dc motor sürerken en büyük sorunum pic in sürekli resetlenmesi

Başlatan zamzam23, 01 Eylül 2010, 13:33:45

electronblue



Motor kontrolü konusu arkadaşların da açıkladığı gibi öyle paldır küldür girilecek bir konu değildir. Ama girdiysen de eleştrilere açık olmalısın. Mesela @bunalmis üstad gerçekten harika noktalara değinmiş.

@Picusta 'nın da dediği gibi eğer sürücü kısmı düzgün dizayn edilmişse , sürücü entegresi ya da mosfetlerinin dayanabileceği akım sınırı çerçevesinde istediğin yükü bağlayıp çalıştırabilirsin.

Ama söz konusu motor olunca ; frekans, duty/cycle, ters EMK ( ki en büyük sorun da bu ), motorun osilasyona girmesi  vs vs gibi konularda dikkatli olmak ve gerekli önlemleri alıp ona göre sürücü dizayn etmek gerekiyor.

Bilmiyorum PCB kullanıyor musun ama PCB dizaynı için Texas Instruments'in yayınladığı şu makaleyi incelemeni tavsiye ederim :

PCB Design Guidelines For Reduced EMI

http://focus.ti.com/general/docs/lit/getliterature.tsp?baseLiteratureNumber=SZZA009&track=no

Ayrıca : Eğer 7408 kullanıyorsan PIC ten neden fazla akım çekilsin. Motor sürücüsünden fazla akım bile çekilse yine PIC e bişey olmaz. Üstelik arada bir de Mosfet Driver var. Hadi hepsini geçtim bir de AND kapıları var.

Sen bence bağlantılarını iyi kontrol et. Ayrıca dediğim gibi PIC i takmadan sürücünün PWM kısımlarına 5 volt ver, çektiği akımı kontrol et.

Eğer imkanın varsa 24 Volt çıkışına paralel bir adet 2200uF, PIC 'e yakın bir yerde PIC in beslemesine paralel 100nF  kondansatör bağla.

parda

@PICUSTA haklı hatta bunu başlığın 2. sayfasında bende söyledim. aşağıdaki cevabı verdiniz.
Alıntı yapılan: zamzam23 - 15 Eylül 2010, 11:35:52
1- ama yukarıda analyzer arkadas, ben ıkı ayrı besleme kullanamayacagımı soyleyınce opto kullan o zmn demıstı.2 ayrı besleme olmazkı nasıl olucak. tek bı tane smps kaynak var tüm beslemelerı bundan almalıyım.
2 ayrı besleme bal gibi olur olmalıda ister 2. bir smps, ister kart üstünde izoleli DC/DC konverter. (olmak zorunda demiyorum, arabaya binince emliyet kemeri takmak gibi 10 yıl takarsın sadece seni sıkar, 1 gün kaza yaparsın hayat kurtarır)

sonuç çalışmanızda istediğiniz gibi tek kaynaktan çalışabilirsiniz ama daha o noktaya uzaksınız.  İyi veya kötü bir çok tedbir aldığınıza göre 5 v hattındaki işlemci ve lcd nin yanması bana majör bir hata yaptığınızı düşündürüyor. İşlemciyi bir kaynaktan daha iyisi pilden, motoru ve sürücü devresini başka bir kaynaktan besleyin ve bakın resetlenme yanma oluyor mu? eğer olursa majör hatanızın peşine düşün, (yanlış bir bağlantı, eksik bir bağlantı, yetersiz güçte veya yanlış seçilmiş eleman, başından beri devrede olan ve bozuk olan bir eleman  vs.)
eğer herşey düzelirse aldığınız tedbirler üzerine daha detaylı konuşalım.
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir.

z

Bir iki işlemci çipinin yanması sorun değil.

Herbirisi 300$ olan iki geliştirme kitini yaktığım için kısmen aklı başına gelmiş biri olarak sana şunları önerebilirim.

Eğer işlemci ile güç elektroniği devrelerini bir arada kullanarak bir ürün geliştirmesi yapıyorsan kendine özel bir düzenek hazırlamalısın ve bu düzeneğe para harcamaktan asla sakınmamalısın.

Nedir bu düzenek?

1. Lojik devreleri besleyen güç kaynağın mutlak suretle korumalı olmalı.  ( Crowbar vs)

2. Yükü besleyen (H bridge beslemesini sağlayan) güç kaynağı kesinlikle akım sınırlamalı ve ayarlanabilir voltaj verebilmeli.

3. H bridge ile işlemci arasındaki kontrol sinyallerini kesinlikle galvanik izolatörlerle ayırmalısın .

4. Akım sens devrelerini aynı şekilde işlemciden galvanik olarak izole etmelisin.

Tabiki iyi bir osiloslopun olmalı.

Bu 4 maddeyi ucuza halletmek çok zor. Ancak bu düzeneği bir kez oluşturduktan sonra dilediğin gibi arge çalışmalarına devam edebilrsin.

Cihazı bunca koruma kalkanı altında tasarlayıp yazılımının gerçekten istenilen işleri yaptığına kanaat getirince bu korumaların nerdeyse hiç birine ihityacın kalmaz ve teker teker bunları kaldırıp devrenı donanımsal anlamda sadeleştirebilirsin.

