picle isime gore kişinin ipsini bulup o makineye baglanmak nasıl olabilir ?

Başlatan parametre, 28 Haziran 2010, 20:50:22

picusta

Alıntı yapılan: parametre - 06 Eylül 2010, 01:33:09
Bu sadece basit yaklasım olur :) Soyle dusunelim
1-) Cihaz hata moduna gectiginde net aracılıgıyla bana otomatik olarak rapor sunmali
2-)yapılacak ozel devre ile Herhangi bir cihazi net aracılıgıyla daha yuksek bir yazılımla daha guclu calıstırabilmeliyim.
3-) Kullanıcı devreyi calıstırdıgında istenen verimi elde edemediginde bu cihaz calısma parametrelerini kaydedip istediğimde ondan bilgileri alabılmeliyim kullanıcı sorunla bana geldiginde
veya istenmeyen farklı kullanımları denediginde onu calısma kosullarını varsa yanlıs kullanımları onleyebilmeliyim.

sanırım net olarak anlatabildim bunu kafanızda genis boyutta dusunmelisiniz.size fikir olabilecek dusuncemi acıkladım .Umarım anlatabilmişimdir
Kusura bakma da anlatimin çok kötü.
Basindan beri kavram karmasasi olmus: Cihaz - makine - devre.
Basligi okuyunca insanin anladigi bir PC 'ye uzaktan baglanmasi geliyor.
Halbuki senin yapmak istedigin mekanik makine (örnegin üretim de kullanilan) PIC'li bir devre ile kontrol etmek (regülasyon, otomatik vs..).
Daha sonra bu PIC'lere (makinelere kumanda eden devre) Ethernet eklemek ve internete açmak.
Merkezi bir HMI (supervisor) istiyorsun sana sunlari yapsin :
1) Hatalari raporlari sunsun.
2) PIC'lere ethernet üzerinden firmware gücellemesi yapmak. (bootloader)
3) çalisma parametrelerini ve degerlerini görebilmek, kaydetmek ve göndermek.

Yapmak istedigin bu mudur ? Yaniliyormuyum ?


erhanzeynel

Öncelikle başlıktan yola çıkarsak ;
"picle isime göre kişinin ipsini bulup"

Ip adresleri isime göre verilmediği için ister picle ister AVR ile ister bilgisayar ile uğraş isime göre ip bulamazsın.

İster bilgisayar kontrol etmeye çalış istersen picli devre işlem adımları şu şekilde olmalı;

Senin kullanacağın yönetim panelinin (bilgisayar ya da picli devre) ip adresi sabit (statik) olmalı. Bu hizmeti türk telekom aylık 3,00TL ek ücret karşılığı vermekte.

yönetilecek sistemler senin yönetim paneline bilgi paketi göndererek iplerini belirtirler. Hatta bu bilgi paketinin içeriğini sen belirleyeceğin için her sisteme bir isim atarsın, ip ile birlikte kendi ismini de gönderir.

Özetle sen onları bulamazsın ama eğer kodu sen bu şekilde yazarsan onlar seni bulur ;)

Amaç dışı kullanımarı engellemekten de bahsetmişin. Peki sistemin internet bağlantısını kestiler ve amaç dışı kullandılar o zaman da bilginin sana ulaşma şansı yok.
Bunu engellemenin yolu da "internet bağlantısı yoksa sistem çalışmasın" şeklinde tek satırlık bir if komutuyla çözebilirsin.

Ama internet hattındaki arıza yüzünden işi yarım kalan müşterinin yaklaşımı ne şekilde olacak?

Tabi herşeyden önce cevap arıyan soru şu;
Bağlanılacak sistemler bilgisayar mı yoksa mikro denetleyici mi?

RcALTIN

Herkes yardımcı olmak istiyor ancak defalarca yanıt yazmanıza rağmen bir türlü ne yapmak istediğiniz hala anlaşılamıyor, böyle olunca da herkes anladığına göre boş mesajlar yazıyor(bende dahil)... Yapmaya çalıştığınız işleri mikro denetleyiciyle yapmaya çalışmak başından beri "sağ el ile sol kulağı" kaşımak gibi geliyor bana, belki de anlayamadığım içindir bu.

