polipropilen dedektörü

Başlatan yasargunaydin, 19 Nisan 2009, 10:29:20

yasargunaydin

Arkadaşlar merhaba;
çalıştığım fabrikada bir problemi çözmek için yardımınıza ihtiyacım var.Pamuk balyalarının içerisinde çuval iplikleri (polipropilen iplikler) ayırmam gerekiyor.Visual basic ve pic konusunda iyiyim.Bu bilgilerimle bir polipropilen dedektörü yapabilirmiyim deye uğraşyorum.

Şimdiye kadar bu konu ile ilgili çalışmalarımı anlatayım.web camera ile balya üzerinde  vb ile anlık görüntü alıp tarattırdım ve renk kodlaması yaptırdım.Çuval ipliği ile balyalar çok yakın renk olduğu için işe yaramadı.

Şimdide düşünüyorum;balya üzerine lazer vb göndersek (nasıl yapılır) balya ile çuval ipliğinin geri yansıması farklı olurmu.Bunuda pic adc ile okutsak.Böyle birşey olurmu
Veya bir fikri olan varmı?

stlg

Bu iş cok zor, boyle bir dedektor yapabilirsen hemen patentini al derim,bende fotoseller uzerine cokca calıstım parlak zeminler uzerinden beyazı dahi algılama işlemi olabiliyor ama senin istemiş oldugun olay bana cok zor geldi
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

Gurkan-Demirbas

Merhaba;
Yabancı madde metal olsa iş basit ama ana hammaddeye özellik olarak yakın yabancı maddelerin elemine edilmesi göründüğü kadar kolay değil.
Bu iş için endüstride yüksek hızlı kameralar ve sağlam bir PC destekli software kullanılıyor. Ve bu sistemler de ne yazıkki ucuz şeyler değil; bu konu direk olarak üretilen ürünün kalitesini etkilediğinden; ucuz olsa her ihtiyacı olan alırdı.

http://www.visionbms.com/vision/downloads/CottonSorter_e.pdf

iyi çalışmalar
GürkaN

yasargunaydin

Zaten böyle bir dedektör varmış.Sizin dediğiniz siteden yola çıkarak bende burayı buldum.
http://www.visionbms.com/vision/downloads/BarcoProfile_e_screen.pdf

Burada polipropilen dedektör çalışma prensibi için diyorki,(iplik sensör içerisinden belli bir hızda geçiriliyor)
İplik sensör içinden geçerken,sensör ile elektronlarını değiştirir.buna tribo elektrik efekti denir. sentetik birşey geçerken bu elektronik bunu ölçer.


While the yarn passes, the fibers exchange electrons with the sensor, the so-called Tribo-electric effect.
State-of-the-art electronics measure this current and when a synthetic fiber passes the sensing electrode, it is detected because of the change in the Tribo-electric current.


Bu elektron değiştirme olayını nasıl yapabiliriz.?

yasargunaydin

Yanlızca bir fikir ;yorumlarınız benim için çok önemli.
Yukarıdan aşağıyabelli bir hızda akanbir iplik var.Bu ipliği iki adet birbirine temas etmeyen ufak çaplı yüzük içerisinde akıtsak.İplik bu yüzüklere sürtünerek aksa.üstteki yüzüğe +5 volt alttakine toprak bağlasak.bu sürtünmeden dolayı akım burda geçermi.
Kusura bakmayın ben elektrikçi değilim ve çok cahilce bir soruda olabilir.
Düşündüğüm burada +5 volt iplik üzerinde sürtünme ile toprağa ulaşırsa,polipropilende özelliğinden dolayı ulaşamayacak ve polipropilen sensörü olmuş olacak.
Veya bunu pic ile adc olarak geçtiği miktarı ölçebilirmiyiz.

Acil yorumlarınızı bekliyorum.

timpati

tekstil (dokuma) fabrika veya atelyelerinde kullanılan "ip kopma" alarmına benzer bir yapıdan sözediliyor. orada porselen benzeri halkalardan (sensor) iplikler geçiriliyor (her halkadan tek ip geçiyor). kopma algılanırsa (ip artık akmıyorsa) sensöre bağlı devre alarm veriyor (devre makinayı durduruyor ve sonrasında operatör gelip ipi bağlıyor)

sözkonusu iplerin iletken olduğunu sanmıyorum (gözlenebilir bir dc akım akıtmaz). yani iki iletken çembere gerek yok.

benim anlamadığım, ipler parça parça ve balya içerisinde rastgele bulunmuyor mu? kısacası saman (lıkta) içinde ip (iğne) aramıyor muyuz? :D iğne olsa sorun yok; metal dedektörleri kumaş üzerindeki rastgele küçük metal parçalarını bile algılıyor da bu polipropilen nasıl algılanır, sensörü var mıdır bilmiyorum.
why mr. anderson, why ?