motordaki titreşim ?

Başlatan bulut_01, 14 Eylül 2012, 21:33:10

bulut_01

motor hakkında geniş bilgi sahibi bunun teknik nedenini anlatırsa daha iyi olur aslında
YENİLMEZ..

Mucit23

Motorun titreşim yapması normal bir olaydır. Pistonlar lineer olarak ileri geri hareket ettiği için sürekli sarsıntı yaratır. Krank mili tasarımı sayesinde bu sarsıntının bir kısmını alır. Düşük devirlerde ise sarsıntı olmasının tek sebebi motorun yaydığı titreşimlerin aracın rezonans frekansına yaklaşmasıdır. Diğer abilerimde bundan bahsetmiş. Yüksek devirlerde motorun yaydığı frekans yükselir. Sarsıntının şiddeti azalır. Daha az hissedilir.

FUNKY

Alıntı yapılan: z - 14 Eylül 2012, 23:44:37
Otobüsü değil de  sadece motoru ele alalım.

Devir arttıkça silindirlerin ateşleme süresi kısalır tamam da bu titreşimlerin genliğini neden düşürsün ki?

Motor devri doğrudan motorun titreme frekansını değiştirir. Genlik neden değişsin?

araba kasasının motor titreşim frekansına verdiği cevap.
araba kasasındaki absorbe elemanları demekki  low pass

distvitom

merhaba arkadarlar,

motor devrinin düşük devirlerde titremesinin en önemli nedeni, o motordaki silindir sayınsından ibarettir.
4 zamanlı motorlar da, 1 zamanda iş yapılır diğer zamanlar ölü zaman olarak değerlendirilir. bir pistonun ölü zamanı atlayabilmesi için diğer pistonların o anda yaptığı iş zamanından faydalanılır, ayrıca motorlarda silindir sayısı düştükçe volan da büyür. volanın esas ana görevi pistonlarda iş zamanları haricinde kalan ölü zamanları kolay aşabilmesi( titremeyi düşürmek için) için atalet momentinden yararlanılır.
1 piston 720 derecede bir iş(ateşleme) zamanı oluşturur. 4 silindirli bir motoru düşünürsek her 180 derece de bir iş meydana gelir. 6 silindirli motorda her 120 derecede, 8 silindirli bir motorda her 90 derece de( krank mili açısı)..çok silindirli motorların volanları daha küçüktür. tabi volan ayrıca marş sırasında ad kullanılır(üzerinde dişli aracılığı ile)
konuyu motorlar arasında değerlendirisek yukarıda yazdıklarım önem kazanır, yok sadece bu otobüs içinse bülent hocamızın dedikleri geçerlidir. otobüs yıpranmaya başlamıştır.
saygılar

mustafa_cmbz

#19
Alıntı yapılan: bulut_01 - 14 Eylül 2012, 21:33:10
iyi aksamlar arkadaslar benım kafama takılan şu şekilde bir soru var cvp nedir ? sorum su araç motorundaki rölanti titreşimin sebebı nedir ornek verırsem belediye otobusunun 700 dd rölantıdakı titreşimi koca otobusu sallıyor.ama 1000 dd cıkdıgında motor devri ufak bir titresim yok eger krankda balans varsa 700 dd dönerken titriyorsa 1000 dd neden hiç titremez. yada yakıt beslemesindekı anarmallikden dolayı rölantıda bu kadar titremesi acıklaması nedır kimsenın dikkatini çekdi mi bu durum ?

roketçilik ile uğraşırken şöyle bir şey öğrenmiştim..kendi ekseni etrafında dönen cisimler fırlatıldığında düz gider....birde aklıma gelen merkez kaç kuvveti yani bilmiyorum ne kadar doğru ne kadar yalnış olur ama motorun devri düşükken yalpası (boşluklardan kaynaklanabilir) fazladır ama devir arttıkça o boşluk azalır çünki devir arttıkça kendi eksenini çizer ve yine kendi ekseni etrafında dönmesi muhabeti...



birde şöyle birşey düşünülebilir...mesela bir hoparlöre 5sn aralıklar ile sinyal verildiğinde tak tak tak tak diye ses duyuylur ama aradaki süre kısaltığında tıktıktıktıktık gibi bir ses duyulur havayı daha az aralıklarla titreştirdiği için yoğunluğu düşmüş gibi hisedilir..

FİRE BİRD

#20
Alıntı yapılan: z - 14 Eylül 2012, 23:44:37
Otobüsü değil de  sadece motoru ele alalım.

Devir arttıkça silindirlerin ateşleme süresi kısalır tamam da bu titreşimlerin genliğini neden düşürsün ki?

Motor devri doğrudan motorun titreme frekansını değiştirir. Genlik neden değişsin?


Peşpeşe gelen ateşlemeler balanssızlığa zaman bırakmıyor.Tek silindirin oluşturduğu salınım diğer silindir tarafından kesiliyor.Devir arttıkça bu düzeltmeler daha kısa sürede oluyor.Fakat tek silindirli motorun bu şansı yok o yüzden silindir sayısı azaldıkça volan büyür.Yük balansı  denen kavram aslında olayın anlaşılmasını sağlar.V tipi motorlarda yanma olmayan silindirler yük balansının bozulmasını görmek için idealdir.


Krankın ön tarafında bulunan titreşim damperi (vibration damper) bu titreşimleri azaltarak krankı korur, krankın burularak malzeme yorgunluğu oluşturmasına engel olur.Krank kesmesi bu yorgunlukla alakalıdır.