Rexaktif ile %40 a varan elektrik tasarrufu mümkün mü?

Başlatan muratdu, 23 Ağustos 2009, 10:19:33

xenix

Trafolarda neden manyetik enerji depo edemeyiz?

Birim hacimde depo edilen manyetik enerji=B²/2µ

Burada µ permeability, yani manyetik geçirgenlik. Trafo demirinin manyetik geçirgenliği havadan 4000 kat fazla. Dolayısı ile trafo demirinde havaya kıyasla manyetik enerji depo etmemiz mümkün değil.

İstisnai bir durum olarak flyback trafosunda manyetik alanda enerji depo etmemiz gerekir, o yüzden trafoya hava boşluğu koyarız. Endüktans yapmak için hava boşluğu, yada dağıtılmış hava boşluklu nüve lazım.

tnr

Açıklamaların için teşekkürler xenix. Sorumun cevabını fazlasıyla aldım.   :D

amuhurcu

arkadaşlar merhaba
bu kondansatörlü ve işlemcili reaktif güç kompansatörleri tamamen kandırmaca...
Bu tarz sistemler sanayide reaktif güç harcayan kuruluşların işine yaramaktadır.
Bunların ölçü aleti ile yaptıkları show elektrik bilgisi veya aktif reaktif bilgisi olmayanlar içindir. Çünkü çekilen akımda (ölçü aleti gösterdiği değer) aktif ve reaktif olmak üzere iki akım bileşeni mevcut. Kompanzatör ile siz reaktif akımı ortadan kaldırıp yalnızca aktif akım bileşenini bırakıyorsunuz. Yani aktif akım değeri ile oynama yapmıyorsunuz yani para ödediğiniz akım bileşeni aynı kalıyor. Ortamda reaktif akım kalmayınca da ölçü aleti küçük bi akım gösteriyor :) ve cosphi artmış oluyor... tamamen kandırmaca adamlar bedavadan para kazanıyorlar....

ferdem

Alıntı yapılan: "tnr"Sorumun cevabını fazlasıyla aldım.   :D
Ben alamadım :)

Şimdi bir arkadaşımız cosφ = 1 yapmanın ("full compensation") sisteme ne zararı olduğunu açıklayabilir mi?

Zamanında bu soruyu hocama sorduğumda "(cosφ = 1) demek rezonans demek, bu durumda sisteme hasar verebilecek yüksek akımlar oluşur" demişti. O zamanlar bu cevap pek mantıksız gelmemişti. Çünkü; rezonans halinde seri LC kısa devre, paralel LC açık devre gibi davrandığından bazı kollarda yüksek akımların oluşabileceğini düşünmüştüm.
tnr nin sorusuna bu cevabı verecektim ancak vermeden önce basit modeller üzerinde bu durumun oluştuğunu sayısal olarak gösterebilmeliyiz diye düşündüm.
xenix in verdiği modele baktım, R ve L paralel bağlı, olası bir indüktif yük. Bu yükü paralel bir C kapasitesiyle tam kompanze etsek kaynağın göreceği toplam yük R direnci, tam kompanze olmamış bir sistemde R den daha düşük olacağı kesin. Yani bu modelde tam kompanzasyonda sistemde aşırı bir akım söz konusu değil.

Sonra dedim seri RL de durum nedir, 10+10j yükünü -20j lik bir empedansla tam kompanze etsek kaynağın gördüğü yükün büyüklüğü 20, eskisi 10kok(2) idi. Devrede eskiye göre da büyük bir akım da söz konusu değil. Yani burda da tam kompanzasyonun aşırı akım gibi bir problemi yok.
Dolayısıyla hocadan aldığım cevabı basit modeller üzerinde doğrulayamadım.

Nedir bu tam kompanzasyonun zararı?

xenix

Tam kompanzasyon yapmanın siteme bir zararı olmaz.

Kolay açıklayabilmek için paralel RLC kullandım. Aslında yüklerin çoğu seri RL. Dolayısıyla tam kompanzasyonda toplam empedans azalır ama R yüzünden tehlikeli akım oluşturacak rezonans olmaz. Çoğu zaman sistem aşırı bastırılmıştır (overdamped).

Asıl rezonans tehlikesi ana hormonikte (50hz) değil de 5, 7, 11, 13. harmoniklerde olur. Şebeke ile kompanzasyon kondansatörü arasında oluşan bu rezonansı gidermek için, kondansatörlerin şebekeye doğrudan değil de uygun bir endüktans (210Hz ye ayarlanmış) ile bağlanması gerekir. Yalın kondansatör kullanımı tehlikelidir.

teknikev

Konuyu canlandırmak gibi olacak ama

Arkadaşlar Evlerde kullanılan sayaçlar Kwh ölçmüyormu?

e biz cos'u 1e çektiğimizde kwh te düşecektir değilmi?

P(watt)= I.Cosx.U değilmiydi?
o zaman cos düzeltmek sayacn yavaş dönmesini sağlamazmı ?

tnr

Tam olarak öyle olmuyor; çünkü evlerde kullanılan sayaçlar aktif gücü ölçüyor. cosφ yi düzeltmek reaktif gücü azaltır. Bu durumda sayaç daha yavaş dönmez. Örnekle açıklaycak olursak; şebekeye bağlo olan  yükün
i=10A, cosφ=0,5 olsun. Aktif güç:
P=220*10*0,5=1100 W
Reaktif güç=220*10*0,86=1892VAR (burada sinφ kullanılıyor, cosφ0,5=60 derece onun sin'i de 0,86)
şimdi cosφ=1 yaparsak akım da yarı yarıya düşecektir; çünkü bu akımın içinde reaktif bileşenler de vardır ve bu reaktif akımı yok edersek şebekeden çekilen toplam akımı da düşürmüş oluruz. cosφ nin 0,5 olması demek akımın gerilimden 60 derece geri fazlı olması demektir.
P=220*5*1=1100W aktif güç.
Reaktif güç ise=220*5*0=0 (cosφ=1 ise açı 0 dır ve sinüsü de 0 dır)
Görüldüğü gibi aktif güç yine 1100W'tır. Evlerde reaktif sayaç kullanılmadığından cosφ yi düzeltmek faturayı etkilemez. Yalnız sanayi kuruluşlarında kullanılması ve kompanzasyon yapılması mecburidir.