AC Güç Ölçümü

Başlatan Erhan YILMAZ, 19 Şubat 2013, 22:08:55

Erhan YILMAZ

Mikrodenetleyiciye zarar vermeden şebeke gerilimini ve bağlı olan cihazın çektiği akımı nasıl ölçerim? Piyasada bulabileceğim akım/gerilim trafosu gibi hazır malzemeler var mı? Asıl amacım şebekeden yükün çektiği akım ve gerilimi mikrodenetleyici ile okumak ve görünür gücü hesaplamak. Sıradan adcler ile olacağını düşünmüyorum. http://www.ti.com/lit/ds/symlink/msp430afe253.pdf Bu aletin 3 adet 24 bit sigma delta diferansiyel girişli ADCsi var bununla yapabilirim diye düşünüyorum. Yada piyasada kolay bulabileceğim Analog devices'ın hazır güç ölçen entegreleri gibi hazır çipler var mıdır bildiğiniz? Kısacası en az uğraşla, piyasada kolay bulabileceğim malzemeler ile fazla çarpılmadan AC Wattmetre nasıl yaparım? Tecrübesi olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsa çok makbule geçer.

frederic

Microchip firmasının üretimi olan MCP3909 energy meter ic sini inceleyebilirsiniz.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: frederic - 19 Şubat 2013, 22:12:33
Microchip firmasının üretimi olan MCP3909 energy meter ic sini inceleyebilirsiniz.

İnceledim hocam sağolun güzel bir çipe benziyor. Daha önce kullandınız mı acaba piyasada bulunur mu?

f15eagle

#3
merhaba, analog devicesın ade7758 entegresini bir kompansazson cihazının içinde görmüştüm çok güzel çalışıyordu. İncelemenizi tavsiye ederim.

akım trafosu olarak da pcb montajlı http://www.directindustry.com/prod/electrohms/high-precision-current-sensors-54132-409752.html kullanılmıştı.

frederic

ADE7758 i kullanan firma da bir süre görev almıştım, gerçekten de performansı çok yüksek bir ic. Bu entegre ile üç faz ölçümler de yapılabiliyor. MCP3909 u kullanamadım malesef henüz, müsait bir zaman da rom elektronikten istemeyi düşünüyordum, siz konusunu açınca da tavsiye etmek istedim.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: f15eagle - 19 Şubat 2013, 22:22:22
merhaba, analog devicesın ade7758 entegresini bir kompansazson cihazının içinde görmüştüm çok güzel çalışıyordu. İncelemenizi tavsiye ederim.

akım trafosu olarak da pcb montajlı http://www.directindustry.com/prod/electrohms/high-precision-current-sensors-54132-409752.html kullanılmıştı.

Hocam AD'nin çipleri iyi çözüm gibi geliyor bana da ama temini konusunda tereddütteyim.

f15eagle

Evet hocam netten biraz baktım, yerli firmalarda bulunmuyor küçük alımlar için sıkıntılı bir durum.

Analog'un siteye göz atayım dedim, numune isteniyor galiba. Yalnız bizim memlekete online numune göndermiyorlar distributörler iletişime geçmek lazım.

fgokcegoz

ADE7758, Analog Devices ın eski diye nitelendirilebilecek bir ürünü artık. Onun yerine ADE78XX serisini çıkardılar. Eski seri HSDC/SPI  ile haberleşebiliyorken yeni seri bunların üstüne I2C den de haberleşme desteği sunuyor. Birde bu ürün 3 fazlı akım,gerilim vs. ölçümleri için kullanılıyor. Tek faz için olanlarına bakmak lazım.
"Vicdanın ziyası, ulûm-u diniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder." (Bediüzzaman Said Nursi)

ErsinErce

çözünürlük ve maksimum akım gerilim değerlerini ne olarak düşünüyorsun Erhan?
izole etmek sorun değilse denetçinin içindeki ADC yi de kullanabilirsin sıkıntı çıkmaz.
izole sorun olursa piyasadaki ADC ler işini görüyorsa analog kısmı optocoupler ile de ayırabilirsin (HCPL serisi gibi)

ADE7758 güzel bir entegre fakat bu tarz çözümlerin kalibrasyonu sıkıntılı,
ADE7758'in evaluation kartlarının bir kopyasını yapmıştım ( http://www.analog.com/en/content/ade7758_evaluation_tools/fca.html )
bir tane numune kart duruyor olması lazım, uğraşırım dersen gönderebilirim (çevirici ile çalışır mı emin değilim)

bir de hangi denetçiyi kullanmayı planlıyorsun?

Erhan YILMAZ

Ersin abi ilk başta araştırdım diferansiyel adc gerekiyor diye Ti"'nin msp430afe253 denetleyicisini kullanmayı düşündüm. Amaa bu hazır çipleri görünce kararsız kaldım. Asıl amacım örneğin bi lamba 40w ise fişe takıp lambanın gücünü ölçtüğümde 40wattı ekrana yazdırabilmek. Çok hassas olmasına gerek yok %5-10 hata olabilir. Yapımı kolay olsun çok uğraştırmasın bide çarpılmayayım yeter. :)

Bahsettiğin geliştirme kartı ile bide elinde numune varsa gönderirsen iyi olur abi. Kart üzerinde mevzuyu çözüp kendi pcbmi çizebilirim. Ad'nin çiplerinde nasıl bir kalibtasyon sorunu oluyor onu anlamadım. Direk spidan haberlrştirip gücü okuyamazmıyım?

frederic

AD736 gibi bir rms to dc converter de bu iş için bir çözüm alternatifi olabilir aslın da, akım ve gerilim rms olarak bu entegreler sayesin de okunup bir de cos-fi ölçülebilirse,gücü  p = u * ı * cos-fi formulünden hesaplayabilirsiniz.

ErsinErce

#11
bu soc lar bayağı hassas, akım trafosu kullandığında fazda mecburi bir kayma oluyor bunu düzeltmen gerekiyor,
ayrıca güç ölçümü için 1A 10A 50A gibi noktaları kullanarak aktif güç için lineerite sağlaman gerekiyor
ayrıca bu işlemi kapasitif ve reaktif kısımlar içinde uyguluyorsun , calibration guide notlarına biraz bakarsan daha netleşir.

Diferansiyel ADC ye gerek yok, opampları kullan =)

eski mesajlarımda voltaj akım okuma  2.5V ref üzerinden sinüsü ADC gönderme gibi şeylerden bahsettim diye hatırlıyorum bir bakarım linkini koyarım birazdan
faz açısını bulmak içinde voltaj ve akıma bu devreden koyup düşüşe geçtiği noktalardan yakalarız diye düşünüyorum



bu hafta olmadı haftaya sizin okula uğrayacağım Bülent hocayla konuşmak için sende oralarda olursan daha geniş bakarız
bitirme için mi bu konu ayrıca?

Akım trafosunu okumak için;
https://www.picproje.org/index.php/topic,36788.msg265814.html#msg265814


voltaj için;


Erhan YILMAZ

Ersin abi özelden mesaj attım. İyi güzel teferruatlı devreler gerekiyor ama http://danyk.wz.cz/wmetr_en.html burda yapılan uygulamayı görünce şaşırdım. :D

ErsinErce

teferruat gerektiren kısım voltaj ile akım arasındaki açıyı bulma kısmı, yukarıdaki yöntemle o kısım da kolayca aşılır diye düşünüyorum.
diğer türlü yazılım üzerinden de düşüşe geçen kısımlar bulunup açı hesaplanabilir

atioky_216

Kolay gelsin.
Voltajı nasıl ölçmeyi düşünüyorsunuz? Sabit direk 220 V 50 Hz mi kabul edeceksiniz yoksa transformator vs. kullanacaksınız?
Benim de başımda böyle iş var da açıkçası yana döne entegre arıyorum . (akım kolay da gerilim işi sıkıntı)