Irms ve Ipeak Ölçümü Üzerine Devre Analizi

Başlatan fractal, 04 Aralık 2012, 09:47:36

fractal

inverterim için şekildeki devreyi kullanacaktım ama tam anlamadım.Analiz edebilecek arkadaşlara teşekkürler..hall sensörü ile inverter çıkışından geri besleme almak için.hall sensörü lem 205 dir.
1.d4-d5 diyotları ne işe yarıyor
2.neden ad736 2 adet kullanılmış zaten teki irms veriyor.
3.peak akımlar burda nasıl tespit ediliyor.?şimdi işlemcinin adc sinin belli bir çözünürlüğü var bu peak akım 10ns sürmüş ise adc örneklemesi bunu yakalamayacak kadar yavaş ise bu iş nasıl oluyor...?
4.kare içine aldığım yerin filtre olduğunu biliyorum.

Restantum cogniscutur Quantum deligutur

OG

#1
2 diyot girişe gelecek ters gerilimi ve, veya IC nin beslemesini aşan gerilimi korumak için kilitleme diyotları.

Ters gerilim gelirse R10-D5 sayesinde Vin noktasına -0,65 V dan fazla değerde ulaşamaz.

Vcc yi aşan gerilim gelirse R10-D4 sayesinde Vcc+0,65 degerini aşamaz. PIC vs de de bu usul korumalar kullanılıyor.

Neden 2 ayrı entegre kullanılmış, Birisinde yani pic değer alınacak olanda avarage kondansatoru yok dikkatini çekmiştir.

mesaj birleştirme:: 04 Aralık 2012, 10:00:29

Kare içine aldığın yer filtre değil sample-hold devresi. PIC değerleri yakalayıp tutmak için. 3. sorunun cevabını bu devre çözüyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

fractal

#2
tl082 ile yapılan gerilim takipcisi değilmi?burda bu sample -hold olayı nasıl oluyor.ordaki dijital siviçler ne işe yarıyor.şimdi bu sample hold tamam ben  örneği yakaldım nasıl diyor işlemciye yada işlemci bu örneği almış pikleri hangi aralıklar okuyacağını nasıl biliyor.kısaca nasıl yorumluyor.
şöyle bir sorun var.örneğin 100ms de bir bu sample-hold lara baksın bir değer okusun peki bu pik okuyan kadar olan olmuş ise ne olucak?yada acaba burda bir karşılaştırmamı yapmak lazım işlemciye kesme girişi yada direkt igbt driver tetiklemeyi kesen bir devre

1.ad736 çıkışı ile 2. ad736 çıkışı arasındaki fark nedir?

irect çıkışını max944 de işelmci dac0 ve diğer bir max944 ilede dac1 ile karşılaştırıp ilev1 ve ilev2 çıkışlarını elde edip tekrar işlemciye girmiş bunuda anlamadım.frekans kontrolümü yapyır?
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

OG

#3
Samplehold zaten yüksek empedans girişli yapıyla elde edilir, bu sebeple voltaj takipçisi yapısında kullanılıyor.

Digital switch kapandığında sample olayı gerçekleşir, yani örneklenecek değer kondansatore dolduruluyor, açıldığında hold yani bu değer belli bir sure için saklanmış, tutulmuş oluyor, çünkü bu kapasite çok yüksek giriş empedansı sebebiyle hemen boşalamaz, opamp giriş ucu açık devre gibi çok yüksek empedanslı davranır.

Bu switchleri işlemci veya surekli çalışan bir pals dizisi açar kapatır (sesin 44100 Hz örneklenmesi gibi). Bunların ne zamanlarda yapılacağı programın mantığı, yani yapılacak iş ile alakalıdır. Duruma göre çok değişir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

fractal

bir önceki iletime yeni sorular ekledim.

son söyledikleriniz için:örneğin çalıştığım frekansın peryodu 100us olsun.T/2 den 50us ozaman her alternasta bu 50us nin içinde ne kadar pik değer alacaksam siviçleri ona göre açma kapam yaparım.peki siviç açtım ne kadar zaman sonra okuyacağımı nerden bileceğim yada şöylemi olucak hemen açtıktan sonra adc okuduğu değerlerin ortalamasınımı alacağım...
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

OG

Alıntı yapılan: fractal - 04 Aralık 2012, 10:48:56
son söyledikleriniz için:örneğin çalıştığım frekansın peryodu 100us olsun.T/2 den 50us ozaman her alternasta bu 50us nin içinde ne kadar pik değer alacaksam siviçleri ona göre açma kapam yaparım.peki siviç açtım ne kadar zaman sonra okuyacağımı nerden bileceğim yada şöylemi olucak hemen açtıktan sonra adc okuduğu değerlerin ortalamasınımı alacağım...
Hocam buna siz yaptığınız devrenin işine göre bir mantık kurup karar vereceksiniz. Üzerinde çalıştığınız sistem ile ilgili bilgi sahibi değilim yorum yapamıyorum.

