2800 VOLT HV POWER SUPPLY

Başlatan TA7R, 09 Ağustos 2011, 06:24:40

OG

Alıntı yapılan: bunalmis - 26 Eylül 2011, 12:28:35
Okuyacağınız voltaj kısa bir süre sonra 0 v olacaktır.

Sebep?
Kaynak sürekli enerji basmıyormu?
C değeri yeterince yüksek olduktan sonra neden 0 olsun?
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

Ölçü aletinin giriş direnci üzerinden şarj olan kapasitör, bir süre sonra açık devre gibi davranacak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

TA7R

#47
GU84-B lambanın flaman beslemesi için 4amp 27v trafo lazımdı 5 amp sardırdım hem lambaya flaman beslemesi verecek (27vac) hem rolelere 24 v dc (7824 lü bir doğrultma yaptım)  zaten tereddütlü idim, led bağlayıp ön panelde step-start devresinin ne alemde olduğunu görmek vardı ama diğer taraftan flaman ve coil beslemesini kritiğe düşürebilirdim. Klein hocanın tavsiyesine uyup led işinden vazgeçtim, teşekkürler.Kapasitor-direnç gerilim bölücü konusuna ,konu hakkında hiç bir şey bilmediğim için giremiyorum , öneri ve tartışmaları ilgiyle izliyorum çok teşekkür ederim.

z

Ben birşeyi merak ettim. Bayağı bir masraf yapıyorsunuz da bu vericiye kullanım iznini nasıl alacaksınız?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OG

Alıntı yapılan: bunalmis - 26 Eylül 2011, 16:18:25
Ölçü aletinin giriş direnci üzerinden şarj olan kapasitör, bir süre sonra açık devre gibi davranacak.
Bir voltmetre iç direnci buna sebep olmaz.


@TA7R, bunalmis "bu vericiye kullanım iznini nasıl alacaksınız" şeklinde sormasa farketmiyeceğim, çünkü konuları hızlıca atlaya zıplaya okurum genelde.

HF mi VHF mi uğraşıyorsunuz.  Lambalı bir Linear için bu kadar detaylı power supply gerekmez.

Anod voltajına ne bassan çalışır. En basit bir yapıdaki kaynak yeterlidir. Lambada öyle ince ince voltaj ayarları ile uğraşılmaz.  Anod ve 2. gri voltajlarını doğru oranlarda ver yeter. Modulasyon zaten Grid 1 üzerinden yapılır.

Böyle bir devrede çok çok çok daha önemli olan çıkış empedanslarını doğru ayarlamak, yani match devresini çok itinalı yapmak önemlidir. Yoksa anodun anında kızarıverdiğini görürsün, tabi iş işten geçer.

Ayrıca bu kadar güç (bunalmis'in dediği gibi) bizim yasal sınırlarımız içinde değil. PEP=400W max.

Ayrıca buna öyle bir anten kablosu ve anten lazım ki babalar gibi. Arada balun falan kullanacaksan ona keza.

Ayrıca antendeki yüksek voltaj sağda solda ağac falan olursa yangına sebep olur. Bu ihtimali en aza indirmek, şarpılma riskini en aza indirmek için besleme trafon primer /sekonder çok çok iyi izoleli olmalı. Sekonder tarafından topraklama yapmamalısın.

Hazır bir şema mı yapıyorsun. İtalyano'larla kapışacak gibisin  :(    Whisky'ye (USA)  decibell basacağım diyor gibisin.  ;)
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

askuzucu

    Zor bir işe soyunmuşsunuz.
    15 yıl önce 3 adet pl504 ile bir deneme yapmıştım. Ne hikmetse ilk denememde lambaların anodu kızarıverdi. Hiç lamba deneyimim olmadığından bozulduğunu da anlamadım. 700 voltluk trafo sarmıştım.
     Bu aralar mosfetlerle uğraşıyorum.Gayet güzel çalışıyorlar. Çok yüksek güçler ile uğraşmayacaksanız, irf türü mosfetleri deneyebilirsiniz.

