir iş ortaya koyöuş isen canı yürekten tebrik edeceğimeden emin olabilirsin.

Sonuç olarak,  burası amatör fikirlerin tartışıldığı ve yeni yetişenlerinde bir şeyler öğrenmeye çalıştığı bir site. Eleştirilerimizde daha yapıcı olmamız ortaya koyulan eserlerede çamur atmamamız gerekir. Nerden bakarsanız bakın bir emek harcanmış ve ortaya koyulmuştur. Çalışma gerçekten yanlış ise eleştirir ve doğrusnu ortaya koyarsın ama ortada bir yanlışlık yok iken onu yanlış gibi göstermek bana göre yanlışların en büyüğü.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

ilker_32

JMD programlayıcı ile winpic800 programını öneririm. IC-Prog sorun yaratıyor genelde.

yanki

problem aşağı yukarı belli oldu gibi internette yaptığım araştırmalarda ve
pici programlarken multimetre ile yaptığım ölçümlerde  pc den pice gelen sabit voltaj  gelmiyor çok değişken onun için jdm programlayıcıya harici bir besleme yapacağım

yanki

jdm programlayıcıya harici  besleme yapmak yerine piclerin besleme uçlarına  giden resimdeki diyotun ucuna usb ara kablodan gelen 5voltu versek  faydası  veya zararı olurmu  sizlerin fikrini almadan yapmak istemedim usbden gelen 5 volt diyot üzerinden pcye geri dönüş yapmayacağını düşünüyorum

[IMG]

ilker_32

Olmaz. Neden öncelikle winpic800'ü denemiyorsun. ;)

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "lojikmemo1"
bir kaç not:
-> 16c711 silikon hatasına sahip çiplerdendir. Kullandığım derleyici genelde program atmakta güçlük çekmekte bunun yerine 16 f88 tavsiye ederim.

PIC16C711 i piyasada rahatça bulabildiğimiz dönemde çok sayıda kullandım.
Hatta çok hızlı programlanan bir çip olması sebebi ile de ayrıca hürmet ederim kendisine :)))) yaklaşık 2 sn.