Iron Man veya F-35 Kask Sistemindeki ekran nasıl çalışıyor?

Başlatan barisertekin, 18 Temmuz 2012, 22:17:23

Burak B

Bu mesafe hususunda OLED değil de direkt göze projeksiyon yapılıyor diye hatırlıyorum. Yanlışsam düzeltin. OLED daha çok şekillendirilebilir şeffaf paneller v.s. gibi uygulamalarda kullanılıyor.
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

birkan

Mayıs 2007 de Ankara'da açılan silah fuarında İngilizlerin standında buna benzer bir başlık takmiştim. O başlık filmdeki gibi yarı saysam degildi. Başlığı takınca ortam savaş uçağı kokpitine dönüşüyordu. Kafayı saga sola cevirince de ekran saga sola kayıyordu. Yani uçağın ön ve yanından aşağı bakabiliyordum. ellerime taktiğim eldiven sayesinde elimi görerek uçağın kontrollerini sağlayabiliyordum. Şimdi model uçaklar için benzer gözlükler satılıyor. Kendinizi uçurduğunuz modelin icinde hissediyorsunuz. Ama 5 cm. den odaklama konusunu nasıl çözmüşler bende hep merak ettim

MC_Skywalker

F34 in A,B ve C olmak üzere 3 varyantı bulunmakta.

F-35A Conventional Takeoff and Landing Variant
Hava kuvvetleri için kalsik kalkış ve iniş yapan modeli

F-35 Performs First Night Flight

F-35B Short Takeoff/Vertical Landing Variant
Kısa mesafeden kalkış ve dikey iniş sitstemi olan model

First Production Model F-35B Delivered to the Marine Corps

F-35C Carrier Variant
Deniz kuvvetleri için uçak gemisinde bulunan Uçak fırlatıcılara uyumlu olarak üretilmiş özel version.

First F-35C catapult launch

picpicpic

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 19 Temmuz 2012, 22:17:19
F35 in kaç çeşidini biliyoruz ki, Başarısız diyoruz ?
(Biraz Araştıralım Türkiye Hangisini Alıyor)

Hocam kelin merhemi olsaydı kendi başına sürerdi, amerikan ordusu vietnamda elinde sadece tüfekleri olan ve kısıtlı mermileri olan vietnam ordusuna karşı koyamadı, sovyet denizaltılarına karşı defalarca çaresiz kaldılar o kadar askeri ödeneğe rağmen, en son Irak'ta tekmeyi yediler şuanda da ordusunda ana muharebe tankı olarak 1940lardan kalma T-34'leri kullanan suriye ordusuna karşı koymaya cesaret edemiyorlar binbir türlü kirli operasyona başvuruyolar, teknolojilerinin içi boş olduğu defalarda ispatlandı, uzun lafın kısası teknoloji başka bişeydir şişirilmiş teknoloji bambaşka bişeydir, amerikan sömürgelerinde amerikanın çok güçlü olduğu ve binbir türlü gizli silahı olduğu düşünülür genellikle, doğu bloğunda da çin için aynısı düşünülür, ama ilüzyondan başka bişey değil bu

muhittin_kaplan


picpicpic

birkere f22'nin geliştirilmiş hali, f22'de bana göre amerikanın havacılıkta başarılı olduğu tek araç, f35 hurda denilecek kadar kötü bir uçak değil ve "muazzam" denilebilecek bir araçta değil, mesela sukhoi 35'in yanına bile yaklaşamaz, ne aerodinamide ne elektronik sistemlerde ne de başka bir alanda, amerika hala su-35'lerdeki sanal zekanın taklidini yapmaya çalışıyor hala yapamadılar, kore savaşında bilenler bilir, amerikanın 2. dünya savaşı deneyimi olan pilotlarının kullandığı sözde üstün teknoloji uçaklarını uçuş deneyimi çok az olan kore pilotlarının kullandığı "tipsiz" sovyet uçakları beşer beşer indirmiştir, çaresiz kalan amerikan hava kuvvetleri çareyi bir kore pilotunu çok büyük para karşılığında satın alıp uçağı üslerine çekip teknolojisini çalmakta bulmuştur, ipucu, çalınan uçak sukhoi serisinden bir uçaktı, f35in de f22nin de temelinde o uçak vardır

muhittin_kaplan


picpicpic

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 20 Temmuz 2012, 22:09:38
Bu bilgileri desteleyecek kaynak mevcut mu elinizde ?

kaynağım bu işin içinde bulunmuş birisi, tanışmak isteyeceğinizi sanmıyorum

muhittin_kaplan

Bende bu işin içerisindeyim. Hatta bakımını işletmesini yapacak personeli yetiştiriyorum.

picpicpic

50lerde kore cephesinde rütbeli amerikan askeri olarak bulundunuz mu?

muhittin_kaplan


barisertekin

#26
Gentlemen, şimdi bir dakika :)

Ben nasıl çalışıyor diye konu başlatmıştım epey uzaklaştık.
Bu kask sisteminin nasıl yapılabileceği yönünde bilgi verirseniz daha iyi olur.

Nasıl yaparız? Neye ihtiyacımız var?

Iron Man'de göz kısımlarında kamera var diye düşünüyorum.
Bu kamera görüntüsünün üzerine arayüzü bindirip. 
Virtual retinal display işini yapan gözlüğe görüntüyü verir hallederiz diye düşündüm.

