sensörsüz bldc motor(20000rpm) sürücüsü yapıyoruz

Başlatan hasankara, 03 Mart 2014, 14:26:26

hasankara

evet baktım. mistek de bahsetti bootstrap olayından. işe yaradığını gördüm ama dc sinyal uygulanırken yetersiz kalıyor bunu anlatmak istedim. yada ben bir şeyleri beceremedim belki.

Erol YILMAZ

Bootstrap DC de yetersiz değil, hiç çalışmaz.

İlla ki PWM sinyal ister. %98 de olsa çalışır, ama ne zaman %100 oldu, iş bitti.
Belki 3-5 defa daha High side N FET'i açar. O kadar.
1 A yükte bile deli gibi ısınıyor muhabbetleri olur.

Besleme + 12V elde edilebiliyorsa, süper.
Pwm + DC sinyallerle çalışabilir.

Bu durumda, Vgs'yi incelemek lazım.
N FET'in Vgs gerilimi 20V a yaklaştı mı.. 1$ daha gitmiş olur.
Hadi parasını geçtim,  işin lezzeti, haşat olmaya başlamış PCB ye FET söküp takmakla azalmaya başlar :)

hasankara

Vgs 20 voltu geçerse kesinlikle bozulur mu? her fet için geçerli bir kural mıdır ?

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: hasankara - 29 Mart 2014, 17:27:17
Vgs 20 voltu geçerse kesinlikle bozulur mu? her fet için geçerli bir kural mıdır ?

evet bozulur, Genel bir kuraldır.

Vgs arasına genelde 13V zener koyuyorum.

hasankara

allegro hocam sizin söyleminiz üzerine, mosfetimin yanması pahasına da olsa bunu deneyip görmek istedim. irfz44n low side sürmek için ir2101 29,2 volt ile besledim. irfz44n gate sabit 27,6 volt geldi ve source ise gnd bağlı. 3,3ohm direnç ile (12 volt-drain arası) bağladığımda direnç cayır cayır ısındı ama mosfet banamısın demedi. hatta bozulmadığına emin olmak için elimle anahtarlama yaptım gayet sağlıklı.

devamında mosfetin gate ini direk elimle 32 volt anahtarlama yaptığımda yine sağlıklı çalışmasını sürdürdü.

bir de ir2101 30 voltun üstünde beslemeye çalıştığım zaman zener diyot gibi davranıyor 30 un üzerindeki gerilimi üzerinde harcıyor böylece kendisi de ısınmaya başlıyor.

z

Gate voltajinin 18v u asmamasi tavsiye edilir.

Kataloglarda Vgsmax 20v yazar. Bu 20v a kadar garanti ediyoruz bozulmaz anlamina gelir.

Sen 30v vermissin bozulmamis olabilir. Bu, ayni isimdeki bir baska mosun da 30v a dayanacagi anlamina gelmez.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

hasankara

bende sizin dediğiniz gibi düşünüyordum z hocam.

Erol YILMAZ

Bunun yaninda Rds, Vgs'nin 12v ile 20v arasindaki
değişiminden belki de hic etkilenmez.

mistek

Zamanında bende emin olmak için gate source arasına 20-25v uyguladım bozulmadı. 25 volttan sonra Gate-Source veya Gate-Drain kısa devre gözüküyordu. Muhtemelen içerisindeki SiO2 tabakası deliniyor.

En temizi 10-12v verin arkanıza bakmayın. 
boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

pisayisi

High side fet leri %100 pwm de çalıştırmak gerektiğinde, boot kapasitesini basit 555 li bir osilatörle sürekli doldurarak sorunlar aşılabilir...

http://www.ti.com/lit/an/slva444/slva444.pdf
Murat

hasankara

#85
Bugün bir video çekebildim geldiğim son durum hakkında. Malum sınavlardan dolayı pek vakit ayıramamıştım. BLDC motor sürücü 2. deneme

Güncel olarak bir sorum var. Takılı olan mosfetlerden smd olanlar sk3918 datasheet vds gerilimi olarak 25 volt belirtilmiş. Mosfet sürücüler sayesinde Vgs 10-12 volt tutabiliyor. videoda mor ile gözüken sinyal Vgs göstermekte. Normal seviyede 12 volt iken mosfetlere videoda görüldüğü üzere pwm fulleyerek tam yüklendiğimde, Vgs 10,5 volt civarına geriliyor ve bir kaç dakika beklediğim de üst mosfetlerden bir tanesi çok ısınmaya başlıyor.

Vg gerilimi 23 voltlara kadar çıktığı yeşil olan sinyalde görülüyor. Beni şüphelendiren, Vg nin katalog Vds değerine yaklaşmış olmasından dolayı anormal ısınmasına sebebiyet verir mi?

