igbt Doğrultucu

Başlatan 94220039, 07 Eylül 2009, 15:11:16

azimli

açıklamalarınız için teşekkürler.
son olarak çizimini yolladığım fitre devresini köprü tipi 3 faz doğrultmaç girişinde kullancağım.bu yöntemle belki güç katsayısını 1 e çok yaklaştırıp düzenleyemeyebilirim ama AC akım dalgalanmalarını ve salınımlarını azaltabilirim diye düşünüyorum bu filtre sayesinde şebekeden çok fazla darbeli-pik akım çekilmesini düşürürüm diye düşündüm.

burdaki indüktör sargılarından yönü ve şiddeti değişken ac akım geçtiğinden dolayı doyum olayı meydana gelmez onu biliyorum.

iki devre arasında kondansatör bağlantılarından dolayı fark olmaz ikiside aynı faydada çalışır demişsiniz bunuda anladım.
peki ben her faz için ayrı bir indüktör kullanmak yerine 3 faz sargısınıda tek bir indüktör üzerine aynı yönde sarıp kullansam avantajı olurmu?

burda amaç indüktör sayısından kazanmak değilde 3 faz sargısınında tek bir nüveye sarılması diğer yönteme göre nasıl bir sonuç verir daha faydalı olma durumu olabilirmi?

xenix

Akımlar dengeli olduğu için tek nüveye sarabilirsin. Ferit değil de demir çekirdekli reaktör kullanman daha doğru olur çünkü akım 50hz, değerini simulasyonlar yaparak bulmalısın, reaktör akımı yeterli değilse doyuma da girebilir, dikkat etmeli.

Sadece diyotlu doğrultucu ile DC kondansatör arasına bir tane reaktör koyarak ta simulasyon yapın. Darbeli akımları azaltmak için en ekonomik yöntem bence.



Ls ve Rs şebeke parametreleri.

azimli

xenix hocam,

bu tür sitemlerde tek faz-nötr veya 3 faz ac gerilim köprü tipi doğrultucudan hemen sonra kısa ve kalın baralı-yollu iletkenlerle dc link kondansatörleri ve motor sürücü H köprü modülü birbirine bağlanmalı diye biliyordum.

amaç en düşük bara endüktansı hedeflemekti.

köprü diyottan sonra konulacak hatta seri bir indüktör bu bara indüktansını yükseltip olumsuz yönde etkilemezmi?

bu bağlantı ile sürücü devrenin anlık ac akım-gerilim ihtiyacını dc link kondansatörleri karşılayabiliyor ama anlık dc akım-gerilim ihtiyacı seri indüktörden dolayı karşılanamaz gibi geldi bana.

siz konuya çok hakim birisiniz koyun derseniz ben o indüktörüde devreye kayarım.

ama incelemelerim doğrultusunda kesin bir bilgi olarak köprü doğrultucudan sonra bu tür devrelerde indüktör kullanılmaz ve PI filtresi yapımı uygulanmaz diye biliyordum.

mitsubishi nin,irf nin,semikronun ve benzer bu tür devre modülleri üreten firmaların uygulama not ve şemalarında hiç rastlamadım köprü diyottan sonraki indüktör kullanımına.

bu noktayı biraz açıklayabilirmisiniz.

ben bu indüktör kesin kullanılmaz diye notlarıma almıştım.hatta H köprü sürücü devre ile toprak arasına konulan akım ölçme direncinde bile çok düşük değerli direnç kullanımı gerekliliğini ve mümkünse bu işe özel düşük indüktanslı direnç kullanımı gerekliliğini büyük akımlı H köprü sürücülerde ise direnç değilde bir iletken bara üzerinden gerilim düşümünü ölçüp akım örneklemenin gerekliliğini not kayıtlarıma yazmıştım.

xenix

azimli hocam yanlışınız var, bu resmini gönderdiğim yapı çok sık kullanılır. Okulda güç elektroniği derslerinde de ilk olarak bu reaktörlü doğrultucunun analizlerini yapmıştık.

