Pic-Pil Şarj Sistemi

Başlatan ete, 30 Aralık 2004, 16:14:54

kadirgoktas

en son eklediğin dosyayı indirdim ama içindeki program düzgün çalışmıyor. anladığım kadarıyla portc nin ayarlarında bir sorun var. bu proje yi çok acil bitirmem lazım. lütfen yardım eder misin.

Mod notu: Lütfen, aynı konu için, farklı başlıklar açmayınız.(X)

ete

@Kadirgoktas,
Haklısın ufak bir uyumsuzluk varmış. PCB yi hazırlarken portları değiştirmişim sanırım. PCB çizimi daha kolay olduğu için olacak herhalde. Aslında programıda değiştirmişim yeni şekle göre ama upload ettiğim program eski kalmış yine nasıl oldu ise. Hayatımda en çok hata yaptığım proje bu oldu sanırım. İnşallah bitmiştir. Bu sefer iyice baktım hata gözükmüyor.

Kolay Gelsin
Ete

Yeni dosya için link:

http://www.hemenpaylas.com/download/1576456/charger.rar.html
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

kadirgoktas

çok sağol ete, hayatımı kurtardın. :D  böyle bir projeyi uzun süredir arıyordum. projen için tekrar çok sağol.

kadirgoktas

devrendeki LCD i 14 bacaklı, benim elimde 16 bacaklı bir LCD var D2051, 15.  ve 16. bağlantılarını boş bırakarak devreye bağladım ama ekrana hiç birşey gelmedi. bu konuda da yardım edersen çok sevinirim.

Veli B.

Eğer lcd sağlam ise pin sıralaması için datasheete bakman gerekli.Bazı modüllerde 1 ve 2. pinler backligt iken, bazılarında 15. ve 16. pinlerdir.
Diğer sorun teşkil edebilecek pin ise 3 nolu (BL pinleri 1 ve 2 ise 5. pindir)
pindir.Bu pin kontrast içindir ve bir trimpot yardımı ile uygun değere set edilmelidir.Bl kullanacak isen, gerilim ve akım değerleri için datasheetine bakmanı tekrara tavsiye ederim.Herzaman 5 volt değildir.

ete

Sevgili katana gerekli cevabı vermiş teşekkür ederim.
Şunu ekleyeyim benim elime geçen bütün LCD lerde 15 ve 16 Back Light denilen ekran aydınlatma ışığına ait idi. 15 +besleme ve 16 ise GND dir. Tabiiki bu veriler standart değil. Üreticilere göre değişir. Ben devrede ekran aydınlatmasını göstermedim. Bu yüzden elindeki LCD nin 1-14 arasını devredeki yere bağlarsan çalışması gerek. Yalnızca kontrast ayarı için trimpot dan ayarlama yapman gerek. Kar üzerinde 1 adet trimpot var değeri 22K idi sanırım onu ayarla ve görüntü yakalayıncya kadar sağa veya sola çevir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

zenze

mrb Ete
hemenpaylaşa yüklediğin en son  charger dosyasını rapide yükleyebilirmisin. teşekkürler

Subzero

Devreyi henüz inceleme fırsatım olmadı,
ama aklıma gelen bir kaç soru var.

1.Hızlı şarj nasıl oluyor, farkı nedir? Avataj ve dezavantajı nedir ?

2.Bu yaptığın devre piyasadaki hazır cihazlara (en iyilerine) kıyasla nasıl ?

esco

Hemen Paylaş linkleri çalışmıyor. Bu Şemayı okadar çok yerden araştırdım ki nerden indirdim bilmiyorum ama indirdim. Devreyi kurdum Herşey Çalışıyor gibi görünüyor Fakat Pil devresine bir ampermetre bağladığımda şarj akımı göremiyorum...

esco

Bu devreyi yapan arkadaşlardan yardım bekliyorum.  :(

esco

Devreyi henüz çalıştıramadığımı düşünüyorum Herşey normal çalışıyor görünüyor fakat piller dolmuyor. Pil devresine bir ampermetre bağladığımda akım göremiyorum.  Elimde model araçlarda kullandığım ni-cd piller ve gp marka piller var.

Bugun bir sürü deneme yaptım. öncelikle 2 adet 800mah gp pili tamamen boşalttım bütün gece bir motor ve led çalıştırdılar. Sonra boş 2 pilin voltajını okudum. 2,2 volt (seri bağlılar) Sonra devreye bağladım pilleri tam şarj konumuna geçtiklerinde ampermetre 0,5 ma değer gösterdi çok düşük. lm 317 den çıkan voltajları ölçütüm lm 317 3,5v civarın bir voltaj üretiyor devrede kullandığım direnç 1,2 ohm değerinde. bu 3,5 volt çıkıştaki diyottan sonra 2,6 volt civarına iniyor. ve nerdeyse pil ile aynı voltaj değeri... sanıyorum bu yüzden şarj akımı ölçemiyorum. bu arada iki adet ampermetrem var birinide devreye bağladım devrede boşta çektiği akım kadar akım çekiyor. 18 ma civarında devrenin akımı... Lm 317K kullanıyorum ondan da şüphelenerek lm317 datasheet teki temel devreleri kurarak sağlam olduğu kanatine vardım. devreyi önce proteboard üzerinde sonra delikli pertinax üzerinde kurdum şu an delikli pertinax üzerinde duruyor.

Şöyle bir deney daha yaptım pili doğrudan güç kaynağına ampermetre ve volt metre kullanarak bağladım bahsettiğim 800mah lik 2 adet gp pil 500ma akım çekerken voltmetre 3,6 volt değerini gösteriyordu.

Başka bir değer olarak 7,2 volt 2 a lik pillerimin basit bir şarj cihazı var sadece köprü diyot ve kondansator... bu şarj cihaznın trafosu 9 v kondansator ile 9 x 1,41 =12 volt civarında voltaj üretiyor ve 600 ma ile pillleri 4 saat civarında dolduruyor. kullandığım bu 7,2 lik nicd piller tam dolu iken 8,5 civarı, boş iken 7,5 civarı voltaj gösteriyor. pilin kendisi 7,2 volt ama boşken 7,5 volt tam kargaşa... :)

Şimdi bu iki deneyden sonra şöyle bir sonuç ortaya çıkartıyorum. Pic ile yaptığımız devre olması gerekenden düşük bir voltaj çıkartıyor sanırım yani 2,4 volt pil şarj etmek için 3,5 volt üretmeli gibi geldi bana. Fakat devre pil voltajında bir değer ürettiği için bir taraftan bir tarafa akım akmıyor gibi geldi bana. devreye 2 adet pil bağlayıp 8 adet değeri girdim devreye böylece yüksek bir voltaj vererek akım görürüm diye düşündüm fakat 8 adet pil dememe rağmen galiba pic okuğu voltaj değerinden 2 adet pil bağlı olduğunu anlıyor ve ona göre voltaj üretiyor. Yani bu botunlar eklemeniz sadece delta-v olayını kuvvetlendirmek için olmuş yoksa pil voltajı yine otomatik...

şimdi sanırım devreden çıkan gerimili biraz arttırabilirsem olacak sanki. bu arada lm 317 süren transistor baskı devre yerleşim planında bc 547 devre şemasında 548 görünüyor. ben 548 kullandım. kataloglarında arada ciddi farklar görmedim. Bilemiyorum bundan olurmu? pic in 12 nolu bacağı ile transistorun beyz bacağı arasındaki 3k3 direnç değerini  yada lm 317 ye bağlı 1k direnç değerini kurcalasak olurmu? yoksa bu voltaj artması işini yazılımlamı hallederiz?

bu arada farklı kullandığım bir eleman var 1n5404 bulamadığım için 1n5408 kullandım aynı görevi yapıyorlar. 5408 daha yüksek gerilimlere dayanabiliyor sadece (katalogtandır).

Herkez yapmış çalıştırdım bir ben yapamadım galiba... üzücü bir durum.

CoşkuN

Ete hocam proje için çok teşekkürler.
Benim bir sorum olacak.Burada anlattığınız pillerdeki 20 mv veya 80 mv gerilim düşüm mantığı bütün NiCd ve NiMH pillerde geçerli midir.Örneğin  12V 1,3 Ah lik bataryalar için de bu devreyi kullanabilir miyiz?

esco

Ete hoca gelesiye kadar yardımcı olmaya çalışıyım. Ete hocanın yardımı sayesinde bu devre ile baya içli dışlı olduk. 12V batarya deyince aklıma ilk şarjlı matkap bataryaları geliyor. Devre nin ilk orjinal tasarımı bu tip bataryalar için hazırlanmıştır. Ete hoca devreyi haddinden fazla geliştirerek ve programını baştanyazarak bugunki hale getirmiştir.

şimdi devrenin en son 2 versiyonunda batarya sayısı seçme fonksiyonu var. en fazla batarya sayısı 8 olarak düşünülmüş 9.6 volt bataryalar için.
Pil bozulmuş ise Delta-V yakalanamıyor ve sistem batarya voltajını girilen sayıdan hesaplayarak pil dolunca şarjı kesiyor.

Siz ya batarya sayısı girilmeden kullanılan bir versiyonu deneyeceksiniz yada kaynak kodda ufak bir oynama yapacaksınız.

Sanıyorum ete hoca daha çok kalem pilleri sarj etmeyi hedeflediği için voltajı düşürerek ısı olayını azalttı.

son versiyonda kaynak kodda max. pil adetini 8 yerine 10 olarak değiştireceksiniz. 3 amperlik lm317 kullanacaksınız. trafo çıkışınızda en az 15 volt olmalı. 1 saatte elinizdeki bataryayı doldurabilirisniz.

Son olarak bildiğim kadarı ile bütün nikel bazlı pillerde delta-V oalyı var mesela şarjlı pillerde 1.2 volt yazar. pil dolu ike 1.6-1.7 vol okursunuz pilden, pil boşken 1 voltun aşağısını okuyamazsınız sanıyorum gerçek voltaj değerlerini yük altında veriyor piller. sizin bataryanız 10x1,2 volt batarya mantığı ile tam dolu iken 15 volt civarında olmalı. devre üzerinde 3-4 volt kaybolduğuna göre en az 18-19 volt dc vermelisiniz devreye ....

uygulamada sorun olursa yardımcı olmaya çalışırım....

balkes10

hocam hemenpaylaş ölmüş yeni linke atar mısınız dosyayı
SADECE ŞAHLAR HAMLELERİ ÖNCEDEN SEZER

ete

Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com