Bosch bulaşık mak. problemi

Başlatan Maxim, 04 Mart 2014, 10:56:46

Maxim

ilyas KAYA

Alıntı yapılan: Maxim - 04 Ekim 2025, 14:22:17

Bozuk olan bu

Elinizle yukari asagi hareket ediyor mu ? Sıkışmış olabilir. Benim makinedeki sıkışmış ağzına kadar su almıştı 😆

Maxim

Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 04 Ekim 2025, 18:19:54Elinizle yukari asagi hareket ediyor mu ? Sıkışmış olabilir. Benim makinedeki sıkışmış ağzına kadar su almıştı 😆

Sıkışma yok hareket ediyor
Ama cubugun ucundaki yani asagidaki switch net olarak bozuk belli.
Ugrasip switchi calisir halde tutuyorum o zaman tahliye motoru hemen duruyor ama makinaya soyle hafif bir yumruk at yada kapagini kapamaya calis tekrar tahliyeye basliyor.

Bende soyle bir deneme yaptim, ugrasip switch basili sekildeyken yavasca bir bezi bu mantarin ustu ile en altta donen fiskiyenin arasina sıkıştirdim, bu sayede mantar hareket edemez hale geldi ve yavaşca kapisini kapadim, hemen su almaya basladi aldi aldi aldi bir turlu durmadi, bende kapagi acmak zorunda kaldim tabi, o bezi alinca haliyle hemen tahliye gene calismaya basladi.

Ayrica
Sol tarafta disarda yanda bir ince hortum var, onunda su seviyesi ile alakasi olmasi lazim ve onun icine uzun bir demir tel sokup tikaliysa acmak istedim.

Peki bu hortum su seviyesini saglayan sensore gidiyorsa, o icerdeki mantar ne ayak?
Hangisi seviyeyi kontrol ediyor merak ediyorum, mantar switchi alttan bir yerden kisa devre etsem demekki makinanin ici suyla dolacak tavana kadar?

Bir bulasik makinasi ne kadar su ceker iceriye en basta?
1 litre?
2 litre?
5 litre?
Acaba biraz daha beklesem duracakmi su alma islemi?

Bu bulasik makinasi olayi guzelmis, eskiden 1 sene kadar calistigim otomasyon isimi hatirlatti, bir suru sensor, zaman ayarlari, programlar, koruma duzenekleri falan cok guzel.

Guzel ama makinayi yapamazsam 15-20 bin lira kacacak o can sıkıyor + hanim tarafindan ciddi bir baski var bir an once cozulsun istiyor hakli olarak

bulut_01

Alıntı yapılan: Maxim - 04 Ekim 2025, 23:44:04Sıkışma yok hareket ediyor
Ama cubugun ucundaki yani asagidaki switch net olarak bozuk belli.
Ugrasip switchi calisir halde tutuyorum o zaman tahliye motoru hemen duruyor ama makinaya soyle hafif bir yumruk at yada kapagini kapamaya calis tekrar tahliyeye basliyor.

Bende soyle bir deneme yaptim, ugrasip switch basili sekildeyken yavasca bir bezi bu mantarin ustu ile en altta donen fiskiyenin arasina sıkıştirdim, bu sayede mantar hareket edemez hale geldi ve yavaşca kapisini kapadim, hemen su almaya basladi aldi aldi aldi bir turlu durmadi, bende kapagi acmak zorunda kaldim tabi, o bezi alinca haliyle hemen tahliye gene calismaya basladi.

Ayrica
Sol tarafta disarda yanda bir ince hortum var, onunda su seviyesi ile alakasi olmasi lazim ve onun icine uzun bir demir tel sokup tikaliysa acmak istedim.

Peki bu hortum su seviyesini saglayan sensore gidiyorsa, o icerdeki mantar ne ayak?
Hangisi seviyeyi kontrol ediyor merak ediyorum, mantar switchi alttan bir yerden kisa devre etsem demekki makinanin ici suyla dolacak tavana kadar?

Bir bulasik makinasi ne kadar su ceker iceriye en basta?
1 litre?
2 litre?
5 litre?
Acaba biraz daha beklesem duracakmi su alma islemi?

Bu bulasik makinasi olayi guzelmis, eskiden 1 sene kadar calistigim otomasyon isimi hatirlatti, bir suru sensor, zaman ayarlari, programlar, koruma duzenekleri falan cok guzel.

