analog&Dijital Filtreler Üzerine Uygulamalı kaynak?

Başlatan armer, 25 Mart 2012, 20:04:02

armer

Herkese hayırlı pazar akşamları;

Temel programlama olsun devre kurma olsun bu konularda az çok bilgiye sahibim ve bişeyler yapabiliyorum.Ancak takıldığım konu,örneğin ADC den okuduğum bir veriyi düzgün alabilme,gönderdiğim PWM in düzgün gitmesi,devreyi,sistemi gürültülerden arındırabilme.Bunlar için çeşitli alçak geçiren olsun yüksek geçiren olsun dijital ve analog filtreler konusunda bilgi edinip örnekli uygulamalı anlatan bildiğiniz bir kaynak var mı?Nereden nasıl öğrenebiliriz bu işi.Nerede nasıl bir filtreye ihtiyacım olduğunu görüp onu nasıl uygulayabileceğimi nasıl/nerden öğrenebilirim?

Herkes pic programlama yazılım vb anlatıyor,ama birtane de kalkıp elektronik anlatan yok,varsa gösterin?Hep şemalar var,yapılmış projeler var,bunlardan kendimiz mi çıkartmalıyız?

Bu tür konularda çok eksiğim var,çok kafanızı ağrıtacağım onu da şimdiden söyleyeyim,tüm picproje ailesinden Allah razı olsun.Şimdiden teşekkürler.

ipek

MAX274 yada 275 SCF (switched Capacitor Filter)  piyasada bulunabiliyor
Maxim'in  sitesinden geliştirme programını ve datasını indirebilirsiniz

birde National'lın LMF10 yada LMF100 var buda bulunabiliyor LowPass BandPass HighPass ve Notch barındırıyor
MF4CN de mevcut bunu alır iken dikkat etmek lazım 4cn50 ve 4cn100 var biri 50xclock diğeri 100x clock

bir iki direnç ile yapabileceğiniz en basit filitreler bunlar .opAmplı devreler %1 toleranslı kondansatör ve presizyon metal film dirençler isterler çok kaprisli bir okadarda stabil çalışırlar...bu konuda uzman falan değilim merak edip araştırdım... :)

ferdem

Filtreler konusunu iyi anlatan kaynaklara pek az rastlanır, sorsanız şu anda kaynak gösteremiyorum. Bahsettiğiniz konulara yönelik faydalı olabileceğini düşündüğüm birkaç şey yazacağım.
Filtreleme, frekansa göre yapılan bir işlemdir. Öncelikle ilgilendiğimiz işaretlerin frekans içeriklerini bilmemiz/bulabilmemiz gerekiyor ve kullanacağımız sistemlerin(filtrelerin) frekans cevaplarını bulabiliyor olmalıyız. Bunlardan sonra uygun filtre seçimi yapabilir duruma geliriz. Filtrelerin frekansa göre davranışları kompleks sayı üreten fonksiyonlarla(kompleks fonksiyon) ifade edilir. Bir işaretin frekans içeriği bulunurken kompleks fonksiyonlara başvurulur. Özetle; gerek filtreler konusunda gerekse frekans içeriği bulunması konusunda kompleks fonksiyonlar kullanılır. Bunları da göz önüne alarak filtreler konusuna çalışmalısınız. İsterseniz aşağıdaki yazılara bir göz bakın:
Filtreler
RC Alçak Geçiren Filtre
İyi çalışmalar.

armer

@ipek hocam,dediğiniz gibi entegre bulunabilir ancak olayın mantığını temelini oturtmak lazım önce dimi.

@ferdem hocam teşekkürler yazılarınızı en yakın zamanda inceleyeceğim.

pisayisi

Eskiden filtre kitaplarının en arkalarında eliptik bessel benzeri filtreler için derecelerine göre katsayı tabloları olurdu ordan s domeni transfer fonksiyonları elde edilirdi. uzun uzadıya bir tasarım süreci vardı. şimdi hazır programlar kararlı filtre yapılarını bu tabloları grafikleri herşeyi içinde barındırıyor. Ben ti firmasının filterpro programını öneririm. Filtre ile ilgili yapılabilcek herşey içinde mevcut.

Murat

yamak

Bowick in rf circuit design diye bi kitabı var. Kitap da filter design adında bi ünite var oradan çalışabilirsin.

OptimusPrime

filtre tasarımlarını ve analizini matlab de yapıyor. yardım menüsünden ayrıntılı bilgi edinebilirsin.

matlab de bu aracı fdatool yazarak kullanabilirsin...
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||