Kondansatör Kapasitans Değişimi İle İlgili Bir Sorum Va

Başlatan azimli, 30 Eylül 2009, 14:45:42

azimli

10 ila 22 piko farad arası değişken bir kapasitans elde ettiğimiz bir düzeneğimiz var.
Konuyu biraz daha açarsak;
elde edilen kapasitansın en fazla değişim aralığı farkı 12 piko farad oluyor.ve bu kapasitansın minimum seviyesi 10 pF. ve maksimum seviyesi 22pF. dır.Ve biz bu ölçümleri kapasitans değişiminin olduğu düzeneğin hemen dibinde gerçekleştirebiliyoruz.burda sorunumuz yok,

Buraya kadar anlaşıldıysam şimdi sorumu soruyorum.

Biz bu kapasitans değişim farkı aralığını (12pF. dan bahsediyorum)  bozmadan 1 metre blendajlı bir kablo kullanarak 1 metre uzakta yapabilirmiyiz.yani düzeneğin değişken olan 12 pF. kapasitansını düzeneğin hemen dibinde değilde 1 metre uzağında ölçmek istiyoruz.
bu iş mümkünmüdür? nasıl yapılabilir?

Not:
1 metre blendajlı kablo minimum 50pF. kapasiteye kendiliğinden sahip ve daha düşük kapasiteli olanı malasef yok.

Devreyi blendajlı kablo kullanarak seri - paralel ekstra kondansatörler kullanarak 12pF. fark aralığını ölçe bileceğimiz şekilde yapamadık.
Çünkü burda bizim ölçmemiz gereken 10 ile 22pF. arası kapasiteye kablonun kapasitansıda karışıyor.

bu ölçmeyi 1 metre koblolu olarak nasıl başarabiliriz.

ipek

çalışmayacağından emin olabilirsin fakat alternatif olarak kapasite dioyodu kullanabilir ve dc votaj ile yeterli uzaklıktan sorun çıkmadan kullanabilirsin örnek bb105 mv109,209 gibi

SiVRiSiNEK

kabloda iki tel yan yana ve yakın gittiği için kapasite oluşuyor sanırım
peki iki teli birbirinden uzak bir şekilde 1 metre öteye götürmeniz mümkün olabilirmi?

kondansatörlerde kapasite iki plaka arasındaki mesafeye ters orantılı olması lazım, kablolar arasındaki mesafeyi belki birkaç cm yapabilirseniz pikofarat cinsinden olan kablo kapasitesini düşürebilirsiniz

sadece mantığımı dinleyerek konuşuyorum, başımdan daha önce böyle bir tecrübe geçmediğini belirteyim

KAZIMUGUR

Ölçülecek şeyi taşıyamıyorsan , yerinde ölçüm yap ve sonucu taşı .

azimli

ipek hocam,
verdiğiniz elemanları inceledim ama çözüm olurmu düşünüyorum doğrusu anlatmak istediğinizi biraz daha açarmısınız lütfen.
çözüm olabilirmi bu işte kapasite diyodu nasıl bir bağlantı önerebilirsiniz.

SİVRİSİNEK hocam,
blendajlı kablonun dışını taşıma esnasında sistemin toprağına bağlamak zorundayız aksi takdirde kabloya el ayak yaklaştımı yada toprağa bağlı bir nesne kapasite istem dışı değişiyor.Ama koblo blendajı topraklandımı 1 metre için kapasite sabit artık (50pF.) kabloya ne yaklaşırsa yaklaşsın fark yapmaz.kabloyu normal televizyon ve receiver lerde kullanılan anten kablosu olarak düşünebilirsiniz.ortada tek damar bir kablo ve üzerinde plastik köpüklü poli üretan bir yalıtıcı kısım ve onun üzerinde blendaj ki bu blendaj alüminyum baraklı kullanılmak zorunda oluyor sistemde tek örgü kablo blendajı yetmiyor parazit alıp kapasite istenmeyen yönde çevresel etkilerden dolayı değişebiliyor.ve kablolar standart olduğundan bu iki hat arası en fazla olan kabloda bile metresinde 44pF. altına inilemiyor.kablo çapı 2-3 santimde olsa düşse düşse 5-10pF. düşüyor kablo kapasitesi daha kalın kabloda bu sefre abes bir kullanım oluyor işin kibarlığı kaçıyor.

