Tüm bilgisayarlar ARM ve Linux , ne diyorsunuz ?

Başlatan camby, 25 Haziran 2014, 08:39:27

mufitsozen

#45
Alıntı yapılan: metaltrrocker - 26 Haziran 2014, 18:36:49
Ben tam olarak bu q kalvyenin bu kadar yayginlasmasini anlaniyorum. Daktilonun ic yapisini bilmiyorum. Q klavye ihtiyaci cikan yazi makinesinin yapisi ile ayni mi? Peki onlar neden dvorak kullanmamislar da q kullanmislar bilgisayarlarda?

q klavye ilk olarak daktilolari YAVASLATMAK icin ortaya cikmistir.

Ingilizce metin yazarken insanlar cok hizli yazarak ilk daktilolarin mekanigini kitliyorlarmis. O yuzden Q klavye icad edilmis. Insanlar daha yavas yazip daktilonun mekanigini kilitlemesin diye.

O yuzden F klaveyenin turkceye uygunlugunuda sorgulamak lazim aslinda.

DVORAK klavye bilgisayarlar ortaya ciktiktan sonra ingilizceye uygun en hizli kullanim icin icat edilmistir.

F klavyenin turkceye uygun oldugu bir safsatadir. Ilk turkce daktilolarda F klavye kullanildigi icin tarihsel nedenlerde F klavye bilgisayarda kullanilsin diyorlar.

Verimlilikle alakasi yok.

Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

Kabil ATICI

İlk çıkan daktilolar aslında harfler alfadeki sıra ile yerleştirilmiş. Hatta bu şekilde klavyeye sahip bir matba dizgi makinesi bile gördüm. Daha sonra biri çıkıp bu Q klavye hikayesini ortaya atmış.. işin ilginç yanı o zaman  diğer klavyeyi kullanan insanlar ciddi şekilde karşı çıkmış. Bu arada iddia edildiğine göre harflerin sıralanışı klavyede tuşlara basarken birbirine takılmasını önlemek içinmiş,(Mekanik daktilolar için) tabii daha sonra bilgisayarın gelişimi ile bu klavye olayı bilgisayara aktırılmış.
Elektrikli veya elektronik daktilolarda bütün harfler bir disk üzerindedir. Tuşa basıldığında bu disk uygun miktarda döner ve baskıyı sağlar.
ambar7

mufitsozen

Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

metaltrrocker

#48
Q kalvyenin amacini biliyorum da. İngilizce dilini kullanan milletlerde neden dvorakin tutulmadigini anlayamiyorum.
Bu arada daktilo ile ilgili kismi eksik yazmisim.
İlk daktilolarda sorun vardi ve delinin biri makineyi duzeltemeyip q klavyeyi uydurmus.
Bu daktilolardaki hizli yazma sorunu kronolojik bakacak olursak ne kadar zaman sonra duzeltilmis.
Bunu bir ara arastirayim.
Bilen arkadaslar varsa yorumlarini.esirgemesinler:)

Kabil ATICI

F klavye konusu Türkçe için özel olarak geliştirildi diye biliyorum. Şu anda elimin altındaki klavyede sesli bütün karakterler sol elimin parmaklarının altına gelecek şekilde yerleştirilmiş durumda. En çok kullanılan karakterlerde en çok kullandığımız parmakların altına gelecek şekilde.

Bildiğim kadar uluslararası metin dizgi yarışmaları yapılıyor,  F klavye ile katılan arkadaşların  birincilikleri olduğuni biliyorum. Halen yapılmakta, ama bilgisayarlarda geliştirilen hata düzeltme ve tamamlama teknikleri nedeni ile birincilikleri kaptırdıklarını haberlerde rastlamıştım.

@metaltrrocker
muhtemelen bizim şu anki F klavyeye karşı tutumumuzun aynısından. Q klavyeye göre daha pahalı, ve zor bulunuyor oluşundan. Eğitimi verecek kişilerin kullanamamasından veya kullanmak için ek çaba sarfetmeleri gerektiğinden.
ambar7

Tagli

Q'dan F'ye geçiş bence program kısayolları açısından zor olacaktır. Sanırım tüm kısayolların yeni harf düzenine göre tekrardan tanımlanmaları gerekecek. Mesela Ctrl-C yerine, aynı yerde başka bir tuş olacak.
Gökçe Tağlıoğlu

mistek

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

metaltrrocker

Bende sorun yaratan tek kisayol ctrl-x. O da benim usengecligimden kaynaklaniyor.

Kabil ATICI

Normalde hiç bir değişiklik yok. Çok istisna programlar hariç.
Çoğu programda kopyalamak için ctrl-c ,yapıştırmak için ctrl-v kullanıyorum.
ambar7

mehmet

Evet, sonuç olarak parlak fikirler üretelim. Klavyedeki
tuşları bir kaç haftada öğrenebiliriz. ;)
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

desman

Alıntı yapılan: birkan - 26 Haziran 2014, 18:23:40
Windows'u  bırakmak demek ofis yazılımlarını bırakmak demek. Asıl sorun bu. Resmi dairelerde Multiplatform olan ofis yazılımlarından birine memurlar bir süre alıştırılabilse çok çabuk işletim sistemi değiştirilebilir.

