Linux'a sempati duyanlara...

Başlatan DumrulBey, 27 Temmuz 2004, 15:36:14

axanc

3.4 ile denemiştim, çalıştı.. ;)
Uzmanlık: Bilgisayar Müh. öğrenci Derleyici: PicBasic Pro Compiler Ver. 2.45 Program: Proteus 6.2.5 ve MCSP

armys2000

Arkadaşlar ben de pc me linux kurdum. Kurulum konusunda en iyi yardımı www.linux.org.tr sitesinden alabilirsiniz..

Nasıl kurduğuma gelince ilk ( burası biraz karışık ben de anlamakta güçlük çektim ) ftp sitelerin birinde genelde linux içerikli sitelerin birinden linux un temel kurulum software lerini indirdim  bunun içerisinde bir programcık vardı o program win altında boot ve root disketi hazırlamanıza yardımcı olan bir program  bununla boot ve root disketlerini hazırladım adls im var ve net aktif pc yi ilk önce boot disketiyle açtım arkasından root u istiyor tabii sonra bir menü grubu geliyor ordan bir şekilde devam ettim kendisi internete çıktı gerekli ftp sitesinden temel linux için gerekli dosyaları aldı kurdu sopnra kullanmak istediğin tools veya masa üstü programlarını indirdi ( KDE,Xwindows,vs işte) ve kurulumu tamam ladı şuan gayet güzel bir şekilde çalışıyor işletyim sistemini incelemekle uğraşıyorum daha doğrusu mantığını kapmaya çalışıyoprum bu anlattığım debian linux kurulumu idi ve bu konuda en iyi yardımı sanırım www.linux.org.tr sitesinden bulabilirsiniz orda kurulum ile ilgili bilgiler ve dosyalar mevcut çok kapsamlı bir site ilgilenler incelesin derim

Petek

Siz linuxa şimdi mi geçtiniz?

Kaç kişi o versiyonu bilir bilemiyorum ama bahsedeyim, 1993 yılında ilk softlanding versiyonu Linux ile tanışmıştım. 386-DX40 4MB Ram üzerinde :) Hala kurulum disketlerinin bazıları 5.25 (1.2 MB) duryor biryerlerde. 2000 yılına kadar pek çok versiyonunu kullandım (aynı versiyon Kernel hepsinde aynı). En çok Slackware versiyonunu sevmiştim. Geçen yıl redhat 8.0 yükledim de herşeyi GUI lere aktarmışlar.

Kullandığım adsl/router embedded linux kullanır. Arasıra telnetle bağlanır hasret gideririm :)
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

armys2000

Dostum buna kısaca tembellik diyebilirsin :) asıl nedene gelince benim tabanım genelde elektronik ağırlıklı o nedenle windows bana fazlasıyla yetiyordu takiii güvenlik sorunu çıkana kadar haaaa birde merak... herşeyden önce amaç( hedef) belirlerim  araştırırım uygulamaya başlarım ve sonuca bakarım...  Ulaşırım  benim felsefem budur...  çalışmalarımda 2 yıl öncesine kadar bilgisayar dünyası beni fazla enterese etmiyordu. mevcut yazılımlar ve işletim sistemleri işimi görüyordu bilgisayarı asıl işimde bir araç olarak kullanıyordum ama şimdi durum değişti her ikisi de birbirine paralel gidiyor...  malum hedef,teknoloji merak,istekler değişti
saygılarımla.....

Petek

Ben 93 te çok fazla yazılım desteği bulamıyordum. internet çok yaygın değildi. Pek çok program kernel panic hatasına neden olurdu. Ancak bildiğim bir şey vardı, vaktiyle minix in etkisine bakarak, bedava işletim sisteminin gelecekte çok şeyi değiştirecek olmasıydı. Bunu kendim çıkartmadım tabi. Örneğin linux'un network yazılımını nasada çalışan bir uzman geliştirmiş ve oldukça kararlı idi. MIT Bilgisayar Bölümünde o yıllarda sisteme yönelik pek çok alanda doktora tezi yapılıyordu. Hatta dos emulasyonu bile oldukça problemli iken windows 3.1 emulasyonu üzerine çalışan MIT çalışma grupları vardı. Programların açık kaynak kodlu olması pek çok kişinin merakını celbetmişti (benim de, ama bakınca birşey anlamamıştım). Xwindowsta ekran kartımı ve monitörümü tanıttırmak için neler çekmiştim. Monitörüm interlaced miş, ne demek olduğunu anladım (kandırılmakmış).  

Geçen yıl  redhat 8.0 versiyonuna baktım da pek çok şey halledilmiş. En çok ta xwindows altına clipboard yerleştirmelerini takdir ettim.

