Endüstriyel kullanımda PIC?

Başlatan zakbay, 06 Mayıs 2012, 08:42:33

arslan74

Merhaba,

Sanırım yine bir yanlış anlama ve anlaşılma olmuş. Artık herkez PLC ile PIC farklı şeyler olduğunu anlamıştır.

Ancak arkadaşlar konuyu şuraya götürüyorlar, oda şudur; PLC ile yüksek matematik isteyen, büyük projeler yapılabilir, ancak uC ile böyle yüksek matematiklere girilemez şeklinde anlaşılan yorumlara giriliyor. Bu da tamamen yanlış algıdır.

Alıntı YapAyrıca plc ile basit ladder uygulamaları derken galiba büyük projelerde çalışma fırsatınız olmadı, alanınız değilse normaldir. Özellikle pid benzeri kontrol türlerinin kullanıldığı projelerden incelemenizi tavsiye ederim. Plc yazılımlarını basit olmadığını matematiğin algoritmanın yoğun kullanıldığını göreceksiniz.

PLC içlerinde çok güclü uC var. Dolaysıyla PLC işlemcisini ve gücünü kesinlikle kücümsediğim yok. Ancak PLC lerde doğrudan işlemciye kod yazamiyorsunuz. Siz bir ara kod yazıyorsunuz. onun içindeki bir başka kod onu alıp işleyip öyle çalıştırıyor. Oda cok büyük performans kaybına neden oluyor. Öyle ki bazı durumlarda 8bit işlemci bile daha fazla performans elde edebiliyorsunuz. PLC cok büyük matematik işlemleri yapabilecek kabiliyetleri vardır. Ancak o kodları birileri yazmış ve bitirmiştir. Size sadece onun parametreleriyle oynamak kalıyor.


Benim asıl tartışma yaptığım konu için kodlama tarafı dır. Yoksa PLC bitmiş ürün, oysa PIC bir component dir, yari yarı mamul. Ama burada demek istediğim eğer biz PIC ile veya başka uC kendimiz bir PLC yaparsak, bu arkadaşın bahs ettiği özellikleri yapar mı yapamaz mı?

Bunun içine EMC katmıyorum. Zira o çok su götüren bir konu. Ama işlem gücü ve donanımsal özellik olarak PLC işini yapabilirmi yapamaz mı?

Ben buna kesinlikle EVET diyorum. Hatta daha ileri giderek. PLC ile yapamayacağım özellikleri yapabileceğimizi söylüyorum. Ama buradaki önemli kriter, kişinin bilgi birikimine kalıyor. Eğer bilgi birikimi yetersiz ise, bunu yapamaz hazır ürünleri kullanarak yapma yolunu tercih edebilir. Yada bilgi birikimi vardır. Ama zaman ve para denkleminde PLC daha mantıklı gelmiştir.

PID, sinüs, logaritma, kare kök işlemleri 8 bit uC cok kasabilir. 32 bit uC için fazla işlem saykılına girmeteden bitebilir. Hele FPU (floating point unit) varsa küsüratlı işlemleri doğrudan donamsal yapiyor. Oda bayağı bir işlem hacmini cok kısa kodla halletmek anlamına geliyor.

Böyle bir işlemciye hükmetme gücüne sahip birisi artık PLC' lere kod yazmayı kesinlikle istemez.

Onun yerine kendi PLC yapmayı tercih edebilir. Ticari anlamda mantıklı mıdır bilmem.


f15eagle

Alıntı yapılan: cyclone - 08 Nisan 2013, 17:09:14
plc ile mcu bilen bi kişiyi aynı kefeye koyamassınız plc programlamayı bilen  genelde teknik anlamda bu işin egitimini almamış  kişilerdir . Burdada plc yi öven arkadaşlar bu guruba girmektedir.