Bana 2006 yılında Linuxa geçeceğiz talimatı verildi. Bende komutana önce ofis yazılımını değiştirip bir süre sonra Linuxa geçme önerisinde bulundum. Herkesin bilgisayarından microsoft ofisi sildim ve open ofis kurdum. Personel alışamadı. Ayrıca microsoft ofis ile yazılmış bir çok belgeyi open ofis açamadı. Bir kısmını da bozdu. Neticede geçiş yapamadık. Bir hafta sonra microsoft ofisi tekrar kurdum bilgisayarlara. Resmi dairelerde her şey ofis yazılımında bitiyor.

Yine o yıllarda Askerlik Şubelerinde linuxa geçildi diye haberler yayınlandı. Hemen şubeye telefon edip bunun doğru olup olmadığını sordum. Sadece bir web sunucuya Linux kurulduğunu, basının durumu abarttığını söylediler.

Galiba microsoft ofis kodlarını açtı.Artık daha kolay :)
A freshman at YTU

z

Q Türkçe bence son derece yeterli. Ha ben sekreter olacağım dakikada şu kadar tuş basacağım diyenler varsa F klavyeye yönelmeli.
Bazen F klavyesi olan bilgisayarlardaki sorunla ilgilenmem gerekiyor. Ana avrat düz gidiyorum.

Biz teknik insanlara F klavye dayatması kadar anlamsız bir şey olamaz.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Tagli

Ofis yazılımının kodlarını değil, doküman standartı ile ilgili kodları açtı diye anladım.

Document Foundation'ın konu ile ilgili tweet'i şöyle:
Alıntı YapOpensourcing the #OOXML SDK is very nice. However it still does not make OOXML a true open standard. http://blogs.office.com/2014/06/25/open-xml-sdk-goes-open-source/
OOXML, adının çağrıştırdığının aksine, "open" falan değildi. Şimdi galiba açıldı. Ama Document Foundation'ı tatmin etmeyen kısım nedir onu anlamadım.
Gökçe Tağlıoğlu

MC_Skywalker

#58
F klavye bilimsel çalışma sonucu geştirlmiştir. Q Türkçe klavye ise tamamen uydurma bir kavyedir.  PC ülkemizde satılmaya başladığında Q klavye ile satılıyor ve üzerinde Türkçe karakterler bulunmuyordu.  O zamanlar hiç bir program Türkçe değildi ve bu bir eksiklik olarak görülmüyordu. Programların dilimize çevrilmeye başlamasıyla F klavye gündeme geldi fakat ben ve benim gibiler Q klavyeye alıştığımız içim F klavyeyi kullanmadık. F klavye ile satış zorunlu kılınmadığı için Q Türkçe diye bir klavye uydurulup piyasaya verildi.

Windowsu ve onun ekseninde geliştirilen programların bırakılmamsının enbüyük sebebi eğitimin bu yönde verilmesi.  Kendi linux tabanlı işletim sitemimiz ve oun ekseninde programlarımızın eğitimini kullanıcılar verirsen geçiş daha az sıkıntılı olur.

Halk eğitim merkezlerinde ücretsiz bilgisayar eiğitimi hep windows üzerine. biraz bu yöne eğilip yönlendirme yapılırsa değişim başlar.  Devlet, kamu kurumları için  benzer bir yaklaşımı kendi geliştireceğimiz linux tabanlı işletim sitemiz için yapabilir. vb. hani eskiden bilgisayar bilmek iş bulmak için temel kırtterdi ya bu durumda kendi sistemimizxi bilen artı bir değer kazanmış olur.

engerex

Bir işletim sistemi yazmanın o kadar kolay olabileceğini sanmıyorum. Bunu en iyi Microsoft yapıyor. Envayi çeşit donanimla çalışabiliyor. Yinede bir sürü sorun. Apple ise kısıtlanmış donanımda çalışıyor. Onlar bile sorunlardan kurtulamıyor. Linux daha geniş çaplı. Ondaki uyumlu donanım/ sürücü olayı windowsa göre daha büyük. Bu donanım tarafındaki sorunlar. İşin birde yazılım tarafı var. Arkadaş çok iyi yazmış. Ms office yerine open office kurunca bir çok kişi kullanamıyor. Birde uyum sıkıntıları var. Siz ne tür office uygulamadı yazacaksınız ki millet yadırgamasın? Bir üst versiyon office kurduğumda insanlar yadırgıyor. Daha tarayıcı geliştirmeniz gerekiyor. Uyum problemi olmasın. Geridini siz düşünün. Devlet dairelerinde bir çok çeşit yazıcı var. Bunların sürücüsünü kim yazacak. Google bile ChromeBook için yazıcı sürücülerinden bezmiş durumda. Halen uğraşıyorlar. Dahac envayi çeşit donanım var. Bunlarla kim baş edebilecek?
Eğer standart bir donanım üzerinden gidilirse üreticilerle işbirliği yapılıp toplu alım yapılan yazıcı gibi donanımlar tam uyumlu olmak şartıyla toplu alınırsa belki olur. Uyum için donanım üreticileriyle işbirliği yapmaniz demek acik kapi birakmaniz demek.
Bu is o kadar kolay degil.