Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

pic osilatör sigortası ?

Başlatan bulut_01, 24 Ağustos 2012, 08:26:10

bulut_01

oldu cihan kardesim bu dedigim olayı harıcı osilatör nasıl yaparm onu dusunuyorum  ::)
YENİLMEZ..

serhat1990

Bu olayı nasıl yaparsın bilmiyorum . Harici osilatörde böyle birşey yapmaktan bahsediyorsun kendi osilatörünü yapmakla başla :) , mcu'dan gelen bilgiye göre ayarlasın frekansı. Her başlangıçta default değerden sinyal üretsin gibi . Anlamadığım nokta 32mhz'e kadar ayarlı işlemciler varken harici kullanıp bunu ayarlamakla uğraşmak. 16F serisinde @Cihan Hocamızın dediği gibi 32 mhz'e kadar çıkan işlemciler var.

bulut_01

#17
   serhat kardesım bu pıc serıleri hangisi ve tr var mı bulunabılır mı bu önemlı olan.
YENİLMEZ..

XX_CİHAN_XX

PIC16F1827 dahili osilatörü 32Mhz e kadar çıkıyor.
Türkiye distribitörleri ile irtibata geçip araştırabilirsiniz.

Yada 18F serilerinin PLL yapılarını inceleyin. Başka bir çözümü yok.
Frekans değiştirme olayını yazılımsal olarakta çözebilirsiniz diye düşünüyorum.
Yukardaki opsiyonlar sizin için uygun değilse yazılımda oynamalar yaparak yapmak istediğiniz şeyi oluşturabilirsiniz.
Tabi nasıl bir yazılım olduğu yada tam olarak frekans değiştirerek yazılımda yaratmak istediğiniz etki nedir onu bilmeden söylüyorum.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

serhat1990

16f1827 Ama kolay bulunurmu bilmiyorum.

bulut_01

bu 18f lerdekı PLL olayını bıraz detaylıca anlatırmısınız nedır ne degıldır bu PLL ?
YENİLMEZ..

XX_CİHAN_XX

Özetle dahili veya harici osilatörü çeşitli çarpanlarla belirli oranlarda yükseltme yaparak PICin çalışma frekansını değiştirebiliyorsunuz.
PLL konusu geniş ve genel bir konu arma motorunu kullanarak bu site içinde ve dışında yüzlerce yerli ve yabancı bilgi elde edebilirsiniz.
Önce onları bir inceleyin anlamadığınız yerleri açmaya çalışalım.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

OG

#22
MCU'lar NİÇİN PLL KULLANIR?

-MCU'ların iş yapabilmesi için adım adım ilerlemesi, bir sonraki işleme geçmesi gerek.
-Adım adım ilerletecek bir pals kaynağına ihtiyaç duyar.

-Bu salınım Haricen var olan bir kaynaktan elde edilebilir (EXT OSC)


EXT OSC


EXT OSC



-Harici kaynaklar ekstra maliyet falan filan olduğundan donanım içine osilator devresi yerleştirilir. Buna dahili osilator deriz.
(Donanım içine gömülmüş bir veya birden fazla osilator devresine sahip olabilirler)

-Bu yerleşik dahili osilator devreleri genelde çeşitli usullerle (RC, LC, quartz, ceramik gibi) salınıma gecebilir kaabiliyette yapılır.


--------------------------------------------

-Basitce, R ve C elemanları aracılığı ile salınım yaptırılabilir. Bu durumda adı RC osilator olur.


RC OSC



-Ancak RC osilatorler frekans kararlılığı kötü osilator tipleridir.

-İşlemcilerin yüksek hassasiyetli palslere ihtiyacı olacağı için, osilatorunun ucuz bir eleman olan quartz gibi malzemelerle (kristal deniyor) de titreşebilecek yapıda üretilirler.

- Bu bağlantı ile yapılan osilator QUARTZ Osilator dur.


QUARTZ


- Bu malzeme ile çalışma tipinin HS, XT, LP gibi isimler ile anılması, çalışacağı frekans aralığı içindir.
Aynı osilator ünitesi 20MHz de de, 1MHz de de sıhhatli şekilde kullanılabilmesi için bu tanımlamaların yazılımda doğru olarak yapılması gerekir. Donanım, yazlımdan aldığı bu bilgi ile donanımda kazanç ayarı vs gibi bazı degerleri değiştirir ki o frekanslarda düzgün çalışsın.

Ayrıca donanıma takılan (kristal uçlarına) kapasitelerin de uygun değerlere getirilmesi gerekir. Bunlar osc devresinin sıhhatli salınım yapması içindir.

------------------------------------------

-Quartz denilen malzeme (kristaller) belli bir kalınlık ve belli bir açı ile kesilerek istenen frekansı elde edilir ve istenen rezonans tipine sahip yapılır.

-Quartzlar genelde 20 veya 30MHz gibi değerlere kadar üretilebilirler. Çünkü frekans yükseldikçe kesim kalınlığı azalır, malzeme dayanıksız ince bir zar halini alır. (150MHz gibi quartzlar vardır ancak onlar harmonik kristallerdir)

------------------------------------------

-Yeni nesil MCU'lar ise  40, 72 MHz gibi frekanslarda rahatlıkla çalışabilmektedir. Bu frekansta kararlı palsleri yine kristal ile elde etmesi gerektiğinden yine kristal kullanmak zorundadır (en ucuz çözüm olarak).

-Kristal ise 20MHz den büyük olmayacağından farklı bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yönteme PLL yöntemi deriz.