Hocam bence yanlış tanımlar yapıyorsunuz böyle insanları kırarsınız, karşınıza alırsınız. Burada plc olsun mcu olsun çoğu konuda yorum yapan anlatan arkadaşlar bu alanda eğitim almış çalışan kişiler.

http://www.alfasanayi.com/urun/gostergeler/universal1.htm
linkdeki ürünü bir kaç yerde kullandım. En son sıcak pres makinesine monte ettim sıcaklık okumak için. İçinde pic yada atmel vardı. Çok da güzel çalışan yerli tasarım bir ürün. Yabancı ürünlere kıyasla hem ekonomik hemde kullanışlı.

Endüstriyel alanda üretim yapacak arkadaşlar için güzel bir örnek olabilir. Kutusu, kullanıcı ara yüzü çok güzel hazırlanmış.

sayın arslan74, anlattıklarınıza katılıyorum haklısınız. Galiba biraz farklı açıdan bakıyoruz konuya ondan anlaşamadık. 32bit güzel bir uC ile evet karmaşık matematiği de kontrol de yapılabiliriz haklısınız. Fakat tecrübe,zaman ve maliyeti yüksek olacaktır. O yüzden yapılması uygun değildir demiştim. Yoksa dediğiniz gibi olmaz değil.

carirt

#212
Alıntı yapılan: Allegro - 08 Nisan 2013, 17:40:42
@carirt ;

mesajı okumadan önce senin nikini görünce "mikroe" geldi aklıma...
dedim heralde bu konuda da "mikroe" reklamı yapmamıştır...

baktım yanılmışım...  ;)

yav reklam değil videoya baktınmı çok güzel  :) :) :)
ticari bağım yokki reklamını yapayım


mesaj birleştirme:: 08 Nisan 2013, 19:16:54

pic32 de donanımsal mdu var iki tane 32 bit registeri çarpıp 64 bit sonuç alabiliyoruz yani karmaşık matematiksel işlemlerin hakkından gelir
yalnız donanımsal floating point yok floating point komut seti var
zaten şu an çok ucuz dip 28 kılıfta üretilmeye başlandı 10 tl tanesi

Murat Mert

Alıntı yapılan: gtekdemir - 26 Ekim 2012, 17:03:11
Schneider electric marka plc'lerin en babası olan quantum serisi cpu'lardan calistigim yerde 3 tane kullaniyoruz. Bu cpu'lara farklı rack'lere monte edilmiş yaklaşık 240 tane I/O kartı baglı olarak çalışıyor. Bu I/O kartlarınınsa yaklaşık 30 tanesi analog. Analog kartların hepside izole olasına rağmen gürültüden etkilendiği için ayrıca izolatör kullanıyoruz. Phoenix contact yada PR marka olan bu izolatörlerin fiyatları 200-400€ arasında değişiyor. Her bir analog I/O için harcanılan ekstra izolasyon parası sözde izole plc modüllerinden çok daha fazladır. Tüm dünyada bilinen bir markanın en üst seri plc' lerinde bile bu sorun varsa, ben pic mikrodenetleyicileri öper başıma koyarım.
;)  :D  ;D
mert07

Okan AKÇA

bütün amatörler toplandık toplandık bişey yapamadık...... :D :D :D

Murat Mert

Alıntı yapılan: cyclone - 09 Nisan 2013, 12:23:30
bütün amatörler toplandık toplandık bişey yapamadık...... :D :D :D

Bütün amatörler toplandık toplandık... toooplandık,toplandık. :D
mert07

EFESU

Ey  ülkemin güzel  insanları abilerim..
PIC ve parazit şu bu  olayı beni yedi bitirdiği zamnlar oldu..
Ama bazı konularda hala anlamış değilim .. belki bu hataya bende düşüyrum burda görüyorum ki  profosyonel
arkadaşlar var...  peki  çözüme yönelik ...  bilgiler şu yapılmalı bu yapılmalı vb  örnekler  neden verilmiyor...

yani aynı sorunlarla karşılaşılmaması  için ne yapılmalı ne önerirsiniz.. ki bir adım ileri gidelim

not:Onuncu koyde yer çok ..

