>>> ŞEBEKE VOLTAJ ÖLÇÜMÜ - Pic ve 220v.!

Başlatan peko, 17 Ağustos 2004, 11:21:48

peko

sayın kezmez kardeş..

Devreye bi link verebilirmisin, görelim bizde.
sağol.

kolay gelsin.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

peko

Alıntı yapılan: "sezgin05"Şebekenin ölçülmesinde bir 220/12 volt trafonun çıkışı tamdalga doğrultulmasından sonra herhangi bir kesme oluşturulmaksızın direktDC ölçüm yapılabilir.Çünkü ölçülen değer AC nin ortalama değeri olacaktır dolayısıyla maximum değer ve etkin değerle doğru orantılı değişim gösterir.Ölçüm sonucu doğru çıkacaktır.Geriye kalibrasyon kalıyorki ister yazılımla ister dışarıda donanımla ayarlanabilir.

Bende 16F877 kullanarak yaptığım AC ölçümünde bu şekilde sağlıklı bir sonuç almıştım. Amacım opto üzerinden ölçmek olduğu için devreyi opto'ya bağladığım anda şebeke'nin sinüs'ü aynen ekrana yansıdı.. :lol:

Şuandada bol bol teori çalışıyorum. ;)

kolay gelsin.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

kesmez

picprojeup5 kesmez dizini içinde...
yahoo group şifresini girip ...
forum sayfasını yenilersen görebilirsin sanıyorum..
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

fsan


peko

Arkadaşlar merhaba ..

Sevgili fsan ;

Senin verdiğin linefrq kodlarını proteus ile devre kurup çalıştırdım. Bu kod seri Lcd kullanmak üzere yazılmış, bende bu lcd gösterge kısmına 7 segm. kod yazıp 3 hane olarak yazdırmak istedim. ( örn: 50.4 gibi.. )
7 seg. rutininde freq değişlenini yazdırmadan önce sabit bir sayı verip
( örn: x = 123 ) sağlıklı çalıştığını görebiliyorum. Fakat hesaplanmış değer olan freq değerini yazdırma için x = frq dediğimde digitler titremeye hatta soldaki digit göstermeye diğerleri ise titreme yapmaya başlıyor. Acaba bu proteus'tanmı kaynaklanıyor ? Mantık olarak ,devreyi gerçekte kurunca işlem hızından dolayı bu hatanın olmayacağını düşünüyorum. Doğrumudur.?

( Simülasyon şuan kullandığım bilgisayarda olmadığı için gönderemiyorum. Uygun bir zamanımda upload edeceğim. )
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

Veli B.

Son dijitin hatta, 2. dijite 9,0,1 gibi onlar basamağına yakın etki edecek bir değer yüklendiğinde 2.dijitinde titreme şeklinde bir görüntü sergilemesi, benim tecrübelerime göre daima ADC nin çok hızlı örnekleme yapması ve seninde bu sonucu direkt ekrana göndermenden kaynaklanıyor olabilir.Çözüm ekran tazeleme oranını düşürmen olabilir.

microman

Alıntı yapılan: "kesmez"Bu konuda bende bir fikir sunayım..

220 voltun önce düşük bir voltaja trafo yardımyla mhk nın dediği gibi düşürmeliyiz...
daha sonra köprü diyot ile doğrultmalıyız...
tam dalganın sıfır geçişlerinde interrupt oluşturmalıyız..
5 msn bekleyip tamdalgadan örneklediğimiz gerilimi tek bir ölçüm ile ölçmeliyiz..
ve her 10 msn de bu döngüyü tekrarlamalıyız..

yani 10msn de bir ölçüm yapmalıyız...
hep sıfır geçişinden 5msn sonra ölçüm yaptığımız için yani tepe noktasında, ölçümdeğerleri birbirinin aynı olacaktır.. tabiki 220 volt değişmediği sürece...

benim anlamadığım ac gerilimi tam dalga olarak doğrulttuğumuzda dc gerilim elde ederiz, köprü diyot ile  tam dalga olarak doğrulttuğunuz bir işarette nasıl oluyorda sıfır geçişi oluşuyor

Veli B.

Tam dalga doğrultma sonucu tam dc elde etmiyorsunuz.Sadece pozitif ve negatif alternansları aynı yönde görüyorsunuz.tamamını pozitif yada negatif.Kapasite ilave ederseniz DC ye yaklaştırırsınız.

microman

peki tarafo kullanmaya gerek varmı, AC 220V gerilimi gerilim bölücülerle 0-5V seviyesine düşürüp bunuda köprü diyot ile tam dalga doğrultursam, yada tam tersi önce AC 220V tam dalga doğrultup gerilim bölücüler ile düşürsem  ölçüm yapamazmıyım.
illaki yalıtım şart diyorsanız, AC220/120V trafo kullansam yine bunu gerilim bölücüler ile seviyesini düşürsem nasıl olur.
birde hazır entegreler var trafoya gerek duymuyorlar, onlardan kullanan varmı onların avantajları ve dezavantajları nelerdir? bu entegreler rue RMS-to-DC Converter olarak geciyor.

