Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

TeZ ÖdeVi

Başlatan yusuf, 29 Ağustos 2010, 14:54:02

yusuf

arkadaşlar şuan başımdan geçenm bi olayı anlatmak istiyorum ben endüstriye elektronik öğrencisiyim bitirme projem alarmlı kapı zili idi. bu ödevi kendim yapmam gerekirken ben 250- 300 tl bayıılıp kendini elektroniktçi sanan birine yaptırdım fakat ürün elime geçtiğinde çalışmıyordu dönem sonuydu tabiki malesef dersten kaldım. tekrar gönderdim ürünü elektronikçiye bu kezde ürün çalışıyor fakat çıkış vermiyordu. pek anlatamadım ama asıl anlatmak istediğim şey kendi işinizi başkalarına benim gibi 250 - 300 bayılıp yaptırmayın kendiniz yapın hocanın gözünde daha değerlidir ve cebinizi o kadar zarara uğratmazsınız. En azından benim gibi rezil olmayın şu an 3 aylık mezun olmam gerekirken hala diploma için uğraşıyorum diyeceklerim bu kadar inşallah buradan size ders çıkartabileceğiniz birşeyler yazabilmişimdir. herkese elektronik yaşamında başarılar dilerim...

t2

Bitirme tezi, mühendis olup olamayacağını belirleyen bir proje değildir.  Parayla yaptırman da önemli değil. Yapılan şeyi anlayıp anlatabildiysen proje senindir. Hocanın sorduğu her şeyi cevapladın tamamdır dersten geçersin.

bymrz

Alıntı yapılan: FxDev - 29 Ağustos 2010, 15:20:22
Bitime tezi çok ilginç: Alarmlı Kapı Zili

Bu zamanda hâlâ bu projeler mi veriliyor?
Anlamadığım adam bunu yapınca mühendis mi oluyor?

mühendislik değil, sanırım 2 yıllık endüstriyel elektronik bölümü...

Ben bu arkadaşları çok fazla yadırgamıyorum. Çünkü bu ve benzeri projeleri veren bir çok öğretim görevlileri, öğrenciye öğretmek için değil kendisi öğrenmek için veriyorlar bu projeleri... Yani yine kalifiye eleman sorunu...

Birçok hoca, işlemcileri, PIC i anlatmadan, öğrencilere mikrokontrolörlü proje ödevi veriyorlar. Tamam herşeyi anlatmak zorunda değiller ama en azından işin alfabesini öğretmeliler...

satilla

bende aynı sorundan müzdarip olmuştum MCU'larla ilgili tek kelime bilmeden;
10 kişiyi toplayıp siz parmak izi okuyuculu geçiş sistemi ve rf iletişim ile cihaz kontrolu yapacaksınız dedi hocamız ;
amaç öğretmek olmuyor hocalar öğrencilerinin işe yarar şeyler yapabildiğini göstermek istiyor çevreye

peko

 Bana kalırsa öğretim görevlisi ne kadar suçluysa, öğrenci de bi o kadar suçludur bu gibi durumlarda. Hatırlayın, eskiden bir konu bulmak için ne kitaplar , ne dergiler karıştırırdık ki bunlara ulaşmak gerçekten kolay olmazdı. Ya para verip o kitabı almak gerek, yada bir ustaya yalvarmak gerekirdi. Şimdilerde ise internet ortamı, forum ortamı ve daha bir çok bilgi kaynağı avucumuzun içine kadar verilmişken böylesine ilgisizlik gerçekten çok üzücü. Hoca leb derken, öğrenci ne kadar kuruyemiş varsa sayabilecek durumda olmalı , kendini o duruma getirebilmeli... leblebi devri eskidendi. Baktın seni okutan hoca sana yeterli değil, bana birşey katmıyor diyorsun..  saldıracaksın kendi çabalarınla elindeki kitaplara, internete.   Bu konuda o kadar çok söyleyecek sözüm var ki okumak için okuyanlara... Okul bir şekilde öyle yada böyle biter.. ya bitince ??
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

eLectronbLue

Aynı durum zamanında benim de başıma gelmişti, hoca daha MCU nun M sini doğru dürüst öğretemeden bizden sumorobot yapmamızı istedi.

Allah'tan Erol Tahir Erdal hocamızın (Kimya Mühendisi olmasına rağmen birçok elektronik mühendisini cebinden çıkarabilecek şahsiyet )  PBP derslerine çalışmıştım zamanında, daha üniversiteye başlamadan mikrodenetleyicileri çözmüştüm de iyi kötü bir robot çıkarttım ortaya.

