DC akım ölçmenin en kolay yolu nedir ?

Başlatan Maxim, 04 Kasım 2011, 09:48:15

hasankara

dediğiniz gibi bende a3 pininden adc okuma yapıyor gibi düşününce bir anlam çıkaramamıştım. yine dediğiniz gibi a3 pininden gerilim üretip her gerilim değerinde karşılaştırmanın sonucunu kontrol ediyorsa, rb0 pininin yükselen veya alçalan geçiş noktaları tespit edilip bu şekilde sensörün çıkışındaki gerilim ölçülebilinir. bu sensöre özgü bir durum mu var diye düşündüğüm için sormuştum ama adc modülü olunca gerek kalmıyor.

teşekkürler açıklamalar için.

hasankara

hall effect sensörü ile bir kaç deneme yaptım. fikir vermesi açısından video çektim. faydalı olması dileğiyle.

http://youtu.be/wmL7ALzeGYM

yaptığım deneyden bahsedeyim;

5 voltluk rölenin korumasını söktüm. röle kontağını kopardım. böylece bobinin nüvesi, videoda da görüldüğü gibi metal daire şeklinde görülen kısım ortaya çıktı. bobinin içerisinden geçen akımla orantılı olarak bu metal bölgede manyetik alan oluşmakta. sensörü tam yüz üstü bu metal daire üzerine yapıştıracak şeklinde tutunca standart bir yapı elde edilebilmekte.

sensörün çalışması oldukça basit, soldan 5 volt ortadan ground verince sağdan gerilim çıkışı elde ediliyor. bu gerilim çıkışını direkt adc ile okuma yaptırarak kontrolümüzü sağlayabiliyoruz. ben okuduğum değerleri usb den bilgisayara gönderdim orda takip ettim. kullandığım denetleyicinin ilkel adc lere göre komplex sayılabilecek adc modülü olduğu için tam çözebilmiş değilim bu sebeple değerler normalde de sensör bağlı değilken çok kımıl kımıl.

birde deneyde direk çıkış gerilimine led bağladığım için 1 hz çıkış için fark değer 20 gözüküyor videoda bu şekilde çektim. ledi söktüğümde bilgisayarda fark değer 50 civarı. denetleyici çıkışından maksimum 200 ma civarı çekebileceğimizi düşünürsek fark değeri de dalgalanmalardan dolayı iki ye bölersek 25 olsun, 200/25= 8ma civarı tahminimce 8ma den daha hassas ölçüm yapılabilinir.

benim kullandığım röle bobininde ki tel tahminimce 3-5 amper de kaldırır. daha büyük akım değerlerinde daha kalın sargılı ve daha az sargısı olan bobinler ile, daha yüksek akımlar ölçülebilinir diye düşünüyorum.

her ne kadar üzerinde 22khz lik veri bindirilmiş sinyalin akımını bu düzenekle ölçecek iken, sinyalin kaybolma ihtimali bir hayli yüksek olsa da bu düzeneğin bir çok amaç doğrultusunda işe yarayabileceğini düşünüyorum. sinyalin kayıp olup olmayacağını deneme yanılma ile görmeye çalışacağım.