Büyük firmalar bile linux için yazılım üretiyorlarsa (Oracle, Microsoft-wordperfect-, Imprise, ...) linuxun daha önü açılmadı bile denebilir (gerçi cep telefonumuza kadar girdi ama farkında değiliz)... 2000  yılı idi sanırım debian versiyonu bir uyduya yüklenmiş ve uzaya gönderilmişti...

Harddiskimi arttırabilirsem Sun'ın Solaris 10'unu kuracağım. Kurmak için 10 neden Solarisin web sitesinde anlatılmıştı. Bunlardan bir tanesi, linux altında çalışan bütün programların çalıştırılabilmesi  8)
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

armys2000

Valla 90 lı yıllarda 286 lar kullanıyordum dos tabanlı basic te bir şeyler yapmaya çalışıyorduk hiç bir destek olmaksızın...  son 10 yıldır da windows kullandım artık  windowsun klasik pencerelerine bakmaktan bıktım linux un grafik arayüzünü görünce içim açıldı valla değişik bir ortam değişik bir sistem çok hoşuma gitti..  hala inceleme aşamasındayım şuana kadar linux vs kullanmıştım ama işim gereği ( fazla burnunu sokma düşüncesine sahip yöneticiler  :evil: yüzünden ) sadece sistemi aç şuna bas buna tıkla şunu yaz sonra kapat adımlarından başka birşey yapmadık,yani git gel konya 6 saat  ama bundan sonra artık durum değişti.. ozamanlar onların kılına bile dokundurtmadığı workstation lar vs şimdi hurdacılarda satılıyor... ben böle bir ortamda yetiştim. malum durum böyle oluncada insan da ne heves nede başka birşey bıraktılar ... o zamanlar bilgisayar bizi yönetiyordu şimdi biz onu yönetiyoruz olay bu

engin_

Linux kullanmak isteyenler için aşagıdaki adreste yeterince kaynak bulunmakta. Dağıtımların nasıl kurulacağından tutunda, nasıl ayarlamalar yapılacağı, programların tanıtımları ve daha pek çok şey bulunmakta.

http://wiki.linux-sevenler.org/index.php/Bolum:NASIL

Linux gün geçtikçe gelişiyor ve daha güzel bir kullanım sunuyor. Bu kullanım performansı ve güvenliği windows da bulmak mümkün değil. Sadece bir alışma sürecinden geçmeniz lazım. Oda profosyonel amaçlı olarak bilgisayarı kullanıyorsanız. Yoksa bir ev kullanıcısı olarak zorluk çekmessiniz sanırım.

Linux bir süre sonra sizi bağlıyor. Bir linux fanatiği olmanıza yol açabilir dikkat edin derim ben. Neyse lafı uzatmayayım. Severek kullandığım  ve kurulum rehberini hazırlamaktan gurur duyduğum :)  Archlinux dağıtımını sizlere önerebilirim.

http://wiki.linux-sevenler.org/index.php/Nas%C4%B1l_Archlinux_Kurulumu

Ayrıca CD'den kurulum aşamasında olacak olaylar hakkında bilgi edinmek için

http://yolunsonu.sitemynet.com/lapis/movie1_.html buraya bakabilirsiniz.

Not: Animasyonda ilerlemek için Enter yazan kısıma tıklayın. Bu durum kurulum aşamasında klavyeden basılan tuşu ima etmektedir.

ydurman

Herkeze merhaba. Görüyorum ki linux'u merak eden bir hayli arkdaş var. Onlara ilk tavsiyem www.linuxnet.com.tr sayfasını ziyaret etmeleride. Buradan her türlü konuda profesyonel yardım alabilirsiniz. Kurmak için linux dağıtımı soran arkadaşkar var, onlara tavsiyem ise knoppix live cd bulup denemeleri cdrom'dan çalışır harddiskle hiç bir alakası yoktur bilgilerinize zarar vermez. Daha sonra Mandriva LE veya SUSE 10.1 kurmanızı tavsiye ederim ikisi de çok iyi dağıtımlardır, mandriva'nın kurulumu biraz daha kolaydır. Türkçe dil desteği pek çok linux dağıtımın da standarttır sorun çıkarmaz. Ayrıca emülatörler sayesinde pekçok windows programını sorunsuz kullanabilirsiniz (ben proteus, winrar ve emule element kullanmıştım). Ayrıca Linux için yazılan virüslerin sayısı çok azdır ev kullanıcısı için pek tehlike arz etmez hiçbir windows virüsü linux dağıtımınızı etkilemez. Daha pek çok olumlu özelliği vardır linux'un. Merak eden arkadaşlara denemelerini tavsiye ederim. (Ben bilgisayarcı da çalışıyorum ve elimde ki birkaç adet livecd linux dağıtımı ile çöken windows sistemlerini kurtarıyorum :)