Yine bizim hocanın amacı da öğrencinin bişeyler yapabildiğini değil, kendisinin öğrencilere harika şeyler öğrettiğini çevreye göstermekti. Oysa derslerin %90'ı hocayla takışmam ve ertesi sabah paşalar gibi tulumba tatlısıyla okula gelmesiyle geçti.Yazık, vahimlikte sınır tanımıyoruz.

z

Ödevlerin önemli bir amacı var. Bu da öğrenciye kendi kendine öğrenme becersini kazandırmak.

Derslerde hiç gösterilmemiş bir konu ile ilgili ödev verilmesini yadırgamamalısınız.

Bu arada;

Verilen bitirme ödevini  para ile yaptıran kişi belki iyi bir teknik adam olamaz fakat onlarca teknik adamın başına iyi bir müdür olabilir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Alfa

Üniversite hocaları pic le alakalı ödevlerde tübitakın kendimiz yapalım sayfasındaki projeden ödev veriyor analog elektronik tede ELEKTOR E-kitabından :)

peko

Alıntı YapVerilen bitirme ödevini  para ile yaptıran kişi belki iyi bir teknik adam olamaz fakat onlarca teknik adamın başına iyi bir müdür olabilir.

Hocam bu nasıl mümkün olabilir ?
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

muhittin_kaplan

Sonuca Ulaşmış, Müdür de zaten Parayla İş Yaptıran Adam Değilmidir ?

erhanzeynel

Elektronikçi olmak, hele ki kendinizi tasarım alanında yetiştiriyorsanız avukat olmaktan farksızdır. Her gün yeni birşeyler çıkıyor. Kendini geliştirme ve yeniliklere yetişme konusu okul bittikten sonra da devam etmekte.

Ben teknik liseye başlarken ledler yalnızca 3 reknti.
Ben teknik liseyi bitirirken power ledlerin namı ülkemize yeni gelmişti (kendisi değil).

Ben yüksek okulu bitirirken 32 bit picler piyasaya sürülmemişti.

Bu söylediklerime bakıp da ömrümün son demlerini yaşadığımı sanmayın, 24 yaşındayım.

Gelişmeler böyleyken zamanının büyük bir kısmını ders anlatmaya ayıran üniversite hocaları da gelişmelere yetişememektedir.

Bunun yanında verilen bitirme tezleri, öğrencilere verilen ya da verilmeyen teorik bilginin pratiğe dönüştüğü tek durum olmaktadır. Bu durum da talebelerin taleb etmemesinden kaynaklanmaktadır.
Misal bir Rady frekans atölyesinde "gerekli devre katlarını öğrendiniz, şimdi kendi radyo alıcınızı yapın" denilmedikten sonra bazı öğrenciler buna tek başına cesaret edemez. Ancak aradan birkaç talebe taleb ettikten sonra hoca bu ödevi seve seve verecektir. (tecrübeyle sabittir).

Şimdi "kaçınız öğrencilik döneminde ödevler haricinde devre yaptınız?" diye soracak olursam burada, ortalamanın üzerinde bir cevap alırım. Ama bunu yapmayan birçok talebe var ve kendini geliştirmenin şart olduğu bir iş kolunda bunu gerçekleştirmeyen talebeler farklı iş kollarında tabiki şanslılarsa iş bulabilmekteler.

Durumun bir diğer boyutuysa üniversite yerleştirmeleri ki mühendislik bölümlerinde, teknik liselerde okutulan konuların tekrarıyla kaybedilen ciddi süreye pekçok başka konu sığdırılabilinir ya da mevcut okutulan konuların üzerinde daha fazla durulabilinir, daha fazla pratik yapılabilinir.

sadece bir bitirme tezi üzerinden ülkemizde elektroniğin gelişmemesi üzerine bir ışık tutmaya çalışırken sizleri sıkmamışımdır umarım.