TA7R

Sn askuzucu , aslında kullanmasından çok yapması heyecan veriyor ,2008 de niyetlenip bırakmıştım şimdi zaman da var devam ettireyim dedim ,kullanması şöyle ben yaklaşık 20 yıllık radyo amatörüyüm Avrupa QSO ları bıktırdı artık. Güney Amerikadaki küçük ülkeler , pasifikteki küçük ada ülkeler bu tip yerlerden istasyon duyduğumuz zaman bir qso yapabilmek için saatlerce bağırıp duruyoruz . Pile-Up dediğimiz şey oluyor , Avrupa ve Amerikadan yüzlerce istasyon bu az bulunur ülke/ada ile qso yapabilmek için üst üste çağrı yapıyor aynı anda 50-100 istasyon bağırıyor. İtalyanların çoğu 1000 - 2000 w linear kullanıyorlar , Amerikalılar daha beter 5- 10.000 w linear açanlar oluyor siz karşı istasyonu çok rahat duyduğunuz halde sesinizi duyuramıyorsunuz. Bu gibi durumlarda ve veya acil durum haberleşmesi için (deprem sel vb..) çok kısa bir müddet için 30 sn-1 dkk yüksek güce ihtiyaç duyuluyor ,çağrı işaretinizi hedefe duyurana kadar ondan sonra kapatın 100w devam edin sorun yok.Ülke mevzuatına göre şu anda (her an değişebilir)acil durum haberleşmesi dışında  devamlı kullanımına izin verilmiyor zaten ,mevzuat karşısında boynumuz kıldan ince ancak  araştırma geliştirme açısından bir radyo amatörünce imal edilmesinde de  mevzuat açısından bir sakınca yok.Selamlarımla ...

OG

Tamam, hazır bir şemamı kullanacaksınız, ilgili tube için internette çok şema var inceledinizmi, power yapısı en son düşüneceğiniz iş.

Yüksek voltaja dayanabilecek variable kapasiteler falan, bunlar pek bulunmuyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

TA7R

#53
[IMG]http://img832.imageshack.us/img832/8559/imgp1570g.jpg[/img]

[IMG]http://img838.imageshack.us/img838/7550/99421563.jpg[/img]

Og , hazır bir kaç şemadan derleme yapıyorum HF , giriş devresi bir Rus amatörden , çıkış /lamba katı bir Amerikalı amatörden , besleme bir yabancı markadan , kontrol kartları bir İngiliz amatörün dizaynı boş kart olarak satın aldım. Parçaların önemli bölümü geldi ancak 2 aydır tedarik tamamlanamadı son sparişleri bekliyorum. Eğer başarabilirsem kontrol kartlarının büyük fonksiyonu olacak , teferruatlı koruma devreleri içeriyor. Ancak kartların kontrolü iyi yapılmalı , Hv ve flaman gerilimi doğru verilmeli , rezonans -tune devresi önemli ... Yine de mozfetli ve transistörlü devreler yanında sade bir devre olduğunu söyleyebilirim. Başarabilirsem kontrol kartları ... bir ilave yapmam lazım , Picproje ve sorularıma yanıt veren siz değerli arkadaşlarımın katkılarının da önemi büyük olacak.
Not: OG hatırlatmasaydı 21 mhz de 400w pep e son yönetmelikle izin çıktığı dikkatimden kaçmış olacaktı , daha yüksek frekanlarda çalışmıyorum. Artık çıkışını 400w pep e tadil ederim ;)


TA7R

Bu da güç kaynağımın baskı devresi  Proteusda çizdim , ütüyle aktardım.

[IMG]http://img191.imageshack.us/img191/8241/hvsupply.png[/img]


OG

@TA7R,

Bakın en önemli olayı tekrar edeyim, Bütün emekler boşa gitmemesi için, yani anında Anod'un kavrulup lambanın heba olmaması için çıkıştaki LC filtreleri yüke uyumlu olmalı. Yük başlangıçta 50ohm luk kör yük olmalı.

Lambanın eğrilerine bakıp çalışabilinecek en düşük voltaj ile işe başlanmalı ki risk en aza insin. Mümkün ise SWR ölçüm devresi yapıp yüksek swr gördüğü anda lambayı devre dışı bırakmalı.

