NPN PNP Değiştirme..

Başlatan murat11h1, 05 Temmuz 2011, 01:53:42

murat11h1

Arkadaşlar amatör bir devre yapayım dedim bc337 ile led süreyim dedim ama meğen npn miş. Tamam işte amatörüm dedim ya bilmiyordum yüzüme vurmayın. Devrede 56 ledi 2 şer 2 şer bağladım ve sökmeyi düşünmüyorum. Arada bir dönüştürücü eleman varmı pnp eşdeğeri bc327 miş galiba ne dersiniz. açıkçası 337yide sökmek istemiyorum çünkü lehimleyene kadar göbeğim çatladı. ne dersiniz araya bi elemanla dönüştürebilir miyiz?
Bildiğini söylemeyen dilsiz şeytandır. (Hadis)

zakbay

mevcut şemanızı kabaca çizebilirseniz, yardımcı olan biri çıkacaktır.
Tek dostum çalışmak...

murat11h1

http://www.fileserve.com/file/WqRAh3R dosyayı buraya yükledim. Bu devreyi belki buradaki bir arkadaştan almış olabilirim. Devrede normalde sorun yok ben sadece 877nin çıkışına 100 ohm dirençle bc337yi süreyim dedim led yanmadı. Neden acaba diye düşünüyorum.Size çok saçma gelebilir ama insan bilmeyince bilmyor işte... Bu devreyi yaptım çalışmadı. Ben nerde yanlış yaptım şarkısını söylüyorum şimdilerde  ???
Bildiğini söylemeyen dilsiz şeytandır. (Hadis)

birkan

transistörün kollektörüne takılı ledi ters çevirip, ledin gnd ye baglı olan bacagınıda vdd ye baglarsanız o led yanar. ama ledlerin bacaklarına ledlere uygun birer dirençte takmanız lazım.

murat11h1

Alıntı yapılan: birkan - 06 Temmuz 2011, 00:11:09
transistörün kollektörüne takılı ledi ters çevirip, ledin gnd ye baglı olan bacagınıda vdd ye baglarsanız o led yanar. ama ledlerin bacaklarına ledlere uygun birer dirençte takmanız lazım.

Üstadım asıl sorum NEDEN? Bu konuyu anlatan bir link ya da döküman verebilir misin? Ezbere değilde işin tekniğini öğrenmek istiyorum.
Bildiğini söylemeyen dilsiz şeytandır. (Hadis)

timpati

bir transistörün çalışmasını kabaca anlatmak belki size yeterli gelebilir, diğer türlü bunu tam olarak öğrenmek için okuluna gitmeniz gerekirdi. neyse, "neden?" sorunuza link vermeden kısaca açıklama yapayım, linki başkası bulsun veya siz arayın.

şemadaki bağlantınızda transistörün kollektörüyle emetörü arasında sadece led var, kollektörle ledin bağlandığı noktada başka hiç bir şey yok. buraya kadar mutabıkız değil mi?

transistör (npn veya pnp), tetiklendiği zaman emetör-kollektör arası potansiyel fark (gerilim/voltaj), baz akımına (veya baz-emetör gerilimine) bağlı olarak kısılır. tam iletim koşullarında doyma gerilimine kadar düşer (0.2V kadar). lineer çalışma bölgesini bir kenara koyup, tam iletim ve kesim koşullarını düşünürsek, transistörü baz akımı veya gerilimiyle kontrol edilen bir anahtar gibi düşünebilirsiniz.

sizin bağlantı şeklinizde yapılan, led uçlarını kısadevre etmekten ibaret bir yapı (yani sinyali ver anahtar kapansın), kaldı ki o yapı bunu da tam olarak becemez çünkü ortada kısadevre edilecek bir gerilim yok. tamam, emetör noktası şasede ama kollektörde değerlendirilecek herhangi bir potansiyel yok. diğer arkadaşın açıkladığı gibi seri bir direnç üzerinden orasını beslemeye bağlasaydınız (ve transistör npn olduğu için pozitife giden bir sinyalle tetiklemişseniz) lediniz ışıldardı.

why mr. anderson, why ?