Guzel ama makinayi yapamazsam 15-20 bin lira kacacak o can sıkıyor + hanim tarafindan ciddi bir baski var bir an once cozulsun istiyor hakli olarak
makina yapamazsan karızman çizilir üstad bir elektronikçi olarak arıza bulup yapamazsam eşim gözündeki karizma çizilir  :D
YENİLMEZ..

mg1980

Siz bana kalırsa öncelikle su sayacını değiştirin, ondan önce bu sayacın işlemci bağlantıları tamam mı ona bakın... su almanın durmuyor olmasının sebebi bu sistemin doğru çalışmadığının kesin kanıtıdır. Alttaki köpüklü swiç ise kesinlikle alt kısma su kaçağı ve taşması oluyorsa bunu durdurup tahliye etmek içindir. uzak bir ihtimal olarak da su giriş valfinin akımı kesildiğinde suyu kapatmayıp bir süre daha suyu açık tutmasıdır.. dün gösterdiğiniz parçayı ilk kez gördüm.. her makinede yok.. araştırınca alttaki köpüklü sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol içinmiş.. yukarı çekince suyu tahliye ediyor... su sayacı dışında su seviyesi ile ilgili bir parça hem Bosch grubu, hem de Arçelik grubu makinelerde başka bir parça olduğunu ben şahsen görmedim, duymadım.. yetkili servis değilim, ticari bir işim yok ama yakınların epeyce makinesi ile uğraştım.. kolay gelsin..
İLAVE ;
Sol tarafta yukarı giden ince hortumun üst ucu nereye bağlı, kontrol etme imkanınız var mı... burada bir arkadaşın bahsettiği, benim olmaz dediğim prosestat gibi bir parça varsa makinede su olup olmadığını takip için onun doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edebilir misiniz..

ilyas KAYA

Benim makine ağzına kadar doldurmustu kapağı bir açtım oldugu gibi mutfağı su bastı. 😅 sakın oyle bir hata yapmayın zaten su seviyeyi mantarın ustu kadar yani cok fazla almıyor.

sezgin05

Genelde çamaşır makinelerinde bulunan prosestat seviye rölesi bazı bulaşık makinelerinde de kullanılabiliyor. Bu röleye bağlı ince hortum içerisinde yükselen su seviyesi oluşturduğu hava basıncı nin üstteki diyaframı açması ile mekanik kontaklar çalışır. Ayar vidaları ile su seviyesi istenen değere set edilebilir.

mg1980

@sezgin05 hocam, epeyce makine onarımı yaptım, prosestat hiç görmedim, demek ki olan modeller varmış, bunu öğrenmiş olduk.. teşekkür ederiz.. bu ilave bir tedbir olabilir diye düşünüyorum... aksi halde daha hassas ölçüm imkanı olan su sayacına gerek duyulmazdı kanaatindeyim..

Maxim

bu aksam tekrar dalıcam
cumartesi evde değildim, pazarda misafirler geldi makinaya bakamadım
zaten çok meşakkatli ve uğraştırıyor bişey yapmak mutfakta :du:

Maxim

arkadaşlar ben pes ettim, bu iş için yer lazım,
makinanın altını söküp açmam lazım bişeyler yapabilmek için
belki yan yatırmam lazım, belki ters çevirmem lazım?
mutfakta 2 büklüm olmuyor bu iş, çalışamıyorsun

Son durum: su seviyesini kontrol eden her neyse o bozuk
en alttaki kaçak kontrolü sağlam (yani makinanın zeminindeki, ucunda köpük olan)
makinanın içindeki mantar kafa dediğim seviye sensörü sağlam

makina su almaya başladımı durmuyor
içerdeki mantar kafa seviye sensörü, su seviyesi onu geçtimi tahliyeyi çalıştırıyor
sonra makina gene biraz su alıyor
sonra gene bu mantar devreye giriyor ve tahliye başlıyor
bu şekilde bıraksam sabaha kadar devam eder.

kısacası ana su seviyesini kontrol eden sanırım o ucunda hortum falan olan sensor problemli
fakat dediğim gibi ona ulaşmak yada değiştirmek için ortam yok
aslında zor olmayan ama çalışamadığım için son verdiğim bir arıza

hepinize teşekkür ediyorum, halledemedim ama bulaşık makinalarıyla ilgili baya şey öğrendim
bu makina tahmini 15 senelik idi, çok eski gibi durmasada belkide ileride başka başka sorunlarda çıkarabilecekti
o yüzden ucuzundan yeni bir makina alıcam çabucak (seg-vestfrost falan), yoksa hanım beni vuracak

ankyra

Hocam daha önce bahsettiğim makinede bende de benzer bir durum olmuştu. Su sayacı suyu sağlıklı ölçemediği için sürekli su alıp, tahliye çalışıyordu. Ben giriş suyunu kıstım. yani makineye çok az su verdim. Makinenin su alma süresi uzadı. Giriş suyu azalınca su sayacı giren suyu ölçebildi ve makine normal çalışmaya başladı... diye yorumlamıştım...