Şerit ledler için RGB renkler

Başlatan t2, 17 Ekim 2010, 12:58:41

t2




Bilindiği gibi piyasada şerit ledler var. Bunlar  12 volt ile çalışıyor.  R,G, B ve anod uçları var.   Anottan 12 volt verip , RGB uçlarının her birini toprağa çektiğimizde şerit komple beyaz renk veriyor. R,g,b uçlarını tek tek toprağa çekersek kurmızı, yeşil ve mavi renk olarak yanıyor.

Bu şeritleri süren bir devre yaptım.  değişik oranda renk karışımları ile çeşitli renkler elde edebiliyorum. bazı larını deneme ile buldum. pembe, turkuaz vs. 

RGB Renkleri  gösteren bazı bilgisayar programları var oradan renk ayarlayabiliyoruz. fakat bu renk ile şeritteki renk yine birbirini tutmuyor.

Bana deneme ile bulunan renklerden ziyade göze hitebeden güzel renklerin oranları lazım. Tabi bu şeritler için tespit edilmiş olması gerekli.   Her renk 0..255 oranına sahip olabilir. veya % cinsinden bir tablo varsa o da işimi görür.

z

Bunu ancak ledlerı ueten fırmanın dokumanlarından bulabilirsin. Çünkü her üretici yeşil led üretir fakat hangi yeşili?

Dolayısı ile led ışığının dalga boyu diğer üreticininkinden farklı olacağından tablolar farklı ledlerde sorun oluşturur.

En iyisi 3 adet ledi, akımları ayarlanabilir 3 ayrı kaynaktan sür ve hoşuna giden renk karışımların tablosunu kendin oluştur.

Bu konuda güzel bir proje de yapabilirsin. Adını şimdiden ben koyayım. Projenin adı Bukalemun.

Bukalemun cihazı, sensörünün önüne renkli bir nesne yaklaştırdığında RGB ledlerden nesnenin renginin aynısını üretecek.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

t2

Peki o sensör nedir?  Belirli renkleri algılayabilen sensör olduğunu biliyorum. kırmız veya siyah rengin sensörü gibi. Tüm renkleri algılayabilen sensör veya R,G, B her birini algılayabilen sensör var mıdır? Varsa da rengin tonunu da çıkış olarak verebilir mi? 8 bit verse yeter fazlası lazım değil :) ama 3 renk varsa  24 bit yakışır. her renk 8 bit olacak şekilde. Bu bir, düşük çözünürlüklü kamera sensörü olsa gerek.

z

Bu konularda çalışmam olmadı fakat fikir yürütebilirim.

Eğer bu tip renk ayrım sensörünün fiyatı pahalı yada temini zor ise sensörü kendin yapabilirsin. (Seninki de pek ucuza mal olmaz)

Birbirinin aynı 3 adet fotodiyod alırsın. (bolca fotodiyod alıp kendin eşleştirmek zorunda kalabilirsin) Görünür bögenin tamamında düz cevabı olan fotodiyodlar mevcut.

Bunların önüne optik filitre takarsın. Birisi kırmızı, diğeri yeşil, diğeri de mavi. Bu üçlü birinci sensörün olur.

Bu sensörden bir tane daha yaparsın.

Sensörlerden birisi nesneye bakar diğeri de senin RGB ledine.

Amaç her iki sensör gurubundan gelen 6 sinyali karşılıklı olarak ikişer ikişer eşleştirmek.

Aslında kolay bir problem değil. Zira yeşil ışık miktarını arttırdığında mavi ve kırmızı sensörlerde önlerindeki filitreye rağmen  bundan nasibini alacaktır.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

t2

Ledlere bakan sensöre gerek yok. onu matematiksel olarak nesneden okuduğumuz şekilde aynen göstertiriz.  Yani 125,180,200 okuyorsak ayrıca ledlerden geribesleme yapıp acaba olmuş mu? diye sormaya gerek yok. tabi ne amaçla kullanacağımıza bağlı. Eğer oyuncak, veya süs amaçlı bir ürün yapacaksak gerek yok. 

z

Gerek var. RGB ledler nesnenin rengin yaklaşık değerini versin diyorsan gerek yok.

En tepedeki sorunda PC programlarının verdiği tablo ledlerde hatalı diyordun ya. İşte ikinci sensor ledlere bakacak ve nesnenin rengine bakarak tam rengi oluşturmanı sağlayacak.

Ledleri değiştirsen bile yada ledler zamanla yaşlansa bile sistem düzgün çalışmaya devam edecek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

t2

Tamam ozaman buna uygun bir ürün uydurmak gerek. Oyuncak bukalemun olabilir.

Burak B

"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

ipek

Camelion uygulamaları için TSC230 sensor yapılmış Parallax'tan temin edilebilir..


bocek

1 ya da 0. işte 'bit'ün mesele..

OG

@t2,

Beyaz için ışık karışım oranı malumun,

1Beyaz = 0,30R  + 0,59G  + 0,11B

RGB chip üreticilerinin ciddi olanları anma akımları için bu orana yaklaşmaya çalışır ve ona göre luminans değeri elde ederler..

Ayrıca Beyaz da farklı farklıdır. Bileşen renklerin dalga boylarına göre farklılık görünür. R veya G veya B için tek bir dalga boyu yok, tayf içinde küçük bir alan içindekilerin hepsine R denebiliyor veya G veya B. Çünkü o alan içndeki hepsini kırmızı  olarak algılıyoruz veya yeşil veya mavi.

Hangisi güzel? Bu tamamen beğeni işi. Ancak ışık oyunları için uygun görülmüş, genel kabulu olmuş renkler var ama mesela, orada kullanılan yeşil trafikde kullanılacak yeşil için mat kalmaktadır.

Gibi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.