PIC Programlamaya yeni başlıyorum yol gösterebilir misiniz?

Başlatan Kaya Onur, 27 Ocak 2011, 20:42:21

mtmrtsn

 10 gündür araştırıyorum sanırım şu kadar faydalı bir başlık olmamıştı benim için yorum yapan,yardımcı olan herkese teşekkürler
Kaya bey bende işin başındayım bu makaleyi görmeden önce 10larca deneme kitinin içinde,diğer chiplerin (PLC,AVR,ARM nedir,nasıl çalışır) içinde kaybolduktan sonra
mantıklı seçeneğin pickit2 yle başlamak olduğunu gördüm :)
Şuan pickit2 almak istiyorum..Orjinal fiyatı 80tl civarı..Bazı arkadaşlar ebay taki klon ürünleri tavsiye etmiş.. Araştırdım ama hangisini alacağımı bilemedim..
Siz hangisini aldınız? Veya ebayden şunu al daha faydalı diyebilecek bir arkadaş varmı ? EEPROM lular şuan benim için faydasız gibi ama ilerisi için her özelliği bulunduran birini seçebilirlerse sevinirim..
20-30$ lardan bahsediliyor çünkü ebayde..
Birde başlangıç için breadboard olsun dirençler,kondansatörler,ledler olarak topluca almak istiyorum.. Bunları Türkiyede alabileceğim bir site tavsiyesi varmı yoksa hepsini ebaydemi araştıriyim ? Fiyat olarakta soruyorum bunu..

Modlardanda ricam bu başlık içinde 2-3 (özellikle ETE arkadaşın) arkadaşın söylediği yorumlar ilk başlayanlar için altın değerinde.. Bu yorumları sabitleyip bir başlık içine koyabilirlerse zaten yeni gelen birinin başka hiçbir ihtiyacı yok bu bilgiler dışında..

Teşekkürler şimdiden cevaplarınız için

ete

Programlayıcılar içinde en iyisi PicKit2 dir. Ancak orjinal devrede özellikle yeni başlayanlar için gerekli olmayan özellikler mevcut. Devreyi orjinal hali ile alırsanız küçük bir kit şeklinde satılıyor. Bunu kullanabilmeniz için bir ara kablosu yapmanız gerekecek. Ayrıca bu kabloyu ya bir deney boardına yada sonradan hazırlayacağınız bir ZIF soket kartına bağlamanız gerekiyor. Bu nedenle bence orjinal devre çok pratik kullanımı olan bir şey değil. (sözüm profesyoneller için değil amatörler içindir)  Önce orjinalinde fazlalık  neler var onları bir açıklayalım.
- Devre hem 5V ile çalışan hemde 3V ile çalışan picleri programlamaktadır. Bir amatör yada yeni başlayan kişi kesinlikle 3V ile programlanan picler ile uzun bir süre uğraşmaz. O nedenle bu 3V olayı fazlalık şimdilik tabiiki. Hemen belirteyim Epeyce zamandır piclerle haşır neşirim henüz 3V luk picler'e geçiş yapmadım. Ben amatörüm ve mevcutlar bana yetiyor. Ne zaman gerekirse o zaman geçerim deyip bekliyorum.

- Devrede profesyonel kullanıcılar için PC olmadan programlama yapma özelliği var. PC olmadan derken önce PC ye aleti bağlayıp programlamada kullanacağınız hex dosyasını kart üzerinde bulunan 2 eeproma aktarıyorsunuz. Sonra devreyi alıp diyelimki başka bir yere gidiyorsunuz. Yalnızca dışarıdan 5V vererek devreye bağladığınız picleri tek butona basarak programlıyorsunuz. AMa dikkat bu sistemle yalnızca önceden eproma kayıt ettiğiniz hex dosyasını piclere yazabiliyorsunuz. Başka bir program için yeniden yükleme yapmanız gerekecek. Anlayacağını 40 yılda bir lazım olabilecek bir özellik. Bana kalırsa servis elemanları gibi kişilere yarayabilecek bir özellik.

İşte bu iki fazlalığı devreden çıkartırsanız devre daha basit hale indirgeniyor. Bu hali ile yapılmış klonlar bence daha uygun amatörler için.
Ben bir tane kendime yaptım üzerinde zif soketide mevcut kullanımıda son derece kolay. Bağlantı kablosu yok çünki zif soket üzerinde ama kablo bağlama yeride mevcut gerekirse o şekilde de kullanıyorum. Bence en pratiği bu şekilde olanı. 

Sonuç olarak toparlarsak PicKit2 en iyi programlayıcı. Üzerinde zif soketi olan bir klon kullanım açısından en pratiği. 

E T E

Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

mtmrtsn

 http://cgi.ebay.com/PICKIT-3-MCU-Universal-ZIF-socket-PICkit-2-3-/370481224002?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item564266d942#ht_3609wt_957

Şunun siparişini veriyorum şimdi..ZIF sockette var..
16F,18F hepsini destekler sanıyorum

http://cgi.ebay.com/PICKIT-2-MCU-Universal-ZIF-socket-PICkit-2-3-/370480852138?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5642612caa#ht_4086wt_957

Bunu almayı düşünüyordum fakat bunda 18F,16F tüm seriyi desteklemediği yazıyor 10$ daha ucuz sanırmı bu sebepten..

