dc motor sürerken en büyük sorunum pic in sürekli resetlenmesi

Başlatan zamzam23, 01 Eylül 2010, 13:33:45

zamzam23

motor birden hızlanırsa birden durursa ve bazende hızı yavasken bile pic sürekli resetleniyor.2-3 deneme yapıyorm sonra reset atıyor. bu sorunu nasıl aşabilirim?2200 uF kapasite var beslemede. birde pic e de 100nF koydum ama sorun gecmedı.

Analyzer

Selam,

Devrenizi görmemekle beraber; kontrol ve güç katını birbirinden izole ederek işe başlayabilirsiniz. (Beslemeler dahil) Bu haliyle sorununuz hala devam ediyorsa, endüstriyel pcb'lerde uyulması gereken bazı dizayn kuralları vardır, forumda uzun uzun tartışıldı. Örneğin mcu'nun osilasyon katı tasarımı, yerleşimi, ekranlanması gibi, izolasyon komponentlerinin seçimi gibi. Bunlara dikkat ettiğinizde sorun olmaması gerekir.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

zamzam23

kontrol ve güç katından kastınız pic işlemci ile güçkaynağı ve motoru mu izole etmem gerekyor. evetse nasıl?

Analyzer

Selam,

Çalıştığınız devre şemanızı buraya koyun, üzerinden devam edelim.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

zamzam23



devreyi bilgisayar ortamında henüz çizmedim ama h-bridge olarak bu devreyi kurdum.pwm,left,right ve enable uçları picte.motor beslemesi 24dc 4A smps güç kaynagı. aynı güç kaynagından 7815 ve 7805 e gidiyor.
7815:verdiğim devredeki IR2104 lerin beslemesi
7805:pic ve encoder beslemesi
motor:24V 90W redüktörlü dc.(motoru tam güçte hiç çalıstırmadım suana kadar. ama yinede reset yiyor pic.)

uygun yerlerde 2200uf ve 100nf kapasitelerden bol bol kullandım.çözümleriniz güç katı ve besleme katı izolesi üzerine olursa sevinirim.analyzer,sizinde görüşlerinizi bekliyorum.(pic daha cok motor ilk kalkıs zamanlarında resetleniyor ama motor hareket halindeyken de resetlendiği oluyor)

anl_ozrmn

aynı sorun la bende karşılaşmıştım motor ile pic in beslemesini ayırdım herşey normala döndü

zamzam23

1 tane kaynak kullanılacak devrede.2.bir kaynak bağlamam zor ve birazda masraflı olur.baska bir cozum yokmu?

anl_ozrmn


Analyzer

Selam,

Devreniz, motoru süren güç katı. Buradaki girişleri optokuplör vasıtası ile devrenizden ayırın. (Optokuplör kullanımına örnek : https://320volt.com/wp-content/uploads/2008/12/opto-coupler-lojik-5volt-test.gif) Ardından eğer sorun devam ediyor ise ve beslemeyi ayıramam diyorsanız, ki benim önerim mutlak surette ayrı beslemedir, 78xx serisi yerine switch mode çalışan besleme ile katları besleyin. (http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2007/09/5v-1a_power_supply_with_lm2575.png)

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

zamzam23

teşekkür ederim. dediklerinizi yapıp sonucu yazarım.kolay gelsin iyi çalısmalar.

zamzam23

7805 i değiştirdim Lm2574-5V vardı onunla pic i besledim.sorun devam ediyor. güç devresini izole etmeye çalısıcam sımdıde ama surayı anlamadım: devresını verdıgım guc katında pic e giriş yok kı hıc. pwm left ight enable ucları picte ama bu pinler hep cıkıs.bu güç katında hangı ucları ızole edıcemı anlamadım.

Analyzer

Selam,

Ucun giriş olup olmadığı farketmez, sonuçta giriş de olsa çıkış da olsa gürültüden etkilenir. Güç katının giriş kısmını, yani pic'in çıkış kısmını opto izolatörlerle birbirinden ayırın. Sorun devam ederse Güç katı beslemesini de switcher yapıya geçirin.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

zamzam23


tayyar

4N25 veya PC817 güzel optolar tavsiye ederim.

4N35 te işini görebilir ama nedendir bilinmez ısınamadım ona.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

zamzam23

4N25 var bende kullanıyorum ama TLP521 ve TLP624 dedim alayım.3 kat fiyat farkı var aralarında.624 daha pahalı. datasheetlerini inceledim tek fark izolasyon voltajları.sizce TLP624 mu almalıyım yoksa TLP521 veya 4N25 yeter mi?