Köhler Sayaç Okuma Rs-485 problemi

Başlatan barisersoy, 07 Mayıs 2010, 16:07:39

X-Fi

başlığı köleler sayaç okuma olarak okuyup girdim sonra yanıldığımı farkettim mesleki ingilizcenin türkçeye dönüşümü bi facia :) rs485 de varya sahip-köle durumuna gitti aklım. :D

herkeze iyi çalışmalar.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

jackal183

arakadaşlar sanırsam sizler, bilgisayarın seri portundan rs485 ile sayaçlara ulaştınız. benim amacım, bilgisayar-mikroişlemci-sayaç şeklinde bir iletişim sağlamak. mikroişlemci programlamak için bildiğimiz C kullanıyorum, sizin yazdığınız kodları mikroişlemci üzerinde C ile nasıl yazacağımı hiç anlamış değilim. daha önce hiç bu tarz bir uygulama yapmadım. bana burda yabancı ve anlamsız gelen şey-yani anlamayamadığım şey-

şu yazmış olduğunuz kod; apdcomport1.Output:=#$2F+#$3F+#$30+#$34+#$30+#$32+#$32+#$33+#$32+#$33+#$21+#$0D+#$0A;

burda $ simgesinin biliiyorum ama # simgesi ne ifade ediyor.
sorum ise, sayaç numarasının gönderimi ile ilgili  bunu neye göre çözdünüz onu da anlayamadım. şimdi sayaç ile ilgili verilen bilgilerde, gönderim şu şekilde, sayaç numarası 04022323 olsun       /?04022323!(CR)(LF)

bunu hex'e dönüştürdüğmüzde, /=2f, ?=3f

1. sizin kodunuzun başlangıcında bunlar var zaten bunu anladım ama geri kalanı nasıl hexe dönüştürdünüz, yani

dec 0 = 00h, 4=04h,  2=02h,  3=03h, CR=0DH, LF=0AH olması gerekmez mi, burda benim bilmediğim birşey olmalı, nedir?

2. sorum ise, ben C'de yazarken mikroişlemci için, tutup koda aynen sizin yazdığınız gibi,

uartTxOutput= '/?022323!<CR><LF>';  şeklinde yazarsam bunu mikroişlemci algılayıp rs485-sayaç kısmına iletiyor mu, kusura bakmayın, ben C'de hiç böyle bir uygulama yapmadım ve hiç böyle bir kod göndermedim de o yüzden bana anlamsız geldi biraz.


3. başlangıçta 300 baud hızıyla haberleşme başlayacak, sayaçlar tanındıktan sonra vei alışverişi için baud 4800'e çekilecek, mikroişlemcide bu nasıl mümkün olacak, mikroişlemcide baud değişkeni constant gibi değil mi, programın başında bir kere tanımlanır ve her zaman o şekildedir. program çalışırken o esnada bu değişiklik nasıl yapılacak?

4. 3. soruyla ilgili bir kaynakta şu şekilde birşey okudum, eğer ilk aşamalar doğru bir şekilde tamamlandıysa, yani 300 baudda tanımlama işlemleri hatasız bitiyse, bu aşamada sayaca şu kodu göndermelisiniz diyor,

<ACK>0ZY<CR><LF> , bu kodda Z baytının değerine göre baud 4800'e çıkar veya da yine Z baytının değerine sayaç data-read-out yada programming moduna geçer diyor. buray kadar her şey tamam sıkıntı yok, hatta 3. sorunun cevabını burda veriyor işte, anlamadığım şey ise daha önce dediğim gibi başlangıçta constant olarak tanımladığım baud nasıl değişebiliyor, hadi diyelim başlangıçta bir baud tanımlaması yapmayalım, işte bu kodlar yapıyor zaten. peki o zaman baud tanımlaması yapmadan mikroişlemci seri port ile nasıl haberleşecek?

daha önce sorduğum gibi bu kodu mikroişlemciye göndermek için yine
uartTxOutput= '<ACK>0ZY<CR><LF>' ;  şeklinde mi yazacağım.