1-) Cihaz hata moduna gectiginde net aracılıgıyla bana otomatik olarak rapor sunmali
--> Cihaz ne oluyor tam olarak, bir bilgisayar mı, yoksa kendi yapacağınız bir devre mi? Şayet devre ise neyi kontrol edecek? "Hata modu" ne durumda oluşuyor? Bu bir bilgisayar ise net aracılığıyla her türlü iletişim bağlantısı kurabilirsiniz araya ekstra devre sokmak saçma olur zaten...
2-)yapılacak ozel devre ile Herhangi bir cihazi net aracılıgıyla daha yuksek bir yazılımla daha guclu calıstırabilmeliyim.
--> Bu cihaz nasıl bir cihazdır ben çözemedim? yüksek yazılım? daha güçlü çalıştırma, vantilatörün kademesini 1 den 2 ye almak gibi mi?
3-) Kullanıcı devreyi calıstırdıgında istenen verimi elde edemediginde bu cihaz calısma parametrelerini kaydedip istediğimde ondan bilgileri alabılmeliyim kullanıcı sorunla bana geldiginde
veya istenmeyen farklı kullanımları denediginde onu calısma kosullarını varsa yanlıs kullanımları onleyebilmeliyim.
--> "Bu devre olmamış" deyip karşınıza kişiler için "bak bunu böyle bunu böyle ayarlamışsın o yüzden öyle oldu böyle oldu" demek adına çalışma parametrelerini kaydetmek. Bu basit ancak devreye ihtiyaç varmı, henüz amaç belli olmayınca bunu yanıtlamak zor...

Kısacası ya "ev otomasyonu" tarzında bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz, yada amerikayı yeniden keşfetmeye çabalıyorsunuz  :) Eğer örneğin bir evde bulunan tüm cihazlar için basit kontrol devreleri tasarlamak ve bunları internet üzerinden yönetmek için ethernete bulaşmayı düşünüyorsanız bundan hemen vazgeçin. RS485 ile tüm cihaz kontrol devlerini bir merkezden yönetimi sağlayın, sonra merkez devrenizi ya direkt olarak ethernet ağına yada usb v.s üzerinden bir bilgisayar üzerinden internete açın. Ethernet kısmının nasıl yapılacağını önceki mesajımda paylaşmıştım, usb hid üzerine de biraz araştırmayla birçok kaynak bulunabilir...
KİMSEYİ ENGELLEDİĞİM YOK, ÖZEL İLETİ DEVRE DIŞI !

parametre

Bu işlemi yaparken sadece picle sabit kalmayacaktım . ornek olarak sunu verelim

Biliyorsunuzki heronlar mevcut bilgisayar ve mikroişlemciler ile birlikte kontroller geniş olcude yapılabiliniyor (bunu internetle gerceklestirmek istedim .)ben bunu değişik şekilde gerceklestirmek istedim ama arastırmalarıma gore bayagı bilgi  aldım. bunlari internetle kontrol ederek cozeceğim baskada cıkısım kalmıyor . Bunu Bir fabrikanin farklı subelerinde urun kalite kontrol parametrelerini denetlemek , cihaz bozuldugunda sana gelecek mesajla yada raporla cihazi yenilemek yada parametrelerini inceleyerek nerede hata yapılmıs onları bulup daha verimli calışma portfoyu hazırlamaktı amacım ama değişik isimlerle arama yapınca picin bu konuda yetersiz kaldıgını buldun daha gelişmiş işlemcilerle mecburen calısacağım herkese şimdiden tesekkur ederim .

computerboy

arkadaş ingilizceden türkçeye geçiş yapmış birazda heyecanlı yeni yeni türkçeyi öğreniyor :) o yüzden anlatımında sorun var. arkadaşın elektronik bilgisi varmı yokmu bilmiyorum ama sanki yok gibi bu sebepten bir önerim olacak kendisine. arm9 tabalı bir geliştirme bordu satın alıp gömülü sistem platformu geliştirme(BSP) yada daha basit olarak embedded visual basic programı aracılığı ile arayüz yazılımı geliştirip hazır olan komplike cihazları kontrol edebilir. Başarılar...

parametre

Mesele teknik olarak anlatılmıs olup , daha fazla polemiğe girmek istemiyorum. basit yorumlari kişinin kişilik anlayısına bırakıyorum. neler bildigime gelince https://320volt.com/radyo-frekansiyla-bina-aydinlatma-guvenlik-kontrolu/
https://320volt.com/pic16f877-ile-merkezi-guvenlik-sistemi/

buradaki sistemi genişletmek istedim . 

