Resetlenme yada parazitlerden arındırma

Başlatan mhk, 29 Aralık 2003, 01:51:24

sezgin05

Kontaktör bobinleri yaklaşık aynı güçlerde olduğu için standart olarak  100 ile 220 nf.arasında en az 400 voltluk (220 volt bobin için) kondansatör bobine parelel bağlanır.Yani kondansatörün bir ucu kontaktörün bir ucuna diğeride kontaktörün diğer ucuna bağlanır.Bu bağlantının kontaktöre en yakın yere bağlanması gerekir.

mcihangir

Alıntı yapılan: "byka"sevgili dostum dc role lerde bobinlere paralel ters diyot bagla(1n4148) fakat ac role veya kontaktorlerde bu olmaz malum
bunun yerine iyi hesap edilmiş r/C devreleri kullanılmalı

Alıntı yapılan: "mhk"... Sorunu kontaktörlere paralel birer kondansatör bağlayarak çzödüm...

Alıntı yapılan: "thief"100n ile 47 ohm direnci seri bağla

Alıntı yapılan: "mhk"...Ben 220 nF 400 V AC kondansatörü kontaktörlere dirençsiz direk bağlamıştım...

Alıntı yapılan: "salim ALTIN"...Benim tavsiyem kontaktör uçlarına 220R 5Watt direnç ile 220nf veya 470nf 250 volt MKT kondansatörü seri bağlayıp bunları mümkün olduğunca kısa kablo ile kontaktörün bobin uçlarına A1 - A2  ye paralel bağlamak....

kontaktöre (veya endiktif yüke) paralel bağlanan RC konusuna bir açıklık getirsek iyi olur sanırım, zira bu alanda benim gibi yeni olanların eminim burada kafaları karışacaktır.
1) kontaktöre paralel olarak C mi yoksa RC mi bağlamak, optimum performans ve güvenlik  sağlar.
2) RC devresindeki  R ne için kullanılır?
3) RC devresi için herzaman kullanılabilecek standart R ve C değerleri varmıdır yoksa sayın byka 'nın yazdığı gibi her sistem için hesap etmemizmi gerekir.
4) R ve C değerleri optimum performans ve güvenlik için hesap gerektiriyorsa, bu hesap nasıl yapılır.
5) güvenlik için tristör ve triyaklarda anot-katot arasına, aynen kontaktörlerde kullanıldığı gibi paralel RC devresi bağlanmaktadır.
burada ki RC devresinde de bir standart varmıdır. kontaktöre bağladığımız değerlerdeki RC devresini triyak ve tristöre de bağlayabilirmiyiz.

aster

Alıntı Yap1) kontaktöre paralel olarak C mi yoksa RC mi bağlamak, optimum performans ve güvenlik sağlar.
Bu işi yapan firmalar RC olarak kullanıyorlar
Alıntı Yap2) RC devresindeki R ne için kullanılır?
bunu bende tam bilmiyorum
Alıntı Yap3) RC devresi için herzaman kullanılabilecek standart R ve C değerleri varmıdır yoksa sayın byka 'nın yazdığı gibi her sistem için hesap etmemizmi gerekir.
genelde standart 100 nF (kullanacağın voltaja uygun)+ 47-100ohm metaloksit (~1-2w) gibi
Alıntı Yap4) R ve C değerleri optimum performans ve güvenlik için hesap gerektiriyorsa, bu hesap nasıl yapılır.
http://www.epcos.com/excelon/servlet/excelon/applications/xml/applications_e.xml?xslsheet=applications:/xsl/article_detail.xsl§ionId=networks&articleId=96
Alıntı Yap5) güvenlik için tristör ve triyaklarda anot-katot arasına, aynen kontaktörlerde kullanıldığı gibi paralel RC devresi bağlanmaktadır.
burada ki RC devresinde de bir standart varmıdır. kontaktöre bağladığımız değerlerdeki RC devresini triyak ve tristöre de bağlayabilirmiyiz.
bağlarsın hocam, zaten bağlanıyor