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-50PCS-IRLR7843PBF-SOT-252-IRLR7843-LR7843-HEXFET-Power-MOSFET/1666959542.html bu sayfadaki 50 adet mosfetin siparişini vermeyi düşünüyorum ancak 15 volt ile beslediğim de mosfetlerin katalog Vds gerilimi 30 volt olması durumu, sorun oluşturabilir mi şüphesi uyandırdı.

hasankara

pic32mx320f128h ile elimdeki motoru 11.7 voltta 1500kv lik motoru 15400 rpm hızında döndürmeyi başarabildim. hesaba göre 17550 küsür rpm e çıkması gerekiyordu bir de her köprüye seri 0,022 ohm 5 watlık dirençlerde seri bağlı yani bu dirençlerde üzerinde biraz gerilim tuttuğunu düşününce pratik ile teorik hesap arasında çok abartılı bir fark yok gibi ancak ben iştahsızlık yapıp filtre algoritmasını dahada abartmaya kalktım (recursive) ve işin içinden çıkılmayacak bir hale getirdim durumu. yada eski haline getirip sonlandıracağım.

Daha önce hazır satılan bir esc ile bldc sürmediğim için soruyorum. bu geldiğim nokta hazır satılan esc lerle yarışabilir mi? Filtre anlamında daha fazla yoğunlaşmam mantıklı bir davranış olur mu? ki buna karar verirsem şayet tek çıkış noktası dsp (fpga veya dspic) gibi duruyor. zira 80mhz de çalışan 32mx320f128h ile yaptığım filtre algoritması gelen analog verilere göre gayet hantal kalıyor. öyle ki abartmadan söyleyebilirim min 10 kat hızlanması gerekiyor ki iş görebilsin algoritma. Öyle ki algoritmayı 3 kez revize etmeme rağmen en hızlı haliyle durum bu.

dspic lere baktım da, bu aygıtlar tek saykıl da filtre işlemini tamamlar mı? yani filtre anlamında her ihtiyacımızı karşılayabilir mi? pic programlayıcım ve ıde aşinalığım olmasına rağmen dspic le hiç uğraşmayıp direkt fpga platformuna giriş yapmak ne derece anlamlı olabilir?  tecrübesi olanlar bu konuda neler önerebilir?

mistek

Motoru tam yükte çalıştırdınız mı?
35-40 dakika kadar tam yükte çalışabiliyor mu?

Üstteki video da motor sanki tekliyor gibi geldi. Eğer öyle ise bu durum iyi olmamış.

Filtre algoritması nedir, ne için var?

Hazır satılan ESC'lerin genelinde atmega8-16 var.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__6459__Hobbyking_SS_Series_40_50A_ESC_Opto_only_.html

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

hasankara

yok yukarıda ki videoda rotor takibi bile yok, çok yavaş dönüyor yukarıda ki videoda zaten. bu en son söylediğim daha 3 hafta olmadı 15500 rpm e çıktığım hali. tekleme yapmıyor mosfetlerin aşırı ısındığını düşündüğüm için yazılımı fazlaca kurcalamaya başladım. aslında yeni bir video çekip koyup daha sonra öneriye açmam gerekirdi. ateşleme zamanlamasında da sıkıntı olabilir ama emin olamamıştım önümüzdeki eklemeyi düşündüğüm videoda durumu daha iyi özetlemeye çalışacağım.

filtre mevzu su ise back emf sinyalinde analog filtrenin yanında dijital filtrede olması gerekiyor. çünkü analog filtre bir yere kadar idare ediyor. sağlam bir dijital filtreyle analog filtreye hiç ihtiyaç kalmadan çözülebilir, diye düşünmekteyim. zira böyle olunca filtre oranı değişken sağlanabilir, mesela motorun hızı arttıkça filtre oranı düşürülebilinir. ama analog pasif filtrede kullanılan pasif elemanlarla bu oran, donanımla sabitleniyor.

filtre algoritması ise, örnekleri herhangi bir katsayıyla çarpmadan sadece en son yeni gelen örneği toplayıp en eski örneğide çıkartıp örnek sayısına bölmeyi denedim. bu kadar basit bir algoritmada dahi en son bölme işlemine gelene kadar 50-60 tane yeni örnek gelmiş oluyor. Hedefim her yeni gelen örnekten sonra yeni bir sonuç elde etmek. 4 kanal için örnek frekansı 180khz.

15500 rpm de çalıştırdığım halinde ise daha basit bir filtre algoritması kullanmıştım. yeni gelen her örnek değişkende toplanıyor, örnek sayısı belli bir sayıyı geçtiği zaman örnek sayısına bölünüp sonuç değişkenine yazılıyor. örneklerin toplandığı değişken ile örnek sayısını tutan değişkenler 0 lanıyor. bu hızlı bir şekilde çalışabiliyor ama kaymalı dinamik bir yapı elde edilememiş olunuyor. bu algoritmaya rağmen gelen örnekleri sadece toplamak bile işlemci yükünün 3de1 ini oluşturuyor.

Bu arada önceki yorumumda ki sorular güncel.

bulutay

çalışmalarınız da kolaylıklar dilerim. mosfetlerin ısınması sorununu halledebildiniz mi acaba