KAZIMUGUR hocam,
şu anda yaptığım yöntemde aynı dediğiniz gibi 10-22pF. arası toplam 12pF. fark değişimi kapasitesini hemen yerinde dibinde 2-10 volta dönüştürüp dsPIC'e 10bit adc girişinden transfer edip işlemcide çözüyorum.Ama bu masraflı bir yöntem oluyor.

benim bu 12pF. kadar düşük bir aralıktaki fark kondansatör değişim kapasitesini 1 metre uzağa taşıyıp ölçmem gerekiyor.

bu aralık araya blendajlı kablo girdimi 50pF. direkt artıp 60-72pF. oluyor.buda benim ölçebileceğim sahanın dışında ben 22pF. üstü malesef ölçüm yapamıyorum.

kondansatörlerin seri ve paralel bağlanması olayı çözebilirmi denedim olmuyor atladığım bir yer varmıdır diye bu seri paralel bağlantıyı tekrar soruyorum.

yada bizim kapasite olarak kablolu taşıma ile 60-72pF. değişim aralığından 50pF. kapasiteyi çıkartmamız söz konusu olabilirmi?
kondansatörlerde çıkartma işlemi bu biraz uçuk oldu galiba.

ipek

azimli

ben bunu bir osilatör olarak algıladım galiba erken oldu

çok düşük kapasiteli kablo için kopuk eski vs.. 100mhz'lik osilaskop probu
kablosu bulabileceğiniz en düşük kapasiteli kablo olacaktır aklıma gelen düşük kapasitanslı ikinci seçenek kablo cinsi ise otomobillerde arka tarafa takılan radyo anten'ini ön taraftaki radyoya nakil eden kablodur çok düşük bir kapasitansa sahiptir ve dışı (sheld) yani ekranlıdır aklıma gelen bunlar ekran problemi olmuyor ise müzik setlerinde radyoya takılan fm anten 300 ohm twin yassı kablodur .yada şöyle düşünelim hassas düzeneğiniz olduğu yerde kalsın can alıcı kısımlarını bunun dibine inşa edin,kritik olmayan kısmını (buffer)tampon düzeneği ile asıl devrenize taşıyın...kolay gelsin.

azimli

anladım yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkür ederim.
ismini verdiğiniz kabloların ekranlı olanlarının kapasite değerlerine bakacağım.

stlg

Bu olctugunuz kapasite ,bir sensor zannedersem ,nem sensorlerindede kapasitif elemanlar kullanılıyor ,ben bir ara 555 li bir devre ile kapasite degisimlerini ,frekansa cevirip ,pic ile bu frekansın olculebildigini gormustum, bilmem sizin olayla benzerligi varmı
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

azimli

işlem yine kaynak tarafında elektonik bir kartla çözüleceğinden mevcut hale ekstra bir getiri sağlamaz.

azimli

arkadaşlar devre şu anda çalışıyor ama masraflı bir şekilde.
bunu ucuzlatabilmem için şöyle bir olayı çözmem gerekiyor mantıken bana imkansız gibi geliyor ama akıl akıldan üstündür belki bir çözümü olabilir diye yardımlarınızı bekliyorum.

çıkışında 10pF. ile 22 pF. arası değişken bir kapasite değeri veren bir sensör devresine önce sabit olacak şekilde paralel 50pF. ilave olarak ekstra bir kondansatör bağlayacağız.bu halde sensör çıkışı 60pF. ile 72pF. arasında olacak.burda 50pF. ilave kapasite kablonun kapasite değeri oluyor.sonra bu 60pF. ile 72pF. arsında değişken olan kapasite değerinden tekrar bir YÖNTEM le  50pF. kapasiteyi direkt çıkartma işlemi ile çıkartıp tekrar aralığı 1 metre ötede 10 ile 22 pF. arasına indireceğiz.

burdaki YÖNTEM kısmı nasıl olmalıdır?

SiVRiSiNEK

hocam merak ettim 10-22p değeri problemsiz ölçtüğün bir düzeneğin var bunu 60-72p aralığını ölçebilecek hale getirmek çokmu zor? nasıl bir yöntemle ölçüyorsun?