SMPS-vs

Başlatan cozturk, 26 Aralık 2003, 14:24:37

sezgin05

Beyz akımının azalarak TRlerin ısınmasını önlemek amacıyla MOSFET kullanmayı teklif ediyorum.G-S arasına bir zener de koyarak koruma sağlanabilir.
Aşağıdaki değerleri bir inceleyin
http://www.fimer.com/italian/inverter/110-130.htm

cozturk

Cihazın yeni versiyonu için bir simülasyon ve resimlerini upload ettim.
Bu versiyonda yukarıdaki tr otomatik tetiklenirken alttakini pwmden tetikliyoruz. Mosfetli halini benden önce yaparsanız buraya gönderebilirsiniz.
http://groups.yahoo.com/group/PicProjeUP3/files/SMPS001/

cozturk


aster'e teşekkür

aster

hocam,
derler ya gözden yağ çıkarmak,
bu dikkat ve araştıma için sizi kutlamak isterim
sanırım böyle bir devreyi çok kişi arıyordu

sezgin05

COZTURK gerçetkten eline sağlık.Bu devreyi incelerken aklıma farklı bir çözüm geldi.Sekonder katı hiç bozmadan yapılacak küçük bir değişikle 5 volt luk çıkıştan 12 volt alabiliriz.TL494 PWM entegrenin referans girişi direkt olarak +5 voltluk çıkışı okuyor.Buraya bir pot koyarak entegreyi yanıltabiliriz.Fakat 12 volt çıkışı bu anda yaklaşık 30 volta çıkar.Eğer kullanacaksak kondansatörleride değiştiririz. :idea:
      PWM bu kadar toleransa müsaade ederse sonuç uygulanabilir görünüyor.Bunalmış ustanın görüşlerini merak ediyorum..

cozturk

Arkadaşlar, eskiden SB TVler için regülatörler oluyordu. İçinde trafo ve 1-2 adet kondansatör vardı.  AC regülatörü böyle pasif elemanlarla elde etmek kolay bişey gibi görünmüyor.  Tabi cihazlar halen bazı hurdacılarda çalışır vaziyette 1-2 milyona bile bulunabilir.

Acaba bunların çalışma mantığı nedir biliyor musunuz? Şema vb. varmı?

aster

bunlar oto trafo veya doyumlu trafolardan oluşan ac regülatör sistemleri
ac kapasite zaten olmak zorunda
sanayide de bolca kullanılmakta
bu sistemle çok iyi akü şarj aleti olur 90 volt 100 amp gibi
detay için bakim neler var

sezgin05

@BUNALMIŞ
  Uzun bir aradan sonra yine SMPS e devam edelim dedim.Şimdi tamamen kendi tasarımım olan bir laboratuvar güç kaynağı yapayım diyorum.Tabiki SMPS.Ben 3525 ile oldukça çalıştım bu yüzden yine onu kullanacağım.Fakat bir tereddüt ile karşı karşıyayım: Sence 3525 in bulunduğu kontrol katını ayrı bir küçük trafo ile besleyeyimmi yoksa 220volt tarafında direnç+zener ile bir gerilim bölücümü yapmalıyım.Malum her ikisinin de kendine has avantajları var.Ayrı bir beslem yaparsam çıkış katıyla beraber kullanacağımdan regülasyon için referans alma işim kolay olacak ama fetleri sürmek için iki adet opto yada bobin kullanacağım.220 volt tarafından gerilim bölücü ile beslersem bu defada direkt fet süreceğim ama regülasyon için referansı opto ile alacağım.Ne dersin :?:

z

Yer problemin yoksa kontrol devresi için küçük bir trafo kullan derim.  Yada en azından problemler bitinceye kadar trafo ile çalış tasarım oturduktan sonra direnç-zener çözümüne bir daha göz at.

Fetler için fet sürebilecek yetenekte opto kullanman gerekecek. Buna karşın  3525 le direk mos sürücü trofoyu sürebiliyorsun. Ancak bu trafoyu iyi sarmazsan IC ısınacaktır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

3525 ile direk Fet sürmeyi de düşünebilirim.Kuplaj trafosu için 50/50 yüzük trafo ile denmelerimde iyi sonuçlar almıştım.Opto kullanırsam TLP250 kullanırım harika bir alet tavsiye ederim...Çıkış gerilimim değişken olmasaydı 3525'i çıkışa alacaktım-stanby ile ilk hareketi verecektim ama mecburen 3525'i ayrı besleyeceğim.Şimdilik pot ile akım gerilim ayarı düşünüyorum.

z

Ayarlı SMPS yapacaksan sana çoook kolay gelsin. Sıradan bir SMPS de voltajı ayarlayacağın alan sınırlı.

Geniş aralıkta ayarlı SMPS lerde duty yanında frekans da değiştiriliyor ve yapısı çok daha karmaşık.

Üstelik flyback yada flyback modunda feed forward dışına çıkman da kolay görünmüyor.

Switch mode power supply diye bir kitabım vardı ama maledef yanımda değil. Orada hazır uygulanmış ve çalışma mantığı da anlatılıyordu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı yapılan: "cozturk"Arkadaşlar, eskiden SB TVler için regülatörler oluyordu. İçinde trafo ve 1-2 adet kondansatör vardı.....
Acaba bunların çalışma mantığı nedir biliyor musunuz? Şema vb. varmı?

Doyumlu reactorler diye biraz araştırma yap. Yanılmıyorsam bir kısım regülator bu mantıkla çalışıyordu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

Alıntı yapılan: "bunalmis"Ayarlı SMPS yapacaksan sana çoook kolay gelsin. Sıradan bir SMPS de voltajı ayarlayacağın alan sınırlı.Geniş aralıkta ayarlı SMPS lerde duty yanında frekans da değiştiriliyor ve yapısı çok daha karmaşık. Üstelik flyback yada flyback modunda feed forward dışına çıkman da kolay görünmüyor.
Ben bu geniş band olayını biraz inceledim fakat tam bir yargıya varamadım. Örneğin PC PS'de 120-220 anahtarı gerilim katlayıcıyı iptal ediyor veya devreye sokuyordu. Yani aslında SMPS girişinde 220 veya 110 kademesinde hep 310V dc oluyor. Fakat 220V ile beslerken 110 kademesinde ise 610V olduğundan kondansatörler patlıyor.

Yüksek akım için bence tam veya yarım köprü şart. Birde notebook vb. adptörlerde 110-220 gibi evrensel besleme aralığından bahsediliyor. hiç bir mekanik anahtarlama yok. acaba bu nasıl oluyor. %50 ..%100 d/s oranıyla elde edilebilecek gibi değil.

Sezgin, Halen TVlerde kullanılan sistemde bir  direnç ve zener ile geçici bir besleme elde edilip SMPS IC besleniyor. kalkış sonrası çıkıştan alınan kuvvetli besleme bir diyot ile buraya geliyor.
Bence sen ayrı bir trafo kesinlikle kullanma. en kötü ihtimalle trafona 3-5 sarımlık bir sargı daha ilave edersin.

z

Yontemlerden birisi sozunu ettigin mekanik anahtar yerine triac kullanmak
auto switch denen olay.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

3525 için tek trafoda kontrol için ayrı, güç için ayrı besleme kullanın
trifaze kontrol var ise trafonuzu pri 380 giriş, sec 2x12 +2x15 gibi sardırın
20-25w trafo yeterlidir