Alıntı Yap1.ad736 çıkışı ile 2. ad736 çıkışı arasındaki fark nedir?

irect çıkışını max944 de işelmci dac0 ve diğer bir max944 ilede dac1 ile karşılaştırıp ilev1 ve ilev2 çıkışlarını elde edip tekrar işlemciye girmiş bunuda anlamadım.frekans kontrolümü yapyır?
Dediğim gibi sistemi bilmiyorum, belki şema olsa anlamaya çalışırız.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

fractal

#6
ad 736 akımı irms olark veriyor oke.ilkd ad736 nın çıkışı irect olarak adlandırılmış.ve sonrasındaki devre aşağıda.burda ne yapılmak istenilmiş.neden bir tane ad736 çıkışı kullanılmamış..

bay Z kesin yorum yapar diye düşünmüştüm..

Restantum cogniscutur Quantum deligutur

z

AD736 nın uygulama notlarına bakıp bağlantı şemalarının ne anlama geldiğine bakmak lazım.

İlk IC sadece doğrultucu olarak çalışıyor diye tahmin ediyorum. İkincisi ise RMS değer alıyor.

İlk IC çıkışından da sample alınıyor ve akım izleniyor. Imax vs yazılımla yakalanıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fractal

irms almak için bir tane yeterli.IC uygulamalarına bakatım.ama burdaki amaçı anlamadım.

IC36 A ve IC 36 B ye dac ile referans gerilim verilip irect ile karşılşarıtırılıyor.burdaki amaç ne olabilir.zaten overcurrent kontrol ediliyor.neden ilev1 ve ilev2 var ..
tabi şunuda söyleyeyim ilev1 ve ilev2 igbtleri süren cpld ye gidiyor.
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

CLR

AD736'lerde ikisinde de amaç aynı, 2. bence gereksiz kullanılmış, birinde güçlü C kullanılmış, tam Irms okumak için,  diğerinde opampa girecek diye düşük değerli C  kullanmışlar oysa tek ad736 ile çözülebilirdi. Hemde AD736 oldukça pahalı bir IC. Sample hold devresinde ise switch'i kapatıp adc okuma zamanı giriş frekansına bağlıdır ama çok kritik değildir. Sonuçta 1. peak'i kaçırsan sonraki gelir ve onu tutacaktır.
Knowledge and Experience are Power

z

Ilev1-2 büyük olasılıkla sinusel sinyallerdir. Fakat bu böyle olmaz. Tüm şemayı tek seferde verki doğru düzgün yorum yapalım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

JOKERAS

#11
Selam,
Bildiğim bir konu değil ama anladığım kadar yorumlayayım.
1.AD736 RMS değerinin sinus'ünü elde eden entegre orada kullanılan 100pf elde edilen sinüs
üzerinde oluşabilecek gürültüyü filitre etmek.
2.AD736 RMS değerinin Ortalamasını alıp DC elde etmek,dikkat ederseniz MCU'nun adc ucuna bağlı
referans noktası.
Tl082'lerden 1. olanı elde edilen RMS sinüsü yüksek empedansı ile kaynaktan yalıtmak,artık opamp çıkışı
nda çok güçlü bir RMS değeri var.
2.Opamp sample izalator,1.switch kapandığı anda 2. switch açık olmalı 1.sivic kapandığı anda C72 (sample cap)anında dolar 1.sivic açık devre yapıldığı anda 2. sivic kapanır hold kapasitesini C72'deki değer opamın empadansına ve capasitenin büyüklüğüne göre boşalmaya başlar,işte tam bu sırada hold kapasitesi C80
bu izle dolmaya başlar 3. opamp bunu yalıtarak MCU'ya yakaladığı pik değerini verir.
MCU daha önce 2.AD736 dan aldığı DC referansı buradaki pik değerle karşılaştırıp işlem yapıyor sanırım.

fractal

#12
çok değerli yanıtlar için teşekkürler..

sayın Z proje dosyayı birbirinden ayrı sayfalarda parça parça onun için böyle gönderebiliyorum.bir adet gömülü işletim sistemli işlemic birde altera max 2 cpld var.şimdi koyacağım resimde cpld tarafı.burda bizi ilgilendirmeyen giriş-çıkış birimleride var..bu dijital siviçleri(pdctl1-pdctl2) ve ilev1 ve ilev2  görüldüğü gibi cpld ye geliyor.overcurrent da buraya geliyor.igbt leride cpld kontrol ediyor.burdaki yapı ne için kullanılıyor olabilir ..