-Doanınım içindeki bilinen osilator frekansı kararlı malzeme olan kristal ile mesela 10MHz. Buna kristalli osilator diyebiliriz. Frekansı oldukça kararlıdır.
Ancak donanım içinde İkinci bir osilator daha vardır, frekansı yüksektir ancak frekansı/fazı kayabilmektedir, kaydırılabilmektedir, bu VCO (voltaj kontrollu) osilator yapısındadır, değeri örneğin 40MHz.

10Mhz lik kristalli kararlı osilator referans deger olarak kullanılır ve 40MHz lik olan VCO osilator bu referans ile karşılaştırılır,

Karşılaştırma işleminden önce VCO'dan referans osc ile aynı değerde (10MHz) bir numune elde edilmesi gerekir. Bu numune elde etme işlemi farklı bir donanım olan frekans bölücüyle yapılır (40MHz/4=10Mhz).

40Mhz in frekansı bölme ile elde edilen numune (10MHz civarıdır) aracılığı ile kararlı olan 10MHz kristal osilator ile sürekli karşılaştırılır ve 40MHz de (numunesi olan bölünerek elde edilmiş 10MHz de) hata varsa hemen düzeltilir.

Yani VCO'nun frekans ve fazı ile oynayarak iki 10MHz değer frekans faz açısından eşit tutulur (kristalli olan ile oynanmaz o zaten referans değerdir). Bu karşılaştırma işini PLL devresi yapar. Fark varsa elde edilen fark voltajı 40MHz lik VCO ya uygulanıp degeri kaydırılır.


PLL Block

Crystal Osc = 10MHz kristali bağlayarak frekans değeri kararlı 10MHz salınım elde ettiğimiz osilator devresi
VCO = 40MHz lik voltaj ile frekans değeri kontrol edilebilen (kaydırılabilen) osilator
Divide by 4 = VCO değerini 4'e bolen
Phase Comparator= PLL dediğimiz birimin donanımın aslı esası burası
Loop Filter= Frekans veya faz farkına gore  fark voltajı üreten devre


-İşte bazı MCU'larda donanımsal PLL devresi mevcuttur ve belli bir çarpan değerine sahiptir (diğer deyişle bölme değerine).

-Ancak PLL istenirse açılır istenirse açılmaz, Açma veya Kapama yazılım aracılığı ile yapılır (çok MCU için böyledir).

-MCU osilator donanımı 10MHz ile kristal ile yapılır, yani Crystal Osc 10MHz de çalıştırılır, PLL de açılmazsa MCU direk bu osilator ile 10MHz de çalışır. PLL devreleri arada yoktur.

-PLL açılırsa içerdeki diğer VCO devreye girer (PLL nin çarpanı değerindeki) ve salınım yapmaya başlar. 10MHz lik kristal osilator bu durumda diğer 40MHz liğe referans deger olarak kalır. MCU'nun esas pals kaynağı ise 40MHz de çalışan VCO olmuştur.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bulut_01

syn og hocam bu degerlı bılgılerınız ıcın cok saolun ve varolun.. saygılar.
YENİLMEZ..

kantirici

@OG hocam pllin tam olarak nasıl çalıştıgını anlayamadım.Şimdi bizim referans sinyalimiz 10Mhz olarak pice giriyor.Biz pll ile mcuyu 40mhzde çalıştırmak isteiyoruz ve bu kristal mcunun içerisinde.Fakat bu yapı kararsız bir yapı ve frekansı değişiklik gösterebiliyor.Bizde bu 40hmzi 4e bölerek 10mhz elde ediyoruz ve elimizdeki kararlı sinyal ile karşılaştırıyoruz.Peki farklılık olması durumunda sinyal nasıl düzeltiliyor yani sürekli hatalı sinyal olursa bu kritik zamanlamarda sorun teşkil etmezmi? Birde bu pll için kullanılan osilatörde kristal osilatörmü? teşekkürler.

OG

#25
Alıntı Yap@OG hocam pllin tam olarak nasıl çalıştıgını anlayamadım.Şimdi bizim referans sinyalimiz 10Mhz olarak pice giriyor.Biz pll ile mcuyu 40mhzde çalıştırmak isteiyoruz ve bu kristal mcunun içerisinde.Fakat bu yapı kararsız bir yapı ve frekansı değişiklik gösterebiliyor.Bizde bu 40hmzi 4e bölerek 10mhz elde ediyoruz ve elimizdeki kararlı sinyal ile karşılaştırıyoruz.Peki farklılık olması durumunda sinyal nasıl düzeltiliyor yani sürekli hatalı sinyal olursa bu kritik zamanlamarda sorun teşkil etmezmi? Birde bu pll için kullanılan osilatörde kristal osilatörmü? teşekkürler.

PLL nin (donanım olarak PLL ünitesinin) çalışması başlı başına ayrı bir konu. Kristal MCU içinde değil, PLL için kullanılan iç osilator kristalli değil, anlatım biraz dar olmuş, o sebeple anlaşılırlığı arttırmak için yukarıda değişiklikler yaptım.

Sinyal nasıl düzeltiliyor, bu da PLL nin işi. "Kritik zamanlamalarda sorun teşkil etmezmi" sorusuna gelirsek zaten PLL devreleri öncelikle frekansı eşitler sonraki zamanında genellikle faz farkları ile uğraşır. Yani frekans farklılığı sıkıntısı genelde çıkmaz. Tabi bu da PLL, cevrim filtresi, VCO tepki süresi gibi unsurlara bağlı, yani kalitesi diyebiliriz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

kantirici

teşekkürler @OG hocam zahmet verdik.şimdi kafamdaki soru işaretleri gitti.