kısaca amcam şöyle demiş, EMC için AC devrelerde bobine parelel bağlanmasında, yüksek frekans girişimlerine çok hassas devreler için etkin koruma sağlanmış olur. Sadece gerilimin görünürde sinüzoidal olduğu durumlarda kullanılır, genelde toplam harmonik distorsiyonun %5'i
Gerilim 3 uç maksimumla, osilasyon frekansı 400Hz max la sınırlanır
Bırakma sürerisinde hafif artış normal sürenin 1.2-2 katı
bir de bobine paralel varistör bağlanıyor buda besleme geriliminin fazla oldugu yerlerde emniyet sağlıyor
gelelim DC bobine buna da paralel diyot bağlanıyor tabi polariteye uygun şekilde, bunda aşırı gerilim veya osilasyon frekansı yoktur sadece ters emk yı yutmak için kullanılıyor
bir de çift yönlü diyot kullanılıyor buda gecici gerilimde Uc maksimumda sınırlaması ile koruma sağlamış oluyor geçici gerilim tepe değerinin max ölçüde azaltılması gibi
hım birde şu malzeme var sensör devreleri için
http://www.protekdevices.com/datasheets/plc496.pdf
biraz bilgi
http://www.meteolabor.ch/e/ussmassn.htm#Ueberspannungen
http://www.epcos.com/inf/30/db/emc_fi/00910123.pdf
http://www.euro-emc-service.de
http://www.mtlsurgetechnologies.com/downloads/datasheets/ma0510/uk/MA05-10%20Series%20(03).pdf
buradada emc malzemeleri bilgisi var
http://news.managingautomation.com/fullstory/18600
http://www.tempest-inc.com/suppliers.htm

salim ALTIN

merhaba.
Arkadaşlar ac devrelerde kondansatör üzerinden devamlı bir akım akışı gerçekleşir. Bu 1mF 275 volt kondansatörde yaklaşık 125 mili amper seviyesinde olabiliyor. Bu özellikten dolayı bu şekilde küçük akımlarla çalışan elektronik cihazları 220 volttan direk olarak bir kondansatör üzerinden beslerler. Burada akım sınırlamak için seri direnç kullanılır.
Kondansatör frekans azaldıkça daha az, yükseldikçe daha fazla enerjiyi üzerinden akıtır. Kontaktör sisteminde oluşan pik gerilimler ve bunların frekansları çok yüksektir. Dolayısıyla kondansatör tek başına kullanıldığında böyle bir ortamda aşırı ısınır hatta delinebilir. Burada akımın sınırlanması gerekir. Seri direnç bunu gerçekleştirir. Ayrıca seri direnç filtrenin çalışma hızını belirlemiş olur.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

peko

Merhaba ;

Yine bu tür endüstriyel uygulama ( rf sistemli,motor içeren.. ) kartı  yapan bir firmada çalışan arkadaşıma , kartın üzerinde çok az komponent var güvenliği nasıl sağlıyorsunuz dediğimde rf+on/off işlemi yapan bir kartın
yaklaşık 1000 satırlık bir yazılım ile tasarlandığını söylemişti. Her ne kadar doğru bilemiyorum, ticari bir iş olduğu içinde fazla üstelemedim açıkçası..

Düşünüyorumda ... mmmm
rf sinyallerini alıp kumanda için on/off için kullanacağım ve 1000 satırlık bir program yazacağım.. Herhalde satırbaşı çok  :)
Yada ben konu ile ilgili tecrübeli olmadığımdan, bilmiyorum.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

mmengi

Dışarıdan bakıldığında gerçekten çok fazla gibi duruyor dimi 1000 satır.Ben içeriden baktığımda ise aslında çokta fazla değil.  yapılacak işleri sıraladığınızda bu sayıya ulaşılacağını sizde göreceksiniz.Bu programda gerçekten resetlenme ve parazitleri elimine etmek için hiç bir kod olmadığını düşünüyorum.Bütün kod fonksiyonları yerine getirmekle ilgili olmalı.

Aynı proje üzerinde bende çalışıyorum ve söylediğin gibi kartın üzerinde çok az kompanent ile sorunsuz çalışıyor.Ve size bu devrenin şemasını önceki sayfalarda vermiştim.Ve orada bulunan bir dirence dikkatinizi çekmek istemiştim ama kimseden ses çıkmadı.  :!:

aster

hocam o direncin değerini anlamak için kartın 1-2 kere patlaması veya kitlenmesi gerekiyor ki tecrübe olsun
devrede direncin giriş ve çıkışlarının DC yi ne hale getirdiğini izlemekte gerek

peko

@mmengi

hocam ;

bi anlatırmısın nedir bu olay ? birde buradaki devreye ne gibi katkıları vardır sayın direnç amcanın.

" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

mmengi

bu direnç in yukarıda altı çizili söylenenler dışında bana göre başka bir etkisi daha var.Ben bunu denerken girişteki trafo ve doğrultucu yerine son derece bozuk bir dalga şekli olan bir dc gerilim verdim içinde hertür harmonik bulunuyordu.Bu bozukluğu eminim hiçbir şebeke geriliminde bulamazsınız.scope ile izlediğimde bu direncin çıkış tarafındaki gerilimde hiçbir şekilde bozukluk olmadığını gördüm.Bu direnç in girişndeki gerilim yaklaşık 15 volt kadardı.

Şimdi bu direnç neye yaramakta olduğunu düşünmek gerek.eğer tv tamiri ile uğraşan arkadaşlar incelediyseler parazite son derece duyarlı katlardaki entegrelerin besleme gerilimleri entegreye direk olarak girilmez bu şekilde bir direnç ile girilir ve arkasından şaseye bir konsansatör ile bağlanır.Bu direnç çekeceğiniz akıma göre hesaplanmalıdır.

mhk

Sevgili mmengi , verdiğin şema güzel hoşda , genellilkle bu tip sistemlerde parazit elektromanyetik yolla yayılıyor. Şunu denediğinde büyük bir ihtimalle göreceksindir. Basit röleli bir pic devresi tasarlayıp röle çıkışına bir 220 v kontaktör bağla. pic programında da örneğin 1 sn de bir kontaktörü çektirsin. Şimdi bir osiloskop al , ve pic besleme dahil tüm giriş çıkışları incele , neler var neler  :) anlık oluşan pik değerleri görebilirsin. Hele bunlar girişte sanki giriş bilgisi geliyormuş gibi davranabilir. Benim önerim , daha öncede yazdığım gibi basit bir rc filtre ( kontaktör bobinlerine ) ve pic devresinde her giriş çıkışa klasik olarak 100 n lik kondansatörü bağlamayı alışkanlık haline getirmek. Şimdi bu yazdıklarımı yukardaki devreye ekleyip yeniden osiloskopla sinyalleri incelersen büyük ölçüde kaybolduğunu göreceksindir. Burda önemli olan elektromanyetik olayını fazla eleman kullanmadan çözebilmek. Kolay gelsin
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

mmengi

Hocam ben bu devre ile 5-6A motor çalıştırıyorum rölelere direk bağlı.Scope ile bakmadım zira bir sıkıntı yok buna gerek duymadım.

mcihangir

PIC18f452 ile AC yük kontrol etmek istiyorum. AC yük endüktif bir yük ve bunu opto ve triyak ile süreceğim. Triyak çalışma prensibi olarak gate ucuna akım uygulandığında iletime geçiyor ve gate akımı kesildiğinde hemen tıkamaya geçmiyor anot - katot arasındaki AC gerilimin sıfır geçişinde tıkamaya geçiyor (öyle değilmi?) . Bu sistemde, triyak ile süreceğim endüktif yükün uclarına paralel kapasite takmama gerek varmı yani endüktif yük her zaman AC gerilimin sıfır olduğu noktada kapatılacaktır bu herhangi bir parazit üretirmi?

mmengi

Sıfır geçiş özelliği olan bir optotriak kullanırsan ac yük parazit yaymayacaktır. örneğin moc3043 yada moc3063 te bu özellik var.sıfır geçiş kullanmaktaki amaç ilk enerji verilirken şebekenin 0 seviyesinin çok az üstünde iletime geçeceğinden daha iyi olacaktır.Zaten dediğin gibi devreden çıkarken şebekenin 0 olmasını bekleyecektir triak.

z

Triac devreden cikmak icin sebekenin 0 anini beklemez, icinden gecen akimin 0 olmasini bekler.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mmengi

Bunalmış hocam haklı Üzerinden geçen akım 0 olması gerekmekte.Teorik olarakta şebeke 0 olduğunda triac ve yük üzerinden geçen akımda 0 olacağını varsayıyorum.