Okan AKÇA

forumda tanıdıgım bir cok büyük firmada calısan gercek projeler üreten kişiler var ancak tabiki katkıları nerdeyse yok denilebilir.Ancak işin öteki yüzünden bakılırsa dogru olanı yapıyorlar gibime geliyor.

t2

#218
Tasarımını yaptığım üründe sorun varmış. Hazır çalışan ürünü kopyalamayıp sıfırdan dizayn etmeye çalıştığım için olmuş.  Sorunu ve çözümünü 3-5 sene sonra anlayabildim.

Benzer konuda tırmalayan rakip üreticilerin bunu öğrenmesini ve aynı şekilde çözmesini istemem. var böyle durumlar. ne biliyorsam söylerim bilgiyi esirgemem diyen, yalan söyler gibi. tooplandık tooplandık, dağıldık.

ErsinErce

Pic kullanılarak yapılan gürültü vs nin bol olduğu bir proje
EEVblog #449 - Absopulse VFC500 Variable Frequency Converter Teardown


ticari olan kolaylıklar şundan şöyle diyerek kolay yoldan elbet paylaşılmıyor ama
tasarım notları, diğer firmaların yaptıkları ürünlerin incelenmesi gibi noktalardan birçok şey yakalanabilir durumda ve bu noktalar sitedeki konular içinde mevcut.

arada hassas noktalar konuşuluyor fakat işin içine teknik detay, matematik vs girince çoğu kişi için anlaşılmaz oluyor ve sanki söylenmiyor gibi gözüküyor
o kısmın mantığını çözebilecek biraz birikim oluşturmak gerekiyor.

en basitinden @z'in yazdıklarının 50% si anlaşılmıyordur diye düşünüyorum :)

Erol YILMAZ

#220
Sanki büyülü çözümler var gibi konuşuyorsunuz,

Geçenlerde Kaliteli ürün tasarımları ile ilgili birşeyler geldi aklıma,

Misal herhangi bir konuda kaliteli üretimin bütün şartlarını çok iyi bildiğimizi varsayalım.
Fakat daha iyi bildikçe yapması daha da zor ve ister istemez uzun olan, üretim adımları artan
bir işlemler dizisine doğru çekiliyoruz...
Bu durumda kaliteli üretimi bilmekten ziyade bu işlemleri uygulama güç ve sabrına sahip olup olamadığımız konusu gündeme geliyor.
Yani kaliteyi bilmek te bir anlam ifade etmiyor...
Sabır ve çalışkanlık yoksa hepsi nafile :)


Az da olsa ingilizce, programlama dili, matematik bilmeden,
düşünmeden tasarlamadan, denemeden, başkalarını dinleyerek bu işi yapabilen var mı ?


"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler;
evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar."
M. Kemal Atatürk



Analyzer

Alıntı yapılan: EFESU - 09 Nisan 2013, 22:30:45
Ey  ülkemin güzel  insanları abilerim..
PIC ve parazit şu bu  olayı beni yedi bitirdiği zamnlar oldu..
Ama bazı konularda hala anlamış değilim .. belki bu hataya bende düşüyrum burda görüyorum ki  profosyonel
arkadaşlar var...  peki  çözüme yönelik ...  bilgiler şu yapılmalı bu yapılmalı vb  örnekler  neden verilmiyor...

yani aynı sorunlarla karşılaşılmaması  için ne yapılmalı ne önerirsiniz.. ki bir adım ileri gidelim

not:Onuncu koyde yer çok ..
Selam,

Şimdi hazır olarak kimse bu konuyu uzun bir yazı dizisi haline getiremez. Getirse dahi hayat uğraşmacasından dolayı yeterli bigi veremez. Forumlarda bundan dolayı varlar zaten. Uğraştığınız konu hakkında bir sıkıntı meydana gelir ve yardım istersiniz. Çözerken de tecrübeniz artar. Yani pek gücenmemek gerek.