Düşük olması gereken endüktans DC kondansatör ile invertör asındaki endüktans. Bu şemadaki endüktans doğrultucu ile DC kondansatör arasında, sorun yok.

azimli

anladım düşük olması gereken bara indüktansı dc taraf için köprü diyottan hemen sonrası değilde dc link elektrolitik kondansatörlerinden sonrası oluyor.
benim burda bir bilgi eksiğim var demekki.onu telafi etmiş olduk sayenizde teşekkürler.

xenix hocam sac nüveli indüktör yapımı zor ve pahalı oluyor bu tür sistemlerde ac taraf için hep troid halka nüveli indüktörlerin kullanıldığını görüyorum bende bu tür ferrit nüvelerin 50Hz. den çok daha yüksek frekanslar için kullanıldığını biliyordum ama bakıyorum ferrit nüveli troid yapılarlada bu işler yapılabiliyor.demekki nüvesi özel bir metaryelde oluyor.

epcos ve ferroxcube web sitelerini inceliyorum şu anda bu bilgiye ulaşmak için.yani ac tarafta ferrit troid nüve metaryel ve boyutu seçimi için.

zaten gönderdiğiniz devrenin dc tarafı için indüktör mecburen ferrit troid nüveli kullanılacak değilmi?burda gerilim dc olduğu için frekans yok yalnızca ripple tipi küçük dc gerilim-akım salınımı var burda yanlışmı düşünüyorum?

xenix

Büyük güçlerde bu reaktörün kullanılması gerekir. Asla gerilimleri farklı olan iki voltaj kaynağını birbirine paralel bağlayamazsınız. Aynı şekilde akımları farklı olan iki akım kaynağını da seri bağlayamazsınız.

Burada kondansatörsüz diyotlu doğrultucu bir gerilim kaynağıdır, kondansatör de bir gerilim kaynağıdır, doğrudan paralel bağlayamayız, sonsuz akımlar akar idealde. Küçük devrelerde iç dirençler yüksek olduğundan sonsuz akımlar olmaz, önemsemeyiz. Ama güç arttıkça ESR ler, dirençler düşer, akımlar darbeleri çok artmaya başlar.

Gerilimleri farklı iki voltaj kaynağını paralel bağlamanın en iyi yolu indüktör ile bağlamaktır.

xenix

Ferit nüveli reaktörün indüktansı demir nüveye göre düşük olur. 50hz akımda ferit nüve kullanılması uygun değildir. Gürültü filtresi olarak kullanım ayrı bir mevzudur. Akım DC olsun, AC 50Hz olsun farketmez, demir çekirdekli nüve en ucuz çözüm olacaktır. Uygulamanda sana bir kaç mH reaktör gerekecek, bu akımda, bu değerde  ferit reaktör devasa olur.

Reaktif güç kompanzasyonunda kullanılan detune reaktörler var, işinizi görebilir. Harmonik filtre reaktörleri de bulabilirsiniz hazır. Bunların hepsi de demir çekirdeklidir, çünkü akım 50hz, asla ferit kullanılmaz.

azimli

xenix hocam,

bu tür endüstriyel devrelerde hep halka nüveli indüktörlere rastladım onların sıf döküm bir demir olma ihtimali varmıdır?

ama bir yandanda şöyle düşünüyorum sırf demir bir kütle halka şeklindede kapalı alan olsada indüktör yapımı için kullanılmazki saç gibi manyetik alanın akması mümkün olmaz.
demekki onlar ferrrit türevi bir metaryelden oluşuyor. ama dediğiniz gibi belki ac hattan gelecek parazitleri önlemek içindir.
bazı uygulamalarda ac faf-faz arası veya faz nötr+toprak arası kondansatörleride bulunmuyor ama bazende bulunabiliyor.