Bu arada universiteye gittiğiniz zaman belki benim bolumume rastlarsınız . Orada benim nasıl bilgili oldugumu daha iyi anlamaya calısırsın. Beynini zorlayan çalısmaları verdigim zaman bakalım kimlerden yardım isteyeceksin. Ogrencilere bakıs acımı değiştiriyorsun.

picusta

Kisisel atismalara girmeyelim lütfen. Computerboy saygida kusur islemis. Elektronige hevesli bir gençtir o.
Forum geregi kim kimdir, ne kadar bilgi sahibidir bilinemez.

Gerçek su ki, konunun basinda ne yapmak istedigin ile ilgili bir muamma sürüyor.
Sana yardim etmek isteyen pek çok profesyonel kisi sorunu kavramak için sühal soruyor, sen de onlari pek kaale almiyorsun.
Onlara net cevap vermek yerine, kendi fikrini (baska kelimelerle) tekrarliyorsun.
Halbuki diyalog yöntemini kullanip forumdan daha fazla bilgi elde edebilirsin.
Derdini anlatmaya yeteri kadar özen göstermiyorsun, zamanin mi kisitli ? Sana cevap yazanlarinki de degerli, ama nedense onlar daha uzun yaziyor.

Gelelim sana lazim olan devreye :
Sunucu - istemci tarzi ethernet bir mimari istiyorsun.
Bunu PIC'le rahatlikla yapabilirsin (18 veya 24 serisi tercih edilir) :
- Microchip TCP/IP Stack'ina ve bununla yapilmis muhtelis projelere göz atmani tavsiye ediyorum.
- PIC kontrol devresi hazir mi ? Hazir ise gönderilecek degiskenler için arabirim olusturulur ve TCP/IP Stack ile bu arabirim üzerinden degiskenler alinir verilir.

WinCE veya Linux ile program yazabiliyorsan sana uygun fiyatli Single Board Computer tavsiye ederim. ileride mankinaya fiyakali dokunmatik panel takabilirsin, ve programi baska islemci üzerine tasimak kolaylasir (isletim sistemi sayesinde).

Hangi bölümde ögretim görevlisi oldugunuzu merak ettim.

yas

Arkadaşlar tüm cevapların hepsini tek tek okudum gerçekten herkes bilgisi bünyesinde yardımcı olmaya çalışıyor. Ama tüm mesajlarını 2 bazılarını 3 defa okumama rağmen parametrenin anlatmak istediğini hala net bir şekilde idrak edebilmiş değilim ayrıca anlatım uslubu ve imla kullanımından ötürü parametre arkadaşın ün. de öğretim görevlisi olabileceğine ihtimal veremiyorum eğer öyle ise ün. lerde eğitim kalitesi sıfıra değmek üzere (çok kötü).

Önerime gelince sonuçta uygulama genel olarak endüstri alanında kullanılacak bir ürün, çevre birimlerden alınacak veriler işlenecek ve belki OP, belki anolog I-O modül, belki dijital I-O lar, belkide rs485 haberleşmisine ihtiyaç duyulabilir. Bu tarz faktörleri göz önüne alarak geliştireceği sistemi ethernet destekli modüler PLC ler kullanarak oluşturmasını tavsiye ediyorum kendisine.
Kolay gelsin.

parametre

Tüm arkadaslara teşekkür ediyorum. Zamanım pek olmuyor .
Yuksek lisans tezi, zamanımı çok alıyor. Bu yüzden fazla yazmaya imkan bulamıyorum .

computerboy

Arkadaşım kırdıysam özür dilerim. Ayrıca hepinizin bayramı mübarek olsun. Birde ilgilenirsen montajı tamamlanmamış arm işlemcili stm32 board var pm atarsan görüşürüz.