O yüzden kafam karıştı biraz sorma gereği hissettim üstteki tüm seriyi destekler değilmi ?
Türkiyede yapan birileri varsa parayı yabancıya vermeyelim bu arada..

Teşekkürler ilginiz için

Bu arada ZIF socketi olmayan bir pickit2 yle nasıl programlanabiliyorki pic ler? :)


http://urun.gittigidiyor.com/PICKIT-2-MICROCHIP-PIC-PROGRAMLAYICI-USB-2-0_W0QQidZZ35510919#aciklama

bunu buldum gittigidiyorda sanırım bunu alacağım.. Açıklamalarında sorduğum soruların cevabıda mevcut tr içi olmasıda avantaj..
Bunu aldıktan sonra geliştirme board u için zaten yeterince döküman mevcut sitede onu yapmaya çalışacağım
Teşekkürler ^_^

Tagli

Adresini verdiğin programlayıcılar bire bir klona benziyor ama yine de bunlara sahip olmadığım için kesin bir yorum yapamam. Yanlış hatırlamıyorsam forumda bir arkadaş burada gösterilen PicKit3'ü almıştı. Bu kişi kimdi hatırlamıyorum ama bu başlığı farkederse yorum yapar belki.

Aynı resimde de görüldüğü gibi basit bir ZIF soket kartı yapmak mümkün. Ben PicKit3'ü bu şekilde kullanıyorum. Ayrıca ZIF soket olmadan, doğrudan devre üzerindeki PIC'e de 5 adet kabloyu bağlayarak programlama yapmak mümkün. Bu şekilde de denedim, büyük kolaylık sağlıyor.

[IMG]http://i51.tinypic.com/actxjl.jpg[/img]


[IMG]http://i53.tinypic.com/23hoj8j.jpg[/img]
Gökçe Tağlıoğlu

Kaya Onur

İki ufak sorum olacak.

1)Tüm bağlantıları yapılmış bir LCD displayde hiçbir hareket olmamasından ne anlamak gerekir??
(Çin malı olmasından başka:)

2) Program bir iş yaparken (mesela bir döngü içinde iken) aynı anda bir tuşa basıldığını anlamasının tek yolu interrupt kullanmak mıdır?

Tagli

Bahsettiğin LCD karakter tipi olan ise, PIC'e falan bağlamadan sadece besleme verip kontrast ayarıyla da oynadığında üst satırın tamamen yandığını görmelisin, yani içi dolu kutular şeklinde. Bunu görmüyorsan muhtemelen LCD bozulmuştur.

İkinci sorun için ise, evet, kesme kullanmak zorundasın. Veya döngü içinde sürekli olarak bacakları yoklayacaksın ama bu pek sağlıklı bir yöntem değil.
Gökçe Tağlıoğlu

Kaya Onur

Evet karakter tipi olan. 2 satır 16 karakter. Sıfır almıştım en ucuzundan bir tane. Bozuk çıktı galiba. Besleme verip oynuyorum kontrast ile hiçbir hareket yok. Teşekkürler hızlı cevap için.

Maxim


2) Program bir iş yaparken (mesela bir döngü içinde iken) aynı anda bir tuşa basıldığını anlamasının tek yolu interrupt kullanmak mıdır?


interrupt kullanmak zorunda değiliz, (bazen kullanılması zorunlu olabilir)
bu işleyen programa ve hassasiyetine göre değişir, döngü içerisinde de pekala butona basıldığını anlayabilir ve ona göre dallanabiliriz .
taglı, neden öyle şart koştun anlamadım .

Tagli

Hocam herhalde ben arkadaşın "program bir iş yaparken" ifadesini yanlış yorumladım. Yoksa program ana döngüsü içinde girişleri yoklamak sıklıkla yapılan bir şeydir, ben de kullanırım. Ama ana döngüyü (veya yoklama döngüsünü) bir olarak düşünmedim. Arkadaş "iş yaparken" deyince, aklıma örneğin uzun süren bir hesaplama işlemi veya arasında bacakları yoklayan bir kod barındırmayan bekleme döngüleri geldi.
Gökçe Tağlıoğlu

Kaya Onur

Erol Bey ben size birkez daha tesekkür etmek istiyorum.  Hazırladığınız dersler sayesinde eskiden hayal bile edemeyeceğim cihazları tasarlayabiliyorum.  Bu benim için tam anlamı ile yeni bir çığır oldu.  Sizin dersleriniz Internette bulabildiğim farklı kaynaklardan çok daha öğretici.  Sanki hazırlanırken işin en başında olanlar düşünülmüş.  Şu ana kadar hiçbir konuda es geçilmiş, atlanmış yada sümen altı edilmiş birşeye rastlamadım. Dahası, sayenizde İsis programı ile tanıştım.  Bu kadar yetkin bir elektronik devre simulasyon programı olduğunu hiç bilmiyordum.

Aklımda birkaç soru var ama bu sefer hiçbirini sormuyorum. Mümkünse arkanıza yaslanıp biraz keyif çatın.