hibrit ve elektrikli otomobillerde hangi tip akü kullanılıyor?

Başlatan remzi, 22 Ocak 2013, 14:30:16

muhittin_kaplan


Ali_54

Çok ısınabildiğini bilmiyordum. Otomobil ile panel arasindan Yuzgar yonune paralel küçük aluminyum hava kanallari geçirmek gerekebilir o halde. Isıyı rüzgar alıp götürebilir. Hareketsizken pek işe yaramayabilir tabi. Ama bunları koskoca firmalar kolayca aşabilir kanaatindeyim

Şahsen malkoçlar etox un elektrikli EV modeli tutarsa bir tane alıp üzerine modifikasyon yapmayı düşünüyordum. Koyu renkler gunesin sıcagını çeker. Açık renklerse ısının  çoğunu yansıtır. Ev nin üzeri zaten Kapkara.
1 harf öğretenin 4 gün kölesi olurum.

Ali_54

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 12 Eylül 2014, 12:22:24
Soguk havada gunes panelleri daha verimli calisiyor.
yanılıyor olabilirsiniz.  Belli bir sıcaklığa kadar sıcaklığın  verimi artirdigini hatirliyorum. Çünkü silikon tabanlı yari iletkenlerde özellikle diyotlarda sıcaklik artisi elektron hareketini kolaylastirip iletim gerilimini kücültmekte, diyot daha kolay iletime geçmektedir. Gunespili de bir diyot yapisindadir. Metallerde durum tersi. Onlarda sicaklik artinca telin direnci de artiyor. Yanlis biliyorsam düzeltin beni tesekkur ederim lakin elektronik dersinden aklimda boyle kaldi.
1 harf öğretenin 4 gün kölesi olurum.

learner

Alıntı YapSıcaklığın güneş hücreleri üzerinde ki etkisi

Güneş panelleri ideal sayılan 25 oC sıcaklık, 1.000 W/m2 güneş radyasyonu ve 1,5 AM (Air Mass, hava kütlesi) ortamda test edilir. Bu ortama göre panellerin verimleri ve gösterdikleri etkiler hesaplanır. Panelin güneş ışınını alması ile birlikte elektrik üretimi başlar fakat verimlerin %100 olmamasından dolayı güneşten gelen enerjinin bir kısmı elektrik enerjisine dönüşürken bir kısmı da ısı enerjisi olarak ortaya çıkar. Bu olay panellerin ısınmasına neden olur, güneş hücrelerinin ısınması ile akım (I) artarken, gerilim (V,Volt) değeri düşer. Gerilimde ki düşüşün fazla olması nedeni ile çıkış gücünde de düşüş olur ve bu verim kaybına neden olur. Bu olay en kolay örnekleme ile anlatılabilinir.

Polikristal hücreleri ve 280W güç çıkışı olan bir modül %14,5 verim ile çalışmaktadır ( 1,95 m2 modül alanı).
Verilen değerlerde;
Çalışma sıcaklığı: 45 oC
Sıcaklığın akım üzerinde ki etkisi (Isc): + 0,0006 1/oC
Sıcaklığın gerilim üzerinde ki etkisi (Voc): - 0,0037 1/oC
Sıcaklığın çıkış gücü üzerinde ki etkisi ((Pm): -0,0045 1/oC

Panel 25 oC ortam sıcaklığı için 280W verirken, 25 oC'lık bir ortamda panel sıcaklığı 45 oC olmakta, bu yüzden;
panel çıkış gücü x (1 - (panel sıcaklığı - 25) x Pm)
280 x (1 - (45-25) x 0,0045) = 254,8 W olacaktır çıkış gücümüz ve verim %13'e düşecektir.

Tabi ki sıcak yaz günlerinde ortam sıcaklığının 30 oC olması durumunda panel sıcaklığı daha da artacak ve verim %13'ün de altına inecektir. Aynı hesaplama gerili ve akım için de yapılanabilinir.

Aynı durum sıcaklığın düşük olması durumunda ise tam tersi geçerli ve panellde verim artışı olur, tabi kışın - 10 oC sıcaklıkta 1.000 W/m2 güneş radyasyonunun bulunması durumunda. İşte bu nedenden dolayı güneş panelleri güneşli fakat soğuk yere ihtiyaç duyarlar. Panel seçimi yaparken, sıcakılığın panel üzerinde ki etkisi de değerlendirilmeli.
Alıntı : http://www.gunessistemleri.com/