5. konuyla ilgili yaptığım araştırmalarda OBIS kodlarıyla karşılaştım, bunları mikroişlemci üzerinde nasıl ifade edeceğim.

kısacası arkadaşlar ben genel olarak bu olayı ve mantığını anladım, ancak hiç bir yerde bunun mikroişlemciyle yapıldığını göremedim, o yüzden bunu mikroişlemciyle yapmak için yardımlarınıza ihtiyacım var.

sipariş verdim ama henüz sayacım gelmedi, o yüzden bu söylediklerimi deneme imkanım olmadı, yardımcı olursanız çok sevinirim 



sahteker

Alıntı yapılan: mufitsozen - 03 Aralık 2010, 14:59:47
Bahsi gecen IEC62056-21 standardi ile ilgili dokuman varmi elinizde?,

varsa paylasirmisiniz?

belgeler.com sitesinde bir arama yaparsanız umarım işinize yarayan bir şeyler çıkacaktır Müfit hocam...
bizde oradan faydalandık, sağolsunlar...
bu protokol malum çok varyasyonlu bir konu onun için son tarafındaki sayılar değiştirilerek farklı protokoller de elde edilmiş,geliştirilmiş
bildiğim kadarıyla...
belki birbirleriyle bağlantıları vardır onların...

ayrıca sayaçlardada fazlasıyla kullanıldığına eminiz artık, çünkü nereye gitsek çıkıyorlar karşımıza :)

hayırlı günler...
kimi, sevap için Kabeye varır... Kabe kapınızda! Bilmez misiniz?

The Gariban

Mufitsozen Hocam
Eğer hala o standartı arıyorsanız aşağıdaki linki deneyin ama üyelik istiyor Ben üye olmadım sanırım bedava
(Aslında 272 Dolarlık standardın tamamını pek yayınlayacaklarını sanmıyorum ama denemekte fayda var)

http://www.cenelec.eu/dyn/www/f?p=104:110:1220096640684437::::FSP_ORG_ID,FSP_LANG_ID,FSP_PROJECT:,25,13666

Eğer türkçesi lazımsa TEDAŞ ın sitesine bakın Türkiyedeki standartlar (yani TEDAŞ şartnameleri ) IEC ye uygun sanırım.



jackal183

benim sorularıma cevap verebilecek kimse yok mu?

frederic

Bu konuyu hortlatmak gerkiyor bence,tecrübeli arkadaları konuya bekliyoruz.

bsahan

Merhabalar.  Ben de Köhler sayaç verilerini belirli saat dilimlerinde database'e gömüp oradan istenilen tarihteki verileri kontrol edebilicek bir ara yüz tasarımı ile uğraşıyorum. Forumlarda gezinirken aklıma Köhler teknik destek hattını aramak geldi ve hiç bir sıkıntı yaşamadan bana protokol dosyalarının 2 dk içinde mail attılar . Şimdi bunları inceliyorum ve umarım sonuca ulaşırım. Konu eski fakat yine de arama yapıldığında çıktığı için proje gelişmelerimi paylaşmak istedim. Protokol bilgilerini isteyen arkadaşlar olursa gönderme imkanım mevcut yada benim gibi siz de teknik destek'ten faydalanabilirsiniz.
Paylaşmak güzeldir.

teknikelektronikci

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

safakarici

Arkadaşlar merhaba
Ben yeni kayıt oldum. Faydalı bilgiler için öncelikle çok teşekkür ederim. Elektrik sayacından veri okumayla ilgili olarak daha önce aşağıdaki linkten bir paylaşım yapılmış ancak site kapatılmış. Aşağıdaki linkteki belgeyi daha önce indiren varsa paylaşabilir mi?
http://www.belgeler.com/blg/1d70/uzaktan-sayac-okuma-teknikleri-ve-modbus-rtu-iec-61107-mod-c-protokolleri-ile-ornek-yazilim-remote-metering-techniques-and-sample-software-for-modbus-rtu-iec-61107-mod-c-protocols

safakarici

Tekrar merhaba
bsahan arkadaşım, Köhler teknik servisten aldığın protokol dosyalarını bana gönderir misin? safakarici78@gmail.com

kimlenbu

IEC 62056-21 dökümanını arşivine atan var mı ? Site uçtuğu için döküman piyasada yok


kimlenbu

#28
Alıntı yapılan: JKramer - 04 Kasım 2016, 15:35:29
Bu olabilir mi? http://vrtp.ru/index.php?act=Attach&type=post&id=479714

Bu mu değil mi bilmiyorum ama işimi görüyor, teşekkür ederim, paket içeriklerini açıklayan bir döküman sonunda...

kantirici