bu nüve olayı kafamda bir şüphe oluşturdu bunu araştıracağım İstanbulda bu tür reaktörleri saran bir trafo firması var ona bu tür işleri yapıyorlarmış troid nüve sardıklarıda gözüküyor onlara bir döneceğim.

xenix hocam,

trafolu uygulamalarda kullanmayı düşündüğüm igbt li köprü tipi boost doğrultmaç devresi girişindeki ac hat tarafına konan indüktördemi saç-demir nüveli oluyor burdada ferrit malzeme kullanılamıyormu?
gerçi bu doğrultucunun kontrol devrelerini araştırıyorum eksiğim var ama herhalde burda igbt sürülme frekansları ferrit malzeme için uygun olsa gerek değilmi?

azimli

bildiğimiz trafo yapımında kullanılan bir tarafı silisyum kaplı olan sacları düşünün.

bu saclar ince bir şerit şeklinde kesilip iç çapı istenen çapda bir troid olacak şekilde dairesel sarıldığındada düşük frekanslı bir trafo yada indüktör sarmak mümkün oluyormuş.

hatta bu tip bir sarımda tarfonun manyetik-elektriksel gaus cinsinden kazancıda artıyormuş buda şu anlama geliyor aynı güce göre sipir sayısı ve nüve kesiti düşer

dez avantajı trafonun yada indüktörün nüvesinin soğutulması problem oluyor yağ dolu yada elektriksel yalıtkan ısı iletken yalıtım sıvılarında sonuçlar daha iyi oluyormuş.

bu tip bir sarımda frekansda rahat 1kHz. kullanılabiliyor.

yukarıdaki ilk büyük şekildeki gibi boost tipli çalışan ve pfc yi düzenleyip
güç faktörünü 1 civarında tutmayı amaçlayan ve bunu yaparken dc link gerilimini arttıran H köprü igbt li doğrultucu girişindeki indüktörün yapımında kullanılan metaryeli endüktans değerinden bağımsız olarak ne tipde kullansam daha mantıklı olur.

bununla ilgili deneme yapmak niyetindeyim ilk önce indüktör ve 6 lı igbt H köprüyü bağlayıp denemelere ufaktan-basitten sindire sindire ilerleyerek başlayacağım şema basit gibi dursada muallakta kalan nokta çok ama şimdiden belirli bir hedefi yakalarsam zamanla geliştiririm projeyi

şte tam bu noktada burdaki en soldaki boost indüktörlerini muhakkak ayrı ayrı olacak şekilde 3 tane kullanmalıyım tek bir nüve üzerinde 3 ayrı sagısı bulunan indüktör kullanamam değilmi?

diğer noktada bu indüktörlerin nüvesinde;

1- bildiğimiz trafo benzeri nüvesi sac indüktörmü,
2- bildiğimiz trafo saclı ama nüvesi troid-halka sarılmış yekpare saclı indüktörmü,
3- indüktörün nüvesini şok bobini yapımına uygun ferrit malzemelimi kullansam,

daha iyi olur burdaki bu amaç için kullanılacak indüktör çalışma frekansı yüksek olmalı değilmi ferritde olsa iş görür diyebilirmiyiz?

azimli

bobin olaylarını bütün devre modelleri için çözmüş bulunmakdayım bobin konusunda artık sorunum kalmadı

konuya ilgi gösterip yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim

gokhannsahin

Alıntı yapılan: azimli - 19 Aralık 2009, 11:35:24
ama igbt li yapılan bir köprü tipi doğrultmaçda boost özelliği devreye giriyor ve dc bara gerilimi bu doğrultmacın kontrol özelliğine göre normal tipdekinden daha fazla 200-300 volt gibi artarak 735V. ..... 835V. arası yapılabiliyor.

Bunun 735V ... 835V olmasının bir formülü var mı nasıl oluyor? Boost devreye girinci neden 200-300V artış sağlanıyor ?