Endüstriyel kullanımda PIC?

Başlatan zakbay, 06 Mayıs 2012, 08:42:33

gtekdemir

#195
Alıntı yapılan: frederic - 26 Ekim 2012, 13:33:14
Aynen  hatta bir çok profesyonel uygulamalarda,plc giriş ve çıkışlarını sahadan izole etmek için ray tipi optolar kullanılıyor!
Schneider electric marka plc'lerin en babası olan quantum serisi cpu'lardan calistigim yerde 3 tane kullaniyoruz. Bu cpu'lara farklı rack'lere monte edilmiş yaklaşık 240 tane I/O kartı baglı olarak çalışıyor. Bu I/O kartlarınınsa yaklaşık 30 tanesi analog. Analog kartların hepside izole olasına rağmen gürültüden etkilendiği için ayrıca izolatör kullanıyoruz. Phoenix contact yada PR marka olan bu izolatörlerin fiyatları 200-400€ arasında değişiyor. Her bir analog I/O için harcanılan ekstra izolasyon parası sözde izole plc modüllerinden çok daha fazladır. Tüm dünyada bilinen bir markanın en üst seri plc' lerinde bile bu sorun varsa, ben pic mikrodenetleyicileri öper başıma koyarım.

eraygil

pici kötüleyen arkadaşları anlamıyorum 3 yılı aşkın otomasyon işinde uğrasıyorum ve çoğu işimde plc yerine pici tercih ediyorum. ve sorunun üstesinden geliyorum. hatta pic ile tic kaynağı dahii yaptım  hiçbir sorun yok emc konusu da o kadar hassas bi konu değil. merakımdan  tic kaynağı çalışırken kartın üzerine kağıtla demir talaşları koydum ve o kadar güçlü bir manyetik alan varki talaşlar dans ediyor ama pic hala çalışıyor. beslemeside basit 7805 var.

forsa1975

ABB nin sayıcı modulu parazitten etkileniyordu. Çok hızlı çalışan sistemde giriş ve çıkıştaki ürünü sayıyor, karşılaştırıyor, eğer içerde bir sorun olduysa ( ürün çıkmazsa)  makineyi durduruyordu. İçerde herşey güllük gülistanlıkken makineyi durdurması sonucu parazit şüphesi uyandırdı. Giriş 47nf kondansatörle filitreleyip durumu düzelttik.  Benzer bir sayıcıyı  ( saniyede 20 -30 ürün sayan) PIC ile yapmıştım. 6 yıldır çalışıyor.
İnsan hayatının söz konusu olduğu bir yerde. Ağır sanayi makinelerinde, PIC ile yapılmış bir kartı satmak istemem. Onun yerine PLC kullanıp akşam rahat uyumak isterim.

İyi çalışmalar.

z

Alıntı yapılan: eraygil - 24 Aralık 2012, 00:25:00
.....merakımdan  tic kaynağı çalışırken kartın üzerine kağıtla demir talaşları koydum ve o kadar güçlü bir manyetik alan varki talaşlar dans ediyor ama pic hala çalışıyor. beslemeside basit 7805 var.

Bir tur bile etmeyen pcb yolları, değişken yüksek magnetik alana maruz kaldıklarında magnetik alanın frekansı cok yuksek değilse mağnetik alan PIC yada herhangi bir işlemciye zaten zarar veremez. Sabit yada rıpıllı magnetik alanların da zararı olmaz.

Elektromagnetik alan yada alektromagnetik palsler sorun yaratıyor. Eğer kaynak yapılırken devrelerin sapıtmıyorsa  elektromağnetik palslere de dayanıklı olmuş demektir. Çünü kaynak arkı bir hayli EM yayılıma neden olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

zamzam23

Alıntı yapılan: z - 24 Aralık 2012, 03:58:13
Eğer kaynak yapılırken devrelerin sapıtmıyorsa  elektromağnetik palslere de dayanıklı olmuş demektir. Çünü kaynak arkı bir hayli EM yayılıma neden olur.

sadece kaynak makinesi kartı yada punta makinesi kartı değil,diğer herhangi bir kartı da bu sekılde test edebılır mıyız? aynı hattan besleyerek.

f15eagle

Plc ile karşılaştırma yapılması da bana pek uygun gelmedi. Çalıştığım firmada allen bradley marka kullanılıyor. 5000 serisi cpu1756 genelde, işimizde metal döküm ve haddeleme açıkcası hiç sıkıntı yaşanmadı gürültü anlamında. Büyük hadde makinelerinde IO lar 1000i geçiyor. Böyle bir ortamda picden bahsedilemez.