malpaslan1979

Bende endüstriyel elektronik bölümü mezunuyum. Kendi adıma söylemem gerekirse hiç bir projemi başkasına yaptırmayı denemedim. Ama yapan arkadaşlar var mıydı? Kesinlikle evet. Bilmiyorum dos komutlarını hatırlar mısınız? "cls komutu vardır ekranı temizler" Bilgisayar bu komutun gereğini yapınca şaşıran buna sevinen arkadaşlarım vardı! Bu arkadaşlarım proje ödevlerini de kendileri yapmadılar ve yüksekokulu iki yılda bitirdiler. Sonrasına gelelim bu engin elektronik bilgisine sahip arkadaşlarım asgari ücrete taşeron firmalarda yada cep telefonu bayilerinde tezgahtar olarak çalışıyorlar. Onların bu durumuna seviniyor değilim ama şunu da biliyorum ki gelişmiş ülkelerde elektrik yada elektronik gibi alanlarda eğitim alan özellikle ara eleman durumundaki teknisyen yada teknisyenlerin durumu uygulama ödevleri ile ölçülür ülkemizde durum böyle değil. Ülkemizin Cumhuriyet kuruldu kurulalı geldiği yer ve ikinci dünya savaşından çıkan gelişen "İtalya Almanya İngiltere" yada Kore yada Çin gibi ihracat rekorları kıran ülkeler olamayışımızın sebebini anlamak için teknik eğitim veren okullarımızın yada bu okullarda öğrenci olan kardeşlerimizin arkadaşlarımızın durumunu dikkatle takip etmek lazım. Gerçekten de meslek lisesi memleket meselesi. Burada birşeyin daha altını çizmek isterim çalışma şartları. Bir çok işyeri hala 2 vardiya halinde on ikişer saat çalışıyor sigortaları yatırılmıyor yada insanlar maaşlarını zamanında alamıyorlar bu şartlar altında fazla mesai zaten beklenemez. Asgari ücret ile insanlar karınlarını doyuramadıkları gibi ancak ev kiralarını yatırabiliyorlar. Bu noktada insanlara verilen düşük ücretler insanları tatmin etmeyen sosyal haklar çalışanların mutsuz olmasına sebep oluyor. Sorun çok ama neresinden tutmak lazım bilemiyorum....

Saygılarımla....

OG

Mahallede tanıdığım bir taksi şoförü 8. sınıfa geçmiş çocuğu için bana dedi ki (yaz dönemi girerken),
-Bu çocuk okumayacak 8 zayıfı var, biraz yanına takılsın da belki adam olur,

Gönülsüz olarak kabul ettim. 2 gün içinde kesin olarak anladığım şey çocuk çok keskin bir zekaya sahipti, hemde müthişti. 8 zayıfa ve okumayı hiç istememesine hayret etmiştim.

20 gün kadar geçti.
Bir listeyi benim elimdeki liste ile kontrol yapacağım. Birisi okuyacak ve ben kendimdeki ile karşılaştıracağım.  Buna dedim ki "al şunu oku ben buradan takip edeceğim"

ve ve şaşkınlık bakımından hayatımın ender anlarıdır, bu çocuk okuyamıyordu, evet "o ku ya mı yor du". Hem de teknik bir dil falan değil, normal günlük dilde yazılanı okuyamıyordu.

"Okumayı öğrenmeden mezun oluyorlar" diyenleri duyuyor ama mübalağa yapıyorlar sanıyordum.

Hem bu doğru imiş. 8. sınıfa geçmiş çocuk okuyamıyordu.

Ama bu çocuk çok ciddi derecede zeki idi, abartı değil üstün zekalı.

O gün çooook düşündüm. Sonra da baya düşündüm.

Hiç bir şey anlamış değilim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bymrz

Hocam Einstein da lise de doğru düzgün okuyamıyor muş biliyorsunuz değil mi?  :)

Hatta  kendi bi kedisinin olduğu söylenir. Evde çalışırken kendisinin rahatsız olmaması ve kedinin de kolaylıkla eve girip çıkabilmesi için kapıya kedinin geçebileceği bir delik açar. Daha sonra o kedinin yavrusu olur. " Şimdi bu kedi de beni rahatsız eder" der ve büyük deliğin yanına bir de küçük delik açar...

:) :) ;)

Zekanın çeşitleri vardır hocam, bilirsiniz... Görsel Zeka , işitsel Zeka, vs... Bu arkadaşta da bunlardan biri üstün diğerleri de zayıf olabilir...

teknikelektronikci

4+2 yani 6 yillik egitim hayatimda projelerimi hep kendim yapmisimdir hic biride tam calismamisdir yinede hocalarim tam puan vermisdir öte yandan baskaisna yaptirip da calissa bile ( hoca anlyior kendimi yapti yapmadi diye) sonuc ollarak bilgi bakimindanda egitim bakimindanda ben kazandim türkyiyede malesef durum böyle ögrenci kendi kendini yetistiror mesela @fxdev ben sanmiyorum bu bildiklerini ögrendiklerini(mcu alaninda) sana okulda ögretmis olsunlar senin icin de vardir kendini gelistirmisindir sonucta hangi okul hangi bölüm olursa olsun ezberci egitim hazir egitim oldugu sürece yerimizde sayar dururuz. mesela ne adamalr taniyorum mühendislik mezunu osilaskop kullanmasini bilmiyor ne adamlar bilyiorum anadolu lisesi mezunu ama daha lisedeyken elektronige merakli programliyor arastiror ( forumdan electronblue) meslegin icinde olanla ayni bilgiye sahip. yani durup düsünmek gerek
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!