Fikirlerinizi bekliyorum.

Bu arada Iron Man'in gözlerine boya püskürtseler nasıl görecek acaba  ?

Zoroaster

Iri bir gozluge monte edilen cep telefonu ve bir uygulama sayesinde sanal gerceklik konusunda deneyim yasamis ve bir hayli keyif almistim.

Bugun Opaque Media ve Arcade oyun firmasina  duzenlenen geziye katilma firsati buldum. Arcade oyun firmasi hic hosuma gitmedi. Konusmaya da gerek duymuyorum. Fakat Opaque Media firmasi cok hosuma gitti biraz da husrana ugradim.

Once neden husrana ugradigimi anlatayim.

Opaque Media, sanal gerceklik uzerine uzmanlasmis bir Avustralya firmasi. Nvidea, AMD gibi firmalarla da bagi olan bu firma Nasa ve Boeing gibi uc noktalardaki firmalara is yapiyorlarmis. Geziye katilmadan once bu on bilgiye sahip olunca vay be firmanin kiralini ziyaret edecegim diye sevindim.

Kohne bir apartmanin 2. katinin buro olarak duzenlenmis oldugunu son derece siradan calisma masalarini ve sandalyeleri gorunce ne oluyoruz dedim.
Bir de bizim teknokentlerimizdeki zengince dayanip dosenmis yazilim firmalarinin burolarini gozumun onune getirdim. Arada daglar vardi.

Demekki iyi isler cikartmak icin modern binalar pahali masa ve koltuklar gerekmiyormus. (Arcade de son derece siradan bir binaya ve siradan masa ve koltuklara sahipti)

Neyse kisa bir tanismadan sonra sanal gerceklige katilmaya davet edildik. Kafamiza icinde ekrani olan kaliteli gorunuslu bir kask takildi ve elimize iki kumanda verdiler.

Sanal gerceklikte uzay istasyonunda bir astront olmusum. Gerci verilen talimatlari yerine getiremesem de kendi kafama gore takildim ve kucuk bir istasyonun icinde astronotvari hareketlerle yurudum atlayip zipladim suzuldum. Gercekten guzeldi.

Fakat daha guzel olani bir baska odadaki ay yuruyusu idi. Aydaki istasyondan ay yuzeyine acilan kapidan cikarken kapinin yuksek esigine ayagim takilmasin diye gayri ihtiyari sekilde ayagimi bile kaldirdim.

Ay uzerinde yururken kendi kendime neden yercekimi azalmadi diye de dusundum. Yani o kadar gercekciydi.

Kafasini yanlardan kazitmis Alman kizin neci oldugunu merak ederken ana beyinlerden biri oldugunu (Bilgisayar muhendisisymis) ve bu firmanin CEOsunun da bir Turk oldugunu ogrenince saskinligim daha da artti.  Bu genc Turk arkadasimizin meslegini  sordugumda  ben "Oyun muhendisiyim' dediginde  iyice afalladim.

Oyun muhendisligi diye bir muhendislik dali oldugundan haberim yoktu. (Melburn'da 3 universitede bu dal varmis)

Neyse keyifli bir gun gecirdim. Sizlerle de paylasmak istedim.

Opaqu Media icin

http://www.opaque.media/

Ceoyu merak ettiyseniz "Emre Deniz" ve asagida verdigim linkteki grup fotografinda en sagda uzun sacli arkadasimiz.

Turkiye'deki universitelerimizin bu arkadasimizi davet edip bir iki gun de olsa bu konuya meraklilarla bulusturmasi dilegimle.

https://www.opx.space/

-------------------------

Bir ara yazdiklari kodlara gozucuyla baktigimda Visual studio da C++ oldugunu gordum.

Sanal gerceklikte uzay istasyonu demosunda 1cm hata olabiliyor denmisti.  Yani bir dugmeye basmak icin elinizi uzatip bir dugmeye dokundugunuzda gozunuz parmagizla dugmeyi cakisik gosterirken gercekte parmaginizi biraz kimildatip dugmeyi aramaniz gerekebiliyor. (Lazerli bir tarayici tavandan algilama yapiyordu)

Ay yuruyusunde ise odanin duvarla tavaninin birlesim yerlerine yaklasik 1m araliklarla kameralar yerlestirilmisti (saymadim ama 20 civari kamera vardi ve kameralar bilinenlerden gorunus olarak cok farkliydi)

Bu sistem 1mm civarinda hata yapiyor dedilerse de ayda yerdeki bir cihazi almaya kalktigimda sanal olarak kutuya dokundugum halde gercekte kutuya gene 1 kac cm uzaktim. (Elimle gercek kutuya dokunmak icin aramak zorunda kaldim)

Bu sistemde sanal ve gercek sistemde aynen gorunmesi istenen nesnelerin uzerine uzerinde oyun bilyesi buyuklugunde toplar barindiran nesneler yerlestirilmisti. (Elimdeki eldivenin ustunde, bazi kutularin ustunde vs bu bilyelerden vardi.)
Seytan deliginden kacti.

MC_Skywalker

En basitinden şu tür ürünler var.  Kayak, bisiklet vb. gözlükleri Aphche pilotlarındaki sisteme benzer.
https://www.reconinstruments.com/products/jet/