microcontroller in beslemesini ayirma sorusu

Başlatan Karamel, 10 Eylül 2014, 03:28:02

Karamel

merhaba. surada https://www.picproje.org/index.php/topic,55045.15.html pic microcontrollerin beslemesine giris soketinden parazit yaptirdigimi ve eepromunun bu nedenle uctugunu konusmustuk. bu hata yuzunden anladim ki pic microcontrollerlarin beslemeleri cok iyi olmali ve herhangi bir sorunla kesinlikle karsilasmamali. semami merak edenler icin semamin power kismi asagidadir.



gorulecegi uzere kopru diyot, filtreler, regulatorler vs var. ayrica microcontrollerin power inlerinin hemen bitisiginde 100nf ve 47uf tantal kondansator var. besleme devresi gayet yeterli imis gibi dursada input jacki ile oynayip temazsizlik yarattigimda tum devreyi besledigi icin ve devrede 2x16 lcd nin backlight, buzzer vs gibi depolanan gerilimi bir anda tuketebilecek elemanlar oldugu icin temazsizlik uretir uretmez microcontrollerin ucundaki enerji hoplayip zipliyor.(bunu 5v a bagli power ledinden gorebiliyorum) iste sorunda burada basliyor. anladimki mcu gibi bilesenler boyle beslenmemeliler. mcu ile normal beslemeyi ayirip gnd lerini birlestirsem sonrada mcu kismina 2200uf lik bir kondansator baglasam enerji kesildikten yarim saniye belki 1 saniye ye kadar mcu calistirabilirim. kondansator daha yuksek degerli olursa daha uzun dayanabilir. boylece microcontroller in beslemesini zip zip ziplatmamis olurum.


ben elektronik konusunda daha cok yeniyim. oncelikle yukarida bahsettigim seylerde yanlis birsey varsa buyuklerimce duzeltilmesini isterim. sonrasinda ise suanki elektronik bilgim mcu nun beslemesini baska bir regulator kullanma disinda nasil ayrilacagi sorusunu cevapmama yetmiyor. microcontrollerin beslemesini ana beslemeden daha farkli olarak nasil ayirabilirim?

parda

Sadece mcu nun beslemesini Schottky diyot üzerinden besleyiniz diyot un drop voltajını sisteminize etkilerini iyi düşünün ve gerekiyorsa tedbirlerini alın.
                       
diyot --- cap----mcu
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir.

Karamel

Hocam boyle yapinca diyot uzerinde gerilim dusumu olmuyormu?

zamzam23

işlemcide 2 tane VCC ve 2 tane GND uçları var ise, bunları boş bırakmayın.kısa devre yapıp beslemeye verin. ayrıca şemanızda zener diyot göremedim. Kullanmakta fayda var. işlemciniz 5V ile besleniyorsa 5V1 lik bir zener diyotu direkt işlemciye yakın hemen dip dibe işlemci besleme ucuna bağlayın.3V3 lük bir işlemciniz varsa ona göre bir zener seçip aynısını uygulayın. Tantal konds. işe yaramıyor diye cıkarmayın cok işe yarıyor. hatta 100nf ları bile tantal seçmekte fayda var.

Karamel

hocam zener diyot gerilimi sabit tutmak icin değilmi?

birde sormak istedigim birsey daha var hocam. simdi devreme 2 adet dip 2200uF kondansator bagladim. simdi enerji kesildiginde beslemem yavas yavas azaliyor. led yavas yavas sonuyor. fakat bu kondansatorlerin boyutlari cok buyuk. yani devrenin yaklasik 1/4 u boyutunda. dar alanda filtre islemini cozmenin yollari varmidir?

zamzam23

#5
Bu 1000uf kondansatörlerin ince uzun olanları var. onları deneyin.

zener diyot akımı üzerine alıp gerilimi sabit tutar sizin de dediğiniz bu değilmiydi? ani gerilim değişimlerinden korumus olursunuz işlemciyi.bu koruma amaçlıdır. sizin esas doğrultucudan sonraki gerilimi sabit tutmanız lazım. buda devreden çekeceğiniz akıma göre kondansatör bağlamakla mümkün. her 1A için 1000uf.

osiloskopunuz varsa, deneyerek en uygununu bulursunuz. ama unutmayın devreye yük bağlı iken ölçümler yapmalısın. bu yük illa senin devren olmayadabilir. çalışma gerilimine uygun halojen lambalar kullanılabılır bu yük denge denemeleri için. Eğer sabit yük altında bu testi besleme devreniz başarıyla geçerse, ve kendi devrenizi bağladıgınızda gerilimde aşırı oynamalar varsa, o zaman devrenin güç katını değil, işlemci ve diğer devre elemanlarını gözden geçirmek lazım.

parda

#6
Alıntı yapılan: Karamel - 10 Eylül 2014, 15:05:03
Hocam boyle yapinca diyot uzerinde gerilim dusumu olmuyormu?

Elbette oluyor,
"Schottky diyot" dedim üstünde düşen voltaj daha az olsun diye
"diyot üzerinde ki drop(diyot üstünde düşen) voltajını sisteminize etkilerini iyi düşünün ve gerekiyorsa tedbirlerini alın." dedim.

Ayrıca eeproma yazma anı çok önemlidir bu anda beslemen oynuyorsa o zaman eepromun uçar gider. eeproma yazma yapmadığın anda bile eepromu boza biliyorsan bence daha majör bir sorun olabilir. Kendimi bildim bileli geliştime anında devrelerime krokodil ile besleme veririrm devrenin gücüne göre değişmekle beraber krokodili ıssırma anında  çatıt çutur kıvılcımlar görürürm bir kez bile başıma gelmedi.

Düzeltme:
Ayrıca devrenizin tükettiği gücü bilmiyorum ama sağa sola öyle 100 lerce uf kondansatör koymak biraz palyatif bir çözüm gibi gözüküyor.





Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir.

MCansız

bu problem benimde başımı ağrıttı linkteki proje dosyamı inceleyiniz özellikle regülatör devresini

https://drive.google.com/file/d/0B6kE5UwAIcnNdU5ZZVFRS2hTYXc/edit?usp=sharing