Konuya dönecek olursak, bu konu aslında sır değil. Bizim milletçe pek kaynak okuma alışkanlığımız olmadığı için (ingilizce yok diye de bahane ediyoruz), ara satırları göremiyoruz. Komponentlerin datasheetlerinde nasıl tasarlamamız gerektiği yazar. Dikkat etmemiz gerekenleri not alırız. Farklı komponentlerin uyum içinde çalışması için, ortak çalışma koşulları belirlenir. Yoksa iş tabir-i caiz ise orta sahadan dan dun topa vurmaya benzer, gol olmaz.

Mesela araya kaynamış olabilir, geçtiğimiz aylarda bir makale vermiştim :

http://www.akeelektronik.com/htmltr/download/2.EMC%20AKE%20Seminer.pdf

Burada EMC prensiplerine uygun devre tasarımı anlatılıyor. Bizim derdimiz elektromanyetik girişim ise, EMC ye uygun devreler dizayn etmemiz gerekir. Bu dökümana göre dizayn yaparsanız, eminim %70 problemleriniz giderilecektir. Bundan sonrası sağlam güç kısmı, aktif ve pasif komponentlerin EMC yeteneği, PCB kalitesi+kutusu+vs gibi dış etkilere kalıyor. Ancak ilk dikkat edilmesi gereken, devrenin doğru dizaynı ve uygulanışı. Biz temel kurallara uymazsak eğer, örneğin hatalı tasarımdan dolayı osilatör susarsa işlemci ne yapsın. Hemen suçlu gariban pic oluyor :)
Dahası bu konu üzerinde çalışmak istiyorsanız, daha fazla kaynak karıştırmakta fayda var . Mesela Microchip in compiled tips and tricks diye bir dökümanı var. Pic sıkıntılı diyen kaç kişi bu dökümanı okuyup, inceleyip, anlatılana göre uygulayıp, daha sonra kararını vermiştir, merak ederim.. http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/01146B.pdf
ve başka bir döküman daha : http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/01146b_chapter%202.pdf

Bu işin bizden bilgili üstadları da bir zamanlar konuyu bilmiyorlardı, ama araştırıp çalışıp öğrendiler.Kısacası, okuyup araştırmak lazım.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

Maxim

Alıntı yapılan: Allegro - 10 Nisan 2013, 00:40:09
Sanki büyülü çözümler var gibi konuşuyorsunuz,

Az da olsa ingilizce, programlama dili, matematik bilmeden,
düşünmeden tasarlamadan, denemeden, başkalarını dinleyerek bu işi yapabilen var mı ?

aynen bu lafın altına imzamı atarım.

ingilizce şart,matematik şart
öyle hazır hiç birşey yok

hala türkçe kaynak diye tutturan tipler var ya
hatta bunu milliyetçiliğe bağlayan bile var
senmi ürettin 16F877 yi de türkçe datasheet bekliyorsun?

geçen buluşmada da mevzusu geçti
herşeyin türkçesi olmaz
sığaç ne laayyn :o

AsHeS

Alıntı yapılan: Allegro - 10 Nisan 2013, 00:40:09
Sanki büyülü çözümler var gibi konuşuyorsunuz,
Şeyh uçmaz mürit uçurur  diye bir laf var pek severim böyle durumlar için :)
@Maxim hocam Japonya'nın gelişmiş ülke olmasını kondansatöre başka bir isim vermelerine bağlayanı gördüm :)
Sığaç,irgitir(bobin),geçirgeç (MOSFET),dalgacıklanma(ripple)... diye uzar gider :)

t2

#224
büyülü değil, ama ilginç çözümler var.  belgelerine bakarsanız orada genel bilgiler olur. 

mesela  ultrasonik cihaz yapıyorsunuz. adam 2 tane 555 kullanmış. sen bu cihazın daha iyisini ve ucuzunu yapıcan 1 tane 556 tak git. daha ucuz olur tasarruf edersin gibi görünüyor.  belliki akıl edememiş 2 tane 555kullanmış dersin. fakat işin aslı öyle değil. ancak deneyince görürsünüz.  2 tane 555 kullanıp uzakça yerleştirmeli ve beslemelerine paralel 100nF takmalısınız gibi  durumları anlamak uzun sürecektir. Hazır denenmiş devreden  bakmak daha kolaydır.