eğer ad736 dikkat ederseniz birinin çıkışı diğerinin girişine girmiyor.ikiside aynı çıkışı alıyor.zaten rms değerin ortalama değeri diye birşey olamaz.kendisi zaten sinüs benzeri bir sinyalin ortalama değeri değilmi...

tüm bunları şunun için soruyorum.ben kendi projemde farklı bir metotla irms okuyorum.bende cpld yok.skyper 32 r kulllarak işlemci ile sürüyorum.acaba diyorum pik akımları okumak yada okumamak bana ne kazandırır.incelediğim kadarıyla skyper 32 r igbt korumak üzerine güvenli.





mesaj birleştirme:: 04 Aralık 2012, 16:05:46

bu ad736 irms entegresinide tanımak lazım.nasıl çalışıyor.bu girişindeki ac sinyali bildiğimiz anlamda karesini alıp toplamının karekökünü bularak yapmıyormu.içinde rms core olduğu gözüküyor.acab kaç adet değer alıyor?ve bunu ne kadar zamanda yapıyor .manuelinde bulamadım bu değerleri.ozaman başka  türlü çalışıyor olmalı.

şimdi diyelimki 1. ad736 rms çıkış veriyor yada dc bir sinyal.ozaman  sample-hold kısmının ad 736 dan önce yani direkt lem sensörden sinyal alması gerekmezmi?ad736 girince  bu pic değerin bazıları kaybolmuş bazılarında ortalama işleminden dolayı genliği düşmüş olmazmı?

sample-hold kullanmadan bunların hepsini bir işlemci adc si ile yapmam mümkünmüdür.bu devredeki işlemci 4mhz benim kullandığım 80mhz.adc ile ölçtüğüm irms değerleri irms ve adc nin ölçtüğü tek tek olan değerlerde pik değerler olmazmı.fark nedir?

mesaj birleştirme:: 04 Aralık 2012, 20:12:14

acaba neden?
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

CLR

Merhaba,

Kimse cevap vermemiş ben yardımcı olayım.

AD736'a yüksek frekans girersen o kadar iyi sonuç alınır(çıkışında kondansatör var onu dolduruyor), eğer şebeke frekansında okuyacaksan, 50Hz ve 100Hz için çok yavaş kalır. Çıkış güncellemesi 100ms veya çokdaha yüksek olabilir ve ripple'lar olacaktır bu ripple üzerinden peak seviyesini tespit etmiş olabilir gerçek devrede. AD736 donanımsal olarak rms buluyor yazılımsal değil bu nedenle örnek falan almıyor. Veya sayısalcı gözüyle bakacak olursak sonsuz örnek alıyor.  Yani en iyi rms okuyucu denebilir tabii en iyi performans sağladığı frekans aralığında.

İşlemci adc'si ile bunların hepsini yapabilirsin, sadece adc pinine girecek sinyal, adc voltaj seviyesine uygun olmalı. Sinyalin, sinüs veya başka farketmez, bu sinyali tamdalgaya veya işlemci adc voltaj seviyesinde olacak şekilde ayarla(dc değere bindir).(peak seviyesi için ve adc portunu korumak için). Sonra bu sinyali software olarak true rms dediğimiz teknikle oku bu işlemde sonucunda ad736'nın yaptığı ve sana vereceği sonucu buluyorsun. Bu işlemde 2'nin katlarında örnekler alınıyor mesela 32/64/128 gibi. Bu aldığın örnekler üzerinde yapacağın seninde bahsettiğin gibi bir kaç işlem(topla, böl ve kakökünü al) sonucunda rms değerini bulursun. Ve yine 32/64/128 örnekler içinde de en büyük 8 veya 16 değeri diziden çek ve bu değerleri rms'ini al sonuç, sana sinyalin peak değerini verir.

Örnek sayısı artıkça en doğru sonucu elde edebilirsin, sana tavsiye edeceğim örnek sayısı 64 ve peak için 8 yeterli olur. Bu işlemler 80Mhz işlemcini de kasmaz.
Knowledge and Experience are Power

fractal

sayın uicroarm;
evet biraz adaha araştırınca bende aynı kanıya vardım.işlemcinin adc si ile bunların hepsini yapmak mümkün.pik rms  akım ve I rms değerlerinin nasıl bulabileceğimi güzel anlatmışsınız.artık burayla ilgili bir sorum kalmadı ama yinede şu ilev1 ve ilev2 ne işe yarıyor.neden cpld gidiyor amaç ne bulamadım..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur