tristör punta trafosu

Başlatan frederic, 20 Aralık 2013, 17:36:46

frederic

Arkadaşlar merhaba, 2 fazlı 400V bir trafoyu faz açısı ile kontrol etmeye niyetim var. Bir makinada fazın birinin direk, diğerinin ise ters paralel bağlanmış 2 adet tristör ile triac mantığında kullanıldığını görmüştüm. Benim kafa takılan burda tam dalga kontrolmü yapmamız gerekir, yoksa tek bir tristör ile yarım dalga kontrol işimizi görmezmi?


94220039

Tam dalga kontrolü yapılmalı. Es kaza tristörlerden birini tetikleyip, ikincisini tetikleyemezsen ( yada iletime geçiremezsen ), bir sonraki periyotta tristör muhtemelen patlar. Bir müşterimin isteğini kıramayıp, kendisine punta kontrol kart yapmıştım, ordan biliyorum. birde Kartı yaptıktan sonra adamlar, kartı test ederken herhangi bir yük bağlamadan test ediyorlar. Yani Trafo boşta iken test ediyorlar. Eğer boşta trafo düzgün çalışıyorsa yük altında her türlü düzgün çalışıyor.

Umarım kartı geliştirme sırasında çok fazla tristör patlatmadan, projeni tamamlarsın. Bizde eskiden şöyle bir söz vardı. Tristör-Trafo uygulamaları ile ilgili olarak.

AÇTI AÇTI AÇMADI KAÇ.

z

İşin içinde transformatör olduğu için tek tristör kullanamazsın.

Belbaşı bağlantı denen bu yapıda her iki tristörüde aynı açılarda ateşlemelisin.

Örneğin T1 i 5ms de tetikliyorsan T2 yi 15ms de teiklemelisin. Aksi takdirde transformatör adım adım doyuma gider.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

Yanıtlarınız için teşekkürler, tam dalga kontrol yapacağım dediğiniz gibi.

Birde yüksek güçte tristör moduller kullanılacağından opto yerine pulse trafosu kullanacağım, aşağıdaki linkte bulunan trafo iş görürmü acaba?

http://www.direnc.net/11-Trafo-ATS-279-CRC0061-100oHmoHm,PR-13979.html

z

Linkteki akim tarafosunu kullanamazsin.

Kucuk EE core ve karkaslar satiliyor.  Ona sardirabilirsin.

Ahim sahim bir sey degil. Trafoyu suren devreyi iyi tasarla yeterli. Karkasa 4 full kat sar. Sekondere saracagin sarim sayisini ise primer sarim sayisi ve primer voltajindan hesapla.
Sekonderde 1 v enduklenmesi yeterli.

Ornegin; Primere 100 tur sardin diyelim ve primere 12v uygulayacaksin.
Sekonderden 1v alabilmek icin 100/12 yani 9 tur sarman gerekecek.

Bir iki deneme de en ise yarar sargi seklini belirlersin.

Hesap kitapla yapmaya kalktigimda basarili olamadim primer gereginden fazla akim cekti. Dedigim usulle yaptim ve sorunsuz kullandim.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

#5
Hocam aydınlatıcı bilgileriniz için tekrar teşekkür ederim. Ben internette buna benzer bir devre buldum hocam fakat 1-2 noktasında takıldım.



Buradaki D3 diyotu neden kullanılmış hocam anlamadım, sonuçta tristör katodundan gelen 230VAC trafonun içinden dönüp gate akımını sağlayacak, fakat bu diyot akacak olan akımın ters istikametinde ve gate akımına engel olmayacakmı?

Bir diğer sorum ise ben şimdiye kadar triacları hep opto triac ile sürdüm hocam faz açısı kontrolü ile. Tek pulse yollayıp 200us kadar bekleyip off yaptım tetiği klasik bir biçimde. Bu pulse trafosunda yine aynı klasik kontrol şeklini kullansam sıkıntı olurmu, yoksa darbe treni denilen yöntemimi uygulamam lazım?


z

D3 diyodu ters cizilmis. Puls trafosundan darbe treni cikartman lazim. Palslerden biri tetiklemezse digeri tetiklesin diye. Ayrica pals treni yapinca trafoyu yuksek frekansda surme imkani dogar. Aksi takdirde 50Hz de calisacak trafo cok iri olacaktir.

D1 ve D2 nin de anlami yok. Bu bayagi bir uyduruk sema olmus.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

Hocam darbe treni dediğimiz şey bir nevi pwm sinyalidir diyebilirmiyiz, yani tetikleme anında 250us kadar 10khz'lik bir pwm sinyali uyguladığımda doğru yol izlemiş olurmuyum acaba? Pulse trafoları genelde kaç khz'lik bir sinyal ile sürülmelidir hocam?

z

Eski sistemler 5Khz frekansda kare dalga kullanirdi. Fakat bu sistemlerdeki trafo nuveleri celikti ve trafo doyuma gidip kare dalgayi igne palslere cevrirdi.

Siz N27 malzeme kullanirsaniz frekansi yukseltebilir darbe suresini kisabilirsiniz. Fakat tristorlerin katalogundan varsa minumum pals suresine falan bakmaniz lazim.

N27 icin 20Khz iyi bir frekansdir. 10Khz dusuk kalabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

Çok teşekkür hocam verdiğiniz bilgiler için, denemelere başlıyorum bu bilgiler ışığında.

Kabil ATICI


D1 diyodu zener diyot olması gerekir. Yanlış hatırlamıyorsam 18V gibi..
ambar7

frederic

Hocam D3 mü demek istediniz acaba ?

Kabil ATICI

Hayır D1.

Normalde sadece D2 bağlanır ama hatırladığım kadarı ile  darbe trafosunun sürülmesi ile ilgili olarak ters emk sıfırlanmadan belirli bir seviyede sınırlanarak daha verimli sürülmesini sağlıyordu.

Hatta trafonun primer tarafına bir direnç ve kondansatör seri bağlanarak sönümleyici olarak kullanılıyordu.
ambar7

frederic

#13
Anladım hocam teşekkür ederim, bu aslında basit bir tasarım fakat internette bu konuda bir bilgi sıkıntısı var. Sağlıklı çalışan bir çizim veya anlatım yok hiç bir yerde. Güç elektroniği ile ara sıra uğraşan biri için sıkıntı hakikaten. Hatta şu her şeyi satan online elektronik sitelerinde bile yok bu pulse trafolarından.

Ben dediğiniz gibi çıkışa ufak bir snubber atarım, D1 diodunuda zener ile değiştirir öyle denerim.

mesaj birleştirme:: 21 Aralık 2013, 01:21:23

Birde yukarıdaki şemada u1 tristör olarak gösterilmiş, ben U1 olarak ters paralel bağlı gate'leri birleştirilmiş çift tristör kullanacağım.

Bu durumda D3 diyotunun iptal olması gerekiyor değilmi? Çünkü devrede olduğunda gate tetiklemesinin sadece pozitif alternanste gerçekleşmesine sebep olacak gibi?

Kabil ATICI

Darbe trafolarının piyasadan kalkması normal. Çünkü şu anda küçük bir araştırma yaparsan birçok triak, tristör sürücüsüne rastlarsın. Özellikle mikrokontroller ile doğrudan kullanılabilen ve  triak, tristör  gibi elemanları sürebilen optokuplör türü elemanları düşünürsek, artık kullanımı zor, yer kaplayan bir elaman haliyle dinazor muamelesi görür.

Şemada tetikleme negatif alternansta olmakta. Diyodun bağlandığı noktaya dikkat et.
ambar7