24V giriş katı

Başlatan Mucit23, 27 Temmuz 2012, 09:47:09

Mucit23

Arkadaşlar 3.3V MCU ya 24V girişler eklemem gerekiyor. Karttan +24V çıkış var. Bu 24V gelirim alınıp bazı anahtarlardan geçirilip tekrar karta, MCU ya geri dönecek. Bu 24V gelirimi uygun bir şekilde nasıl 3.3V 'a dönüştürebilirim. Basit gelirim bölücü dirençler yeterli olurmu? Yoksa optik izolosyonlu mu yapayım? Örnek bir giriş devresi gösterebilirmisiniz.

esensoy

girişte ki 1k yerine 4.7K,
Çıkışta 12V yerini de 3.3V a,
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

tyildizak

27 k ve 4k7 dirençlerle gerilim bölücü yeterli olur, 24 v üzeri voltaj riski varsa 3,6 v bir zener eklenebilir.

z

Alıntı yapılan: emresensoy - 27 Temmuz 2012, 11:35:06
girişte ki 1k yerine 4.7K,
Çıkışta 12V yerini de 3.3V a,


Eğer şaseler bu şekilde birbirine bağlı ise opto kullanmanın hiç bir anlamı yok. Bir transistör ve 2 yada daha iyisi 3 direnç yeterli.

Hatta, 24v sinyali MCU girişlerine uygulayacaksan 3v3 seviyesine indirmek için sıradan bir gerilim bölücü işini görecektir. Transistöre de gerek kalmaz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Evet şaseler ortak olacağı için optik kuplör kullanmak maliyeti arttırmaktan başka bir işe yaramaz. Ben seri gelirim bölücü dirençlerle birkaç deneme yapayım.

yamak

Hocam bi entegrenin beslemesi gibi bişey için kullanmayacaksan 3v3 u ve z hocanın dediği gibi dirençlerle gerilim bölücü yapabilirsin.Eğer diğer türlü kullanacaksan ld33v diye bi entegre var onu da kullanabilirsin.

Mucit23

Yok hocam Besleme değil. Sadece giriş olarak kullanılacak(PLC lerde olduğu gibi) Sanırım 27K ve 3K9 yeterli geliyor.
Şöyle bir bağlantı kurdum.


photo upload

Çıkıştaki 74LCX14 olmayabilir de. Düşen ve yükselen kenarın keskin olması için düşündüm. 

esensoy

şimdi amacınız galvanik izolasyon değil, dolayısıyla şaselerin bir olması gibi bir probleminiz yok,
1 opto bir direnc yerine 5 tane malzeme kullanacaksınız bu daha mı az maliyetli olacak?

direncle gerilim bölücü bana göre gereksiz risk, olası bir kaçakta devre korumasız kalıyor,
tabii risk te sizin, kolay gelsin
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

muhendisbey

Şase meselesini anlamadım niye kullanılmasın ki? Birçok optokuplör kullanan kart yapısı bu şekilde değil mi? Şaseden gürültü gelebilir bu da filtreleme yapılarak yada kapasitör eklenerek giderilebilir yanlış mıyım?

Sizin dediğiniz şekilde düşünecek olursak iki ayrı kaynak gerekir ki hem devre büyür hem de maliyet daha fazla artar.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

esensoy

optokuplör genelde bir tarafta ki parazit ve ya gürültünün diğer tarafa geçmemesi için kullanılır,
ve amaç iki tarafı birbirinden izole etmek ise evet iki kaynak kullanılmalıdır
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

muhendisbey

Alıntı yapılan: emresensoy - 27 Temmuz 2012, 23:35:58
optokuplör genelde bir tarafta ki parazit ve ya gürültünün diğer tarafa geçmemesi için kullanılır,
ve amaç iki tarafı birbirinden izole etmek ise evet iki kaynak kullanılmalıdır
Yada tek kaynak kullanarakta bu işi şemadaki gibi yapabilirsiniz.

Evet doğru çift kaynak ile ayırmak kesinlikle en güvenlisi ancak neredeyse en az tercih edilen yöntem. Çünkü çift kaynak çifte maliyet demek aynı zamanda yüzde yüz izolasyon demek.
Bir endüstriyel cihazı düşünelim örneğin. 2 tane SMPS masraf olur. onun yerine şase birleştirilir. Bu yönteme de yüzde 70 izolasyon diyebiliriz.

Şase birleştirilirse ne tip sorunla karşılaşabiliriz? -Şaseden gelecek bir ark tüm cihazı bozar. Lakin bu şase ancak iyi topraklanmamışsa olabilecek bir durumdur. Bu tip bir durumda ancak şaseyi ayırma yoluna gidebiliriz. Yani şase iyi topraklarınırsa bu durumda yüzde 100'e yakın bir koruma gene sağlanmış olur.

Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Klein

Yıllarca izole girişli cihazlar üettim.  Bir süre önce izole giriş takıntısını bıraktım.
Bir sürü opto koyuyorsun , adama optoların ortak ucunu veriyorsun, adam kendi cihazının beslemesini senin beslemenden alıyor, GND'leri ortaklıyor vs..  Doğal olarak senin izolasyon güme gidiyor.  Zaten birçok üründe analog girişler de izole değil.  Dijital girişleri izole ediyorsun ama, parazittten asıl koruman gereken giriş kabak gibi açıkta. Bu yüzden izolasyon son zamanlarda çok anlamsız gelmeye başladı.

Eğer mesele parazit kaynaklı yanlış algılama sorunu ise, basit bir debounce yazılımı veya dijital fitreyle halledilir. Belki encoder , counter gibi girişler için izolasyon gerekebilir. Onun dışındaki sıradan dijital girişlerde hiç sorun olmaz.

Eğer mesele parazit değil , girişe endüklenecek yüksek gerilim ise; Optonun bozulma ihtimali işlemcinin bozulma ihtimalinden yüksek. İhtimal aynı bile olsa , ha girişin biri bozulmuş cihaz devre dışı kalmış , ha cihaz  tümden devre dışı kalmış çoğunlukla bir farkı olmaz. Bazı cihazlarda fark edebilir. ama çoğunlukla cihazın tümden susması bir girişin bozulmasından iyidir. 




iceberg

24 v giriş bilgisi kuru kontaktan mı geliyor? ortam endüstriyel mi? kablosu kısa mı uzun mu? bu şartlar çok şeyi değiştirir. Mesela makina üzeri bir uygulamaysa mutlaka galvanik izolasyon ve rc low pass filtre gerekir..

Mucit23

hocam fabrika ortamında çalışamayacak ama endüstriyel bir cihaz olması lazım. dediginiz gibi 24 v gelirim cihaza çıkıp bazı kuru kontak lardan  geçip tekrar karta yani mcu  ya dönecek.