Bir de bu gibi devrelerin osilasyona girmemesine dikkat edilmeli. Bunun için giriş ile çıkış hatları mümkün olduğunca birbirine uzak ve ekranlanmış olmalı. Osilasyona gecerse girişi kessen bile RF üretip göndermeye devam eder.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

TA7R

#56
OG , çok teşekkür ederim , haklısınız. HV tek bir sarım ve doğrultucu yerine 8x yapmamın bu avantajının da olacağının farkındayım , ben de ilk testlerde 6 sarımı kullanıp 2500v civarı bir dc yi uygulamayı düşünüyordum. Yine ilk testlerde yüksek güçlü dummy load kullanacağım ,Pi-L Tank devresi içinse her şeyi doğru yaptığına emin olduktan sonra dua etmekten başka çare yok gibi :)  çünki biliyorsunuz tank bobininin rezonansı çok çetrefilli bir iş , her bir sipir arası değişik açıklık istiyebilir, güç üstündeyken böyle bir ayarı denemek benim için imkansız ,aklımdan bile geçirmiyorum.Bu konuda sabırlı olup Trabzona gelmesi muhtemel bir yabancı amatörün yardımına ihtiyaç duyabilirim.Bunun sonucunun lambayı yakmak olabileceğini sanmıyorum ,frekans kayması , alınabilecek güçden kayıplar olabilir .Lambayı çıkış hatalarından yakmanın başlıca sebebi 50 ohm dan çok daha yüksek çıkış direncinde zorlamak ve yüksek swr de çıkış yapmak olabilir diye düşünüyorum ,ayrıca over drive , hatalı flaman voltajı , kontrol grid e yanlış voltaj vb... Giriş -çıkış izolasyonuna gelince Amerikalı şaşırtıcı bir şekilde bunları çok yakın yapmış connectorler arası 10 cm gibi , zaten bunu coax role ile değil de giriş çıkışı tek bir 20A DPDT role ile yapmış , çok pratik ... Ben de aynen tek bir 30A DPDT role ile giriş çıkış anahtarlamasını yapmayı planlıyorum.     http://home.comcast.net/~ka1mwp/gu84b_new_sch_rev4.jpg   şema ve resimlerden inceleyebilirsiniz.Tank devresindeki varyabl kondansatörleri (biri geldi) air varyabl tipi kullanıyorum, tek sorunları 30pf dan aşağı inememeleri ,vacum caps ler hem çok pahalı hem nakliye sırasında kırılma ihtimali yüksekti.En büyük sorunlardan biri band switch ,çok pahalı Usa üreticisi 395 dolar istiyor, tam da lazım değil tek band çalışsın derken ebayda aynısını buldum, kullanılmamış ancak mandallama (konuma gelince durmasını sağlayan düzenek) yok ,sonsuz tur tipi , ya ön paneli işaretleyerek ya da elde bir çark yaparak modifiye etmeyi düşünüyorum. 73

[IMG]http://img69.imageshack.us/img69/656/dscn1884o.jpg[/img]

Fakat aşağıdaki resim, kutunun arkasındaki diğer iki konnektörü anlayamadım (boşta duran) , bunlar kutu içi olması lazım değil mi ? Ya diğer konnektörler ? ( kablo bağlı olan) Sanki giriş-çıkış box u iptal edip , giriş çıkışı box yanından girmiş.

[IMG]http://img88.imageshack.us/img88/2898/ampbacke.jpg[/img]




askuzucu



güç kaynağındaki kondansatör bloğu.
o dirençler gerilim bölücü olarak her kondansatörün eşit gerilimle dolmasını garantiye almak için kullanılmış.

z

Alıntı YapBir voltmetre iç direnci buna sebep olmaz.

1Mega direnç ve 1uF kapasitör 0.63 saniyelik gecikme demektir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

TA7R

Tube G1 ve G2 voltajlarını da veren kontrol kartlarının montajını tamamladım. Kartın birinde iki adet güç kaynağı birbirine ters ekli 500 v dc  ve  - 150v dc   devresi var. Voltajlar ve diğer her şey normal. Güç kaynaklarının birinde diyotların - ve + çıkışlarına ayrı ayrı filtre kondansatörleri kullanılmış ve her kondansatörde 100k 2w deşarj direnci kullandık. Sorun deşarj dirençleri aşırı ısınıyor. (100 uf ye 100k) kondansatörleri 150 uf değiştirdim deşarjdirençlerinin değerini arttırsam mesela 200k 5w yapsam ısınmayı azaltırmıyım ?