Birde otomasyonun önemli bir kısmı motor kontrolü ve haberleşme protokolleri kullanımı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda piclerle uğraşmak zahmetli.

Ama pic kullanan arkadaşlara bir yandan da hak veriyorum. Çünkü daha az kompleks projelerde rahatlıkla uygulanabiliyor. Bazen akıllı rölelere göre çok güzel fiyat tasarrufu sağlıyor.

Ben akıllı röle olarak crouzet kullanıyorum programı çok kolay ve kullanışlı. Eğer vakitte sıkıntım yoksa da pic kullanıyorum. Çünkü kart tasarlamayı ve program yazmayı seviyorum. Pic 18f serisini de başarılı bir çok uygulama için yeterli buluyorum

arslan74

Merhaba,

Arkadaşımızın yazdığını derinlemesine inceleyince arkada planda kendisini ve microcontroller kullanılanları hiç de hoş olmayan bir duruma sokuyor.

Onun söylediğim den benim anladığım su dur.
" Biz bir sanayinin işini yapan bir kontrol devresi yapamayız. Bu ancak Siemens veya allen bradley v.b. firmalar ürünü yapar içine kodları yazar biz ise sadece işi kodlamaya girmeyen ladder diyagramda basid konfigürasyonlar yapabiliriz, şeklinde bir açıklama yapmış. picleri de basid giriş cıkışları yönlendirme de kullanabliriz" şeklindeki acıklmamayı, ben kendi adıma kesinlikle kabul etmiyorum.

Cünkü arkadasın verdiği örnekte pıc18 serisi 8 bit bir işlemci. PLC içindeki ise 32 bit işlemci. 8 bit ile 32 bit bir birleriyle yarıştırmak zaten doğru olmaz. Kulvarlar farklı amaclar farklı sektörler farklı, her şey farklı dır.
Belki PIC32 ile karşılaştırma yapmış olsaydı ona göre bir şeyler söylemiş olsaydı kabul edilebilirdir. Bunu yazan arkadaş da büyük ihtimalle pic32 veya pic24 serisini zaten kullanmamıştır. pic18 in üzerine cıkmamıştır. Kendi dünyasına göre dünya yı algılıyordur, ona göre yorum yapiyordur.

PLC için program yapan kişi içindeki işlemcinin kaç bit olduğunu biliyor mu? biliyorsa o cpu nun iç yapısını biliyor mu? kodlamada onların özel registerine kullanabiliyor  mu? Bunların coğuna hayır diyeceksiniz. Dolaysıyla MCU'ya doğrudan kod yazan birsiyle, araya bir interpreter kullanarak program yazan birisini aynı kefeye koyamazsınız.

İyi bir C programcısı en az iki yılda yetişir. Oda sürekli C ile uğraşıp kod yazarsa ancak sahip olabilir. Bu sadece C nin ana mantığını ve kodlarını öğrenmek için yapılan bir şey. İyi bir programcı olabilmek için birde algoritma geliştirebilme kabiliyetleriniz olmalı.

Bu özelliklere sahip insanlar var Türkiye'de, ben bizzat bir coğu ile tanıştım. Embedded sistemlerine hakim ve kod geliştiren birisi PLC kod yazmak istemez. Nedeni bilmediği için kesinlikle değil. Sadece cok basid ve cok sınırlı imkanlara göre birşeyler yaptırmaya çalıştırdığı için istemez. C veya C++ gücü bilen birisi Ladder veya ona benzer scriptler le uğraşmaz.

PIC ise sadece işin teferuatı dır. Geretiğinde AVR olur, RL78 olur, ARM olur v.b. şeyler olur. Mcu aradaki amaçtir. Amaca hangi Mcu yetiyorsa onu seçer ona göre program yazar. Yoksa boş yere mi en az 400 üzerinde farklı PIC modeli var. Veya ST nin en 200 üzerinde faklı ARM modeli var.

Yapılan işe ve amaca göre en uygun uC seçersin ve ona göre kart tasarımı ve program yazarsın. PLC ile olayı burada ayrılıyor. Zira bir PLC tek başına maliyeti çok ucuzdur bir özel tasarım kontrol kartı yerine. Cünkü bundan sadece bir adet istenmektedir. Bu ise özel tasarım maliyetini karşılamamaktadır. Bundan belli adet sürekli tüketiliyor olsun. Mutlaka birileri onu kontrol eden bir kart yapar. Buna emin ol.

Salih

#202
Bence yanlış olarak konu, PLC ve İşlemci yarışına yönleniyor.
PLC'nin çıkış amacı zaten elektronik ve işlemci alt yapısı olmayan teknik elemanlar içindir.
Yani, sadece elektrik otomatik kontrolünü bilen teknik eleman, PLC'yi alsın. Elektronik ve işlemci
ile muhatap olmadan otomatik kontrol devrelerine benzeyen bir dille (Ladder) programını çizsin(Yazmadan).
ve hemen makinesine bağlayarak işini görsün.
Olay budur.
Zannımca, hem işlemci bilen hemde PLC bilen sayısı  oran olarak çok çok düşüktür.

f15eagle

sayın, arslan74 eğer ki incelediğiniz msj benim ise yanlış anladığınızı düşünüyorum.

Öncelikle endüstriyel alan denilence sadece plc niye akla geliyor ? Piyasada bir çok farklı üründe var. En basitinden sıcaklık kontol cihazları, Kompanzasyon cihazları, sayıcılar, zamanlayıcılar vb.. Ben malzeme konusunda eli bol bir firmada çalıştığımdan zevk için aldığımız cihazların içine bakarım. Tasarımlarını malzemelerini incelerim. İçlerinden pic de bol bol çıkıyor. En son kullandığımız Türk yapımı bir kompanzasyon kontrol cihazında pic18 vardı. Üreticileri gerçekten tebrik ettim çok güzel ürün çıkarmışlar. Aynı şekilde sitemizde iletişime geçtiğim modbusdan veri yollayabilen cihaz tasarımı yapan abilerimiz var. Benim tanımadığım bir çoğu daha da vardır eminim.

Bence yorumlardan pic kullanımını kötülendiğini çıkarmak hiç doğru değil. Ama gine de plc ile pic hatta 32 bit piclerinde (yada farklı mcu) karşılaştırılmasını doğru bulmuyorum. Ancak akıllı röle sınıfı kontrol cihazları ile karşılaştırılmasını doğru buluyorum. Zaten vakit sıkıntıları olmayan projelerde mcu kullandığımı söylemiştim.

Ayrıca plc ile basit ladder uygulamaları derken galiba büyük projelerde çalışma fırsatınız olmadı, alanınız değilse normaldir. Özellikle pid benzeri kontrol türlerinin kullanıldığı projelerden incelemenizi tavsiye ederim. Plc yazılımlarını basit olmadığını matematiğin algoritmanın yoğun kullanıldığını göreceksiniz.

Maxim

olay döndü dolaştı gene PLC-PIC kapışmasına geldi

ya arkadaşlar

bak bu pic : 18 ayaklı bir entegre

bak bu plc: bitmiş ürün ,içinde işlemcide var, I/O portları var beslemesi falan var

aradaki farkı anlayamıyormusunuz ?

metaltrrocker

Ayrıca plc ler yuksek ısılarda bile çalışabilir. Isı korumalıdırlar.
Yine plc pic yarışı olmuş. Gereksiz bir yarıştırmaca

Okan AKÇA

plc ile mcu bilen bi kişiyi aynı kefeye koyamassınız plc programlamayı bilen  genelde teknik anlamda bu işin egitimini almamış  kişilerdir  .Burdada plc yi öven arkadaşlar bu guruba girmektedir. aylık ortlama 100 adet fotoselli kapı üretip satmaktayız sizce bu işte plc mi mantıklı yoksa mcu kendi kontrol kartımızın olmasımı. plc  ekmek mcu un maya ekmekmi pastamı yapmaya siz karar verirsiniz.

berat23

plc-mcu karşılaştırılması mantıksız.ürün ile komponent kıyaslanıyor,en azından tv-bilgisayar ile direnç kıyası gibi benim gözümde.onu geçelim.

plc tabanlı tasarımın görece basit olduğu ise ayan beyan bir gerçek. pid kontrol için zor,derin matematik bilgisi gerektiriyor falan dersek ,mikrodalgacılara,radar,telsiz tasarlayanlara bu dünyadan değil demek lazım. bu tamamen el yumruğu-kendi yumruğun meselesi.

carirt

8 bitle 32 bit bir olmaz pic18 ile pic32 aynı şey değil

linkteki videoya bakın bayağı bi eğlenceli sayfayı açınca sağda altta

http://www.mikroe.com/mini/pic32/





Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: carirt - 08 Nisan 2013, 17:25:31
8 bitle 32 bit bir olmaz pic18 ile pic32 aynı şey değil

linkteki videoya bakın bayağı bi eğlenceli sayfayı açınca sağda altta

http://www.mikroe.com/mini/pic32/

@carirt ;

mesajı okumadan önce senin nikini görünce "mikroe" geldi aklıma...
dedim heralde bu konuda da "mikroe" reklamı yapmamıştır...

baktım yanılmışım...  ;)