sezgin05

Devrenin tamamını bilmediğim için yalıtılması gerektiğini düşündüm.Birçok uygulamada şebeke geriliminin NOTR hattı ile pic devresinin GND si birleştirilmiştir.Bir sakıncası yoktur.Eğer devrede yüksek voltaja karşı güvenlik sorun teşkil etmeyecekse gerilim bölücü yapmanın hiçbir sakıncası yoktur.

mesmert

arkadaşlar devreyi korumak için GND yi 0.1uf 100v ile notr veya toprak bağlantı yapınız. CE ve EMC standartlarının şartlarından biridir. aksi takdirde bir kaçak durumunda bütün devreye zarar verebilir. bu tür bağlantılar genelde toprağa bağlanır.

kolay gelsin

sezgin05

Haklısın Mesmert:
Fakat devre Nötre direkt bağlanacağı için Kondansatörün Toprak(Gövde) ile GND arasına bağlanması gerekir.

gofe

Herkeze Merhaba,
  877 ile şebeke ölçümünü , şebeke voltajını trafo ve regüle ile dc ye çevirip gerçekleştiriyorum.Regulede 10 UF kondansatör kullanıyorum.

  10 bit olarak çevrim yapıyorum yukarıdaki formüllerin tümünü kullandım ve kendime göre sağlam bir formul bularak 170 - 250 arası net ölçüm yapıyorum.

  Testlerim neticesinde AC voltajın değişimi ile regule çıkışındaki voltaj değişiminin doğru orantılı olmadığını görüyorum.Bu orantı 10 uf değeri büyüdükçe dahada bozuluyor.

  Yani 170 in altındaki giriş voltajında ölçüm neticesi bozulmaya başlıyor 100 volt seviyesinde ise toplam 10 volt hata görüyorum.Bunu formülle yada hesaplamayla düzeltemiyorum.

  Kısaca giriş voltajı ile çıkışın doğru orantılı olarak değişmemesi gibi bir durum söz konusu , bu sorunla karşılaşan arkadaşlar var ise nasıl bir çözüme gittiler ?

Teşekkürler.

mhk

Eğer ölçülen şebeke gerilimi parazitsiz sinüs ise ölçmede pek fazla bir sorun yaşanmaması gerekir. Önerilerim;
1* Yaklaşık 100-1000 ohm gibi bir dirençten sonra kondansatör bağlayıp ( Değerini mümkün olduğu kadar küçük tutup 1nF-1000nF) denemenizde fayda var.( Osilaskop kullanarak dalga şekillerini görmek daha uygun olur )

2*Hata değeri belli bir gerilim değerinden sonra oluşuyorsa ve orantılı bir hata ise , yazılımla bu gerilim seviyesine gelindiğinde hata miktarı +- hata miktarı eklenerek çözülebilir.( örneğin 100v altında sizin mikroişlemci hatası 10 V sabit ise yani 90 v ölçüyorsa ölçülen değere 10 v ekleyebilirsiniz.)

3* Mutlaka ölçüm alırken ortalama alarak ölçmenizde yarar var. Örneğin 10 ölçüm sonunda değerleri toplayıp 10'a bölmek hatayı azaltacak ve gereksiz dalgalanmaları önleyecektir.

4* Bu zorda olsa en iyi sonucu veren ölçümlerden biridir.Gerilimin 0 geçişini algılayıp belirli aralıklarla ölçüm almak ( Alan hesaplamak , integral almaktır.) belirli aralıklardan anlatmak istediğim hassasiyet derecesidir. Daha açık yazacak olursam; 0 geçişini algıladık, 1msn sonra ölçüm aldık kaydettik,1 msn sonra yeniden ölçüm aldık kaydettik taki diğer 0 geçişine kadar. aldığımız değerleri topladığımızda bize yaklaşık olarak sinüs alanı çıkmış oldu , Aslında true rms ölçüm yapmış olduk. Veya sadece tepe değeri ölçerekte gerilim hakkında fikir sahibi olabiliriz. Bunun için 0 geçişi algılandıktan sonra ölçülen en büyük değer tepe değerdir. yazılımla yarım peryottaki en büyük değer bulunabilir. tek peryotluk bir ölçüm sağlıklı olmaz bunun için örneğin 10 peryotta( daha fazlası daha iyi olur ) bir alınan max değerler toplanır ve 10' bölünürse ölçüm sağlıklı olur.  

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

gofe

Ac voltajı köprüden geçirdikten sonra, 1k5 ile şaseliyorum,tekrar 1 k üzerinden geçirip trimpot üzerinden pice giriyorum. Kondansatörü ise picin ayağına bağlıyorum.En sağlıklı ölçümü bu şekilde elde ediyorum.Toplam 100 ölçme yapıyorum ve sonucu bundan sonra alıyorum.
  Elbette yazılımdan hata yapılan bölgede değeri editlemek mümkün bunu denedim ,ancak trimpot ile kalibre ettiğim için hata yaptığı bölge değişken olabiliyor.Yazılımda çözüm bulmakçok uygun bir çözüm olmuyor yani.

  Sanıyorum 0 geçişlerinden sonra yapılacak tepe ölçümleri daha sağlıklı olacak.Şu an bunu denemeye çalışıyorum.

  Cevabınız için teşekkürler.