Aksi halde sürekli patlayıp çatlayan devrelerle uğraşmak durumunda kalırsın.

Eğer osiloskobun yoksa sıfırdan tasarım işine girme derim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

askuzucu

sebebin yüksek akım olduğunu tahmin etmişsiniz.
DC motordan geçen yüksek akımın pic i yakması mümkün değil. Niye yaksın ki?
Ticari sır değilse, devrenin PIC ile ilgili diğer  kısımlarını da yayınlarsanız hata daha çabuk bulunur.
Size yardım etmeye çalışan insanlara daha yapıcı davranmalısınız.

zamzam23

bana yapıcı saygılı davranan herkese bende gayet saygılıyım. sadece bu konuya değil diğer konulardaki mesajlarıma da bakabilisiniz.

yardımlarınız için teşekkür ederim. herkes bişiler söyledi kafamda bişiler oluştu. osiloskopum yok ama denemelere devam edicem.kaça mal olursa olsun bunu yapmalıyım.

herkese tekrar teşekkür ederim. kolay gelsin.

computerboy

Brown Out Voltaj Resetlemesini kapatıp denedinizmi hocam.

Tam emin değilim ama voltaj azalmasında picin resetlemesini engelliyor diye biliyorum.
yada voltaj çoğalmasında.

@ DEVICE PIC18F****, BOD_OFF

zamzam23


sezgin05

@ZAMZAM23  kullandığın sürücü devresi benim size verdiğim devre galiba(başka bir başlıkta).Bu devreyi ben sorunsuz kullanıyorum. 24volt/5 Amper motor sürüyor.2104 Highside çıkışındaki 2.2Uf kondansatör 16 Khz için hesaplanmıştır.Sizin sürücü frekansınız buna uymuyorsa deadtime sorunu yaşarsınız.

zamzam23

evt sizin devreyi kulanıyorum. ben 9 khz pwm ile sürüyorum. daha yavas ac-kapa yaptıgım ıcın dead time yetiyordur. 16khz e yetiyorsa 9a da yeter. mosfetlerle ılgılı bı problemım yok zaten.

ama bakın internette ne buldum:

Part:   IR2104
Category:   Interface and Interconnect
Description:   Half Bridge Driver, Single Input Plus Inverting Shutdown Pin, Fixed 520ns Deadtime in a 8-pin Dip Package
Company:   International Rectifier Corp.

fixed 520ns diyor. siz nasıl hesap yapıp deadtime ı ayarladınız?

keops_4

Açmış olduğunuz konudaki sorunlar ve H köprüsü sorunu benim de başıma gelmişti. Burada https://www.picproje.org/index.php/topic,19257.0.html çok güzel cevaplar verilmişti. Sana da bu konuda çok güzel cevaplar verilmiş. Bunalmış hocamın hazır devre konusunda yazdıklarına katılıyorum. Ben yukarıdaki sorumu sorduğum o günden buyana forumdaki ustaların anlattıkların çok şey öğrendim ve uyguladım. Yapmadan ve yakmadan olmuyor. Yaktığım picin ve mosfetin sayısını unuttum. Kendimce tecrübelerimi aktarmak isterim. Ben MEB ve üniversitelerin yaptığı robot yarışmalarında sumo robot projesinde DC motor kullanıyorum. ilk devrelerimi mosfetle yaptım olmadı sonra L6203 ile yapmaya başladım. Motorlar sürekli dur kalk ve frenleme yapıyor ve rakiple kafa kafaya gelince max akım çekiyor. Dolayısıyla resetleme olayı çok oluyordu. Max. 3kg. ağırlık olduğu için tek pil ile besleyemedim. Forumdan edindiğim tecrübelerle bu işe girdikten sonra edindiğim arkadaşların tecrübelerine göre şunları yaptım. 16f877 yerine 18f452 kullanmaya başladım. MCLR pinini direk 5volta bağladım. Kristali picin altına yani soket içine koydum. Beslemelere 100nf smd koydum. Hatta 100nf aspirin gibi tüm beslemelere koydum. 7805 yerine LM2575 kullandım. Yolları kısa, kalın yaptım. Plakette boş alanları şase ile ekranladım. Picin boş kalan ayaklarını 470ohm smd üzerinden 5V a bağladım. Resetleme azaldı. Ama kesin çözüm hocalarımın da dediği tamamen birbirinden  ayrı besleme.

keops_4

Bu sezon L6203 kullanmayacağım. Seninde kullandığın IR2104 veya hip4081a ile devre devre yapmak istiyorum. Sen ve bu yazıyı okuyan diğer ustalar bu konudaki tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim. Mosfetlerin neden yandığını çok merak ettim. Hip4081a ile robotikte yapılmış profosyonel devreler var. Özellikle sürekli ileri geri çalışan ve frenleme yapan sistem için bu driverlar uygun mudur?

justice_for_all

#71
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s15/0mrbjblt/as.JPG.html

buyrun akim sinirlamasi ornegi bu size fikir olusturabilir...
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay